Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği m. 9, 23)

 

RGT: 18.03.2022

RG NO: 31782

Karar No: 10847-2

Karar Tarihi: 17/03/2022

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 17/03/2022 tarihli toplantısında; Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 23 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendi çerçevesinde aşağıdaki “Önlisans Süreleri ile Tesis Tamamlanma Tarihinin Belirlenmesinde Referans Alınacak İnşaat Sürelerinin kabul edilerek Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderilmesine,

 

karar verilmiştir.

 

ÖNLİSANS SÜRELERİ İLE TESİS TAMAMLANMA TARİHİNİN BELİRLENMESİNDE REFERANS ALINACAK İNŞAAT SÜRELERİ

 

1. Önlisans süresi olarak;

 

a) DSİ tarafından ilan edilen Tablo-4 projeleri haricindeki rezervuarlı hidroelektrik liretim tesisleri ile yerli veya ithal kömür yakıtlı teknik üretim tesisleri için 36 (otuzaltı) ay,

 

b) Diğer üretim tesisleri için aşağıdaki tabloda yer alan referans süreler, uygulanır.

 

NOT: TABLO İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

2. Üretim tesisleri için lisanslara derç edilecek inşaat süresine esas olmak üzere aşağıdaki referans süreler esas alınır.

 

a) Termik Üretim Tesisleri:

 

NOT: TABLO İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

[1]Kombine çevrim kombinasyonundan oluştuğu halde, kazan ve/veya buhar türbininden ara buhar alınması yoluyla kojenerasyon olarak da hizmet vermesi planlanan üretim tesisleri için

kombine çevrim üretim tesislerine uygulanan süreler esas alınır.

 

[2] Nükleer enerjiye davalı üretim tesislerine ilişkin üretim lisanslarında, bulunması halinde ilgili uluslararası anlaşmada öngörülen inşaat süreleri esas alınarak belirlenir. Diğer hallerde ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından görüş alınmak suretiyle. Kurul tarafından belirlenir.

 

 b) Hidroelektrik Üretim Tesisleri:

 

NOT: TABLO İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

[4] DSİ tarafından ilan edilen Tablo-4 projelen hakkında ‘'kanal tipi" üretim tesislerine uygulanan inşaat süreleri esas alınır, “Pompaj Depolamak HES’ler için “rezervuarlı” üretim tesislerine uygulanan inşaat süreleri esas alınır.

 

c) Diğer Yenilenebilir Kaynaklara Dayalı Üretim Tesisleri:

 

NOT: TABLO İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

d) Üretim lisansı başvuruları kapsamında; kurulması planlanan elektrik depolama ünitesi/üniteleri için ayrıca inşaat süresi verilmez.

 

e) Mevcut üretim lisansları kapsamındaki üretim tesislerine bütünleşik elektrik depolama ünitesi/üniteleri kurulması durumunda; üretim tesisinin işletmede olup olmadığına bakılmaksızın, kurulması planlanan depolama ünitesi/üniteleri için elektrik depolama ünite sayısı ve kumlu güçlerinden bağımsız olarak 18 (onsekiz) ay inşaat süresi, tesis tamamlanma süresi olarak verilir.

 

3. Elektriksel Kurulu güç artışı kapsamında yapılacak lisans tadillerinde, kapasite artısı, lisansa derç edilen mevcut ünite/ünitelerin revizyonu kapsamında ise lisansa derç edilmiş başlangıç tarihi geçerli olmak üzere yeni güç aralığındaki süre verilerek lisansa derç edilmiş süreler tadil edilir. Kapasite artışının mevcut ünite/üniteler haricinde tevsi yatırım şeklinde talep edilmesi halinde ise münhasıran tevsi yatırımına konu kurulu güç için; bu güce karşılık gelen inşaat süresinin tamamı ile ayrıca talep edilmesi halinde inşaat öncesi işlemlerin yapılabilmesi için Kurul tarafından uygun görülecek sürenin toplamı, tadile ilişkin Kurul karar tarihi başlangıç olmak üzere sadece tevsi yatırıma konu ünite/üniteler için tesis tamamlanma süresi olarak verilebilir, işletmedeki ünite ünitelerin değiştirilmesi suretiyle yenilenmesi çerçevesinde yapılacak tadillerde, değişime konu kurulu güce karşılık gelen inşaat süresi tesis tamamlanma süresi olarak verilir.

 

4. Destekleyici kaynaklı ve birlikte yakmak elektrik üretim tesisleri hariç birden çok kaynaklı elektrik üretim tesislerine ilişkin Önlisans veya üretim lisansı başvurularında bu Kurul Kararı kapsamındaki süreler, ana kaynak ve yardımcı kaynak kurulu güçleri toplanarak ana kaynak üzerinden belirlenir.

 

5. Mevcut önlisanslar kapsamındaki üretim tesisi projelerinin birden çok kaynaklı elektrik üretim tesisine dönüştürülmesi kapsamında, ana kaynak ve yardımcı kaynağın kurulu güçleri

toplanarak ana kaynağa göre bu Kural Kararında belirlenen eşik sürenin aşılması halinde aradaki fark mevcut Önlisans süresine eklenir.

 

6. Mevcut üretim lisansları kapsamındaki üretim tesislerinin birden çok kaynaklı elektrik üretim tesisine dönüştürülmesi kapsamında: üretim tesisinin işletmede olmaması durumunda, ana kaynak ve yardımcı kaynağın kurulu güçleri toplanarak ana kaynağa göre bu Kural Kararında belirlenen eşik sürenin aşılması halinde aradaki fark mevcut tesis tamamlanma süresine eklenir.

 

7. Mevcut üretim lisansları kapsamındaki üretim tesislerinin birden çok kaynaklı elektrik üretim tesisine dönüştürülmesi kapsamında; üretim tesisinin kısmen veya tamamen işletmede olması halinde, lisanlara eklenecek yardımcı kaynaklar için lisansa derç edilecek inşaat süresi olarak ikinci maddede belirtilen ilgili yardımcı kaynağın referans süresi esas alınır.

 

8. Tedarik lisansları kapsamında kurulması planlanan müstakil elektrik depolama tesisleri için 18 (onsekiz) ay inşaat süresi, tesis tamamlanma süresi olarak verilir. Bu süre, söz konusu lisansa eklenecek her bir elektrik depolama tesisi için ayrıca uygulanır. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy