Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4646 S. K. m. 8) 
RGT: 31.12.2011
RG NO: 28159 
Karar No: 3600
Karar Tarihi: 28/12/2011
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 28/12/2011 tarihli toplantısında; Doğal Gaz Piyasasındaki serbest tüketicilere ve 2012 yılı boyunca uygulanmak üzere, serbest tüketici olma sınırına ilişkin olarak aşağıdaki Karar alınmıştır:
Madde 1 - 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten evvel alınmış kanuni bir hak, belge, izin ve yetkilendirmeye müsteniden doğal gaz dağıtım faaliyetinde bulunan dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin sorumluluk alanları dahilinde Kanunun 8 inci maddesinde yer alan “Ancak Kurul, bütün tüketiciler serbest tüketici oluncaya kadar her yıl serbest tüketici olma sınırını yeniden belirleyecektir.” hükmü uyarınca, Kanunun 8 inci maddesinin (a) bendinin birinci alt bendinde belirtilen serbest tüketici olma sınırı 300.000 m3’tür.
Madde 2 - Şehir içi doğal gaz dağıtım lisansı ihalesi yapılacak şehirlerde, 4646 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin (b) bendi uyarınca, şehirlerin gelişmişlik durumu, gaz tüketimi ve şehirlerde altyapı yatırımlarının teşvik edilmesi amacıyla serbest tüketici olma sınırı ve uygulama süresi, Kurul tarafından belirlenerek ihale ilanında duyurulur.
Madde 3 - Şehir içi doğal gaz dağıtım lisansı ihalesi sonucunda dağıtım lisansı sahibi olan tüzel kişilerin;
a) Sorumluluk alanları dahilinde, 4646 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin (b) bendi uyarınca, Kanunun 8 inci maddesinin (a) bendinin birinci alt bendinde belirtilen serbest tüketici olma sınırı 15 milyon m3’tür.
b) Lisans yürürlük tarihinden başlamak üzere ilk 5 yıllık sürenin dolmasından sonra serbest tüketici olma sınırına ilişkin bu Kararın 1 inci maddesi hükümleri geçerlidir.
Şehir içi doğal gaz dağıtım lisansı ihalesi sonucunda dağıtım lisansı sahibi olan tüzel kişiler, lisans yürürlük tarihinden başlamak üzere 5 yıllık sürenin dolduğu gün serbest tüketici statüsü kazanacak tüketicileri tespit eder. 5 yıllık sürenin dolduğu gün tüketim değerlerini okuyarak abonelere uygulanan perakende satış fiyatından fatura tahakkuk ettirir. Bundan sonraki fatura döneminden itibaren, serbest tüketici doğal gazı dağıtım şirketinden veya herhangi bir tedarikçiden satın alma hakkını kullanana kadar veya dağıtım şirketinden doğal gaz almaya devam etmesi durumunda, serbest tüketicilere uygulanan perakende satış fiyatını uygular.
Madde 4 - Aşağıdaki koşulları sağlayan tüketiciler serbest tüketici kabul edilir;
a) Bir önceki takvim yılına ait toplam doğal gaz tüketimleri serbest tüketici olma sınırını geçen tüketiciler,
b) İçinde bulunulan yılda gerçekleşen toplam doğal gaz tüketimleri serbest tüketici olma sınırını geçen tüketiciler,
c) İçinde bulunulan yılda serbest tüketici olma sınırını geçeceğini ilgili dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiye taahhüt eden ve doğal gaz tüketim tesis kapasitesi dikkate alınarak hesaplanan tüketim değeri serbest tüketici olma sınırını geçen ve bu kapsamda tedarikçi ile yaptığı doğal gaz sözleşmesinin miktara ilişkin bölümünü dağıtım şirketine ibraz eden tüketiciler,
d) Aynı müşterinin aynı dağıtım bölgesinde farklı tüketim noktalarındaki tüketimler veya tüketim tahminleri toplamı (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında serbest tüketici sınırını geçen tüketicilerin dağıtım şirketine yazılı başvuruda bulunması durumunda, dağıtım şirketi tarafından 30 gün içerisinde yapılan inceleme ve keşif neticesinde serbest tüketici statüsünü hak eden tüketiciler,
e) Tüketim miktarına bakılmaksızın Kullanıcı Birlikleri,
Madde 5 - Dağıtım şirketleri bu Kararın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında serbest tüketici statüsü kazanan tüketicilerin serbest tüketici statüsü kazandıkları okuma dönemine ilişkin faturayı abonelere uygulanan perakende satış fiyatı üzerinden tahakkuk ettirir. Ancak bundan sonraki fatura döneminden itibaren, serbest tüketici doğal gazı dağıtım şirketinden veya herhangi bir tedarikçiden satın alma hakkını kullanana kadar veya dağıtım şirketinden doğal gaz almaya devam etmesi durumunda, serbest tüketicilere uygulanan perakende satış fiyatı uygulanır.
Madde 6 - Bu Kararın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında serbest tüketici statüsü kazanan tüketicilerin, doğal gaz kullanımına başladığından itibaren 12 aylık dönemdeki tüketimlerinin, doğal gaz kullanımına başlanan yılın serbest tüketici olma sınırının altında kalması halinde bu tüketiciler doğal gazı;
- İlgili dağıtım şirketinden satın alıyorsa; son 12 aydaki ilgili dağıtım şirketinin abonelere ve serbest tüketicilere perakende satış fiyatları arasında fark varsa, söz konusu farkı ilgili dağıtım şirketine ödemekle yükümlüdür. Ancak dağıtım şirketinin tedarikçisi dağıtım şirketlerinin abone ve serbest tüketici müşterileri için ayrı toptan satış fiyatları uygulamış ise, dağıtım şirketleri tahsil ettikleri bu fark tutarının, tedarikçisine düşen kısmını, farkın muhatabı olan tedarikçiye ödemekle yükümlüdür.
- Bir tedarikçiden satın alıyorsa; son 12 aydaki ilgili dağıtım şirketi tarafından hesaplanan birim hizmet ve amortisman bedeli ile tüketicinin serbest tüketici statüsünde olması nedeniyle uygulanan bedel arasında bir fark varsa, söz konusu farkı ilgili dağıtım şirketine ödemekle yükümlüdür. Ancak ilgili tedarikçinin müşteriden herhangi bir fark ödemesi talep edebilmesi hususunda, bahsi geçen tüketiciler ile yapmış oldukları sözleşmelerde yer alan hükümler uygulanır.
Bu tüketiciler, (a) ve (b) bentleri kapsamında serbest tüketici statüsü kazanana kadar serbest tüketici hakkından yararlanamaz.
Dağıtım şirketi tarafından yapılan fark hesaplamalarında, tüketimin gerçekleştiği dönemde geçerli olan aboneler ve serbest tüketicilere perakende satış fiyatları, birim hizmet ve amortisman bedelleri ile taşıma bedelleri esas alınır. Ancak her ay için ayrı ayrı hesaplanan bu tutarlar, T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Genel İndeksindeki aylık değişim oranlarına göre, bu tüketicilerin serbest tüketici statüsünü kaybettiklerinin saptandığı tarihe kadar güncellenerek toplam tutar bulunur.
Madde 7 - Tüketim miktarı hesaplamaları takvim yılı dikkate alınarak yapılır. Takvim yılı içinde herhangi bir dönemde doğal gaz kullanımına başlanması durumunda; tüketicilerin doğal gaz tüketim miktarı sadece o yıl için tüketime başlanan günden itibaren 12 aylık dönem dikkate alınarak hesaplanır. İlk 12 aylık dönemin bitmesini müteakip içinde bulunulan yılın tüketim miktarı hesaplamalarında takvim yılı esas alınır.
Madde 8 - Serbest tüketicilerin yapacakları doğal gaz alım-satım sözleşmelerinde takvim yılı esas alınır.
Bu Kararın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında tüketicinin yıl içinde serbest tüketici statüsü kazanması durumunda takip eden ilk takvim yılı başında sözleşme, takvim yılı esasına göre yenilenir. Ancak takvim yılı esasına göre yapılacak yeni sözleşme (c) bendi kapsamında yapılan taahhüdün süresini etkilemez. Taahhüt süresi bitiminde (12 ay) taahhüdün yerine getirilmediğinin saptanması durumunda tedarikçi ile yapılan sözleşmenin sona ereceğine ilişkin hükümler takvim yılı esasına göre yapılacak yeni doğal gaz alım-satım sözleşmelerinde yer alır.
Serbest tüketiciler, yapacakları yeni doğal gaz alım-satım sözleşmelerinde sözleşme dönemine ait toplam doğal gaz tüketim miktarını serbest tüketici olma sınırının altında belirlemeleri durumunda, sözleşmenin başlangıç tarihinden itibaren serbest tüketici statüsünü kaybetmiş sayılır ve bu tüketiciler tedarikçilerle doğal gaz alım-satım sözleşmesi yapamaz.
Madde 9 - Organize Sanayi Bölgeleri ve bunları oluşturan katılımcıların, tedarikçilerini seçme haklarını nasıl kullanacakları hususu kendilerince değerlendirilir.
Madde 10 - Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler, ilgili mevzuata göre, kendi dağıtım bölgesi sınırları içerisindeki serbest tüketici olma statüsü kazanan veya devam ettiren tüketicilerine, en geç on beş gün içinde serbest tüketici statüsünde olduklarına ilişkin yazılı bildirimde bulunur. Yapılan bildirimde, serbest tüketicinin doğal gazı kendisinden satın almaya devam edebileceği veya herhangi bir tedarikçiden de satın alma hakkına sahip olduğu da bildirilir.
Madde 11 - Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler kendi dağıtım bölgesi sınırları içerisindeki, doğal gaz tüketim miktarları serbest tüketici sınırının altında kalan serbest tüketicilere, ilgili takvim yılı sonundan itibaren en geç on beş gün içinde serbest tüketici kapsamından çıktıklarına ilişkin yazılı bildirimde bulunur. Söz konusu bildirim, ilgili serbest tüketicinin tedarikçisine de eş zamanlı olarak yapılır. Ancak, kendisine bildirimde bulunulan serbest tüketicinin farklı dağıtım bölgelerindeki tüketimleri toplamı serbest tüketici limitini aşıyorsa ve bu sebeple serbest tüketiciliği devam ediyorsa, statüsünün devamına ilişkin bildirim serbest tüketici tarafından dağıtım şirketine yapılır.
Madde 12 - Serbest tüketici olmak için aranan yıllık tüketim miktarı sınırı olarak belirlenen ve metreküple ifade edilen doğal gaz miktarının hesaplanmasında 9155 kcal/m3 üst ısıl değer esas alınır.
Madde 13 - Bu Karar 01/01/2012 tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 14 - Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy