Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2908 S. K. m. 58, 59) (5434 S. K. m. 45, 64) (2847 S. K. Mük. m. 1)
RGT: 15.01.2004
RG NO: 25347
Karar No: 284/2
Karar Tarihi: 8/1/2004
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 8/1/2004 tarihli toplantısında, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş., Meram Elektrik Dağıtım A.Ş., Körfez Elektrik Dağıtım A.Ş., Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş., Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş., Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş., Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş., Karaelmas Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından uygulanacak olan perakende satış tarifelerine ilişkin “Perakende Satış Tarifesi Usul ve Esasları” hakkında aşağıdaki Karar alınmıştır.
PERAKENDE SATIŞ TARİFESİ USUL VE ESASLARI
1) ABONE GRUPLARI
A) Mesken: Mesken olarak kullanılan müstakil binalar, apartmanlar ve apartmanlar içindeki bağımsız bölümler, konut kooperatifleri ve sitelerdir. Bu yerlerin kalorifer, asansör, hidrofor tesisatları için kullanılan elektrik motorları, merdiven otomatiği, kapıcı dairesi ve bunun gibi elektrik enerjisi tüketimi ayrı sayaç ile ölçülen ortak kullanım yerleri bu abone grubunda değerlendirilir.
B) Sanayi: 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununda tanımı yapılan sanayi işletmeleridir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığının olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları şartıyla şantiye dönemi de dahil olmak üzere sanayi abonesi olarak kabul edilirler. Haddehaneler, soğuk hava deposunun buz üreten tesisleri bu gruba dahil edilirler.
C) Endüksiyon ve Ark Ocakları: Endüksiyon ve ark ocaklı potaları bulunan tesislerdir. Endüksiyon ve ark ocaklı tesislerin endüksiyon ergitme ocağı, ark ocağı, pota ocağı, toz tutma tesisi ve oksijen tesisi ve bu birimlerin aydınlatmasında tüketilen elektrik enerjisinin tamamına bu tarife uygulanır. Bu birimlerin dışında tüketilen elektrik enerjisine ise demant da dikkate alınarak sanayi abone grubu tarifesi uygulanır.
D) İçme ve Kullanma Suyu: İl, İlçe, Belde ve Köylerin içme ve kullanma suyunu sağlamak için kamu tüzel kişilikleri ve içme suyu birlikleri tarafından kurulmuş olan elektrik tesisleridir.
E) Ticarethane, Yazıhane, Resmi Daire, Şantiye ve Geçici Aboneler:
a) Ticarethane ve Yazıhane: Tüccar, esnaf ve serbest meslek sahiplerinin faaliyetlerini yürüttükleri; ticarethane, ofis, atölye, depo, ardiye, yazıhane, muayenehane, laboratuar ve benzeri yerler, özel ve vakıf sağlık kuruluşları (hastane, poliklinik, sağlık ocağı ve dispanserler) kamu yararına çalıştığına veya vergi muafiyeti tanındığına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı olmayan dernekler ve vakıflar, parti binaları, sendika binaları, özel okullar, vakıf okulları, dershaneler, yurtlar, turizm belgeli yatırım ve işletmeler, turistik otel, otel, motel, pansiyon, kamping ve devre mülk işletmeleri, soğuk hava depoları, seralar, matbaalar, et entegre tesisleri, kesimevleri, fırınlar (hamur pişiren), GSM baz istasyonları, iş merkezleri ve iş hanlarındaki ortak kullanım yerleri ile bu usul ve esaslarda belirtilen diğer abone grupları kapsamına girmeyen tesislerdir.
(1)
b) Resmi Daire: 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanun'una tabi genel ve katma bütçeli dairelerin bürolarıyla kamu kurum ve kuruluşlarının ticari olmayan bürolarıdır. Bu kuruluşların üretime yönelik tesisleri aynı bina dahilinde olsa bile sanayi abone grubuna dahil edilirler.
c) Şantiye ve Geçici Aboneler: İnşaat, maden arama, çeşitli amaçlarla kazı yapma ve bunun gibi nedenlerle gerçek yada tüzel kişilerin bu etkinliklerini sürdürmek için veya bu etkinliklerini sürdürmeyi sağlayacak kalıcı tesislerin tamamlanmasıyla varlığı sona erecek olan geçici tesisler ile İl, İlçe, Belde ve Köylerde gezici olarak kurulan sergi, fuar, sirk ve panayırlardır.
Zorunlu nedenlerin bulunması durumunda; film setleri, kaynak, taşlama ve bunun gibi işler için 1 (bir) hafta süreli olarak, ölçme yapılmadan ve elektrik enerjisinin bedeli kurulu güç değerleri üzerinden hesaplama yoluyla bulunacak tüketime göre makbuz karşılığı şantiye tarifesi üzerinden peşin tahsil edilmek kaydıyla enerji verilebilir.
F) Hayır Kurumları, Dernekler, Vakıflar, Müzeler, Resmi Okullar, Resmi Yurtlar, Resmi Üniversite, Resmi Yüksek Okullar, Resmi Kurslar, Resmi Sağlık Kuruluşları, Spor Tesisleri, Kültür Balıkçılığı ve Kümes Hayvanları Çiftliği:
a) Hayır Kurumları, Dernekler, Vakıflar, Müzeler, Resmi Okullar, Resmi Yurtlar, Resmi Üniversite ve Resmi Yüksek Okullar, Resmi Kurslar ve Resmi Sağlık Kuruluşları:
1606 sayılı Kanuna göre vergi, resim ve harçlardan muaf tutulmuş bulunan Türkiye Kızılay Derneği, Türk Hava Kurumu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Yardım Sevenler Derneği, resmi darülaceze Kurumları ile Darüşşafaka Cemiyeti ve Yeşilay Derneği, 2847 sayılı Kanunla kurulan dernekler, 2908 sayılı Dernekler Kanunu'nun 58 inci ve 59 uncu maddeleri uyarınca kamu yararına çalıştığına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı almış dernekler, Bakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanınan vakıflar, müzeler, resmi okullar, resmi üniversite, resmi yüksek okullar, resmi yurtlar, herhangi bir kurum veya kuruluşun yardım ve desteği bulunmayan ve masrafları bölgelerindeki vatandaşların yardım ve destekleri ile karşılandığı ilgili mülki amirlerce belgelenen resmi kuruluşların denetimindeki yoksul ve kimsesiz öğrenci yurtları, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca açılan resmi kurslar ile resmi sağlık kuruluşları ve Bakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanınmış olan vakıf üniversitelerinin sağlık kuruluşlarıdır (hastane, poliklinik, sağlık ocağı ve dispanserler).
b) Spor Tesisleri: Kamu spor görevini yüklenmiş resmi kuruluşların spor tesisleridir.
c) Kültür Balıkçılığı ve Kümes Hayvanları Çiftliği:
Kültür Balıkçılığı; İç su ve denizlerde yaşayan su ürünlerinin, kuluçkahaneli veya kuluçkahanesiz olarak, karada ve denizde kurulan üretim tesisleridir.Bu tanıma giren tesislerin tamamında tüketilen elektrik enerjisine (motopomp, aydınlatma, ısıtma) ilgili Bakanlığın olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları koşuluyla bu abone grubu tarifesi uygulanır.
Kümes Hayvanları Çiftliği; Kesimhaneli veya kuluçkahaneli damızlık civciv ve yumurta üreten kümes hayvanları çiftliğinin tamamında tüketilen elektrik enerjisine, ilgili Bakanlığın olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları koşuluyla bu abone grubu tarifesi uygulanır.
Ayrıca, bu abone grubu kapsamında yer alan kümes hayvanları çiftliği abonelerinin, kendilerine ait (aynı tüzel kişiliğe ait) aynı il sınırları içerisinde faaliyet gösteren kesimhanelerine de ilgili Bakanlığın olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları koşuluyla bu abone grubu tarifesi uygulanır.
Tavuk çiftliği bulunmayan, sadece dışarıdan topladığı tavukların kesimini yapan kesimhaneler bu abone grubunda mütalaa edilmezler.
G) Aydınlatma:
Aşağıda belirtilen aydınlatmalarda tüketilen elektrik enerjisine tüketim bölgeleri dikkate alınarak (kalkınmada öncelikli iller-diğer iller) tek terimli içme ve kullanma suyu tarifesi uygulanır.
a)İbadethane Aydınlatması: Toplumun ibadetine açılmış ve ücretsiz girilen yerlerdir.
İbadethanelerin aydınlatma dışında ısıtma amaçlı elektrik tüketimleri ile müştemilat niteliğinde olan lojman ve benzeri yerlerde tüketilen elektrik enerjisine mesken abone grubu tarifesi uygulanır.
b) Genel Aydınlatma: İl, İlçe, Belde ve Köylerdeki, cadde, sokak ile kamuya ait ücretsiz girilen park ve bahçe gibi halka açık yerlerin aydınlatılmasıdır.
Genel aydınlatma projesi dışında yapılmış olan özel ve dekoratif amaçlı aydınlatmalar bu aydınlatmaları yapan gerçek veya tüzel kişilerin ait oldukları abone grubunda değerlendirilir.
c) Karayolları Aydınlatması: Karayolları Genel Müdürlüğüne ait paralı yollar ile meskun mahaller dışındaki yollar, köprüler ve tünellerin aydınlatmalarıdır.
H) Şehit Aileleri ve Muharip/Malul Gaziler:
Şehit aileleri: 2330 ve 3713 sayılı Kanunlarla, 5434 sayılı kanunun 45 ve 64 üncü maddelerinde belirtilen durumlarda şehit olduğu ilgili kurumlarca tespit edilenlerden Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü tarafından şehit maaşı bağlanan kişilerdir. (Karı, Koca, Çocuk, Ana ve Baba)
Muharip/Malul gaziler: 2847 sayılı Kanunun Mükerrer 1 inci maddesinde tanımlanan muharip/malul gazilerdir.
Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine şehit veya muharip/malul gazi maaşı bağlandığının belgelenmesi koşuluyla şehit aileleri ile muharip/malul gaziler ve dul eşlerinin meskenlerinde tüketilen elektrik enerjisine bu abone grubu için belirlenen tarife uygulanır.
İ) Tarımsal Sulama Tesisleri: Tarımsal sulama için kurulmuş sulama kooperatifleri, pompaj tesisleri ile münferit olarak tesis edilmiş tarıma dayalı arazilerin sulanmasını sağlayan elektrik tesisleridir.
Bu tanıma giren tesisler; ilgili resmi kuruluşun (kuyu, kanal ve göletlerden yapılacak sulamalar için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) veya Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü veya bağlı İl Müdürlüklerinden alınacak su kullanma izin belgesi veya ruhsatı ile Tarım İl Müdürlüklerinin) olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları koşuluyla tarımsal sulama abonesi kabul edilirler.
Tarımsal sulama amaçlı tesislerde sadece motopompta tüketilen elektrik enerjisine (motopompun aydınlatması dahil) tarımsal sulama tarifesi uygulanır.
J) Arıtma Tesisleri: Çevre ve insan sağlığını korumak üzere içme suyu ve alıcı ortama verilen sıvı, gaz ve katı zehirli ve zararlı atıkların arıtılması amacıyla kurulan tesislerdir.
Arıtma tesislerinin tamamında tüketilen elektrik enerjisine, gerekli ölçme düzenini tesis etmeleri ve arıtma tesisi olduklarını ilgili Bakanlıktan belgelemeleri halinde arıtma tesisi tarifesi uygulanır. Ölçünün tek noktadan yapılması esas olup, zaruri hallerde en fazla iki noktadan ölçüm yapılmasına izin verilebilir.
K) Tarımsal Amaçlı Soğuk Hava Depoları: Tarım Kooperatifleri ile Kooperatif Birlikleri veya Köy Birliklerince işletilen tarımsal amaçlı soğuk hava depolarıdır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı veya Bakanlığın İl Müdürlüklerinden belge almak kaydıyla bu abone grubu kapsamında değerlendirilirler.
2) ABONE GRUBUNUN TESPİTİ
Abonenin dahil olacağı grup, abone tarafından yazılı olarak beyan Şirketçe bu beyan incelenerek, 1. maddede belirtilen abone gruplarına bağlı kalmak ve bu abone grupları için istenen belgeler de dikkate alınmak şartıyla grup tespiti yapılır.
Abone grubuna esas olacak belgelerin ibraz edilmemiş olması halinde ticarethane abone grubu kapsamında değerlendirilir. Yapılan grup tespitine Şirketçe dahil edildikleri abone grubuna iki fatura dönemi içinde itiraz etmeyen müşteri Şirketin kararını kabul etmiş sayılır.
Abone grubunda değişiklik yapmak isteyen müşterinin talebi incelenerek, uygun bulunduğu taktirde başvuru tarihini izleyen ikinci faturalama döneminde yerine getirilir.
3) TARİFE SINIFININ SEÇİLMESİ
1) Müşteri, kendi abone grubu içinde kalmak, aşağıda belirtilen şartlar ve istisnalara uygun olmak kaydıyla tek veya çift terimli tarifelerden birini seçmekte serbesttir.
A-Tek Terimli Tarife: Tüketilen elektrik enerjisi için kilowattsaat (kWh) miktarı üzerinden bedel alma esasına dayalı tarife sınıfıdır.
a) Tek terimli tarifeden elektrik enerji alan müşteriye, yazılı müracaatı halinde gündüz, gece ve puant (elektrik enerjisi tüketiminin en yüksek olduğu dönem) dönemleri için ayrı ayrı belirlenen çok zamanlı tarife uygulanır.
b) Tek terimli tarifeden elektrik enerjisi alan ve çok zamanlı tarife uygulanacak olan müşterinin çok zamanlı ölçüm yapabilen sayacı, kendisi tarafından veya talebi halinde dağıtım şirketi tarafından bedeli karşılığında sağlanarak monte edilecek/ettirilecektir. Uygulama sayacın takıldığı tarihten itibaren geçerli olacaktır.
c) Çok zamanlı tarifelerin uygulanması bakımından;
Puantdönemi: Saat 17.00-22.00
Gece dönemi: Saat 22.00-06.00
Gündüz dönemi: Saat 06.00-17.00
arasındaki dönemdir.
B-Çift Terimli Tarife: Tüketilen elektrik enerjisi için kilowattsaat (kWh) miktarı üzerinden alınan bedel ile buna ek olarak sözleşme gücü karşılığı kilowatt (kW) miktarı üzerinden alınan bedel alma esasına dayalı tarife sınıfıdır.
a) Çift terimli tarifeden elektrik enerjisi alacak müşteri, çekilen gücün en yüksek anlık değerinin belirlenmesi için demandmetreli sayaç monte etmek zorundadır. Bu sayaç müşterinin kendisi tarafından veya talebi halinde dağıtım şirketi tarafından bedeli karşılığında sağlanarak monte edilecek/ettirilecektir.
b) Çift terimli tarifeden enerji alan müşteriye yazılı müracaatı halinde gerekli ölçüm sistemini kurmaları koşuluyla gündüz, gece ve puant (elektrik enerjisi tüketiminin en yüksek olduğu dönem) dönemleri için ayrı ayrı belirlenen çok zamanlı tarife uygulanır.
c) Çift terimli ve çok zamanlı tarifeden enerji alacak müşterinin çok zamanlı ölçüm yapabilen ve demantmetreli sayacı kendisi tarafından veya talebi halinde dağıtım şirketi tarafından bedeli karşılığında sağlanacak ve monte edilecek/ettirilecektir. Uygulama sayacın takıldığı tarihten başlayarak geçerli olacaktır.
d) Çok zamanlı tarifelerin uygulanması bakımından;
Puant dönemi: Saat 17.00-22.00
Gece dönemi: Saat 22.00-06.00
Gündüz dönemi: Saat 06.00-17.00
arasındaki dönemdir.
e) Çift terimli tarifeden enerji alan ve sözleşme gücü 0.7 MW (dahil) ve daha fazla olan aboneye çok zamanlı tarife uygulanır.
f) Endüksiyon ve Ark Ocağı abonelerine gerekli ölçme düzenini sağlamaları durumunda, Cumartesi ve Pazar günlerinde tüketecekleri elektrik enerjisi için gece dönemi tarifesi (22.00-06.00) uygulanır.
2) Ark ocaklı sanayi abonesine ve darbeli yük çeken sanayi abonesine tek terimli tarife uygulanmaz. (2)
3) Tek veya çift terimli tarife sınıfında değişiklik yapmak isteyen müşteri yazılı olarak başvurur. Müşterinin talebi başvuru tarihini izleyen ikinci faturalama döneminden itibaren yerine getirilir. Bu değişiklik mücbir sebepler dışında hiçbir zaman yılda 2 (iki) defadan fazla olamaz.
Durumları özellik gösteren aboneye, sözleşmeye yazılmak kaydıyla 2 (iki) defadan fazla tarife sınıfı değişikliği yapılabilir.
4) Endüksiyon ocağı aboneleri, tek veya çift terimli tarifeden birini seçmekte serbesttir. Bu abonelerin, tek terimli tarifeden enerji almayı seçmeleri halinde sanayi abone grubu tarifesi uygulanır.
4) KURULU GÜÇ VE SÖZLEŞME GÜCÜ DEĞİŞİKLİĞİ
a) Tek terimli tarifeden enerji talebinde bulunan AG ve YG müşterileriyle bağlantı gücü üzerinden sözleşme yapılır.
b) Çift terimli tarifeden enerji talebinde bulunan müşteri ile talep edilen güç (sözleşme gücü) üzerinden sözleşme yapılır.
c) Çift terimli tarifeden enerji almak üzere sözleşme yapan müşteriye, sözleşme gücünün en fazla %10'u (yüzde onu) oranında fazla güç çekmeye izin verilir. Bu sınır, birbirini izleyen iki fatura döneminde aşıldığında yeni güce göre ek sözleşme yapılır. Aksi durumda müşterinin elektriği kesilir.
d) Kurulu güç üzerinden sözleşme yapma durumunda olan müşteri, ölçü düzenini buna göre oluşturacaktır.
e) Çift terimli tarifeden enerji alan ve sözleşme gücünde değişiklik yapacak olan müşteri, en az bir ay öncesinden Şirkete yazılı olarak haber vermek zorundadır. Müşterinin talebi incelenir ve uygun bulunduğu taktirde başvuru tarihini izleyen ikinci faturalama döneminde yerine getirilir. Abone 1 (bir) yıl içerisinde en fazla 4 (dört) defa güç değişikliği talebinde bulunabilir.
5) REAKTİF ENERJİ TARİFESİ
Mesken abonelerine, tek fazla beslenen abonelere, bağlantı gücü 9 (dokuz) kW’a (dahil) kadar olan aboneler ile elektrik enerjisi satış tarifelerinde reaktif enerji bedeli belirtilmemiş abonelere reaktif enerji tarifesi uygulanmaz.
Reaktif enerji tarifesi; yukarıda belirtilenler dışında kalan ve tek veya çift terimli tarifeden elektrik enerjisi alan abonelere aşağıdaki şartlar dahilinde uygulanır.
A) Endüktif reaktif:
a) Abone, çekeceği (endüktif) reaktif enerjinin ölçülmesi için gerekli ölçü aletlerini tesis etmek zorundadır. Reaktif enerji sayaçlarına geri dönmesiz mandal takılması zorunludur.
Sistemden çekilen (endüktif) reaktif enerjiyi ölçen düzeni olmayan aboneden, o dönemde çektiği aktif enerjinin 0.90 (yüzde doksan) katı reaktif enerji bedeli alınır. Reaktif enerji ölçü aletleri olmayan müşterinin talep etmesi halinde, temin edecekleri reaktif enerji ölçü aletlerinin monte edilmesi dağıtım şirketince sağlanır.
b) Çekilen reaktif enerjiyi ölçmek üzere gerekli ölçü aletlerini tesis eden aboneden, çektiği aktif enerjinin 0.33 (yüzde otuz üç) (dahil) katına kadar reaktif enerji bedeli alınmaz. Bu sınır aşılırsa, çekilen reaktif enerjinin tamamına (endüktif sayaçta ölçülen değer) reaktif enerji tarifesi uygulanır.
B) Kapasitif reaktif:
a) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yayımlanan Elektrik Projelerinin Hazırlanması ve Elektrik Tesislerinin Gerçekleştirilmesi Sürecinde Güç Faktörünün İyileştirilmesine İlişkin Tebliğe göre kompanzasyon tesisi yapma zorunluluğu bulunan abone, dağıtım şirketince gerekli görülmesi halinde, aşırı kompanzasyon sonucunda sisteme vereceği reaktif (kapasitif) enerjiyi ölçmek için 1 (bir) adet geri dönmesiz reaktif (kapasitif) enerji sayacını şirketçe yapılacak bildirim tarihinden itibaren 1 (bir) ay içinde tesis etmek zorundadır.
Yapılan bildirime rağmen sisteme vereceği (kapasitif) reaktif enerji sayacını tesis etmeyen aboneden, o dönemde çektiği aktif enerjinin 0.90 (yüzde doksan) katı reaktif enerji bedeli alınır.
b) (a) bendi kapsamında sisteme vereceği (kapasitif) reaktif enerjiyi ölçmek üzere gerekli ölçü aletlerini tesis eden aboneden, çektiği aktif enerji miktarının 0.20 (yüzde yirmi) (dahil) katına kadar sisteme verilen (kapasitif) reaktif enerji için reaktif enerji bedeli alınmaz. Bu sınır aşılırsa, sisteme verilen reaktif (kapasitif sayaçta ölçülen değer) enerjinin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır.
C) Endüktif ve kapasitif sınırların ikisinin birden aşılması:
(A) ve (B) bendinde belirtilen endüktif ve kapasitif sınırların ikisini birden aşan aboneye, endüktif reaktif ve kapasitif reaktif sayaçlardan hangisi daha yüksek değer kaydetmişse o sayaç değerinin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır.
D) Arıza durumu:
Aboneye ait kompanzasyon tesisinde arıza sonucu oluşan ihlalin yılda (takvim yılı) bir kez olması halinde reaktif enerji bedeli faturalamada dikkate alınmaz.(4)
Bu durumun yılda bir defadan fazla olması halinde, o yıl için daha önceden dikkate alınmayan reaktif enerji bedeli, sistemden çekildiği aydaki birim fiyat dikkate alınarak ilk çıkacak faturaya ilave edilerek tahsil edilir.
6) ÖZEL TRAFOLU ABONELERE İLİŞKİN UYGULAMALAR:
Müstakil trafodan beslenen abonede, ölçme alçak gerilim tarafında (0.4kV) yapılırsa faturalama dönemindeki aktif ve reaktif enerji tüketimleri % 3,5’i (yüzde üç virgül beş) geçmeyecek şekilde artırılarak faturalamaya esas değerler bulunur.
Ancak, boşta gerilim altında bulunan transformatörden etiketinde yer alan bir aylık kayıplarının altında tüketim yapıldığı tespit edildiği takdirde, etiketindeki aktif ve reaktif kayıplar ile sayaçtaki aktif ve reaktif tüketim arasındaki fark trafo kaybı olarak ayrıca fatura edilir.
YG'den ölçüm yapılan tesislerde kayıplar (trafo) dikkate alınmaz. (¤¤)
(1)28/7/2005 tarihli ve 25889 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 14/7/2005 tarihli ve 518 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı ile çıkartılmıştır.
(2)22/5/2005 tarihli ve 25822 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10/5/2005 tarihli ve 484/3 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı ile değiştirilmiştir.
(3)22/5/2005 tarihli ve 25822 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10/5/2005 tarihli ve 484/3 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme KuruluKararı ile eklenmiştir.
(4)10/7/2004 tarihli ve 25518 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6/7/2004 tarihli ve 337 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı ile değiştirilmiştir.

Full & Egal Universal Law Academy