Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Doğal Gaz Piyasası İletim Şebekesi İşleyiş Yönetmeliği m. 5)
Karar No: 1384
Karar Tarihi: 22/11/2007
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 22/11/2007 tarihli toplantısında; Doğal Gaz Piyasası İletim Şebekesi İşleyiş Yönetmeliği’nin 5 inci Maddesi uyarınca, Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi İletim Şebekesi İşleyiş Düzenlemelerine İlişkin Esaslar’da (ŞİD)değişiklik yapılması hakkında aşağıdaki Karar alınmıştır.
Madde 1 - ŞİD’in İçindekiler kısmında yer alan; “BÖLÜM F DOĞAL GAZ TAŞITMAK İÇİN SİSTEME GİRİŞ BAŞVURU ŞARTLARI” ibaresi “BÖLÜM F GAZ YILI ÖNCESİNDE SİSTEME GİRİŞ BAŞVURU ŞARTLARI” şeklinde ve “BÖLÜM G HER GAZ YILI BAŞLAMASI ÖNCESİNDEKİ İŞLEMLER” ibaresi “BÖLÜM G GAZ YILI İÇİNDE SİSTEME GİRİŞ BAŞVURU ŞARTLARI” şeklinde değiştirilmiştir.
Madde 2  -ŞİD’in C Bölümünün 2 nci Maddesinin (ii) fıkrasının 10 uncu bendi “Kapasite devir ve kapasite aktarım işlemlerinin yapılması” şeklinde değiştirilmiştir.
Madde 3 - ŞİD’in F Bölümü, aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
BÖLÜM F
GAZ YILI ÖNCESİNDE SİSTEME GİRİŞ BAŞVURU ŞARTLARI
Gaz Yılı öncesinde sisteme giriş için kapasite rezervasyon talebinde bulunacaklar, bu taleplerini 16 Eylül (dahil) - 1 Ekim (hariç)tarihleri arasında Taşıyıcı’ya sunacak olup, bu başvurular yeni Gaz Yılı dönemini kapsamak üzere 1 yıl süreli STS imzalanması ile sonuçlandırılır. Taşıyıcı, 15 Eylül’de aşağıda belirtilen Giriş/Çıkış Noktaları için bir sonraki Gaz Yılına ilişkin Maksimum Ayrılabilir Kapasiteleri EBT’de yayımlar.
- Giriş Noktaları
- İhracat Çıkış Noktaları
- Diğer Ana Çıkış Noktaları
Taşıyıcı ayrıca her bir Tali Çıkış Noktası ile bunlar için izin verilebilecek ASM’ler ve azami Günlük Çekiş Miktarlarını da yayınlar.
Herhangi bir Giriş Noktasından herhangi bir Çıkış Noktasına Doğal Gaz taşıtmak üzere kapasite rezervasyonu talebinde bulunacakların, ithalat, ihracat veya toptan satış lisanslarından en az birinin sahibi olmaları gerekmektedir. Başvurularda bu lisansın bir sureti ile aşağıda yer alan bilgi ve belgeler Taşıyıcıya ibraz edilecektir.
a)Taşıtılacak Doğal Gazın, İletim Şebekesi’ne ilk girişi için öngörülen tarih ve bu tarihten itibaren, 5 yıllık dönem için, bu dönem içindeki her bir Gaz Yılı içinde taşıtılması öngörülen yıllık Miktar,
b)Taşınacak Doğal Gazın İletim Şebekesine Giriş ve Çıkış Noktaları, bu noktalar için talep edilen kapasiteler ve bu noktalardan girecek ve çekilecek yıllık Miktarların aylık bazda dağılımı,
c)Her bir Çıkış Noktası için talep edilen Asgari Teslim Basıncı ve mülkiyeti ve işletme sorumluluğu Taşıyıcı’ya ait Ana Çıkış Noktaları için asgari teslim sıcaklığı,
Doğal Gaz ithalat lisans sahipleri ile toptan satış lisansına sahip üretim şirketleri yukarıdakilere ilave olarak, aşağıdaki bilgi ve belgeleri ibraz edeceklerdir.
d)Taşınacak olan Doğal Gazın İletim Şebekesine gireceği Giriş Noktasındaki sıcaklık ve basınç aralığı,
e)Giriş Noktasında Taşıyıcıya teslim edilecek Doğal Gazın kalite şartnamesi (ŞİD ekinde (Ek-1) verilen Kalite Şartnamesi formunun bu gaz için doldurulmuş hali (asgari ve azami değerler belirtilecektir)),
İthalat lisansı sahiplerinin ibraz edecekleri bilgi ve belgeler içinde aşağıdaki bilgi ve belgeler de yer alacaktır;
f)Doğal Gazın teminine yönelik ithalat anlaşmasındaki Doğal Gaz akışına ilişkin hükümler ve varsa Yurt Dışı Operatörü ile yapılan sözleşme veya niyet sözleşmesi
Başvuru sahipleri bir örneği EBT ve Taşıyıcı’nın internet sayfasında yayınlanan Geçici Teminat Mektubunu diğer dokümanlarla birlikte sunacaklardır. Geçici Teminat Mektubu en az 90 Gün süreli olacak ve değeri, talep edilen kapasitelerin içinde bulunulan Gaz Yılı için geçerli iletim kapasite bedelleri doğrultusunda hesaplanacak 15 Günlük bedelinden az olmayacaktır.
Taşıyıcı, yukarıda yer alan bilgi ve belgeleri sunan başvuru sahiplerinin taleplerine, başvuru tarihinden itibaren onbeş (15) gün içerisinde cevap verir. Taşıyıcı başvuru değerlendirmelerini Kısım II - Bölüm 2’de belirtilen prensipleri dikkate alarak yapacak olup, talebi reddetmesi halinde ret gerekçelerini başvuru sahibine bildirir ve başvuru sahibine Geçici Teminat Mektubu 5 İşgünü içinde iade edilir.
Başvurunun tümüyle olumlu olarak değerlendirilmesi durumunda, başvuru sahibi STS imzalamak üzere davet edilir. Başvuru sahibi, bu davetin kendisine bildirimini müteakip 7 İşgünü içinde STS’yi imzalamakla yükümlüdür. Aksi taktirde başvuru sahibinin Geçici Teminat Mektubu Taşıyıcı tarafından gelir addedilir.
Diğer şartları uygun görülmekle birlikte başvuru sahibinin kapasite rezervasyon talebinin kısmen olumlu karşılanması durumunda, durum başvuru sahibine bildirilir ve en geç 10 İşgünü içinde (karşılanabilen talep doğrultusunda hazırlanacak) STS imzalaması istenir. Başvuru sahibi bu şartlarda STS imzalamayı kabul etmez ise Geçici Teminat Mektubu kendisine Taşıyıcı’ya yapacağı bildirimi müteakip, 5 İşgünü içinde iade edilir.
Başvuru sahibi ile STS imzalanması sonrasında kendisine başlayacak Gaz Yılına mahsus (1 Ocak - 31Aralık), Giriş ve Ana Çıkış Noktalarında tahsis edilecek Rezerve Kapasite için içinde bulunulan Gaz Yılının Tarife’sinde geçerli olan iletim kapasite bedeli doğrultusunda hesaplanacak bir yıllık tutarının % 20’si (yüzde yirmi) değerinde Kesin Teminat Mektubunu yedi (7) İşgünü içinde Taşıyıcıya vermesi gereklidir.
Kesin Teminat Mektubu Türkiye’ deki bir bankadan alınacak, süresiz ve Taşıyıcının talebi üzerine derhal ödenecek şekilde düzenlenecektir. Kesin Teminat Mektubu, Taşıyıcının Taşıtanlara çıkaracağı Aylık faturaların ödenmemesi halinde ödenmeyen tutara tekabül eden bedel için (faiz de dahil) nakde çevrilebilecek, böyle durumlarda Taşıtan yeni bir teminat mektubu vermedikçe Taşıyıcının kendisine olan Standart Hizmet yükümlülüğü devam etmeyecektir. STS yapan Taşıtanların STS’yi tek taraflı olarak erken sona erdirmeleri durumunda, Kesin Teminat Mektupları Taşıyıcı tarafından nakde çevrilerek, gelir kaydolunur.
Standart Taşıma Sözleşmesi (STS) metni Taşıyıcının internet sayfasında yayımlanır.
Yeni Gaz Yılı için Taşıtanlar ile Taşıyıcı arasında STS’lerin imzalanarak kapasite tescil belgelerinin Taşıtan’lara verilmesini müteakip, Taşıyıcı Elektronik Bülten Tablosu’nda, yeni Gaz Yılı için rezerve edilen kapasiteler ile Atıl Kapasiteleri en geç 1 Aralık günü olmak üzere yayınlar. 1 Aralık tarihinden sonra Atıl Kapasiteler için yapılacak bir yıldan az süreli rezervasyon talepleri için aşağıdaki Bölüm G’de detaylanan hususlar geçerli olacaktır.
Madde 4 -ŞİD’in G Bölümü, aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
BÖLÜM G
GAZ YILI İÇİNDE SİSTEME GİRİŞ BAŞVURU ŞARTLARI
Taşıyıcı, EBT’de ve internet sayfasında, tüm Giriş ve Ana Çıkış Noktalarını, bu noktalardaki mevcut tahsis edilen kapasiteler ile Atıl Kapasiteleri ve Ana Çıkış Noktalarına bağlı Tali Çıkış Noktalarını sürekli duyurur.
İçinde bulunulan Gaz Yılı içinde en az bir Aylık dönem için kapasite rezervasyonu talebinde bulunacak olan ve halihazırda içinde bulunulan Gaz Yılı için geçerli STS imzalamamış başvuru sahipleri, başvuru için Bölüm F’de belirtilen bilgi ve belgeleri Taşıyıcı’ya sunacaklardır. Bu başvurular Taşıyıcı tarafından 15 gün içinde cevaplandırılır ve STS imzalanmak üzere Bölüm F’de belirtilen prosedür takip edilir. Kesin Teminat Mektubunun değeri, başvuru tarihinde geçerli iletim kapasite bedeli esas alınarak hesaplanacak olan, rezerve edilen kapasitelerin 60 günlük değerinden az olmayacak ve Bölüm F’de belirtilen diğer şartlara uygun olarak hazırlanacaktır. Bu şekilde rezerve edilen kapasiteler için bedel hesaplamalarında, Kısım II, Bölüm 2.1.4’te belirtilen katsayılar uygulanmaz.
Halihazırda bir STS imzalamış olan Taşıtanların Taşıyıcı tarafından ilan edilmiş olan Atıl Kapasiteler için başvuruları Taşıyıcı tarafından üç (3) İşgünü içinde cevaplandırılır. Bu şekilde rezerve edilen kapasiteler için bedel hesaplamalarında, Kısım II, Bölüm 2.1.4’te belirtilen katsayılar uygulanır.
Gaz Yılı içerisinde yeni bir Giriş ya da Çıkış Noktasının işletmeye girmesi halinde bu noktalar ve bu noktalara ilişkin MAK’larEBT’de ve internet sayfasında yayımlanır. Bu noktalarda yapılacak rezervasyonlar için Kısım II, Bölüm 2.1.4’te belirtilen katsayılar uygulanmaz.
Madde 5 - a) ŞİD’in1.1 Maddesine, aşağıdaki tanımlar eklenmiştir.
"G+2" tabiri, Günden sonraki ikinci Günü ifade eder;
"G+3" tabiri, Günden sonraki üçüncü Günü ifade eder;
"G+4" tabiri, Günden sonraki dördüncü Günü ifade eder;
"Geçici Teminat Mektubu" tabiri, 1 (bir) Yıl süreli STS imzalamak üzere Gaz Yılı öncesinde kapasite rezervasyon talebinde bulunacak veya Gaz Yılı içinde Atıl Kapasiteler için ilk defa rezervasyon talebinde bulunacak Taşıtanların, başvuru ile birlikte Taşıyıcıya sunmakla yükümlü oldukları ve bir örneği EBT ve Taşıyıcının internet sayfasında yayınlanan teminat mektubunu ifade eder;
b) ŞİD’in1.1 Maddesinde bulunan aşağıdaki tanım kaldırılmıştır.
"Kapasite Devir Ücreti" tabiri, 2.3.5 bendine göre hesaplanan ücreti ifade eder;
c) ŞİD’in1.1 Maddesinde bulunan
“İlk Tahsis" tabiri, 9.4.1 bendine göre yapılan tahsisi ifade eder;” ibaresi “İlk Tahsis" tabiri, 9.2 maddesine göre yapılan tahsisi ifade eder;”
“Son Tahsis" tabiri, 9.4.3 bendine göre yapılan nihai tahsisi ifade eder;” ibaresi “Son Tahsis" tabiri, 9.3 maddesine göre yapılan nihai tahsisi ifade eder;”
şeklinde değiştirilmiştir.
Madde 6 -ŞİD’in 2.1.1 bendinde bulunan “Bir Taşıtanın Ana Çıkış Noktalarındaki toplam Rezerve Kapasitesi, Giriş Noktalarındaki toplam Rezerve Kapasitesinden daha düşük olamaz.” ibaresi iptal edilmiştir.
Madde 7 -ŞİD’in 2.3.5 bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
2.3.5 Taşıyıcı, Taşıtanların kapasite devir taleplerini teknik yönden uygun görmesi durumunda, kapasite devri gerçekleştirilmesiyle söz konusu Giriş veya Ana Çıkış Noktaları için ilgili Taşıtanların Rezerve Kapasiteleri yeniden belirlenir. Kapasite devri sonrasında, herhangi bir Tali Çıkış Noktasında Gaz Kullanım Eşiğinin altında kalınmaması esastır.
Madde 8 -ŞİD’in 2.3.6 bendinin sonuna “Kapasiteyi devreden Taşıtanlar, teminat mektuplarını yeni kapasiteye göre düzenleyerek eskisi ile değiştirme hakkına sahiptir.” ibaresi eklenmiştir.
Madde 9 -ŞİD’in 2.5.1 bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
2.5.1 Bir Taşıtan, cari Gaz Yılının Aylık dönemleri için, STS’sinde belirtilen Ana Çıkış Noktaları arasında kapasite aktarımı talebinde bulunabilir. Taşıyıcı, söz konusu talebi teknik yönden uygun görmesi durumunda, aktarım gerçekleştirilir ve söz konusu Ana Çıkış Noktaları için Rezerve Kapasiteler yeniden belirlenir.
Madde 10 -ŞİD’in 2.8.2 bendinde bulunan, dönemler ve katsayıları gösterir tablo aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 Dönem                       Katsayı
 Kış Dönemi               1,50
 Ara Dönem                1,25
 Yaz Dönemi              1,10
Madde 11 -ŞİD’in2.9 Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
2.9 Rezerve Kapasiteyi Artırma Yükümlülüğü
Taşıtan 1 Ocak - 31 Mart arasını kapsayan dönemde, herhangi bir Giriş veya Çıkış Noktasında bir Ay içerisinde Rezerve Kapasiteyi altı kez veya daha fazla aşması halinde, ilgili Ayda girdiği veya çektiği Günlük azami Doğal Gaz Miktarı ile o noktadaki Rezerve Kapasite Miktarı arasındaki fark kadar kapasiteyi, o noktadaki Atıl Kapasiteyle sınırlı olmak üzere, Gaz Yılı başından itibaren sonuna kadar almak ve bunun için 2.1.4 bendine göre ödeme yapmakla yükümlü olacaktır. Taşıtan için belirlenmiş Rezerve Kapasite buna göre revize edilecek ve kapasite tescil belgesi de bu doğrultuda tekrar düzenlenecektir.
Madde 12 -ŞİD’in3.2 Maddesi, aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
3.2 Dengesizlikler
Günlük Dengesizlik yaratan Taşıtana Sistem Dengelemesine Katılım Bedeli ve duruma göre Kesinti Dengeleme Bedeli tahakkuk ettirilecektir. Sistemde dengesizlik yaratan Taşıtan’ın Gün içinde tespit edilememesi ve sistemin fiziksel dengesinin sağlanmasında güçlük yaşanması durumunda Taşıyıcı herhangi bir Taşıtan’a bir Giriş Noktasında artırma veya bir Çıkış Noktasında azaltma talimatı verebilir. Bu durumdaki Taşıtanların, Gün içinde TMDB yapmalarına izin verilir ve böyle bir Günle ilgili olarak, kendisine bu şekilde talimat verilen bir Taşıtan için o Gün’e dair Günlük Dengesizlik:
i- pozitif ise, sistemde bıraktığı Doğal Gaz Miktarı için, Taşıtan’ın o Aya ilişkin Dengeleme Gazı teklif fiyatı üzerinden bedel hesaplanılarak Taşıyıcı tarafından söz konusu Taşıtan’a verecek olarak kaydedilir; pozitif dengesizliğin Tolerans Dışı Miktarı için Günlük Dengesizlik Ücreti alınmaz, artırma talimatı verilen Giriş Noktaları ile azaltma talimatı verilen Çıkış Noktaları’na ilişkin Kapasite Aşım Ücretleri ile Düzenleme Ücretleri söz konusu Taşıtanlar için uygulanmaz.
ii-negatif ise, dengesizlikler, Kapasite Aşım Ücretleri ve Düzenleme Ücretleri ile ilgili kurallar herhangi bir istisna getirilmeden uygulanır.
Madde 13 -ŞİD’in3.3 Maddesi, aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
3.3 Sistem Dengelemesine Katılım Bedeli
Sistem Dengelemesine Katılım Bedeli “Günlük Dengesizlik Ücretleri” ile “Düzenleme Ücretleri” ni kapsamaktadır.
3.3.1 Günlük Dengesizlik Ücretleri
3.3.1.1 Taşıtan için Günlük Dengesizlik her Gün’le ilgili olarak aşağıdaki kalemler arasındaki fark olarak hesaplanacaktır:
(a) Taşıtanın Doğal Gaz teslim ettiği Giriş Noktalarındaki toplam Günlük Girişi ve
(b) Taşıtanın Doğal Gaz çektiği Çıkış Noktalarındaki toplam Günlük Çekişi
3.3.1.1(a) alt bendindeki miktar 3.3.1.1(b) alt bendindeki miktardan fazla ise Günlük Dengesizlik pozitif, 3.3.1.1(b) alt bendindeki miktar 3.3.1.1(a) alt bendindeki miktardan fazla ise Günlük Dengesizlik negatiftir. Günlük Dengesizliğin pozitif olduğu durumda Taşıtanın sistemde Doğal Gaz bıraktığı, Günlük Dengesizliğin negatif olduğu durumda Taşıtanın sistemden Doğal Gaz aldığı kabul edilir. Taşıtanın sistemde Doğal Gaz bırakması durumunda Taşıyıcı, söz konusu Taşıtana Günlük Dengesizlik Miktarı için Dengeleme Gazı Fiyatı üzerinden ödeme yapacaktır.
Taşıtanların Günlük Giriş ve Günlük Çekişleri 9. Bölüm hükümlerine göre tespit edilecektir.
3.3.1.2 Dengeleme İçin Müsaade Edilen Tolerans Düzeyleri
Müsaade Edilen Tolerans aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
GİRİŞ MİKTARI ARALIĞI (Sm3)ABMüsaade Edilen Tolerans (C)
0-500.0000G+/- 0,12 (%12)
500.001-1.000.000+/- 60.000G-500.000+/- 0,08 (%8)
1.000.001-2.000.000+/- 100.000G-1.000.000+/- 0,06 (%6)
2.000.001-4.000.000+/- 160.000G-2.000.000+/- 0,05 (%5)
4.000.001 ve üstü+/- 260.000G-4.000.000+/- 0,04 (%4)
T=A+(B*C)
T:Müsaade Edilen Tolerans Miktarı
G:Toplam Günlük Giriş
Müsaade Edilen Tolerans Miktarının pozitif ve negatif sınırları, yukarıdaki formüle göre hesaplanır. Günlük Dengesizliği pozitif ve Müsaade Edilen Tolerans Miktarının pozitif sınırının içerisinde olan Taşıtanlar kabul edilebilirlik sınırı içindedir. Günlük Dengesizliği negatif ve Müsaade Edilen Tolerans Miktarının negatif sınırının içinde ve dışında olan Taşıtanlar ile Günlük Dengesizliği pozitif ve Müsaade Edilen Tolerans Miktarının pozitif sınırının dışında olan Taşıtanlar ise kabul edilebilirlik sınırlarının dışındadır.
Müsaade Edilen Toleranslar her yıl tekrar incelenir, gerek duyulursa Bölüm 21 hükümlerine göre yeniden düzenlenebilir.
Kuşkuya mahal bırakmamak için, herhangi bir Günde bir Taşıtanın sıfır gaz akışının olması halinde söz konusu Taşıtan için Müsaade Edilen Tolerans olmayacaktır.
Günlük Dengesizlik Ücretlerinin hesaplanmasında Tarifede belirtilen Dengeleme Gazı Fiyatı kullanılacaktır.
Dengeleme Gazı Anlaşması yapılanlar hariç Taşıtan Tedarikçiler, her Ay için Dengeleme Gazı teklif fiyatlarını önceki ayın 25. gününe kadar Taşıyıcıya bildireceklerdir.
Taşıyıcının talimatı üzerine İletim Şebekesine sokulan Dengeleme Gazına ilişkin ilgili Taşıtan Tedarikçilere yapılacak ödemeler, söz konusu Taşıtanların Dengeleme Gazı teklif fiyatları veya Dengeleme Gazı Anlaşmasında belirlenen fiyat üzerinden hesaplanır.
Taşıtanın kabul edilebilirlik sınırı dışında olması halinde Günlük Dengesizlikler için aşağıdaki hükümlere göre Günlük Dengesizlik Ücretleri tahakkuk ettirilecektir.
