Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5/A) (4646 S. K. Geç. m. 2)
Karar No: 3907
Karar Tarihi: 05/07/2012
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 05/07/2012 tarihli toplantısında; 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 5/A maddesi, Ek 2 nci maddesi, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nun Geçici 2 nci maddesi gereğince doğal gaz piyasasında rekabetçi bir yapının oluşturulması temel hedefi çerçevesinde aşağıdaki Karar alınmıştır:
Madde 1 - Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.’nin Gazexport Ltd. ile (29/03/2007 tarihli ve 1143/4 sayılı Kurul Kararı ile GAZPROM EXPORT Limited Liability Company olarak değiştirilmiştir.) 14/02/1986 tarihinde imzalamış olduğu doğal gaz alım satım anlaşması kapsamında Rusya Federasyonu’ndan doğal gaz ithalatı yapmak üzere verilen 18/04/2003 tarihli ve DİT/131-9/012 numaralı lisansı sona erdirildiğinden, yeni ithalat sözleşme/sözleşmeleri yapılabilir.
Madde 2 - 01/01/2013 tarihinden itibaren Rusya Federasyonu’ndan doğal gaz ithalatı yapmak üzere GAZPROM EXPORT Limited Liability Company ile yapılacak doğal gaz alım satım anlaşması/anlaşmaları kapsamında Kuruma doğal gaz ithalat lisansı/lisansları başvurusunda bulunulabilir.
Madde 3 - Doğal Gaz alım satım anlaşmasında ithalata konu doğal gazın teslim noktası Türkiye-Bulgaristan sınırı, Malkoçlar Mevkii olarak yer alır. Yıllar itibariyle ithalat miktarı toplamı aşağıdaki miktarları aşamaz.
YILLAR
Cm3
(9000 kcal/ Cm³ üst ısıl değere baz)
m3
(9155 kcal/ m³ üst ısıl değere baz)
2013 ve sonrası
6.000.000.000
5.898.416.166
2012 yılında ise, iletim şebekesi teknik kapasitesinin imkan verdiği ölçüde doğal gaz ithalatı yapılabilir.
Madde 4 - İthalat lisans başvurusu/başvuruları 10/08/2012 tarihi mesai saati bitimine kadar Kuruma yapılır. Bu tarihten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.
Madde 5 - İthalat lisans başvurularında, Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği Ek-1’de yer alan "Lisans Başvuru Dilekçesi" ve Ek-2’deki "Taahhütname" ve (3) numaralı ekinin ilk dokuz maddesi ile 10 uncu maddesinin (a) fıkrası (ii), (iv), (v) bentlerinde yer alan bilgi ve belgeler ve anılan fıkranın (i) bendi kapsamında alım-satım anlaşmasının noter onaylı bir sureti (yeminli tercüme bürolarınca yapılan noter onaylı tercümesi) ile anlaşmayı imzalayan kişilerin satıcı taraf adına hareket etmeye yetkili olduklarını gösterir ilgili ülkenin yetkili makamlarından alınacak belge Kuruma sunulur. Söz konusu belge, Türkiye'nin söz konusu ülkedeki konsolosluğunca veya Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansı çerçevesinde hazırlanan “Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi” hükümlerine uygun biçimde düzenlenir ve yeminli tercüme bürolarınca yapılan noter onaylı tercümesi eklenir. Ayrıca, Yönetmeliğin EK-3’ünün 10 uncu maddesinin (a) fıkrasının (iii) maddesi kapsamında Ek’de yer alan Taahhütname Kuruma sunulur.
Madde 6 - İthalat lisans başvurusuna ilişkin işlemler Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği çerçevesinde yürütülür. Söz konusu Yönetmelik kapsamında ithalat lisansı almak için aranılan şartları taşıdığı Kurul Kararı ile belirlenen tüzel kişilerin alım satım anlaşmalarında yer alan ithalat miktarları toplamının bu Kararın 3 üncü maddesindeki tabloda yer alan yıllar itibariyle toplam ithalat miktarını aşması durumunda, ithalat lisansları lisans başvurusuna konu alım satım anlaşmalarında yer alan ithalat miktarları ile orantılı olarak verilir. Alım satım anlaşması/anlaşmaları bu ithalat miktarları kapsamında revize edilerek, Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 11 inci maddesinde belirtilen sürede Kuruma sunulur. Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği kapsamında ithalat lisansı almak için aranılan şartları taşımayan tüzel kişilerin lisans başvuruları Kurul Kararı ile reddedilir.
Madde 7 - Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 8 - Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.
EKLER:
EK-1 Taahhütname
EK
TAAHHÜTNAME
T.C.
ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU
BAŞKANLIĞINA
  
Her takvim yılı için ithal edeceğimiz doğal gaz miktarının yüzde onu (%10) kadar bir miktarın ithalat lisansımızda yer alan faaliyete başlama tarihinden itibaren beş yıl içerisinde ulusal topraklarda depolanması imkanına sahip olacağımıza dair depolama lisans sahibi tüzel kişilerle yapacağımız kira sözleşmelerini veya bu tüzel kişilerden alınmış taahhütnameleri sunacağımızı veya depolama yükümlülüğümüzü yerine getirebilmemiz amacıyla, beş yıl içerisinde depolama tesisi kurarak depolama lisansı almak kaydıyla depolama yükümlülüğünü yerine getireceğimizi; aksi takdirde 4646 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi kapsamında lisansımızın iptal edileceğini ve bu konuda herhangi bir hak ve tazminat talep etmeyeceğimizi kabul ve taahhüt ederiz.
Tüzel Kişiyi Temsile Yetkili Kişi veya Kişilerin Adı-Soyadı
                                                                                              İmza
                                                                                              Kaşe
                                                                                              Tarih         
AÇIKLAMA: BU TAAHHÜTNAME İÇERİĞİNDE İTHALAT LİSANS BAŞVURUSU SAHİBİ TARAFINDAN HİÇ BİR SURETTE DEĞİŞİKLİK YAPILAMAZ. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy