Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5/A)

 

RGT: 13.06.2017

RG NO: 30095

Karar No: 7110-7

Karar Tarihi: 08/06/2017

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 08/06/2017 tarihli toplantısında; ekte yer alan Doğal Gaz Dağıtım Şebekesinin Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) veya Sıkıştırılmış Doğal Gaz (CNG) ile Beslenmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ın kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanmasına,

 

karar verilmiştir.

 

EK

 

DOĞAL GAZ DAĞITIM ŞEBEKESİNİN SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ (LNG) VEYA SIKIŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ (CNG) İLE BESLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

 

BİRİNCİ BÖLÜM

 

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

 

Amaç

 

MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı; doğal gaz piyasasında faaliyet gösteren dağıtım şirketlerinin, dağıtım şebekesinin CNG ve/veya LNG ile beslenmesi yöntemiyle dağıtım faaliyetinde bulunmaları halinde uyacakları ilke ve kuralların belirlenmesidir.

 

Kapsam

 

MADDE 2- (1) Bu Usul ve Esaslar, doğal gaz dağıtım şirketlerinin dağıtım şebekesini CNG ve/veya LNG ile beslenmesi yöntemiyle gerçekleştirecekleri dağıtım faaliyetine yönelik usul ve esaslara ilişkin düzenlemeleri kapsar.

 

Dayanak

 

MADDE 3- (1) Bu Usul ve Esaslar, 4628 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu ve diğer ilgili mevzuata dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar ve kısaltmalar

 

MADDE 4- (1) Bu Usul ve Esaslarda yer alan;

 

1) Açık ihale: Bütün isteklilerin teklif verebildiği ihale usulünü,

 

2) Doğrudan temin: Belirli kriterler çerçevesinde fiyat araştırması yapılarak doğrudan alımın yapıldığı satın alma metodunu,

 

3) İhale: Bu Usul ve Esaslar kapsamındaki mal ve/veya hizmet alımı faaliyetlerinin istekliler arasından seçilecek tüzel kişinin üzerine bırakıldığını gösteren ve dağıtım şirketinin onayını müteakip sözleşmenin imzalanmasıyla tamamlanan işlemleri,

 

4) İhale dosyası: İşin yapılması talebinin oluşturulmasından ihalenin tamamlanmasına kadar geçen süre zarfındaki; ihale ilanı, davetiyeler, zeyilnameler, teknik şartnameler, idari şartnameler, özel teknik şartnameler, ihale değerlendirme evrakı, ihale kararları, sözleşme gibi tüm belgeleri ihtiva eden dosyayı,

 

5) İlgili mevzuat: Doğal gaz piyasasına ilişkin Kanun, yönetmelik, tebliğ, genelge, Kurul kararı ile ilgili tüzel kişinin sahip olduğu lisans veya lisansları,

 

6) İnternet ana sayfası: Doğal gaz dağıtım şirketinin resmi internet sitesinin ana sayfasını,

 

7) İstekli: İhaleye teklif veren lisans sahibini,

 

8) Kurul: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunu,

 

9) Kurum: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu,

 

10) Sıkıştırılmış doğal gaz (CNG): Doğal gazın basınçlandırılmış halini,

 

11) Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG): Doğal gazın sıvılaştırılmış halini,

 

12) Sözleşme: İhale sonucunda dağıtım şirketi ile ihaleyi kazanan lisans sahibi arasında yapılan yazılı anlaşmayı,

 

13) Tam tedarik esası: CNG veya LNG alım ihalesinin miktar üzerinden değil, ihaleye konu yerleşim yerlerinin ihtiyacının tümüyle karşılanması esasına göre yapıldığı ve ihtiyacın tümünün tek bir lisans sahibi tarafından karşılandığı tedarik yöntemini,

 

14) Teklif: Bu Usul ve Esaslara göre yapılacak ihalelerde isteklinin dağıtım şirketine sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belgeleri,

 

ifade eder.

 

(2) Bu Usul ve Esaslarda geçmekle birlikte tanımlanmamış diğer terim ve kavramlar ilgili mevzuattaki anlam ve kapsama sahiptir.

 

İKİNCİ BÖLÜM

 

CNG ve/veya LNG Yöntemiyle Doğal Gaz Dağıtımı

 

CNG ve/veya LNG yöntemiyle doğal gaz dağıtımına ilişkin ilkeler

 

MADDE 5- (1) Doğal gaz dağıtım şirketlerinin dağıtım bölgesi kapsamında olup iletim şebekesinin ulaşmadığı ve/veya dağıtım şebekesi ile bir bütün oluşturacak şekilde şebeke imalatının yapılamadığı bölgelerde, Kurul tarafından uygun bulunması durumunda, doğal gaz dağıtım şirketlerince CNG ve/veya LNG yöntemiyle beslenen lokal dağıtım şebekesi inşa edilerek dağıtım faaliyetinde bulunulabilir.

 

(2) Doğal gaz iletim hattının veya dağıtım şebekesinin ulaşmasının teknik ve ekonomik olarak mümkün olmadığı bölgelerde, doğal gazın iletim şebekesinden ve/veya mülkiyetlerinde bulunan dağıtım şebekesinden alınarak sıkıştırılması veya sıvılaştırılması ile CNG ve/veya LNG’nin özel vasıtalarla taşınması faaliyetleri ilgili dağıtım şirketlerince yapılabilir. Dağıtım şirketinin başvurması ve Kurulun teknik ve ekonomik olarak uygun bulması halinde, dağıtım şirketi gerekli tesis yatırımlarını yapmak suretiyle bu faaliyetleri kendisi yürütebilir. Bu durumda, dağıtım şirketinin yatırım harcamaları ve işletme giderleri sistem kullanım bedeli hesabında dikkate alınır.

 

(3) Doğal gaz iletim hattının veya dağıtım şebekesinin ulaşmasının teknik ve ekonomik olarak mümkün olmadığı bölgelerde, dağıtım şirketinin başvurması ve Kurulun teknik ve ekonomik olarak uygun bulması halinde, bu bölgelerde CNG ve/veya LNG’nin Kurum tarafından bu faaliyetler için yetkilendirilmiş lisans sahiplerinden temin edilmek suretiyle dağıtım faaliyetinde bulunulabilir. Bu yöntem, doğal gaz dağıtım bölgesi kapsamında olan bir şehre doğal gaz arzı sağlamak amacıyla planlanan ya da yapımına başlanan iletim hattı (şehir besleme hattı) veya dağıtım şebekesi imalatının çeşitli nedenlerle gecikmesi durumunda, boru hattı yatırımı tamamlanıncaya kadar geçici süreyle de uygulanabilir.

 

(4) Doğal gaz arzının mücbir sebep nedeniyle aksaması halinde, arz sürekliliğinin devamına yönelik olarak ve mücbir sebep halinin devam ettiği süreyle sınırlı olmak kaydıyla, dağıtım şebekesi CNG ve/veya LNG ile beslenebilir. Bu durumda, CNG ve/veya LNG Kurum tarafından bu faaliyetler için yetkilendirilmiş lisans sahiplerinden tedarik edilir. Dağıtım bölgesinin CNG ve/veya LNG ile beslenmesine başlandığında ve mücbir sebep hali ortadan kalktığında Kuruma bilgilendirme yapılır.

 

(5) Bu maddenin üçüncü fıkrası kapsamındaki faaliyetlerden, CNG ve/veya LNG’nin dağıtım şebekesine ulaştırılmasına kadarki kısmının tamamı veya bir kısmı hizmet alımı yoluyla gerçekleştirilebilir.

 

(6) CNG ve/veya LNG'nin Kurum tarafından bu faaliyetler için yetkilendirilmiş lisans sahiplerinden temin edilmesi ve/veya hizmet alınması durumunda, dağıtım şirketinin lisansından kaynaklanan sorumlulukları ortadan kalkmaz. Dağıtım şirketinin diğer lisans sahipleri ile yapacakları hizmet alım ve tedarik sözleşmelerinde dağıtım lisansından kaynaklanan yükümlülüklerinin devri anlamına gelebilecek hükümlere yer verilemez.

 

(7) Dağıtım şirketleri, CNG ve/veya LNG yöntemiyle beslenen lokal dağıtım şebekesinden doğal gaz alan kullanıcıların taleplerini yerine getirebilmek ve sistemin güvenilirliğini sağlamak amacıyla doğal gaz tedarik programlaması, sistem dengelemesi yapar, kendisinden doğal gaz satın alanların doğal gaz arz güvenliğini sağlar. Mücbir sebepler haricinde doğal gaz arzında yaşanacak her türlü olumsuzluktan ilgili dağıtım şirketi sorumludur.

 

(8) Doğal gaz dağıtım şirketleri CNG ve/veya LNG’nin satışı faaliyetinde bulunamaz, bu Usul ve Esaslarda belirlenen şebekenin beslenmesine yönelik CNG ve/veya LNG’nin taşınması faaliyetleri dışında CNG ve/veya LNG’nin iletim ve dağıtımım yapamaz.

 

(9) CNG ve/veya LNG yöntemiyle faaliyet gösterilen bölgelerde yer alan 100.000 m3/yıl ve üzerinde tüketim kapasitesi olan müşteriler tarafından yapılan bağlantı talepleri dağıtım şirketlerince kapasite yetersizliği nedeniyle kabul edilmeyebilir.

 

CNG ve/veya LNG alımı ve hizmet alımı yöntemleri

 

MADDE 6- (1) Bu Usul ve Esaslar kapsamında yapılacak almalarda şeffaflığı, rekabeti, eşit muameleyi, denetlenebilirliği ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlama ve isteklilerin ticari sırlamam gizliliğini koruma ilkeleri gözetilir.

 

(2) Dağıtım şirketlerince 5 inci madde kapsamında yapılacak CNG ve/veya LNG alımları ile hizmet alımları açık ihale yöntemiyle yapılır. İhale ilanında azami 5 (beş) yıl olmak üzere tedarik süresi, aylık ve toplam alım miktarları ile CNG ve/veya LNG teslim noktaları belirtilir. İhale en az 30 gün önceden asgari olarak dağıtım şirketi internet sitesinin ana sayfasında ve Basın İlan Kurumu aracılığı ile ilan edilir. İhaleye katılım engellenemez. Teklifler kapalı zarf usulü ile alınır. İhaleler dağıtım bölgesi bazında veya aynı dağıtım bölgesinde bulunan şehirler için ayrı ayrı yapılabilir.

 

(3) İkinci fıkra kapsamındaki açık ihale tam tedarik esasına göre gerçekleştirilir.

 

(4) İhale sürecindeki ihale ilam, ihale değerlendirme evrakı, ihale kararları, sözleşme taslağı ve sözleşme ile benzeri tüm bilgi ve belgeler ihale dosyasında muhafaza edilir.

 

(5) CNG ve/veya LNG alımı ile dağıtım şebekesinin CNG ve/veya LNG ile beslenmesine yönelik hizmet alımlarına ilişkin teknik koşullar ulusal veya uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanacak teknik şartnamelerde belirlenir. Teknik şartname ihale ilanının ekinde yer alır.

 

(6) Dağıtım şirketlerinin yapacağı ihalelere, yürürlükte olan bir lisansı bulunmayan firmalar, ilana çıkılan dağıtım bölgesinde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi ile doğrudan ve/veya dolaylı ortaklık ya da kontrol ilişkisi bulunan firmalar ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından yasaklı olarak belirlenen firmalar katılamaz. Dağıtım şirketleri tarafından 1 inci fıkrada belirtilen ilkeler gözetilerek katılımcı firmalara ilişkin ilave kriterler getirilebilir. Bu kriterler teknik şartnamede belirtilir.

 

(7) Teklifler ihale ilanında belirtilen zamanda ve yerde katılımcıların önünde açılır ve teklifler tutanak altına alınır. Teklifler ihale ilanında belirtilen zamana kadar açılmaz.

 

(8) Yapılacak ihalelerin yürütülmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesi dağıtım şirketinin yönetim kurulu tarafından belirlenen en az üç asil üye ve yeterli sayıda yedek üyelerden oluşan bir komisyon vasıtasıyla yapılır. İhale komisyonunca alınan kararlar ve düzenlenen tutanaklar, komisyon başkanı ve üyelerinin adları, soyadları ve görev unvanları belirtilerek imzalanır. İhalenin sonucu tüm isteklilere bildirilir.

 

(9) Tekliflerin açılmasından sonra en düşük teklif veren üç istekli arasında açık eksiltme yapılır. Açık eksiltmeye ilişkin usul ve esaslar ihale dokümanında ayrıca belirtilir.

 

(10) İhalede teklif veren tek istekli olması halinde ihale iptal edilerek süreç yenilenir. Bu durum ihale komisyonunca tutanak altına alınır ve ilan edilir. Tekrar edilen ihalede de teklif veren yine tek istekli olması halinde, ihale komisyonunca düzenlenen tutanaklar ile birlikte hazırlanacak durum raporu Kuruma bildirilerek, bir önceki ihaledeki teklifi geçmemek üzere istekli ile sözleşme yapılır.

 

(11) İhale kararları, ihaleyi kazanan istekliye ve sözleşme bedeline ilişkin bilgiler erişim sınırı olmaksızın dağıtım şirketinin internet sitesinin ana sayfasından ulaşılacak şekilde süresiz olarak yayımlanır. İhale kapsamındaki tüm dokümanlar dosya halinde Kuruma bildirilir.

 

(12) 5 inci maddenin dördüncü fıkrası kapsamındaki CNG ve/veya LNG alımları doğrudan temin yöntemiyle yapılabilir. Doğrudan temin yönteminin tercih edilmesi halinde bu maddenin altıncı fıkrasında ihaleye katılamayacağı belirtilen firmalardan alım yapılamaz.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

 

CNG ve/veya LNG Yöntemiyle Doğal Gaz Dağıtımında Fiyatlandırma

 

Fiyatlandırma yöntemi

 

MADDE 7- (1) Bu Usul ve Esaslar kapsamındaki alımlara yönelik olarak ilgili dağıtım şirketi tarafından; temin edilecek CNG ve/veya LNG miktarı ve birim bedeli, yapılan hizmet alımmın içeriği ve toplam hizmet maliyeti, CNG ve/veya LNG ile beslenecek dağıtım bölgesi için öngörülen abone sayısı, söz konusu bölgeye ilişkin tüketim öngörüleri ile Kurum tarafından istenilen ilave bilgi ve belgeler Kurum tarafından belirlenen kapsam ve şekilde sunulur.

 

(2) Kurum; (t) yılı için öngörülen tüketim miktarları, boru gazı birim fiyatları, CNG ve/veya LNG birim alım fiyatları ile hizmet alımı durumunda hizmete konu CNG ve/veya LNG miktarı ve hizmet maliyetlerinden hareketle, yıllık toplam CNG ve/veya LNG alım maliyeti ile boru gazı alım maliyeti arasındaki fark üzerinden metreküp başına kademeler bazında belirlenen birim fark bedelini hesaplayarak ilgili dağıtım şirketine bildirir. Dağıtım şirketi, Kurum tarafından belirlenen (t) yılma ait birim fark bedelini ilgili ay sistem kullanım bedeline eklemek suretiyle doğal gaz dağıtım bölgesindeki tüm tüketicilere yansıtır.

 

(3) (t) yılı için bu maddenin ikinci fıkrası çerçevesinde hesaplanan birim fark bedeli üzerinden tahakkuk ettirilen ilave tutar ile ilgili yılda oluşan toplam CNG ve/veya LNG alım maliyeti arasındaki fark (t+1) yılı birim fark bedeli hesaplamalarında dikkate alınır.

 

(4) Dağıtım şirketi tarafından talep edilmesi ve Kurul tarafından uygun görülmesi halinde, 5 inci maddenin dördüncü fıkrası kapsamında yapılan CNG ve/veya LNG alımlarına yönelik oluşan alım maliyeti bu maddenin ikinci fıkrasını kapsamında dikkate alınır, ancak söz konusu alımlar için üçüncü fıkra hükümleri uygulanmaz.

 

(5) Bu Usul ve Esaslara uygun olarak yapılmayan alımlarda, oluşacak bedel farkı doğal gaz dağıtım bölgesindeki tüketicilere yansıtılamaz.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

 

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Yürürlük

 

MADDE 8- (1) Bu Usul ve Esaslar yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 

MADDE 9- (1) Bu Usul ve Esasları Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy