Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5)
RGT: 13.03.2004
RG NO: 25401
Karar No: 303/12                                                                             
Karar Tarihi: 09/03/2004
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 09/03/2004 tarihli toplantısında; 2003 yılı için 30/04/2003 tarihli ve 143 sayılı Kurul Kararıyla onaylanan 31/07/2003 tarihli ve 174/12 sayılı Kurul Kararıyla tadil edilen, TETAŞ’ın Serbest Tüketici Niteliği Haiz Mevcut Müşterilerine İlişkin Tarife Yapısında Uygulanacak Usul ve Esasların yürürlükten kaldırılmasına, 01/01/2004 tarihinden geçerli olmak üzere ekteki TETAŞ ile Serbest Tüketici Niteliği Haiz Mevcut Müşterilerine İlişkin Tarife Yapısında Uygulanacak Usul ve Esasların onaylanmasına,
karar verilmiştir.
TETAŞ’IN SERBEST TÜKETİCİ NİTELİĞİ HAİZ MEVCUT MÜŞTERİLERİNE İLİŞKİN TARİFE YAPISINDA UYGULANACAK USUL VE ESASLAR
1. ABONE GRUPLARI
a) Sanayi: 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununda tanımı yapılan sanayi işletmeleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının olumlu görüşünü ifade eden belgeyi almaları şartıyla, şantiye dönemi de dahil olmak üzere sanayi abonesi olarak kabul edilirler.
Sanayi Aboneleri; tek terimli tarifeden elektrik enerjisi alan sanayi abonesi ve çift terimli tarifeden elektrik enerjisi alan sanayi abonesi olarak ikiye ayrılırlar.
Haddehaneler ve soğuk hava deposunun buz üreten tesisleri de bu gruba dahildir.
b) Endüksiyon ve Ark Ocakları: Endüksiyon ve ark ocaklı potaları bulunan tesisler bu abone grubuna dahil edilirler. Endüksiyon ve ark ocaklı tesislerin endüksiyon ergitme ocağı, ark ocağı, pota ocağı, toz tutma tesisi ve oksijen tesisi ve bu birimlerin aydınlatılmasında tüketilen elektrik enerjisinin tamamına bu tarife uygulanır.
Potaların bulunduğu bölüm dışında tüketilen elektrik enerjisine ise demand da dikkate alınarak sanayi abone grubu tarifesi uygulanır.
2. MÜŞTERİ ABONE GRUBUNUN TESPİTİ
a) Müşterinin dahil olacağı abone grubu, müşteri tarafından yazılı olarak beyan edilir. TETAŞ tarafından beyan incelenerek, abone gruplarına bağlı kalmak şartıyla grup tespiti yapılır. Yazılı olarak başvurmayıp, TETAŞ tarafından dahil edildikleri abone grubuna iki fatura dönemi içinde itiraz etmeyen Müşteri, TETAŞ’ın kararını kabul etmiş sayılır.
Abone grubunda değişiklik yapmak isteyen müşterinin talebi incelenerek, uygun bulunduğu takdirde başvuru tarihini izleyen ikinci faturalama döneminde talep yerine getirilir.
b) Tarifelerin Seçilmesi
Müşteri, aşağıdaki şartlara uygun olmak kaydıyla, uygulanacak tarife sınıfını seçebilir:
1) Müşteri, kendi grubu içinde kalmak kaydıyla aşağıda belirlenen istisnalar dışında tek veya çift terimli tarifelerden birini seçmekte serbesttir.
1.1) Tek Terimli Tarife: Tüketilen elektrik enerjisi kilowattsaat (kWh) miktarı üzerinden enerji alma esasına dayalı tarife sınıfıdır.
a) İsteyen müşterinin, TETAŞ’a müracaatı halinde gündüz, gece ve puant (elektrik enerjisi tüketiminin en yüksek olduğu dönem) dönemlerinde ayrı tarifeler uygulanır.
b) Tek terimli tarifeden elektrik enerjisi alacak ve gündüz, gece ve puant dönemlerinde ayrı tarifeler uygulanacak olan müşterinin sayacı, kendisi tarafından monte edilir/ettirilir. Uygulama, sayacın takıldığı tarihten itibaren geçerlidir.
c) Enerji tarifelerinin uygulanması bakımından;
Gündüz:06:00-17:00
Puant:17:00-22:00
Gece:22:00-06:00
saatleri arasındaki dönemdir.
1.2) Çift Terimli Tarife: Sözleşme gücü karşılığı kilowatt (kW) miktarı üzerinden alınan kapasite bedeli ile buna ek olarak tüketilen elektrik enerjisinin kilowattsaat (kWh) miktarı üzerinden bedel alma esasına dayalı tarife sınıfıdır.
a) Çift terimli tarifeden elektrik enerjisi alacak müşteri, maksimum gücü ölçmek üzere demandmetreli (en büyük güç göstergeli) sayaç monte etmek zorundadır. Bu sayaç müşteri tarafından temin ve monte ettirilir.
b) Puant tarifesi için gerekli olan üç kadranlı, kumanda saatli ve demandmetreli sayaç, müşteri tarafından temin ve monte ettirilir. Uygulama, sayacın takıldığı tarihten itibaren geçerlidir.
c) Puant müşterisine; gündüz, gece ve puant dönemlerinde ayrı tarifeler uygulanır.
d) Çift terimli tarifeden enerji alan ve sözleşme gücü 0.7 MW (dahil) ve daha fazla olan müşteriye puant tarifesi uygulanır.
e) Ancak, çift terimli tarifeden enerji alan ve sözleşme gücü 0.7MW’ın altında olan müşterilere de, talep etmeleri halinde; gerekli ölçü sistemini kurmaları koşuluyla puant tarifesi uygulanır.
f) Enerji tarifelerinin uygulanması bakımından puant dönemi;
Gündüz: 06.00-17.00
Puant: 17.00-22.00
Gece: 22.00-06.00
saatleri arasındaki dönemdir.
g) Endüksiyon ve Ark Ocaklı müşterilerin gerekli ölçme düzenini sağlamaları durumunda Cumartesi ve Pazar günlerinde tüketecekleri elektrik enerjisine gece dönemi tarifesi (22.00-06.00) uygulanır.
2) Endüksiyon ve Ark Ocaklı sanayi müşterisine ve darbeli yük çeken sanayi müşterisine tek terimli tarifeden enerji almayı talep etmeleri halinde, sanayi abonesi tek terimli (üç zamanlı) tarife uygulanır.  (1)
3) Tarifesinde değişiklik yapmak isteyen müşterinin bu isteği, isteğin TETAŞ’a yazılı olarak bildirildiği günü takip eden ikinci faturalama döneminden itibaren yerine getirilir. Bu değişiklik, mücbir sebepler dışında, hiçbir zaman yılda 2 (iki) defadan fazla olamaz. Durumları özellik gösteren müşteriye, sözleşmeye yazılmak kaydıyla 2 (iki) defadan fazla tarife değişikliği yapılabilir.
3. SÖZLEŞME VE KURULU GÜÇ DEĞİŞİKLİĞİ
a) Tek terimli tarifeden enerji talebinde bulunan müşterilerle bağlantı gücü (kW) üzerinden sözleşme yapılır. Alınacak güvence bedeli; "TETAŞ ile İletim Sistemine Doğrudan Bağlı Tüketiciler Arasındaki Anlaşmaların Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar"da belirtilen şekilde hesaplanır.
b) Çift terimli tarifeden enerji talebinde bulunan müşterilerle talep edilen güç üzerinden sözleşme yapılır. Alınacak güvence bedeli; "TETAŞ ile İletim Sistemine Doğrudan Bağlı Tüketiciler Arasındaki Anlaşmaların Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar"da belirtilen şekilde hesaplanır.
c) Çift terimli tarifeden sözleşme yapan müşteriye, sözleşme gücünün en fazla %10’u (yüzde onu) oranında fazla güç çekmeye izin verilir. Bu sınır, birbirini izleyen iki fatura döneminde aşıldığında, yeni güce göre sözleşmeye ek protokol yapılır. Aksi durumda müşterinin elektriği kesilir.
d) Müşteri 1 (bir) yıl içerisinde en fazla 4 (dört) defa güç değişikliği talebinde bulunabilir.
e) Tek ve çift terimli tarifeler, abone grupları için ayrı ayrı olmak üzere kademeli olarak da tespit edilebilir.
f) Kurulu güç üzerinden sözleşme yapma durumunda olan müşteri, ölçü düzenini buna göre oluşturur. 
g) Sözleşme gücünde değişiklik yapacak olan müşteri, en az 1 (bir) ay öncesinden TETAŞ’a yazılı olarak haber vermek zorundadır. Müşterinin talebi incelenerek, uygun bulunduğu takdirde başvuru tarihini izleyen ikinci faturalama döneminde talep yerine getirilir.
h) Sözleşme gücünde değişiklik yapacak olan müşterinin aynı yıl içerisinde sözleşme gücünü düşürdükten sonra bilahare sözleşme gücünü önceki değerine yükseltmesi halinde, bu değişiklikten dolayı TETAŞ tarafından müşteriden fark güvence bedeli talep edilmez.
4. REAKTİF ENERJİ TARİFESİ
Reaktif enerji tarifesi, Tek veya Çift Terimli Tarifeden elektrik enerjisi satın alan müşteriye aşağıdaki şartlar dahilinde uygulanır:
a) Müşteri, çekeceği reaktif enerjiyi ölçmek üzere gerekli ölçü aletlerini tesis etmek zorundadır. Reaktif enerjiyi ölçen ölçü düzeni olmayan müşterinin, o dönemde çektiği aktif enerjinin 0.90 (yüzde doksan) katı reaktif enerji çektiği kabul edilir. Reaktif enerji sayaçlarına geri dönmesiz mandal takılması zorunludur.
Reaktif enerji ölçü aletleri olmadığı için, çektiği aktif enerjinin 0.90 (yüzde doksan) katı reaktif enerji bedeli ödemek durumunda kalan müşterilerin, talepleri halinde, temin edecekleri reaktif enerji ölçü aletlerinin monte edilmesi, gerekli izinler alınmak suretiyle müşteri tarafından sağlanır.
b) Reaktif enerjiyi ölçmek üzere gerekli ölçü aletlerini tesis eden müşteriden, çektiği aktif enerjinin 0.33 (yüzde otuz üç) (dahil) katına kadar (endüktif) reaktif enerji bedeli alınmaz. Bu sınır aşılırsa, çekilen reaktif enerjinin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır. Müşterinin sisteme vereceği (kapasitif) reaktif enerji miktarının; o dönemde çekilen aktif enerji miktarının 0.20 (yüzde yirmi) (dahil) katından fazla olması halinde, sisteme verilen reaktif (kapasitif sayaçta ölçülen değer) enerjinin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır.
c) Bu maddenin (b) bendinde yazılı endüktif ve kapasitif sınırların ikisini birden aşan müşterinin, endüktif reaktif ve kapasitif reaktif sayaçlardan hangisi daha yüksek değer kaydetmişse o sayaç değerinin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır.
d) Tüketici tesislerindeki ihtiyacı olan elektrik enerjisinin bir kısmını aynı tesis içinde bulunan bağlı olduğu otoprodüktör santralından, bir kısmını TETAŞ’dan karşılayan, müşterinin talebi halinde reaktif enerji tarifesine girip girmeyeceğinin değerlendirilmesi, alıcı durumundaki tesislerinin Y.G. ortak girişinde tesis edilecek aktif ve reaktif enerji sayaçlarının kaydettiği değerler üzerinden yapılır. Değerlendirme sonucunda tesisin çektiği aktif enerjinin 0.33 (yüzde otuz üç) (dahil) katına kadar reaktif enerji çekmesi halinde reaktif enerji bedeli alınmaz. Bu sınır aşılırsa, iletim sisteminden çektiği ve üretim santralı dahil tüm tesislerinin Y.G. girişinde bulunan ve satışa esas olan sayaçlardan reaktif enerji sayacının kaydettiği değerin tamamına reaktif enerji tarifesi uygulanır.
e) Kompanzasyon tesisi bulunan ve güç faktörünü 0.95-1 arasında tutan tüm müşterilerde; reaktif sayaç veya kompanzasyon tesisinde meydana gelecek mekanik arızalardan dolayı, müşterinin yıl içerisinde elinde olmayan nedenlerle bir kez sistemden çektiği reaktif enerjinin aktif enerjinin 0.33 katından fazla olması halinde, reaktif enerji bedeli faturalamada dikkate alınmaz. Bu durumun yılda bir defadan fazla olması halinde, o yıl için daha önceden dikkate alınmayan reaktif enerji bedeli, sistemden çekildiği aydaki birim fiyat dikkate alınarak ilk çıkacak faturaya ilave edilerek tahsil edilir.
f) Müşterinin sisteme vereceği (kapasitif) reaktif enerji miktarı, TETAŞ’tan çektiği ve üretim santralı dahil tüm tesislerinin Y.G. girişinde bulunan ve satışa esas olan reaktif enerji sayacının kaydettiği değer ile alıcı durumundaki tesislerinin Y.G. ortak girişindeki aktif sayacın kaydettiği değerler üzerinden (b) bendinde belirtilen esaslara göre yapılacaktır. (b) bendinde belirtilen sınır aşılırsa müşterinin iletim sisteminden çektiği aktif enerjinin 0.90 (yüzde doksan) katı kadar reaktif enerji tükettiği kabul edilir ve reaktif enerji tarifesi üzerinden bedeli alınır. (¤¤)
(1) 28 Temmuz 2005 tarihli ve  25889 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 21 Temmuz 2005 tarih ve 521/9 sayılı Kurul Kararı ile değiştirilmiştir.

Full & Egal Universal Law Academy