3.3.1.3 Bu Bölüm 3 kapsamında her bir Taşıtan ile ilgili olarak her Gün için:
a) "Tolerans İçi Miktar",
Günlük Dengesizliğin, Müsaade Edilen Tolerans Miktarını aşmaması durumunda Günlük Dengesizlik Miktarı, veya
Günlük Dengesizliğin Müsaade Edilen Tolerans Miktarını aşması halinde ise Müsaade Edilen Tolerans Miktarı olacaktır;
b) "Tolerans Dışı Miktar" Günlük Dengesizliğin Müsaade Edilen Tolerans Miktarını aşan kısmını ifade eder.
3.3.1.4 Günlük Dengesizlik Ücreti, aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
i) Günlük Dengesizliğin negatif ve Müsaade Edilen Tolerans Miktarını aşmaması halinde;
Günlük Dengesizlik Ücreti = TİM*DGF
ii) Günlük Dengesizliğin negatif ve Müsaade Edilen Tolerans Miktarını aşması halinde;
Günlük Dengesizlik Ücreti = (TİM*DGF)+(TDM*DGF*F)
iii) Günlük Dengesizliğin pozitif ve Müsaade Edilen Tolerans Miktarını aşması halinde;
Günlük Dengesizlik Ücreti = TDM*DGF*F
Burada;
TİM: Tolerans İçi Miktarın mutlak değerini
TDM: Tolerans Dışı Miktarın mutlak değerini
DGF: Dengeleme Gazı Fiyatını
F: Tarifede belirtilen faktörü
İfade eder.
Günlük Dengesizliğin pozitif ve negatif, dengesizliğin meydana geldiği dönemin Yaz Dönemi, Kış Dönemi veya Ara Dönem olmasına bağlı olarak, kullanılacak faktörler (F) Tarifede belirtilir.
Taşıyıcının Dengeleme Gazına ilişkin tüm kayıtları Taşıtanların incelemesine açık tutulacaktır.
3.3.1.5 Herhangi bir Günle ilgili olarak her Taşıtanın Günlük Dengesizliği 9. Bölümde detaylandığı şekilde hesaplanacaktır. 18. Bölüm hükümlerine göre, Ay sonunda kümülatif bir hesaplama (Günlük tahakkuk miktarlarına istinaden) doğrultusunda faturalama yapılacaktır.
3.3.2Düzenleme Ücretleri
3.3.2.1Düzenleme Ücretleri Depolama Tesisleri, LNG Terminalleri ve yurt içindeki üretim tesislerine ilişkin Giriş Noktaları ile her bir Çıkış Noktası için ayrı ayrı olmak üzere, aşağıdaki kalemler arasındaki farkın, Düzenlenmiş Tolerans Miktarını aştığı Günler için hesaplanacak ve Taşıtanlar tarafından ödenecektir. Alt akışında Tali Çıkış Noktaları bulunan Ana Çıkış Noktalarında Düzenleme Ücretleri, sadece Tali Çıkış Noktaları için uygulanacaktır.
(i) Giriş ve Çıkış Noktasında o Gün için, Taşıtanın 9.Bölüm uyarınca yapılan Son Tahsis neticesi tespit edilen Günlük Giriş ve Günlük Çekiş Miktarları ve
(ii) O Günün Programında belirtilen Doğal Gaz Miktarları.
Düzenlenmiş Tolerans Miktarı, Taşıtanın Programında belirtilen Doğal Gaz Miktarlarından fazla veya az bir Doğal Gaz Miktarını ifade eder.
Düzenlenmiş Tolerans Miktarının negatif ve pozitif sınırları, aşağıdaki tablolar ve formüle göre hesaplanır.
Giriş Noktaları için:
Taşıtanın Programında Giriş Noktası İçin Belirtilen Miktar Aralığı (Sm3)ABDüzenlenmiş Tolerans (C)
0-500.0000G +/- 0,15 (%15)
500.001-1000000 +/- 75.000G-500.000 +/- 0,12 (%12)
1.000.001-2.000.000 +/- 135.000G-1.000.000 +/- 0,10 (%10)
2.000.001-4.000.000 +/- 235.000G-2.000.000 +/- 0,09 (%9)
4.000.001 ve üstü +/- 415.000G-4.000.000 +/- 0,07 (%7)
Çıkış Noktaları için:
Taşıtanın Programında Çıkış Noktası İçin Belirtilen Miktar Aralığı (Sm3)ABDüzenlenmiş Tolerans (C)
0-100.0000Ç +/- 1,00 (%100)
100.001-250.000 +/- 100.000Ç-100.000 +/- 0,12 (%12)
250.001-1.000.000 +/- 118.000Ç-250.000 +/- 0,10 (%10)
1.000.001-2.000.000 +/- 193.000Ç-1.000.000 +/- 0,06 (%6)
2.000.001 ve üstü +/- 253.000Ç-2.000.000 +/- 0,04 (%4)
D=A+(B*C)
D: Düzenlenmiş Tolerans Miktarı
G: Programdaki Giriş Miktarı
Ç: Programdaki Çıkış Miktarı
Bir Çoklu Çıkış Noktasında Düzenleme Ücretleri, Taşıtanların toplam Çekişi ile toplam Program Miktarı arasındaki farkın, yukarıda Çıkış Noktaları için belirtilmiş olan Düzenlenmiş Tolerans değerini aşmadığı durumlarda uygulanmaz.
3.3.2.2Taşıtan, Günlük Giriş ve/veya Günlük Çekişinin Düzenlenmiş Tolerans Miktarını aşan kısmının mutlak değeri için, Tarifede belirtilen Düzenleme Ücretini ödeyecektir.
Madde 14 -ŞİD’in3.4 Maddesi, aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
3.4 Hizmet Kesintisi Bedelleri
Taşıtanın ve adına hareket edenlerin ŞİD’e ve ilgili Teslim Sözleşmesi hükümlerine uygun davranmış olması kaydıyla, Taşıyıcının işletme hatası sonucunda sistem dengesinin bozulması ve Çıkış Noktalarında kesintiye yol açılması durumunda, Taşıyıcı kesinti veya azaltmaya uğrayan Taşıtanlara Hizmet Kesintisi Bedeli ödemekle yükümlüdür. Buna ilişkinbedeller her bir Çıkış Noktası için ayrı ayrı uygulanacak olup, eksik teslimatlar Teslim Sözleşmelerinde yer alacak olan minimum teslim basıncının altında gerçekleşen Doğal Gaz teslimat Miktarları için geçerli olacaktır. Her halükarda, Taşıtan’ın onaylanmış son Programında yer alan toplam Miktar üzerinden hesaplanacak olan ortalama saatlik akış Miktarının üzerinde bir anlık akış için, minimum teslim basıncının altına düşülmüş olsa dahi Hizmet Kesintisi Bedeli tahakkuk ettirilmeyecektir. Kesinti Miktarının belirlenmesinde minimum teslim basıncının altına düşüldüğü süreler ve bu süreler boyunca son onaylanmış Program doğrultusunda belirlenecek olan saatlik ortalama akış Miktarının ne kadar eksiğinde kalındığı tespitleri esas olacaktır.
Karışıklığa yer vermemek açısından, bir Giriş Noktasına ilişkin Hizmet Kesintisi Bedeli uygulanmayacaktır.
Bir Çıkış Noktasına ilişkin Hizmet Kesintisi Bedeli aşağıdaki gibi hesaplanır.
Hizmet Kesintisi Bedeli = Kesinti Miktarı * (Tarifede yer alan Hizmet Kesintisi Bedeli)
Madde 15 -ŞİD’in 3. Bölümüne 3.5 Maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 3.6 Maddesi eklenmiştir.
3.6 Doğal Gazın ithal edildiği Giriş Noktalarında (LNG Terminalleri hariç) bir Taşıtanın Son Tahsisatı, Programlarında yer alan Miktardan fazla ve Taşıtan pozitif dengesiz ise, bu Taşıtana uygulanacak Tolerans Dışı Miktar (oluşmuş ise), Son Tahsisat Miktarı ile Program Miktarı farkı kadar düşülecek ve düşülen Miktar Tolerans İçi Miktar olarak değerlendirilecektir.
Yukarıda belirtilen Giriş Noktalarında, Taşıtanlar uygun kalitede teslimat yapmakla birlikte, Taşıyıcı’nın Doğal Gaz çekişi Programda yer alan toplam Miktardan daha düşük ise, Programında yer alan Miktardan daha düşük bir Miktarın Son Tahsisat olarak belirtildiği ve Negatif Dengesiz durumdaki böyle Taşıtanların o Gün için Tolerans Dışı Miktarları (oluşmuş ise) söz konusu fark kadar düşürülecek ve düşülen Miktar Tolerans İçi Miktar olarak değerlendirilecektir.
Madde 16 -ŞİD’in 6.8.2 bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
6.8.2 İşbu 6.8 maddesinin yukarıdaki hükümlerine herhangi bir sınırlama getirilmeksizin Taşıtan Tedarikçiler Son Kullanıcıların ŞİD ve ilgili STS hükümlerine uygun davranmalarını temin amacıyla gereken önlemleri alacaktır. Taşıtan Tedarikçi söz konusu Son Kullanıcının ŞİD hükümlerine bağlı kalmasını sağlayamadığı takdirde, Taşıyıcı anılan Taşıtan Tedarikçinin Doğal Gazının ilgili Son Kullanıcıya ilişkin kısmını taşımayı durdurma hakkına sahip olacak ve söz konusu Taşıtan Tedarikçinin STS’sinin hükümleri anılan Son Kullanıcının ŞİD hükümlerine bağlılığının sağlanmasına kadar askıya alınacak, ancak Taşıtan Tedarikçinin Tarifedeki iletim kapasite bedelini ödeme yükümlülüğü devam edecektir.
Madde 17 -ŞİD’in 6. Bölümüne 6.9 Maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 6.10 Maddesi eklenmiştir.
6.10 Gaz Kullanım Eşiği
24 saat boyunca çekiş olan Çıkış Noktalarında Günlük Çekişin en az Gaz Kullanım Eşiği değeri kadar olması esastır. Bu prensip gereği Ölçüm Ekipmanlarının yeniden techiz edilme zorunluluğunun çıktığı tesisler için, bu yükümlülük Dağıtım Şirketi veya Son Kullanıcı’ya aittir. Ölçüm Ekipmanının yeniden teçhiz edilmesi gerektiği Taşıyıcı tarafından Taşıtana bildirilir. Günün belli saatlerinde çekiş olmayan Çıkış Noktalarında ise Taşıtan veya adına hareket edenlerce, bu saatlerde çekişin sıfır olduğu konusunda Taşıyıcı’ya, Teslim Sözleşmesinde detaylandığı şekilde, uygun kanıtların sağlanması kaydıyla, Gaz Kullanım Eşiği değeri altında bir Günlük Miktar belirlenebilir. Çekişin Ölçüm Ekipmanının saatlik minimum ölçme kapasitesi altındaki her anlık çekiş (gaz çekilmeme durumu hariç) için, bu minimum değer esas alınır.
Madde 18 -ŞİD’in 7.2.1Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
7.2.1 Taşıtan Gün için TMB’yi en erken G-7 de, TMB’yi veya TMDB’yi en geç G-1 saat 11.00’a kadar Taşıyıcıya iletecektir. Taşıtanın TMB’si, Taşıyıcı tarafından G-1 saat 12.30’ a kadar onaylanacak veya TMDB istenecektir. Taşıtan, TMB göndermeden önce, Yurt Dışı Operatörü, Depolama Şirketi, İletim Şirketi, üretim şirketinden TMB’deki ilgili Giriş Noktaları Miktarlarının teyidinin yer aldığı belgeyi Taşıyıcıya gönderecektir. Taşıyıcı, uyumsuzluk olması durumunda veya kendi değerlendirmeleri neticesi Taşıtandan TMDB yapmasını isteyebilecektir. Taşıtan, Taşıyıcı tarafından istenmesi halinde G-1 saat 13.00 ile 15.00 arasında, TMDB’yi Taşıyıcıya iletecektir. Taşıyıcı, TMDB’yi G-1 saat 16:00 ya kadar, uyumsuzluk hala devam ediyorsa Yurt Dışı Operatörü, Depolama Şirketi, İletim Şirketi, üretim şirketinden aldığı bilgilere göre değiştirerek, onaylayacaktır. Onaylama işlemi onay bildirimi yapılmak suretiyle yapılır.
Taşıyıcının, Taşıtanın TMB’sini almasını müteakip G-1 saat 12.30’a kadar; TMDB’sini almasını müteakip G-1 saat 16.00’a kadar Taşıtan’a bir bildirimde bulunmaması halinde, Taşıtanın TMB’si (veya yerine göre TMDB’si) onaylanmış kabul edilecektir. Taşıtan G-1 saat 11.00’a kadar birden fazla TMB göndermiş ise, en son gönderilen TMB işleme alınacaktır.
Madde 19 -ŞİD’in7.4 Maddesine 7.4.5 bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 7.4.6 bendi eklenmiştir.
7.4.6 Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği kapsamında bulunan elektrik santrallerine Doğal Gaz arzı sağlayan Taşıtan Tedarikçiler bu Çıkış Noktaları ve Giriş Noktaları için, en geç G-1 saat 17:00’ye kadar TMDB yapabilir. Taşıyıcı,TMDB’ye ilişkin onay ya da red bildirimini bir saat içerisinde yapar. Ancak, Yurt Dışı Operatörü, Depolama Şirketi, İletim Şirketi, üretim şirketinden TMDB’deki ilgili Giriş Noktaları/Ana Çıkış Noktaları Miktarlarının teyidinin yer aldığı belgeyi ve Milli Yük Tevzii Merkezi’nin (MYTM) ilgili talimatının suretini sunan Taşıtan Tedarikçilerin TMDB’leri reddedilmeyecektir.
Madde 20 -ŞİD’in 9. Bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
BÖLÜM 9
TAHSİSAT
9.1 Genel Açıklama
Taşıyıcı, Giriş ve Çıkış Noktaları için belirlenen istasyonlarda ölçülen ve bu ölçüm verilerine göre hesaplanan Günlük Doğal Gaz Miktarını, bu Bölüm 9 hükümlerine göre, şeffaf ve adil bir şekilde Taşıtanlara tahsis edecektir.
9.2 İlk Tahsisler
Taşıyıcı G+1, saat 15.00’a kadar, Gün içinde Giriş ve Çıkış Noktalarından giren ve çekilen Doğal Gaz Miktarını 9.2.1 ve 9.2.2 bentlerine göre Taşıtanlara tahsis edecek ve bu İlk Tahsisi EBT yoluyla Taşıtanlara duyuracaktır.
9.2.1 Tekli Giriş ve Çıkış Noktası
Tek bir Taşıtan tarafından kullanılan Giriş ve Çıkış Noktaları için, ölçülen ve buna göre hesaplanan Doğal Gaz Miktarının tamamı bu noktayı kullanan Taşıtana tahsis edilecektir. Bu tahsis Miktarları konu Taşıtanların ilgili Gün için o noktadaki Günlük Giriş veya Günlük Çekiştir.
9.2.2 Çoklu Giriş ve Çıkış Noktası
9.2.2.1 9.2.2.3 ve 9.2.2.4 hükümleri saklı kalmak kaydıyla, birden fazla Taşıtan tarafından kullanılan Giriş ve Çıkış Noktaları için ölçülen ve buna göre hesaplanan Doğal Gazın Taşıtanlara İlk Tahsisatları Programlarıyla orantılı olarak tahsis edilecektir.
9.2.2.2Taşıtanların Programlarıyla orantılı olarak yapılacak İlk Tahsis her bir Taşıtan için aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
TM= M * (OM / OTM)
Burada;
TM = Çoklu Giriş veya Çıkış Noktasında Taşıtana tahsis edilen Miktar
M = Tahsise konu Gün için, Çoklu Giriş veya Çıkış Noktasında o noktayı kullanan tüm Taşıtanlar tarafından teslim edilen toplam Miktar
OM = Taşıtanın Çoklu Giriş veya Çıkış Noktası için konu Güne ait Program Miktarı
OTM = Tahsise konu Gün için, Çoklu Giriş veya Çıkış Noktasında o noktayı kullanan tüm Taşıtanların toplam Program Miktarını
İfade eder.
9.2.2.3 Bir Giriş Noktasında aynı kaynaktan Doğal Gaz tedarik eden bütün Taşıtanların alım anlaşmalarında teslim edilen toplam Doğal Gaz Miktarının Taşıtanlar arasında nasıl tahsis edileceğine ilişkin ilgili tüm Taşıtanları bağlayıcı hükümler bulunuyor ise, bu özel hükümlerin Taşıyıcıya bildirimi neticesinde, İlk Tahsisler söz konusu Taşıtanlar için söz konusu özel hükümler doğrultusunda yapılır.
9.2.2.4Alt akışında Tali Çıkış Noktaları olması durumunda, Ana Çıkış Noktasında İlk Tahsisat, Taşıtanların Tali Çıkış Noktalarında gerçekleşen toplam çekiş Miktarları olarak belirlenir. Yanlış anlamaya mahal vermemek kaydıyla, bu tür Ana Çıkış Noktalarında tahsisatlar Kapasite Aşım Ücretleri uygulanıp uygulanmayacağını tespit amacıyla yapılır.
9.2.2.5Bir Son Kullanıcının birden fazla Taşıtan ile alım sözleşmesi olması durumunda, bu Son Kullanıcıya gaz arzı sağlayan Çıkış Noktasındaki tahsisatlar Taşıtanların Programlarında yer alan Miktarlar ile orantılı olarak yapılır. Bu durumdaki Taşıtanların, toplam Miktar değişmemek kaydıyla, aralarında belirleyecekleri tahsisatlar Taşıyıcı tarafından kabul edilir.
9.3 Son Tahsisler
9.3.1 Tekli Giriş ve Çıkış Noktası Son Tahsisleri
Tekli Giriş ve Çıkış Noktaları için Son Tahsis, İlk Tahsis ile aynıdır.
9.3.2 Çoklu Giriş Noktası Son Tahsisleri
G+1 Saat 15:00 ile G+2 Saat 15:00 arasındaki sürede herhangi bir Taşıtan İlk Tahsis için itiraz etmezse G+2 saat 15.00 itibarı ile Son Tahsis, İlk Tahsis ile aynı olmak üzere kesinleşmiş olur. Son Tahsisat Miktarlarına bir itiraz gelmesi durumunda, Taşıyıcı durumu tekrar değerlendirecek ve en geç G+3 saat 15.00 itibarı ile Son Tahsisatı yayınlayacaktır.
9.3.3 Çoklu Çıkış Noktası Son Tahsisleri
9.3.3.1G+1 Saat 15:00 ile G+4 Saat 15:00 arasındaki sürede bir Çoklu Çıkış Noktasından çıkış yapan Taşıtanlar, İlk Tahsisten farklı bir tahsis üzerinde kendi aralarında anlaşabilirler. Üzerinde anlaşmaya varılan tahsis: (i) etkilenen tüm Taşıtanların bunu yazılı olarak Taşıyıcıya bildirmesi, (ii) Söz konusu Taşıtanların İlk Tahsislerinde belirtilen Miktarlarının toplamında değişiklik olmaması, (iii) diğer hiçbir Taşıtanın sonuçtan olumsuz etkilenmemesi koşuluyla Taşıyıcı tarafından kabul edilecektir.
Bu şekilde Taşıtanların aralarında anlaşmayla belirledikleri Son Tahsisatın Üçüncü Taraflar üzerinde yaratabileceği bir olumsuzluk, menfaat çelişkisi tamamen ilgili Taşıtanları bağlıyor olacak, Taşıyıcının bundan zarar görmesi engellenecektir.
9.3.3.2 9.3.3.1 bendine göre yapılan tahsis ya da bu bent uygulanmamış ise 9.2.2.2 bendine göre yapılan tahsis, G+4 sonunda, Son Tahsis olacaktır. G+5 saat 16:00’da Taşıyıcı Son Tahsisatlar, Taşıtanların Günlük Dengesizlikleri ile birlikte Güne ilişkin Dengeleme Gazı Fiyatını açıklar.
9.4 Herhangi bir Son Tahsis, 10. Bölümde belirtilen düzeltme hariç olmak üzere, taraflar üzerinde bağlayıcıdır. Buna göre tahsis edilen Miktarlar konu Taşıtanların ilgili Günde o noktalardaki Günlük Giriş ve Günlük Çekişidir. Taşıtanların, alt akışlarındaki istasyonların bir dağıtım lisans bölgesi içinde yer alan Çoklu Çıkış Noktalarında belirlenen Son Tahsisat Miktarları için alt akıştaki müşterilerin çekiş bilgileri referans göstererek yapabilecekleri bireysel itirazlar kabul edilmeyecektir. Mülkiyeti ve İşletme Sorumluluğu bir Dağıtım Şirketine ait bir istasyona ilişkin Çıkış Noktası’nda Son Tahsisatların alt akışta gerçekleşen Çekiş Miktarları dikkate alınarak veya bu noktadan çıkış yapan tüm Taşıtanların itirazlarına yol açmayacak şekilde yapılması için ilgili Dağıtım Şirketi ile ilişkilerin kurulması Taşıtanların yükümlülüğündedir. Bir Dağıtım Şirketinin lisans bölgesinde Doğal Gaz satışı yapan Tüm Taşıtanların Güne ait toplam gerçekleşmelerinin söz konusu Dağıtım Şirketi tarafından, Taşıtanların da mutabakat bildirmesiyle, Taşıyıcıya bildirilmeleri durumunda, gerçekleşen bu Miktarlar Çoklu Çıkış Noktasındaki Son Tahsisat olarak belirlenir.
Madde 21 -ŞİD’in 10.4.2 bendinde bulunan “G+1’in ilk bir saati içerisinde” ibaresi “G+1saat 15:00’e kadar” şeklinde değiştirilmiştir.
Madde 22 -ŞİD’in10.6 Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
10.6 Çıkış Noktası Ölçüm Ekipmanı Hatası
Çıkış Noktası için kullanılan Ölçüm Ekipmanının herhangi bir nedenle ölçüm yapmadığı veya hatalı ölçüm yaptığı tespit edilirse, bu tespit tarihinden geriye doğru olan dönemdeki Doğal Gaz çekiş Miktarı şu şekilde belirlenir.
Ölçüm Ekipmanının test ve kontrolü sonucunda belirlenen Ölçüm Toleransı dışındaki sapma yüzdesinin belirlenmesi halinde bu sapma yüzdesinin ölçüm Miktarına etkisi hesaplanır. Yeni tespit edilen ölçüm Miktarı ile daha önce belirlenen Miktar arasındaki fark, % 2 (yüzde iki) oranını aşmamak kaydıyla ilgili Teslim Sözleşmesinde belirtilen tolerans içinde kalıyor ise eski ölçüm Miktarı geçerli sayılacaktır. Bu farkın Teslim Sözleşmesinde belirtilen toleransı aşması durumunda, bu tolerans dışındaki sapma yüzdesi kullanılarak ölçüm Miktarı yeniden belirlenir.
Ölçüm Toleransı dışında sapma yüzdesinin belirlenememesi halinde taraflar aşağıdaki yöntemlerden biri üzerinde (öncelik sırasına göre) anlaşmaya çalışacaklardır.
-Çıkış Noktasındaki (techiz edilmiş ise) kontrol amaçlı Ölçüm Ekipmanları
-Gaz Mühendisliği teknolojisi doğrultusunda manuel olarak yapılabilecek hesaplamalar,
-İstasyon dışında yer alan referans alınabilecek diğer ölçüm sistemleri (örneğin alt akışta yer alan ölçüm sistemlerindeki değerler),
-Geçmişte, benzer şartların (hava sıcaklığı, konut abone sayısı vb.) olduğu günlerde tespit edilen Miktarlar,
-Tarafların mutabık kalacağı herhangi bir başka yöntem.
Tarafların belirtilen alternatiflerden biri üzerinde anlaşmaya varamamaları durumunda, Standart Taşıma Sözleşmesinde Uyuşmazlıkların Çözümü ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, içinde bulunulan Üç Aylık Dönemde sayacın arızalanmasından önceki çekişlerin ortalaması, esas alınır. Söz konusu Üç Aylık Dönem içerisinde tüketimin 0 (sıfır) olduğu veya çekiş Miktarının okunamadığı gün ya da günler var ise, bu günlerin yerine önceki takip eden gün ya da günlerin çekişleri dikkate alınır. Sayacın arızalandığı Gün bir Üç Aylık Dönemin ilk Günü ise, önceki Üç Aylık Dönemin çekişi sıfır olmayan son 3 Günündeki Miktarların ortalaması dikkate alınacaktır.
Hatanın ortaya çıktığı tarih belirlenemiyor ise, Ölçüm Ekipmanının kayıt altına alınmış son kontrolden sonraki dönemin son yarısında yanlış ölçüm yaptığı kabul edilecektir.
Ölçüm Ekipmanın arızasının tespiti halinde vakit geçirmeden gerekli onarımın yapılması veya bu Ölçüm Ekipmanının değiştirilmesi esastır. Arızanın derhal giderilememesi durumunda ölçüm Miktarının tespit edilmesine ilişkin izlenecek yöntem ilgili Teslim Sözleşmesinde belirtilir.
İhracat Çıkış Noktaları için bu hususlar ilgili Bağlantılı Sistem Teslim Sözleşmesinde yer alır.
Madde 23 -ŞİD’in 21. Bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
BÖLÜM 21
DEĞİŞİKLİKLER
21.1 Müstakbel ve mevcut Yurt Dışı Operatörler ile yurt dışı Üçüncü Taraf Tedarikçiler hariç, Üçüncü Taraflar veya Taşıtanlar veya Taşıyıcı ŞİD’de değişiklik önerisinde bulunabilir. Taşıyıcı değişiklik taleplerini Yıl içinde, altı aylık dönemler (1 Nisan - 30 Eylül, 1 Ekim - 31 Mart) içerisinde, iki kez değerlendirmeye alacaktır.
21.1.1 Taşıyıcının EBT’de yayımlayacağı ŞİD Değişiklik Önerisi Formunun ilgili kısımları değişikliği öneren tarafından doldurularak; altı aylık dönemin ilk Ay’ının ilk 15 Gün’ünde (1-15 Nisan, 1-15 Ekim) aşağıdaki şekilde Taşıyıcıya sunulacaktır:
a) Önerilen değişiklik yazılı olacaktır;
b) Değiştirilmesi önerilen her bir bölüm/madde/bend/alt bend için ayrı form doldurulacaktır;
c) Değişikliği öneren (Taşıyıcı haricinde) önerilen değişiklikle ilgili olarak kendi temsilcisi olacak bir kişi belirleyecektir; Taşıyıcı bu kişiyi gerekli gördüğü durumlarda istişarede bulunmak amacıyla ofisine çağırabilecektir;
d) Önerilen değişiklikte, değişikliğin yapısı ve amacı detaylı olarak belirtilecektir.
Bu bende uygun olarak sunulmayan değişiklik önerileri, Taşıyıcı tarafından değerlendirmeye alınmayacaktır.
Taşıyıcı bu bende uygun olarak sunulmuş tüm değişiklik önerilerini, kendisininki de dahil, altı aylık dönemin ikinci Ay’ı boyunca (Mayıs, Kasım) internet sayfasında yayımlar.
21.1.2 Diğer tarafların değişiklik önerileri ile ilgili görüşleri, değişiklik önerilerinin son yayım tarihine kadar aşağıdaki şekilde Taşıyıcı’ya sunulacaktır:
a) Görüşler yazılı olacaktır;
b) Her bir değişiklik önerisi için ayrı görüş bildirilecektir.
Bu bende uygun olarak sunulmayan görüşler, Taşıyıcı tarafından değerlendirmeye alınmayacaktır.
Taşıyıcı alınan görüşler neticesi değişiklik önerilerini değerlendirerek ŞİD’de yapılmasını uygun gördüğü değişiklikleri veya önerilen değişiklikler ile ilgili değerlendirmesini ve İlgili Mevzuat nedeni ile yapılması gereken değişiklikleri, altı aylık dönemin dördüncü Ay’ının ilk Gün’üne kadar (1 Temmuz, 1 Ocak) EPDK’ya bildirecektir. Taşıyıcının EPDK’ya yapacağı başvuru ve bildirimlerde ilgili değişiklik önerisi ile birlikte diğer tarafların buna ilişkin görüşleri (ŞİD Değişiklik Önerisi Formu’nun doldurulmuş şekli) de yer alacaktır.
21.2 EPDK, Doğal Gaz Piyasası İletim Şebekesi İşleyiş Yönetmeliği doğrultusunda ŞİD’de değişiklik yapabilir.
Madde 24 -ŞİD’in 23.1.2 bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
23.1.2 BOTAŞ, Doğal Gaz ithalat/toptan satış/ihracat faaliyetlerini yürüten ünitelerinin iletim faaliyetini sürdüren ünitesi için herhangi bir Taşıtan olduğunu kabul eder. Bu kapsamda, BOTAŞ’ın Doğal Gaz ithalat / toptan satış / ihracat faaliyetlerini yürüten üniteleri, STS imzalanması, Teslim Sözleşmesi imzalanması, Taşıtanın Taşıcıya Taşıyıcının Taşıtana karşı olan mali yükümlülükleri ve uyuşmazlıklar ile ilgili hükümleri hariç, ŞİD hükümlerine tabidir. BOTAŞ, ŞİD kapsamında diğer Taşıtanlar için uygulayacağı tüm bedellerin aynısını kendi toptan satış/ithalat/ihracat faaliyetleri için de uygulayacaktır.
Madde 25 -ŞİD’in 23.1.2 bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 23.1.3 bendi eklenmiştir.
23.1.3 Sistem Dengeleme
Aşağıda belirtilen özel hususlar, ŞİD’de yer alan hususlarla birlikte ele alınacak ve çelişen durumlarda işbu Bölüm 23’te belirtilenler geçerli olacaktır.
23.1.3.1 Taşıyıcı, Dahili Kullanım Gazı ve/veya Dengeleme Gazı için özel sözleşmeler yapmayacak, bu amaçla BOTAŞ’ın Doğal Gaz ithalat / ihracat / toptan satış üniteleri tarafından İletim Şebekesi’ne sokulan Doğal Gazı kullanacaktır.
23.1.3.2 Taşıyıcı Ay içinde bazı Günlerde Taşıtanların DGF çarpanı olarak belirlenmiş olan Günlük Dengesizliklerinin kümülatifini değerlendirerek, bu kümülatif dengesizlikleri en alt seviyeye getirmek amacıyla, Taşıtanların TMB’lerini ve/veya Programlarını revize ettirme hakkına sahip olacaktır.
23.1.3.3 Taşıyıcı Dahili Kullanım Gazı ihtiyacı için Gün içinde sistem gereksinimleri doğrultusunda hareket edecektir. Dahili Kullanım Gazı ile ilgili Günlük Çekiş Miktarları Taşıma Miktarı Bildirimi sürecinde Taşıyıcı tarafından talep edildiği üzere kullanılacak olmakla birlikte, buna ilişkin nihai Miktar Taşıyıcı tarafından Gün sonunda belirlenecektir.
23.1.3.4 Sadece Günlük Dengesizlik Ücretlerinin hesabında kullanılmak üzere;
(a) Taşıyıcı G+5 saat 16:00’da her bir Taşıtan’ın Son Tahsisat Miktarları ile birlikte Son Tahsisatın yapıldığı Güne ilişkin her bir Taşıtana ait toplam giriş ve toplam çekiş Miktarlarını da EBT’de yayımlar. Taşıtanlar, G+5 saat 16:00 ile G+6 saat 15:00 arasındaki sürede toplam çekiş Miktarlarına ilişkin olarak kendi aralarında anlaşarak üzerinde anlaştıkları Miktarları Taşıyıcıya bildirirler. Üzerinde anlaşmaya varılan Miktarlar: (i) etkilenen tüm Taşıtanların bunu yazılı olarak Taşıyıcıya bildirmesi, (ii) söz konusu Taşıtanların Son Tahsise ilişkin Günde İletim Şebekesine girilen ve İletim Şebekesinden çekilen toplam giriş ve toplam çıkış Miktarlarında değişiklik olmaması, (iii) diğer hiçbir Taşıtanın sonuçtan olumsuz etkilenmemesi koşuluyla Taşıyıcı tarafından kabul edilecektir. Bu şekilde Taşıtanların aralarında anlaşmayla belirledikleri Miktarların Üçüncü Taraflar üzerinde yaratabileceği bir olumsuzluk, menfaat çelişkisi tamamen ilgili Taşıtanları bağlıyor olacak, Taşıyıcının bundan zarar görmesi engellenecektir.
(b) Yukarıdaki 23.1.3.4(a) alt bendine göre üzerinde anlaşmaya varılan Miktarlar ya da bu alt bent uygulanmamış ise Taşıyıcının G+5 saat 16:00 da ilan ettiği Miktarlar, G+6 saat 16:00 da Taşıyıcı tarafından EBT de yayımlanır ve Günlük Dengesizlik Ücretlerinin hesaplanmasında dikkate alınır.
23.1.3.5 Taşıyıcı bir önceki ayın son gününe kadar, her bir Tedarikçinin bir sonraki aya ilişkin Dengeleme Gazı teklif fiyatını EBT üzerinden yayımlar.
Madde 26 - ŞİD ekindeki Doğal Gaz Kalite Şartnamesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
EK - 1
DOĞAL GAZ KALİTE ŞARTNAMESİ
Kimyasal Kompozisyon (Mol Yüzdesi Olarak)
Metan (C1) Min. % 82
Etan (C2)Maks. % 12
Propan (C3)Maks. % 4
Bütan (C4)Maks. % 2,5
Pentan ve Diğer Ağır Karbonlar (C5+)Maks. % 1
Karbondioksit (CO2)Maks. % 3
Oksijen (O2)Maks % 0,5
Azot (N2)Maks. % 5,8
Kükürt
Hidrojen Sülfür (H2S)Maks. 5,35 mg/m3
Merkaptan KükürtMaks. 16,07 mg/m3
Toplam KükürtMaks. 115,50 mg/m3
Üst Isıl Değer
Maksimum10427 Kcal/m3
Minimum8100 Kcal/m3
Wobbe Sayısı
Maksimum13000 KCal/m3
Minimum10465 KCal/m3
Su Çiğlenme NoktasıMaksimum 0oC (Yaz Dönemi), -5oC (diğer dönemler) (44 Barg’a dek)
Hidrokarbon Çiğlenme NoktasıMaksimum 0 C (67.5Barg'a dek)
m3: 15o C ve 1,01325 Bar mutlak basınçtaki 1 (bir) m3 gazın hacmine tekabül eder.
Madde 27 -ŞİD’in 2.2.1 bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
2.2.1 Taşıyıcı, kapasite rezervasyonlarını “kesintisiz taşıma hizmeti” esasına göre yapar.
Madde 28 -ŞİD’in 2.2.2.5 alt bendinde bulunan “Günlük çekişin en az bu değere eşit olması esastır. Bu prensip gereği Ölçüm Ekipmanlarının yeniden techiz edilme zorunluluğunun çıktığı tesisler için, bu yükümlülük Son Kullanıcı’ya aittir. Ölçüm Ekipmanının yeniden teçhiz edilmesi gerektiği Taşıyıcı tarafından Taşıtana bildirilir.” ibaresi iptal edilmiştir.
Madde 29 -ŞİD’in 2.2.2.7 alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
2.2.2.7 Geçici Teminat Mektubu, Kesin Teminat Mektubunun Taşıyıcıya verilmesinden sonra beş işgünü içerisinde Taşıtana iade edilir. Kesin Teminat Mektubunun öngörülen süre içerisinde Taşıyıcıya verilmemesi halinde Geçici Teminat Mektubu Taşıyıcı tarafından gelir addedilir. STS’si sona eren ve Taşıyıcıya borcu olmayan Taşıtanların Kesin Teminat Mektupları, STS’nin sona ermesinden itibaren 5 işgünü içerisinde iade edilir.
Madde 30 - Bu karar 01/12/2007 tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 31 - Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy