Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4646 S. K. m. 8)
RGT: 30.12.2002
RG NO: 24979
Karar No: 76      
Karar Tarihi: 27/12/2002 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 27/12/2002 tarihli toplantısında, Doğal Gaz Piyasasındaki serbest tüketicilere ilişkin olarak aşağıdaki karar alınmıştır:
Madde 1- 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten evvel alınmış kanuni bir hak, belge, izin ve yetkilendirmeye müsteniden doğal gaz dağıtım faaliyetinde bulunan şehir içi doğal gaz dağıtım tüzel kişilerinin sorumluluk alanları dahilinde serbest tüketici olma sınırı, 4646 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin (a) fıkrasının birinci bendinde belirtildiği şekilde belirlenir.
Madde 2- Şehir içi doğal gaz dağıtım lisansı ihalesi yapılacak şehirlerde, 4646 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin (b) fıkrası uyarınca, şehirlerin gelişmişlik durumu, gaz tüketimi ve şehirlerde altyapı yatırımlarının teşvik edilmesi amacıyla serbest tüketici olma sınırı ve uygulama süresi, Kurul tarafından belirlenerek ihale ilanında duyurulur.
Madde 3- Bir önceki takvim yılına ait toplam doğal gaz tüketimleri veya içinde bulunulan yılda gerçekleşen toplam doğal gaz tüketimleri, serbest tüketici olma sınırından fazla olan tüketiciler ve kullanıcı birlikleri, serbest tüketici olma statüsü kazanır.
Madde 4- Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler, ilgili mevzuata göre, serbest tüketici olma statüsü kazanan tüketicilerine, en geç on beş gün içinde serbest tüketici kapsamına dahil olduklarına ilişkin yazılı bildirimde bulunur. Yapılan bildirimde, serbest tüketicinin doğal gazı kendisinden satın almaya devam edebileceği veya herhangi bir tedarikçiden de satın alma hakkına sahip olduğu da bildirilir.
Madde 5- Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler, doğal gaz tüketim miktarları serbest tüketici sınırının altında kalan serbest tüketicilerine, ilgili takvim yılı sonundan itibaren en geç on beş gün içinde serbest tüketici kapsamından çıktıklarına ilişkin yazılı bildirimde bulunur. Söz konusu bildirim, ilgili serbest tüketicinin tedarikçisine de eş zamanlı olarak yapılır.
Madde 6- Serbest tüketici olmak için aranan yıllık tüketim miktarı sınırı olarak belirlenen ve metreküple ifade edilen doğal gaz miktarının hesaplanmasında 9155 kcal/m3 üst ısıl değer esas alınır.
Madde 7 - Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 8 - Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy