Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5/A, Ek m. 2) (4646 S. K. Geç. m. 2) 
RGT: 01.07.2011
RG NO: 27981 
Karar No: 3285
Karar Tarihi: 22/6/2011
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 22/6/2011 tarihli toplantısında; 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 5/A maddesi, Ek 2 nci maddesi, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 5/A maddesi, Ek 2 nci maddesi, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nun Geçici 2 nci maddesi gereğince, Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) tarafından mevcut doğal gaz alım veya satış sözleşmelerinin kısmi veya bütün olarak tüm hak ve yükümlülükleri ile birlikte devredilmesi amacıyla yapılacak ihaleler için, ithalat lisans yeterlik sahibi şirketlerin belirlenmesi ve ihale neticesi Kuruma yapılacak ithalat lisans başvuruları hakkında aşağıdaki Karar alınmıştır:
MADDE 1 - (1) 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nun Geçici 2 nci maddesi gereği BOTAŞ tarafından yapılan doğal gaz alım sözleşmelerinin devri ihaleleri için, Kuruma yapılacak ithalat lisans yeterlik başvurularında, başvuru evrakı içinde “Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin (3) numaralı ekinin ilk dokuz maddesinde belirtilen bilgi ve belgeler” ile birlikte, bu Kararın EK-1’inde yer alan “İthalat Lisans Yeterlik Başvuru Dilekçesi” ile EK-2 ve EK-3’deki taahhütnameler yer alır.
(2) İthalat lisans yeterlik başvurusu, ihale dokümanının BOTAŞ’tan temin edilebileceği en son tarihin on beş iş günü öncesine kadar yapılır. Bu tarihten sonra yapılacak ithalat lisans yeterlik başvuruları yapılmamış sayılarak başvuru evrakı Kurum tarafından iade edilir.
MADDE 2 - Kurum, ithalat lisans yeterliği inceleme ve değerlendirmesinin sonuçlandırılabilmesi için, başvuran şirketlerden her türlü ek bilgi ve belgeyi isteyebilir ve şirketi temsile yetkili şahısları doğrudan görüşme yapmak üzere çağırabilir.
MADDE 3 - İthalat lisans yeterliği Kurul Kararı ile belirlenir.
MADDE 4 - (1)Şirket, ithalat lisans başvurusunda; Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin Ek-3’ünde istenilen bilgi ve belgeler olarak “Yönetmeliğin (3) numaralı ekinin 10 uncu maddesinin (a) fıkrası (i), (ii), (v) bentlerinde belirtilen bilgi ve belgeler” ile birlikte, ithalat lisans yeterliği inceleme ve değerlendirmesi için bu Kararın 1 ve 2 nci maddesi gereğince sunduğu bilgi ve belgelerde değişiklik olması halinde “bu değişiklikleri”, değişiklik olmaması halinde “bunlarda değişiklik olmadığına dair beyannameyi” Kuruma sunar.
(2) Şirket tarafından, bu Kararın 1 ve 2 nci maddesine göre sunulan bilgi ve belgeler ile ithalat lisans başvurusunda sunulan bilgi ve belgelerin tamamı ithalat lisans başvurusu evrakı olarak kabul edilir.
MADDE 5 - İthalat lisans başvurusuna ilişkin işlemler Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği çerçevesinde yürütülür.
MADDE 6 - 9/11/2004 tarihli ve 384 sayılı Kurul Kararı ile bu Kararda değişiklik yapan 29/09/2005 tarihli ve 556 sayılı Kurul Kararı yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 7 - Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 8 - Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.  (¤¤)
EK-1
İTHALAT LİSANS YETERLİK BAŞVURU DİLEKÇESİ
T.C.
ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU
BAŞKANLIĞINA
  
Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş.’nin ……… tarihli ve ……… sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ihale ilanına konu ……… tarihli ithalat sözleşmesi/sözleşmeleri devir ihalesi/ihalelerine katılabilmek amacıyla ithalat lisans yeterliği almayı talep etmekteyiz.
 İthalat lisans yeterlik başvurumuzun kabulünü arz ederiz.
  EKLER:
                                               Tüzel Kişiyi Temsile Yetkili Kişi veya Kişilerin Adı-Soyadı
                                                                                                           İmza
                                                                                                           Kaşe
                                                                                                           Tarih
Tüzel kişinin ticaret ünvanı:
Tüzel kişinin Ticaret ve/veya Sanayi Odasına kayıtlı olduğu il:
Tüzel kişinin ticaret sicil numarası:
Bağlı bulunulan vergi dairesi ve sicil numarası:
Tüzel kişinin tebligat adresi:
Telefon:
Faks:
e-posta:
 AÇIKLAMA:
1) EK OLARAK; EK-2 VE EK-3 DEKİ TAAHHÜTNAME VE DOĞAL GAZ PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİ EK-3’ÜN İLK DOKUZ MADDESİNDE BELİRTİLEN BİLGİ VE BELGELER, YÖNETMELİKTE BELİRTİLEN SIRASIYLA VERİLECEKTİR.
2) DOĞAL GAZ PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİ EK-3’E GÖRE VERİLEN EKLERİN HER SAYFASI TÜZEL KİŞİYİ TEMSİLE YETKİLİ KİŞİLERCE PARAFLANACAKTIR.
EK-2
TAAHHÜTNAME 
T.C.
ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU
BAŞKANLIĞINA 
Her takvim yılı için ithal edeceğimiz doğal gaz miktarının yüzde onu (%10) kadar bir miktarın ithalat lisansımızda yer alan faaliyete başlama tarihinden itibaren beş yıl içerisinde ulusal topraklarda depolanması imkanına sahip olacağımıza dair depolama lisans sahibi tüzel kişilerle yapacağımız kira sözleşmelerini veya bu tüzel kişilerden alınmış taahhütnameleri sunacağımızı veya depolama yükümlülüğümüzü yerine getirebilmemiz amacıyla, beş yıl içerisinde depolama tesisi kurarak depolama lisansı almak kaydıyla depolama yükümlülüğünü yerine getireceğimizi; aksi takdirde 4646 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi kapsamında lisansımızın iptal edileceğini ve bu konuda herhangi bir hak ve tazminat talep etmeyeceğimizi kabul ve taahhüt ederiz.
                                               Tüzel Kişiyi Temsile Yetkili Kişi veya Kişilerin Adı-Soyadı
                                                                                                               İmza
                                                                                                               Kaşe
                                                                                                               Tarih
AÇIKLAMA: BU TAAHHÜTNAME İÇERİĞİNDE İTHALAT LİSANS YETERLİK BAŞVURUSU SAHİBİ TARAFINDAN HİÇ BİR SURETTE DEĞİŞİKLİK YAPILAMAZ.
EK-3
TAAHHÜTNAME 
T.C.
ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU
BAŞKANLIĞINA 
Ulusal iletim sisteminin gelişmesine ve güvenliğine katkıda bulunabilme yeterliliğine sahip olduğumuzu, bu amaçla ekonomik yeterliliğimiz ölçüsünde, sistemin gelişmesini gerçekleştirecek tüzel kişilerin yatırımlarına makul ölçüde ekonomik destek sağlayacağımızı beyan ve taahhüt ederiz.
                                                           Tüzel Kişiyi Temsile Yetkili Kişi veya Kişilerin Adı-Soyadı
                                                                                                               İmza
                                                                                                               Kaşe
                                                                                                               Tarih
AÇIKLAMA: BU TAAHHÜTNAME İÇERİĞİNDE İTHALAT LİSANS YETERLİK BAŞVURUSU SAHİBİ TARAFINDAN HİÇ BİR SURETTE DEĞİŞİKLİK YAPILAMAZ. 

Full & Egal Universal Law Academy