Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 4)

 

RGT: 06.08.2019

RG NO: 30854

Karar No: 8764

Karar Tarihi: 01/08/2019

 

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 01/08/2019 tarihli toplantısında; Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Depolama Tesisi Temel Kullanım Usul ve Esaslarının Belirlenmesine Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesi ve Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret Anonim Şirketi Aliağa Yüzen LNG Terminali (FSRU) Temel Kullanım Usul ve Esaslarının (KUE) 21 inci maddesi çerçevesinde KUE’de değişiklik yapılması hakkında aşağıdaki karar alınmıştır.

 

Madde 1: KUE 2.1 maddesindeki “Envanter Devri” tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“Envanter Devri”, bir Hizmet Alanın Depolanan Hacminin tümünün veya bir kısmının Terminal Hizmetinden faydalanan herhangi bir Hizmet Alana devredilmesini ifade eder.

 

Madde 2: KUE 2.1 maddesine “Gazlaştırma Kapasitesi” veya “Kapasite” tanımından sonra gelmek üzere aşağıdaki tanım eklenmiştir:

 

“Gemi gideri kur farkı”, İlgili gaz yılının her bir çeyrek döneminde söz konusu geminin var ise kira bedeli ve geminin işletilmesi kapsamında yabancı para cinsinden ödenen tutarların toplamı için dikkate alman işletme gideri ile söz konusu tutarların toplamı için gerçekleşen döviz kurları üzerinden ödenen gider arasındaki farkı,

 

Madde 3: KUE 2.1 maddesindeki “Kapasite ve Hizmet Bedeli” tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

“Kapasite ve Hizmet Bedeli”, ilgili dönem için geçerli birim Kapasite ve Hizmet Bedeli tarifesini ifade eder.

 

Madde 4: KUE 2.1 maddesindeki “Maksimum Sözleşme Gazlaştırma Kapasitesi” tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

“Maksimum Sözleşme Gazlaştırma Kapasitesi” kısaca “MSGK”, THS imzalayan bir Hizmet Alanın sözleşme süresi boyunca gazlaştırma ile teslim alabileceği azami LNG miktarıdır.

 

Madde 5: KUE 2.1 maddesindeki “Tarife” tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

“Tarife”, Bu KUE’nin uygulanması kapsamında, İlgili Mevzuata uygun olmak şartıyla taraflar arasında serbestçe belirlenen ve Terminal Hizmet Sözleşmesi (THS)’nde yer alan, LNG’nin depolanması, gaz formunda gönderilmesi ile buna dair hizmetlere ilişkin fiyat, hüküm ve şartları içeren düzenlemeleri ifade eder.

 

Madde 6: KUE 2.1 maddesindeki “Terminal Hizmet Sözleşmesi” tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

“Terminal Hizmet Sözleşmesi” kısaca “THS”, bu KUE’de açıklanan biçimde yazılı olarak tanzim ve imza edilmiş olan; LNG’nin boşaltılarak depolanması ve Gazlaştırılmış LNG’nin teslimatı Standart Hizmetinin tanımlandığı ve bu hizmetlere ilişkin bedellerin belirlendiği, ETKİ ile Hizmet Alan arasında akdedilen sözleşmeyi ifade eder.

 

3.3. ETKİ Terminaline İlişkin Bilgiler

 

Bu KUE’de atıfta bulunulan ETKİ Terminali, İzmir’in Çakmaklı/Aliağa limanında bağlı bulunan FSRU ünitesidir. Karada kurulması planlanan LNG Terminal ünitelerinin kullanım usul ve esasları bu KUE kapsamında yer almamaktadır. ETKİ Terminalinin iki temel fonksiyonu vardır:

 

1. LNG’nin FSRU’ya yanaştırılan Gemilerden boşaltımı ve depolanması,

 

2. Depolanan LNG’nin gazlaştırılması ve İletim Şebekesine gönderilmesi.

 

ETKİ Terminali, mevcut durumda ihracat işlemleri ve Kara ve/veya Deniz Tankerlerine LNG yüklenmesi işlemleri için kullanılmayacaktır.

 

İletim Şebekesinin ve Terminal işletme koşullarının uygun olması halinde, Terminalin yıllık Maksimum Gazlaştırma Kapasitesi 7 milyar 314 milyon Sm3/yıl’dır. Terminalin Günlük Gazlaştırma Kapasitesi 21,2 milyon m3/gün’dür.

 

Terminale yanaşacak gemi özellikleri ve yanaşma prosedürleri Terminal tarafından İnternet Sitesinde yayımlanan dokümanlarda tanımlanmaktadır.

 

Aliağa Yüzen LNG Terminalinin kullanım kapasitesi (Depolama Kapasitesi), 166.631 m3 LNG’dir.

 

LNG, FSRU üzerinde bulunan gazlaştırıcılar vasıtasıyla gazlaştırılır. Ölçümü yapılan Gaz, İletim Şebekesine gönderilir. Teslimat Noktası basıncı, maksimum 75 bar(g) ve minimum 35 bar(g)’dır.

 

ETKİ Terminaline emniyetli bir şekilde yanaştıktan sonra tank basınçları uygun seviyede olan her LNG Gemisinden saatte azami 9.000 m3 LNG (pompaların devreye alınması ve devreden çıkarılması süreçleri haricinde) boşaltılarak tanklara alınabilir.

 

Zero Send-Out Moduna geçilmeden Kaynama Gazının yönetilebilmesi için gerekli Asgari Gazlaştırma Miktarı (veya Minimum Gönderim Miktarı), boşaltım yapılmadığı durumda 40.000 SmVsaat, aynı zamanda boşaltım devam ederken ise Hizmet Alan Gemisine ve boşaltımı yapılacak ve mevcutta envanter olarak tutulan toplam kargo miktarlarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hizmet Alanlar, asgari bu miktarlarda gazlaştırma talep etmek zorundadır. Belirtilen Asgari Gazlaştırma Miktarı altında gazlaştırma talep edilmesi durumunda Boşaltım olmadığı hallerde Zero Send-Out Moduna geçilir, ancak Boşaltım sürecinde Asgari Gazlaştırma Miktarı sağlanmadığı durumda oluşacak Kaynama Gazı yakılarak sistemden uzaklaştırılır ve kayıp olarak değerlendirilir.

 

Zero Send-Out Modunda LNG yoğunluğunun 0,47 kg/m3 ve tanklardaki LNG buhar basıncının 170 mbar olduğu durumda saatlik Kaynama Gazı Miktarı, yaklaşık 5.600 Sm3’tür. Kaynama Gazı yönetimi için terminalde yer alan kompresör ile bu Kaynama Gazının kayıp olmadan yönetilebilmesi için ETKİ işletme şartlarını dikkate alarak gerekli çabayı gösterecektir. Ancak, Kaynama Gazının kompresör vasıtasıyla yönetilemediği hallerde söz konusu miktar, kayıp olarak değerlendirilir.

 

Madde 8: KUE 3.4.1.2. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

3.4.I.2. Kapasite Talep Başvuru Formunda Bulunması Gereken Bilgiler

 

Kapasite Talep Başvuru Formunda aşağıdaki bilgiler yer alacaktır:

 

a. Başvuru Sahibinin getireceği LNG’ye ilişkin olarak;

 

1. ETKİ tarafından ilan edilen yıllık Maksimum Gazlaştırma Kapasitesinden Başvuru Sahibince rezerve edilmesi talep edilen miktar,

 

2. Başvuru Sahibince talep edilen rezerve kapasite miktarına ilişkin olarak;

 

i. Başvuru yapılan miktarlara ilişkin gemilerin geliş tarihlerinin yer aldığı tarih aralığı (her biri “Pencere” olarak adlandırılacak 7 (yedi) günlük süreler halinde ve ETKİ tarafından yayınlanan takvime uygun olarak),

 

ii. İlgili Pencere içinde ± 2 (iki) gün toleransla Gemi geliş tarihleri,

 

iii. Her bir Geminin getireceği tahmini LNG miktarı,

 

3. Başvuru Sahibince getirilecek LNG’nin taşınmasında kullanılacak Deniz Tankerlerine ilişkin genel ve teknik bilgiler,

 

4. LNG tedarikçisinden temin edilecek aşağıdaki bilgileri kapsayan beyan:

 

i. İthalata başlama tarihi,

 

ii. Sözleşmenin süresi veya teslimat tarih aralığı,

 

iii. Yıllık toplam miktar veya kargo sayısı ve kargoların tahmini miktarı, yıllık miktarın 3’er aylık tahmini dağılımları,

 

5. Başvuru Sahibince getirilecek LNG’nin Gaz halindeki tahmini kalite değerleri (Madde 10’da verilen analiz değerlerine uygun olacaktır),

 

6. Toptan Satış veya İhracat Lisansı olan Başvuru Sahipleri için, İthalatçı Şirket ile yaptıkları sözleşmenin sevkiyata ilişkin hükümleri (ETKİ, THS imzalayan Toptan Satış Şirketlerinin, İthalatçı Şirketlerden satın aldıkları LNG’yi, Terminal Kabul Noktasında teslim aldığını kabul edecektir),

 

7. Aynı kargo içerisinde birden fazla Hizmet Alanın LNG’sinin boşaltılacak olması halinde, boşaltılacak olan LNG’nin ilgili Hizmet Alanlar arasındaki tahsisatına ilişkin bu Hizmet Alanların sunacağı protokol.

 

b. Başvuru Sahibine ait gazlaştırılacak LNG’ye ilişkin olarak, gazlaştırılacak LNG’nin günlük minimum ve maksimum miktarları ve yıllık miktarın aylık bazda tahmini dağılımı.

 

Başvuru Sahibinin Kapasite Talep Başvuru Formunu doldurup ETKİ’ye yazılı olarak teslim etmesi, bu KUE hükümlerini de kabul ettiği manasına gelir.

 

Kapasite başvurularında istenen ve 3.4.1.2’de detayları verilen bilgi ve belgeler, Uzun Dönemli Kapasite Rezervasyonu sahibi Hizmet Alanlar tarafından ilk Gaz Yılını müteakip her Gaz Yılı için ETKİ’ye ayrıca sunulur.

 

Bu madde kapsamında sunulan bilgi/belgelerin, Terminalin emniyetli ve verimli işletilebilmesini teminen, ETKİ tarafından yeterli bulunmaması halinde, ek bilgi/belge talep edilebilir. ETKİ tarafından bu şekilde talep edilen bilgi/belgelerin, makul bir gerekçeye dayanmaksızın 5 İş Günü içinde tamamlanamaması durumunda, başvuru sahibinin talebini geri çektiği kabul edilir.

 

3.6.2. ETKİ tarafından Hizmet Alan adına düzenlenmiş olan aylık faturaların ödenmemesi ve/veya Hizmet Alan tarafından bu KUE, THS ve İlgili Mevzuat gereği Hizmet Alana atfedilen sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde, 7 (yedi) İş Günü sürecek ihbar süresi sonunda THS’si feshedilerek Hizmet Alan tarafından verilmiş olan kesin teminat mektuplarının kalan THS süresine karşılık gelen Kapasite ve Hizmet Tutarı ile varsa Envanter Devri borçları ve/veya alacakları da dikkate alınarak hesaplanacak tutarda kısmı, ETKİ tarafından nakde çevrilir ve tahsil edilir. Teminat mektuplarının bahse konu tutarları karşılamaya yetmediği durumda Hizmet Alan, kalan tutarı fesih tarihinden itibaren 7 (yedi) İş Günü içerisinde ETKİ’ye ödemekle yükümlüdür.

 

Madde 10: KUE 3.6.3. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

3.6.3. Hizmet Alan tarafından, THS’de yer alan haklı sebeplerle yaptığı fesih dışında, tek taraflı olarak THS’nin süresinden daha önceki bir tarihte sona erdirilmesi durumunda, Hizmet Alan tarafından verilmiş olan kesin teminat mektuplarının kalan THS süresine karşılık gelen Kapasite ve Hizmet Tutarı ile varsa Envanter Devri borçları ve/veya alacakları da dikkate alınarak hesaplanacak tutarda kısmı, ETKİ tarafından nakde çevrilir ve tahsil edilir. Teminat mektubunun Hizmet Alanın THS süresi sonuna kadar ödemesi gereken Kapasite ve Hizmet Tutarını karşılamaya yetmediği durumda Hizmet Alan, kalan tutarı fesih tarihinde ETKİ’ye ödemekle yükümlüdür. Hizmet Alanın haklı sebeplerle THS’yi feshetmesi durumunda ETKİ, Hizmet Alanın teminat mektuplarını 5 (beş) İş Günü içerisinde iade etmekle yükümlüdür. Hizmet Alan haklı sebeple fesihten kaynaklanan diğer haklarını genel hükümler çerçevesinde takip eder.

 

Madde 11: KUE 4.1.1. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

4.1.1. Uzun Dönemli Kapasite Başvuruları

 

ETKİ, İnternet Sitesi aracılığı ile her Gaz Yılı öncesinde aşağıdaki bilgileri en geç 15 Temmuz tarihine kadar duyurur:

 

- Terminal Hizmeti için rezerve edilmiş ve edilmemiş Yıllık MGK (Sm3/yıl olarak),

 

- İlgili Gaz Yılında rezerve edilmiş veya edilmemiş Pencerelerin sayısı ve tarihleri.

 

Tüm Hizmet Alanlar tarafından yapılacak Uzun Dönemli Kapasite Başvurusu toplamı, yıllık Maksimum Gazlaştırma Kapasitesinin en fazla %35 (yüzde otuzbeş)’ine tekabül eden miktarı aşamaz.

 

Bu kapasitenin bu maddede açıklanan şekilde, bir kısmını veya tamamını 1 (bir) yıldan uzun ve azami 10 (on) yıllık dönem için rezerve ederek hizmet almak isteyen Başvuru Sahiplerinin 1 Ağustos tarihine kadar Madde 3.4.1.1’de belirtilen başvuru evrakları ile ETKİ Terminaline yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir.

 

Uzun Dönemli Kapasite Başvurularının en fazla 10 (on) tam yıl için yapılması gerekmektedir.

 

Aynı dönemde yapılan Uzun Dönemli Kapasite Başvuruları arasında süresi daha uzun ve/veya miktarı daha yüksek başvuru öncelikli olarak değerlendirilir. Belirtilen değerlendirme, başvuru süresi ile başvurulan yıllık gazlaştırma miktarının çarpımı sonucu bulunan toplam başvuru miktarı üzerinden yapılacaktır. Aynı dönemde yapılan başvurular, süre ve miktar olarak da denk ve toplam kapasite başvuru miktarı MGK’nın Uzun Dönemli Kapasite başvurularına ayrılan kısmını aşmıyor ise Hizmet Alanlara başvurdukları kapasite, rezerve edilir. Eğer aynı dönemde yapılmış söz konusu kapasite rezervasyon başvuruları toplamı, MGK’nın Uzun Dönemli Kapasite başvurularına ayrılan kısmının üzerinde ve bahsi geçen toplam başvuru miktarları eşit ise, başvuruların değerlendirilmesinde oransal dağılım (pro-rata) yöntemi uygulanacaktır.

 

Gemi geliş ve gazlaştırma takvimleri kapsamında Uzun Dönemli Kapasite başvuruları Kısa Dönemli veya Atıl Kapasite başvurularına göre öncelikli olarak değerlendirir.

 

ETKİ, Uzun Dönemli Kapasite başvurularını en geç 15 Ağustos tarihine kadar neticelendirir ve duyurur.

 

Madde 12: KUE 4.1.2. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

4.1.2. Kısa Dönemli Kapasite Başvuruları

 

Gaz Yılı öncesinde yapılacak olan ve 1 (bir) tam yıl ve altındaki süreleri kapsayacak kapasite rezervasyon başvuruları, Kısa Dönemli Kapasite başvuruları olarak nitelendirir.

 

ETKİ, rezerve edilen uzun dönemli kapasite miktarı dikkate alınarak, her bir Gaz Yılı için rezerve edeceği kısa dönemli kapasiteleri her Gaz Yılı öncesinde 15 Ağustos tarihine kadar İnternet Sitesi aracılığı ile duyurur.

 

Terminalden kısa dönemli kapasite rezervasyonu yaparak hizmet almak isteyen Başvuru Sahiplerinin, 1 Eylül tarihine kadar Madde 3.4.1.1’de belirtilen evraklar ile birlikte başvuru yapması gerekmektedir.

 

Kısa Dönemli Kapasite Başvurularının karşılanması için bu başvuruların, Uzun Dönemli Kapasite sahibi Hizmet Alanların kapasite ve gemi takvimlerinde değişikliğe sebep olmayacak şekilde yapılması gerekmektedir.

 

Aynı dönemde yapılan Kısa Dönemli Kapasite Başvuruları arasında toplam başvuru miktarı daha yüksek olan başvuru öncelikli olarak değerlendirilir. Aynı dönemde yapılan başvurular, miktar olarak denk ve toplam kapasite başvuru miktarı MGK’nın Kısa Dönemli Kapasite başvurularına ayrılan kısmını aşmıyor ise Hizmet Alanlara başvurdukları kapasite, rezerve edilir. Eğer aynı dönemde yapılmış söz konusu kapasite rezervasyon başvuruları toplamı, MGK’nın Kısa Dönemli Kapasite başvurularına ayrılan kısmının üzerinde ve bahsi geçen toplam başvuru miktarları eşit ise, başvuruların değerlendirilmesinde oransal dağılım (pro- rata) yöntemi uygulanır.

 

ETKİ, Kısa Dönemli Kapasite başvurularını en geç 30 Eylül tarihine kadar neticelendirir ve duyurur.

 

4.2.1. Uzun ve Kısa Dönemli Kapasite Rezervasyonları

 

Uzun dönemli ve kısa dönemli kapasiteler için ayrı ayrı olmak üzere, Başvuru Sahiplerinin talepleri ETKİ tarafından değerlendirilir. Talep edilen gazlaştırma kapasiteleri toplamı, ETKİ’nin ilan ettiği MGK’dan az ise her Başvuru Sahibine talep ettiği kapasite rezerve edilir.

Uzun Dönemli Kapasiteye başvuran Başvuru Sahipleri, en fazla, ilan edilen Uzun Dönemli Kapasite kadar miktar için başvuruda bulunabilirler. Aynı şekilde Kısa Dönemli Kapasite başvurusu yapan Başvuru Sahipleri, en fazla ilan edilen Kısa Dönemli Kapasite kadar bir miktar için başvuruda bulunabilir. Belirtilen miktarları aşan başvurular, ilan edilen kapasiteler kadar yapılmış olarak değerlendirilecektir. Başvuru yapılan Uzun Dönemli Kapasite miktarı toplamı ve Kısa Dönemli Kapasite miktarı toplamı, ilan edilen miktarlardan fazla ise Madde 4.1.1 ve 4.1.2’de tarif edilen dağılım yöntemi uygulanarak rezerve edilir.

 

Gemi takvimi ve gazlaştırma programları düzenlenirken Terminalin verimli kullanımı ilkesi göz önünde bulundurulacak ve gerektiği durumda verimlilik ilkesi doğrultusunda yazılı bildirimde bulunulması, verilen hizmetin aksamaması ve önerilen programlara mümkün olan en uygun şekilde hizmet verilmesi için ETKİ’nin gerekli çabayı göstermesi koşulu ile, ETKİ tarafından değişiklik yapılabilecektir.

 

Gemi geliş tarihlerinde bir çakışma olması durumunda veya Başvuru Sahiplerinin LNG gemilerini getirmek istediği tarihlerde verilen çekim programları ile gemiyi boşaltmak mümkün görünmez ise, gemi geliş tarihleri ve/veya gemilerin getireceği LNG miktarları veya günlük gazlaştırma miktarları, oluşuma tabi olarak gerekçeleri ile birlikte EEBT ve İnternet Sitesi üzerinde duyurmak şartıyla ETKİ tarafından değiştirilir.

 

Bu değişiklikler yapılırken programda çakışmaya neden olan Başvuru Sahiplerinin sözlü ve/veya yazılı görüşleri alınır. Sözlü olarak görüş alınması halinde tutanak düzenlemek suretiyle değişiklikler kayıt altına alınır. Bu yolla gemi geliş tarihi, getirdiği miktar veya gazlaştırma programının değiştirilmesi ile çakışma sorunu giderilemez ise ETKİ Kapasite Devrini ve/veya Envanter Devrini öngörecek bir program düzenler, taraflara adil ve şeffaf bir şekilde gerekçeleri ile birlikte bildirir ve bu program taraflar üzerinde bağlayıcı olur. Hizmet Alanlarca söz konusu Kapasite Devrini ve/veya Envanter Devrini öngörecek programlara uyulmaması KUE hükümlerine aykırılık teşkil eder.

 

Gazlaştırılmış LNG gönderiminde, aynı anda birden fazla Hizmet Alanın envanterinin Terminal tanklarında bulunması durumunda bu Hizmet Alanlar tarafından günlük veya süreli bir zaman diliminde talep edilen toplam kapasitenin Terminalin günlük maksimum gönderim kapasitesinin üzerinde çıkması durumunda, fazla talep edilen miktar, öncelikle Başvuru Sahiplerinin gemi geliş programlarını etkilemeyecek şekilde Terminalin günlük gönderim kapasitesinin tam olarak kullanılmadığı yakın günlere kaydırılır. Bu şekilde de sorun çözülemez ise gemilerin getirdikleri LNG miktarı ve gemi geliş tarihleri değiştirilerek sorun çözülmeye çalışılır. Bu işlemler yapılırken soruna neden olan Başvuru Sahiplerinin sözlü ve/veya yazılı görüşleri alınır. Bu yolla da sorun çözülemez ise ETKİ Kapasite Devrini ve/veya Envanter Devrini öngörecek bir program düzenler ve taraflara bildirir, bu program taraflar üzerinde bağlayıcı olur.

 

4.2.3. Hizmet Alan, Rezerve edilen kapasitenin kullanılmasına yönelik olarak aşağıdaki hususları kabul eder:

 

Hizmet Alan, LNG Gemisinden depoya boşaltılan LNG miktarının boşaltıma başladığı andan itibaren en fazla 7 (yedi) gün içinde gazlaştırılarak İletim Şebekesine gönderilecek şekilde günlük programlarını düzenleyecektir. Gemi takviminde, takip eden Pencerelerin gemi boşaltımı için programlanmamış olması durumunda belirtilen süre, Terminalin verimli, ekonomik ve eşit taraflar arasında ayrım yapmadan işletilebilmesi prensiplerine uygun olarak Hizmet Alanın talebi üzerine ETKİ’nin öngöreceği miktarda uzatılabilecektir. Hizmet Alanın, aksi ETKİ tarafından kabul edilmediği durumda belirtilen sürelere riayet etmemesi halinde bu KUE hükümlerini ihlal ettiği kabul edilir.

 

Öngörülen sürelerin sonundan itibaren depoda kalan miktarlar için Madde 7.3.2 hükümleri uygulanır. Yukarıda öngörülen 7 (yedi) günlük sürenin aşılması nedeni ile Terminalde bekleyen bir LNG Gemisinden boşaltımın, öngörülen süre içinde yapılamama durumuyla karşı karşıya kalınırsa, ETKÎ, LNG Gemisi bekleyen Hizmet Alanın günlük programının uygulanabilmesi adına beklemeye sebebiyet veren Hizmet Alanın depodaki LNG miktarını gazlaştırarak İletim Şebekesine gönderme yetkisine sahip olacaktır. Depodaki LNG miktarının gazlaştırarak İletim Şebekesine gönderilmesi Madde 7.3.2 çerçevesinde ve İletim Şirketi ile koordineli olarak gerçekleştirilir.

 

ETKİ tarafından taahhüt edilen günlük maksimum LNG boşaltım ve gazlaştırma kapasiteleri, aynı gün için bu hizmetleri talep eden tüm Hizmet Alanlar için bir toplamı yansıtmakta olup herhangi bir Hizmet Alanın tekil bir hakkı olarak algılanmayacaktır.

 

Madde 15: KUE 5.1.1. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

5.1.1. Terminal Hizmetleri Kapsamında, LNG’nin ETKİ’ye Teslim Edilmesine Yönelik Programlar

 

Teorik olarak ETKİ Terminaline boşaltım yapacak gemi/kargo sayısı yıllık azami 50 (elli)’dir. Ancak bu sayı, gemi takvimi belirlendikten sonra kargo büyüklüklerine göre artış veya azalış gösterebilir. Gemi geliş tarihleri, her bir 7 (yedi) günlük Pencereye en fazla 1 (bir) kargo olmak üzere ve her bir Gemi geliş tarihinin bir önceki ve bir sonraki Gemi geliş tarihiyle arasında en az 6 (altı) gün olacak şekilde düzenlenecektir. Terminalin ekonomik, verimli ve güvenli şekilde işletilebilmesini teminen ve ayrıca Mücbir Sebep, Acil Durum veya Bakım Programı dolayısıyla gerektiği durumlarda boşaltımı yapılabilecek kargo sayısı ve Terminal Kabul Programına ilişkin Pencere ve LNG boşaltım tarihleri arasındaki süreler, ETKİ tarafından düşürülebilir veya artırılabilir.

 

Her bir program, Hizmet Alanın THS numarasını ve depoya alınacak LNG miktarları ile ilgili olarak aşağıda istenen bilgileri gösterir.

 

1. LNG’nin ETKİ Terminaline getirileceği gün/günler,

 

2. Getirilecek LNG miktarları,

 

3. LNG’nin tahmini bileşimi ve kalorifık değeri,

 

4. LNG kaynağı,

 

5. LNG’nin Terminale ulaştığındaki tahmini doymuş basıncı ve sıcaklığı,

 

6. Teslimat Noktası da dahil olmak üzere geminin boşaltımı sırasında oluşan Kaynama Gazı yönetim programı (ETKİ’nin, diğer Hizmet Alanların Teslimat Programlarını da göz önüne alarak yapacağı yönlendirme doğrultusunda belirlenecektir),

 

7. LNG gemisine ilişkin bilgiler (uygunluğu ETKİ tarafından onaylanmalıdır).

 

Madde 16: KUE 7.2.2. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

7.2.2. ETKİ, Terminalde yanaşma, yükleme ve boşaltma hizmetlerini temin eder ya da ettirir, bunlara aşağıdakiler de dahildir:

 

1. Limana ve Terminale yanaşma donanımı,

 

2. Liman görevlilerince izin verildiği ölçüde, gündüz veya gece emniyetle rıhtıma yanaşma manevraları yapmak üzere yeterli olacak ışıklandırma,

 

3. LNG’nin, Gemilerden, pompaların devreye alınması ve devreden çıkarılması süreci haricinde azami 9.000 m3 LNG/saat hızda boşaltılmasını sağlayacak boşaltım kolları, borulama sistemleri ve diğer imkanlar,

 

4. Hizmet Alan Gemisinin tanklarında uygun işletim basıncını tutmaya yeterli olacak çapa sahip, LNG Gemisinden Terminale uzanan bir gaz geri dönüş hattı.

 

Madde 17: KUE 7.2.4. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

7.2.4. Hizmet Alan, LNG Gemisinin özelliklerini, Terminale varış tarihini ve saatini, boşaltılacak LNG’nin tahmini miktarını, kompozisyonunu, sıcaklığını, yoğunluğunu, tahmini doyma basıncı vb. bilgileri ETKİ’ye verir. Ayrıca Hizmet Alan, ETKİ’ye aşağıdaki yazılı ETATarı gönderir ya da gönderilmesini sağlar:

 

1. Hizmet Alan Gemisinin kalkış limanından ayrılmasından sonra birinci ETA gönderilir ve Pilot İstasyona göre Tahmini Varış Zamanı bildirilir. Ayrıca, bu tebligat, ETKİ’ye LNG boşaltacak Geminin özelliklerini ve Geminin yakıt, sıvı azot, gıda, içecek gibi maddeler alıp almayacağını ve boşaltılacak LNG’ye ait bilgileri de içermelidir.

 

2. Hizmet Alan Gemisinin yükleme limanından kalkışından sonra metrik ton, m3 ve MMBTU cinsinden LNG miktarının yer aldığı nihai konşimento (bili of lading) bilgilerini, bu bilgiler kendisine ulaştığı anda ETKİ’ye bildirir.

 

3. Pilot İstasyona Tahmini Varış Zamanından 96 (doksanaltı) saat önce yeni bir ETA gönderilir.

 

4. Pilot İstasyona Tahmini Varış Zamanından 72 (yetmişiki) saat önce yeni bir ETA gönderilir.

 

5. Pilot İstasyona Tahmini Varış Zamanından 48 (kırksekiz) saat önce yeni bir ETA gönderilir.

 

6. Pilot İstasyona Tahmini Varış Zamanından 24 (yirmidört) saat önce yeni bir ETA gönderilir.

 

7. Son ETA, gemi Pilot İstasyona geldiği zaman Hazır Olma Bildirimi olarak verilir.

 

Hizmet Alan Gemisinin Tahmini Varış Zamanı, en son ETA bildiriminde belirtilen varış zamanından en fazla 1 (bir) saat saptığı an yeni bir ETA bildirimi yapılması gereklidir.

 

7.2.7. Boşaltım Süresi, konvansiyonel büyüklükte (140.000 m3 LNG taşıyan) bir Geminin “Hazır Olma Bildirimi” verdiği noktadan yükünü boşalttıktan sonra tekrar aynı noktaya çekilinceye kadar geçen süre olup 42 (kırkiki) saattir. Bu miktarı aşan her bir 5.000 m3 için Boşaltım Süresi’ne 1 (bir) saat eklenir.

 

Aşağıda verilen süreler Boşaltım Süresi’nden sayılmayacaktır;

 

- Aliağa Liman Başkanlığı tarafından Geminin Terminale yanaşmasına/ayrılmasına müsaade edilmeyen süreler,

 

- Kötü hava koşulları nedeniyle Geminin Terminale yanaşmak için beklediği süreler,

 

- Hizmet Alan Gemisi’nin kaptanı, mürettebatı, sahibi veya işletenine atfedilebilecek kusurlar nedeniyle harcanan süreler,

 

- Mücbir Sebep durumları nedeniyle geçen süreler.

 

Madde 19: KUE 7.5.1. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

7.5.1. Her bir Hizmet Alan, Terminal tanklarında sürekli tutulması gereken Topuk LNG’ye Madde 7.5.2’de belirtilen paylaşım şekli ile katkıda bulunmak ve gerektiği süre boyunca Terminal tanklarında payına düşen Topuk LNG’yi tutmakla yükümlüdür. Topuk LNG Miktarı, yaklaşık olarak toplam 7.600 m3 LNG’dir. Topuk LNG miktarı, bir sonraki kargonun geliş tarihine göre ETKİ tarafından artırılabilir veya azaltılabilir. Topuk LNG miktarında herhangi bir değişiklik yapılması durumunda ETKİ, EEBT yoluyla Hizmet Alanlara değişikliği ve değişikliğe yol açan sebepleri bildirecektir.

 

Madde 20: KUE 8.1.2. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

8.1.2. Gemi Boşaltımının Olduğu ve Ertesi Günde Kaynama Gazı

 

Herhangi bir Hizmet Alan Gemisinin boşaltılması esnasında oluşan Kaynama Gazının, mevcut kompresör sistemleri ile (eğer yeterince sevkiyat varsa) ortamdan alınması için ETKİ, gerekli çabayı gösterecektir.

 

Gemi boşaltımının yapıldığı sırada oluşan Kaynama Gazını yönetebilmek için yeterli sevkiyat yapılamaz ise Hizmet Alan ile LNG Gemisi işleticisi arasında imzalanan anlaşma, Kaynama Gazı üretimini azaltmak için düşük hızlarda Geminin boşaltılmasına ve buna bağlı olarak Gemi boşaltma zamanının uzamasına müsaade ediyorsa bundan faydalanılır. Yeterli sevkiyat yapılamaz veya Gemi boşaltım hızı düşürülemez ise oluşan fazla Kaynama Gazı mecburen yakılır veya sistemden uzaklaştırılır. Yakılan veya sistemden uzaklaştırılan bu Gaz gemisi boşaltılan Hizmet Alan adına tanka alman LNG miktarından düşülür.

 

Her ne kadar Gemi boşaltımı 42 (kırkiki) saatte tamamlansa da, bazı durumlarda boşaltılan LNG’nin sıcaklığı ve kimyasal kompozisyonundan ve depolarda bulunan mevcut LNG ile karışmasından dolayı yüksek Kaynama Gazı üretimi ertesi gün de devam etmektedir. Bu durumdan ötürü Kaynama Gazı yakılır ise Gemi boşaltımının bitiş saatini takip eden 24 (yirmidört) saat içinde yakılan bu Gaz, gemisi boşaltılan Hizmet Alanın depoda bulunan LNG miktarından düşülür. Boşaltımın ardından 24 (yirmidört) saat içinde ikinci bir Gemi boşaltmaya alınırsa, boşaltımın başlaması ile ilk Gemiden gelecek Kaynama Gazı artış miktarı dikkate alınmaz. Bununla birlikte ETKİ, her bir Hizmet Alan için Kaynama Gazı miktarının adil olarak belirlenmesi hususunda gerekli değerlendirmeleri yapar.

 

Gemi boşaltımı esnasında ve ertesi gün oluşan Kaynama Gazının yönetimi konusunda Gemisi boşaltılan Hizmet Alandan Kaynama Gazının yönetimi konusunda bir program istenir. Hizmet Alanın sunduğu Kaynama Gazı yönetimi ile Gemi boşaltımı ve ikinci gün için sunulan Kaynama Gazı yönetimi ile oluşan Kaynama Gazı, ortamdan alınamaz ise fazla Gaz, sistemden uzaklaştırılır. Bu şekilde sistemden uzaklaştırılan Gaz, Gemisi boşaltılan Hizmet Alanın LNG tanklarındaki LNG miktarından düşülür.

 

Madde 21: KUE 13.1.1. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

13.1.1. Kapasite ve Hizmet Bedeli

 

ETKİ tarafından Hizmet Alanlara uygulanacak Kapasite ve Hizmet Bedeli, İlgili Mevzuata uygun olmak şartıyla taraflar arasında serbestçe belirlenir ve THS’de yer alır.

 

Her bir Hizmet Alan, ETKİ tarafından Aylık olarak hesaplanacak ve THS’sinde yazılı bulunan YMSGK’sının ilgili gaz yılında hizmet verilen ay sayısına bölünmek suretiyle tespit edilen kısmı ile ilgili Ayda geçerli Kapasite ve Hizmet Bedelinin çarpımı suretiyle tespit edilecek Kapasite ve Hizmet Tutarını ETKİ’ye ödeyecektir.

 

Kapasite ve Hizmet Tutarının ilgili Ay için hesaplanmasında, Hizmet Alan tarafından rezerve edilen kapasitenin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaz.

 

Devir suretiyle kapasite elde eden Hizmet Alan, devraldığı kapasite için yalnızca kalan Gaz Yılı süresi boyunca Aylık olarak Kapasite ve Hizmet Tutarını öder. Devreden Hizmet Alan, devir tarihi itibarıyla toplam rezerve kapasitesine göre eksik ya da fazla Kapasite ve Hizmet Tutarı ödemesi yapmış ise eksik ya da fazla ödenen Kapasite ve Hizmet Tutarına ilişkin işlemler Devralan Hizmet Alan ile Devreden Hizmet Alan arasında gerçekleştirilir. Devreden Hizmet Alanın devrettiği kapasitenin kalan dönemi için programlanmış teslimat miktarının, devri yapılan kapasiteden fazla olması durumunda, fark miktarı için Devralan Hizmet Alandan Kapasite Aşım Bedeli alınmaz.

 

ETKİ, devri yapılan kapasite için mükerrer ödeme talep edemez.

 

Atıl Kapasite rezerve ederek hizmet almaya başlayacak Başvuru Sahipleri THS imzalanmasını müteakip, öncelikle rezerve ettikleri kapasiteye ilişkin olarak, Gaz Yılı başından itibaren rezervasyon işlemi yapılan Aya kadar ödenmiş olması gereken Kapasite ve Hizmet Tutarını ETKİ’ye defaten öder. Gaz Yılının kalan dönemi için ise bu Madde kapsamında tarif edilen Aylık ödemeler ile Kapasite ve Hizmet Tutarını ödemeye devam eder.

Madde 22: KUE 13.1.2. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

13.1.2. Kapasite Aşım Bedeli

 

Kapasite Aşım Bedeli, Kapasite ve Hizmet Bedelinin THS’de belirlenen katsayıyla çarpımı ile bulunan bedeldir.

 

Kapasite Aşım Tutarı, Hizmet Alanın rezerve ettirdiği kapasiteyi aşması durumunda, THS’de belirlenen Kapasite ve Hizmet Bedeli kullanılmak suretiyle ve Gaz Yılı içerisinde yapılan kapasite aşım miktarı dikkate alınarak aşağıdaki eşitliğe göre hesaplanır ve rezerve kapasitenin aşıldığı miktar için tahakkuk ettirilir.

 

Kapasite Aşım Tutarı = Kapasite Aşım Miktarı * Kapasite ve Hizmet Bedeli * n

 

n: Kapasite aşım katsayısı olup THS’de belirlenecektir.

 

Madde 23: KUE 13.1.3. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

13.1.3. Düzensizlik Bedeli

 

Düzensizlik Bedeli, Kapasite ve Hizmet Bedeli üzerinden hesaplanacak olup, THS’de belirlenecektir.

 

Düzensizlik Tutarı, Hizmet Alandan kaynaklanan nedenlerle, KUE’de belirlenen hususlar çerçevesinde verilen programda belirtilen sürede boşaltım veya teslimat faaliyetlerinin gerçekleştirilememesi durumunda programda belirtilen miktar ve süreler ile gerçekleşen miktar ve süreler arasındaki fark dikkate alınarak hesaplanır.

 

Madde 24: KUE 13.2. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

13.2. Hizmet Kesintisi Bedeli

 

ETKİ’nin hatası ve kusurları nedeniyle Hizmet Alanlar tarafından maruz kalınan hizmet kesintileri ETKİ tarafından aşağıda belirtilen şekilde tazmin edilir:

 

1. Hizmet Alan Gemisinin, ETKİ’ye atfedilecek kusurlar nedeniyle, Terminale yanaştırılamaması ve/veya Terminalde boşaltım yapılmadan bekletilmesi durumunda Hizmet Alan tarafından katlanılan maliyetler ETKİ tarafından ödenir.

 

2. ETKİ tarafından KUE uyarınca verilmesi gereken hizmetlerin aksatılması veya verilememesi durumunda, hizmetin aksayan veya verilemeyen kısmı için Hizmet Alana ödenecek tutara esas Hizmet Kesintisi Bedeli THS’de belirlenecektir.

 

Mücbir Sebep veya belirtilmesi durumunda Acil Durum halleri ile ETKİ’nin işletme hatalarından kaynaklanmayan nedenlerle oluşan hizmet kesintileri için ETKİ herhangi bir tazminat ödemez.

 

Madde 25: KUE 13.4. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

13.4. Gemi Gideri Kur Farkı

 

Bir Gaz yılının her bir çeyrek yıllık dönemine ilişkin gemi gideri kur farkı, takip eden çeyreğin ilk Ayında ETKİ tarafından hesaplanır ve Hizmet Alan’a bildirilir.

 

ETKİ tarafından hesaplanarak Hizmet Alanlara bildirilecek kur farkları, duruma göre ETKİ tarafından Hizmet Alanlara veya Hizmet Alanlar tarafından ETKİ’ye fatura edilir ve ödenir.

 

İlgili çeyrek yıllık dönem için hesaplanan gemi gideri kur farkının Hizmet Alanlara paylaştırılmasında, ilgili çeyrek yılda Hizmet Alanlara fatura edilmiş toplam Kapasite ve Hizmet Bedeline (fatura tutarına) esas kapasite miktarı esas alınır.

 

Madde 26: KUE 15.5. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

15.5. Acil Durumla ilgili ihbarlar;

 

- Hizmet Alanın tayin edilmiş temsilcisine,

 

- İletim Şirketinin Bağlantılı Sistem Teslim Sözleşmesi veya KUE uyarınca tayin edilmiş temsilcisine yapılır.

 

Hizmet Alanlar ve İletim Şirketi; Acil Durumda hızlı irtibat sağlamak üzere Temsilcilerine günün her saatinde ulaşılabilecek; aralarında ihtilafa yol açmayacak ve üzerinde mutabık kalınan yöntemlerle ihbarda bulunulabilecek iletişim bilgilerini ETKİ’ye bildirecektir. Temsilcinin irtibat bilgilerinde değişiklik olacak olması durumunda, değişiklik tarihi, yeni isim ve iletişim bilgileri ivedilikle ETKİ’ye ulaştırılacaktır. ETKİ de aynı bilgileri Hizmet Alanlara ve İletim Şirketine sağlayacaktır.

 

İletim Şirketine ve/veya Hizmet Alana ulaşılamaması halinde dahi ETKİ gerekli müdahaleyi yapacaktır.

 

Madde 27: KUE 23. maddesi kaldırılmıştır.

 

Madde 28: Bu Karar, 01/08/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Madde 29: Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy