Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 4)

 

RGT: 10.08.2019

RG NO: 30858

Karar No: 8777

Karar Tarihi: 08/08/2019

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 08/08/2019 tarihli toplantısında; 13/06/2017 tarihli ve 30095 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan Doğal Gaz Dağıtım Şebekesinin Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) Veya Sıkıştırılmış Doğal Gaz (CNG) İle Beslenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar’da ekte belirtilen değişikliklerin yapılmasına ve Resmi Gazete’de yayımlanmasına,

 

karar verilmiştir.

 

EK

 

DOĞAL GAZ DAĞITIM ŞEBEKESİNİN SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ (LNG) VEYA SIKIŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ (CNG) İLE BESLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR USUL VE ESASLAR

 

MADDE 1 - 13/06/2017 tarihli ve 30095 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan Doğal Gaz Dağıtım Şebekesinin Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) Veya Sıkıştırılmış Doğal Gaz (CNG) İle Beslenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar’ın 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(3) Doğal gaz iletim hattının veya dağıtım şebekesinin ulaşmasının teknik ve ekonomik olarak mümkün olmadığı bölgelerde, dağıtım şirketinin başvurması ve Kurulun teknik ve ekonomik olarak uygun bulması halinde, bu bölgelerde CNG ve/veya LNG’nin Kurum tarafından bu faaliyetler için yetkilendirilmiş lisans sahiplerinden temin edilmek suretiyle dağıtım faaliyetinde bulunulabilir. Bu yöntem, doğal gaz dağıtım bölgesi kapsamında olan bir şehre doğal gaz arzı sağlamak amacıyla planlanan ya da yapımına başlanan iletim hattı (şehir besleme hattı) veya dağıtım şebekesi imalatının çeşitli nedenlerle gecikmesi durumunda, boru hattı yatırımı tamamlanıncaya kadar geçici süreyle de uygulanabilir. Geçici süreyle gerçekleştirilecek bu faaliyetin hangi tarihe kadar süreceği, boru hattının muhtemel ulaşma tarihi de göz önüne alınarak dağıtım şirketi tarafından Kuruma yapılacak olan başvuruda belirtilir."

 

MADDE 2 - Aynı Usul ve Esaslar’ın 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(4) Doğal gaz arzının mücbir sebep nedeniyle aksaması veya aksayacak olması halinde, arz sürekliliğinin devamına yönelik olarak ve mücbir sebep halinin devam ettiği süreyle sınırlı olmak kaydıyla, dağıtım şebekesi CNG ve/veya LNG ile beslenebilir. Bu durumda, CNG ve/veya LNG Kurum tarafından bu faaliyetler için yetkilendirilmiş lisans sahiplerinden tedarik edilir. Dağıtım bölgesinin CNG ve/veya LNG ile beslenmesine başlandığında ve mücbir sebep hali ortadan kalktığında en geç yirmi dört saat içinde dogalgazdagitim@epdk.org.tr adresine elektronik posta yöntemiyle, bir hafta içerisinde ise yazılı olarak Kuruma detaylı bilgilendirme yapılır. ”

 

MADDE 3 - Aynı Usul ve Esaslar’ın 5 inci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(5) Bu maddenin üçüncü fıkrası kapsamındaki faaliyetlerden, CNG ve/veya LNG’nin dağıtım şebekesine ulaştırılmasına kadarki kısmının tamamı veya bir kısmı hizmet alımı yoluyla gerçekleştirilebilir. CNG ve/veya LNG boşaltım tesislerinin işletmesi dağıtım şirketinin sorumluluğundadır. ”

 

MADDE 4 - Aynı Usul ve Esaslar’ın 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(2) Dağıtım şirketlerince 5 inci madde kapsamında yapılacak CNG ve/veya LNG alımları ile hizmet alımları açık ihale yöntemiyle yapılır. İhale ilanında azami 5 (beş) yıl olmak üzere tedarik süresi, aylık ve toplam alım miktarları ile CNG ve/veya LNG teslim noktaları belirtilir. İhale en az 15 gün önceden asgari olarak dağıtım şirketi internet sitesinin ana sayfasında ve Basın İlan Kurumu aracılığı ile ilan edilir. Basın İlan Kurumu aracılığıyla yapılacak ilanın yurt çapında duyurulması sağlanır. İhaleye katılım engellenemez. Teklifler kapalı zarf usulü ile alınır. İhaleler dağıtım bölgesi bazında veya aynı dağıtım bölgesinde bulunan şehirler için ayrı ayrı yapılabilir. ”

 

MADDE 5 - Aynı Usul ve Esaslar’ın 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"(4) ihale sürecindeki ihale ilanları ve basın ilan kurumu ilan numaraları, teknik şartname ve varsa idari şartname, ihale değerlendirme evrakı, ihale kararları, sözleşme taslağı ve sözleşme ile benzeri tüm bilgi ve belgeler ihale dosyasında muhafaza edilir. ”

 

MADDE 6 - Aynı Usul ve Esaslar’ın 6 ncı maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(5) CNG ve/veya LNG alımı ile dağıtım şebekesinin CNG ve/veya LNG ile beslenmesine yönelik hizmet alımlarına ilişkin teknik koşullar ulusal veya uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanacak teknik şartnamelerde belirlenir. Teknik şartname ile varsa idari şartnamenin istekliler tarafından hangi şekilde temin edileceğine ilişkin usul ihale ilanında belirtilir. Şartnameler isteklilere bedelsiz olarak verilir ve elektronik ortamdan ulaştırılması sağlanır. ”

 

MADDE 7 - Aynı Usul ve Esaslar’ın 6 ncı maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(6) Dağıtım şirketlerinin yapacağı ihalelere, yürürlükte olan bir lisansı bulunmayan firmalar, ilana çıkılan dağıtım bölgesinde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi ile doğrudan ve/veya dolaylı ortaklık ya da kontrol ilişkisi bulunan firmalar ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından yasaklı olarak belirlenen firmalar katılamaz. Dağıtım şirketleri tarafından 1 inci fıkrada belirtilen ilkeler gözetilerek katılımcı firmalara ilişkin ilave kriterler getirilebilir. Bu kriterler şartnamelerde belirtilir. ”

 

MADDE 8 - Aynı Usul ve Esaslar’ın 6 ncı maddesinin sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(8) Yapılacak ihalelerin yürütülmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesi dağıtım şirketini temsile yetkili en az üç asil üye ve yeterli sayıda yedek üyelerden oluşan bir komisyon vasıtasıyla yapılır. İhale komisyonunca alınan kararlar ve düzenlenen tutanaklar, komisyon başkanı ve üyelerinin adları, soyadları ve görev unvanları belirtilerek imzalanır. İhalenin sonucu tüm isteklilere bildirilir. ”

 

MADDE 9 - Aynı Usul ve Esaslar’ın 6 ncı maddesinin onuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(10) İhalede teklif veren tek istekli olması halinde ihale iptal edilerek, ihale en az 7 gün önceden ilan edilmek suretiyle bu maddenin ikinci fıkrasındaki süreç yenilenir. Bu durum ihale komisyonunca tutanak altına alınır ve ihale ilan edilir. Tekrar edilen ihalede de teklif veren yine tek istekli olması halinde, ihale komisyonunca düzenlenen tutanaklar ile birlikte hazırlanacak durum raporu Kuruma bildirilerek, bir önceki ihaledeki teklifi geçmemek üzere istekli ile sözleşme yapılır. ”

 

MADDE 10 - Aynı Usul ve Esaslar’ın 6 ncı maddesinin onuncu fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir ve diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.

 

“(11) ihalede teklif veren olmaması halinde ihale iptal edilerek, ihale en az 7 gün önceden ilan edilmek suretiyle bu maddenin ikinci fıkrasındaki süreç yenilenir. Tekrarlanan bu ihaleye teklif veren tek istekli olması durumunda ise, ihale komisyonunca düzenlenen tutanaklar ile birlikte hazırlanacak durum raporu Kuruma bildirilerek sözleşme yapılır. Ancak, ikinci ihalede de teklif veren olmaması halinde, ihale iptal edilerek ihale komisyonunca düzenlenen tutanaklar ile birlikte hazırlanacak durum raporu Kuruma bildirilir ve doğrudan temin yoluyla CNG ve/veya LNG alımı yapılabilir. Doğrudan temin süresi en fazla bir yıldır. Bir yıllık doğrudan temin süresi sona ermeden önce, gaz arzında herhangi bir aksamaya mahal vermeyecek şekilde bu maddenin ilgili hükümleri çerçevesinde CNG ve/veya LNG alım ihalesi düzenlenir.

 

(12) Herhangi bir şehre doğal gaz ulaştırmak amacıyla imalatına başlanmış olan ancak boru hattı yapımı sırasında öngörülmeyen gecikmelerin yaşanması halinde, azami altı ay süreyle sınırlı olmak üzere doğrudan temin yoluyla CNG ve/veya LNG alımı yapılabilir. Söz konusu altı aylık doğrudan alım süresi içerisindeyken altı aydan daha uzun süreceği anlaşılan gecikme durumlarında, dağıtım şirketi Kurumdan ilave altı aya kadar ek süre talep edebilir. Talep, Kurul tarafından karara bağlanır. Her halükarda, doğrudan temin süresi bir yıldan uzun süremez. Bir yıldan uzun süreceği anlaşılan gecikmelerde açık ihale yöntemi uygulanır.

 

(13) Bu maddenin onbirinci ve onikinci fıkraları kapsamında yapılacak doğrudan temine yönelik olarak, dağıtım şirketi tarafından CNG ve/veya LNG alımı için Kurum tarafından yetkilendirilmiş en az üç adet lisans sahibinden yazılı olarak talepte bulunulur. Gelen teklifler dağıtım şirketi tarafından değerlendirilerek en düşük teklifi veren lisans sahibi ile sözleşme imzalanır. Dağıtım şirketinin doğrudan temin talebine lisans sahiplerinden herhangi bir teklif gelmemesi durumunda, dağıtım şirketi CNG ve/veya LNG alımı için lisans sahiplerinden herhangi biriyle sözleşme imzalayarak doğrudan temin gerçekleştirebilir. Doğrudan temin yönteminde bu maddenin altıncı fıkrasında ihaleye katılamayacağı belirtilen firmalardan alım yapılamaz.

 

(14) İhaleye ilişkin varsa düzenlenecek zeyilnameler, ihalenin gerçekleştirileceği tarihten en az üç iş günü öncesinde ihale gününe kadar ilanda kalmak üzere Basın İlan Kurumu aracılığıyla ve doğal gaz dağıtım şirketinin internet ana sayfasında yayımlanır. ”

 

Yürürlük

 

MADDE 11 - Bu Usul ve Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 

MADDE 12 - Bu Usul ve Esaslar hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy