Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 4)

 

RGT: 10.11.2018

RG NO: 30591

Karar No: 8175-2

Karar Tarihi: 08/11/2018

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 08/11/2018 tarihli toplantısında; Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.’nin; PİL/480/111/11078 sayılı İletim Lisansı kapsamında Dörtyol İşletme Müdürlüğü PK. 5 Dörtyol/HATAY adresinde faaliyette bulunan Batman - Dörtyol Ham Petrol Boru Hattına ilişkin iletim tarifesine yönelik olarak, 01/11/2018 tarihli ve 8158-2 sayılı Kurul Kararı’nın ekteki şekilde revize edilerek onaylanmasına ve bu Karar’ın 06/11/2018 tarihinden itibaren uygulanmak üzere Resmi Gazete’de yayımı tarihinde yürürlüğe girmesine,

 

karar verilmiştir.

 

 

EK- Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. - Batman - Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı İletim Tarifesi.

 

EPDK ONAYLI İLETİM TARİFESİ

BOTAŞ

BATMAN - DÖRTYOL HAM PETROL BORU HATTI

 

Lisansın Tarih ve Sayısı: 28/04/2005 - PİL/480/111/11078

Tesis Adresi: Dörtyol İşletme Müdürlüğü Pk.5 Dörtyol/H ATAY

 

 

KAPSAM

 

MADDE 1 - Bu tarife aşağıda yer alan petrollere (Ara Ürün dahil) iletim hizmeti verilmesine ilişkin fiyatlandırma ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları kapsar:

 

Tesiste aşağıdaki petrol ve/veya petrol ürünleri iletilecektir.

 

HAM PETROL X

GENEL KULLANIM AMAÇLI AKARYAKITLAR

Yakıt Nafta

Benzin Türleri

Gazyağı

Motorin Türleri/Ara Ürün X

Fuel Oil Türleri

Biodizel Türleri

ÖZEL KULLANIM AMAÇLI AKARYAKITLAR

Havacılık Yakıtı Türleri

Deniz Motorini Türleri

Denizcilik Yakıtı Türleri

Tarifeye konu hizmet, iletim hizmeti alan kişiye ait petrolün ve ara ürünün teslim alınması, iletimi ve hizmet alana veya hizmet alan tarafından yetkilendirilen kişilere teslim edilmesini kapsar.

 

Tarife kapsamında ayrıca aşağıdaki yan hizmetler de, ekli fiyat listesine göre bedelli olarak verilir.

 

Depolama

Pompalama

Batman’da Rafineriye Hazırlama ve Pompalama X

Diğer (Belirtiniz)

 

TARİFE METODOLOJİSİ

 

MADDE 2 - Tarifelerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk ay sonuna kadar aşağıdaki tablolarda gösterilen fiyatlar uygulanır:

 

A. Ham Petrol ve Ara Ürün İletim Hizmeti Fiyatı (TL/Varil)

 

GÜZERGAH FİYATI

Batman-Dörtyol 8,3816

Diyarbakır-Dörtyol 7,0152

Sarıl-Dörtyol 3,5921

 

B. Ham Petrol Hazırlama ve Pompalama Hizmet Fiyatı (TL/Varil)

 

PAY FİYATI

Taşıtıcı Payı 0,7508

Rafinerici Payı 0,4818

 

Tarifedeki hizmet bedelleri, tarifenin uygulamaya girdiği ilk ayı müteakip her ay için aşağıda yer alan eşitliğe göre virgülden sonraki 4 basamağa yuvarlanarak belirlenir.

 

fpt(i)= fpt(i-1)*(1 +GK)

i : Tarifenin uygulanacağı ay,

fpt(i-1) : (i-1)’nci ayda uygulanan taşıma tarifesi (TL/varil),

fpt(i) : i’nci ayda uygulanacak taşıma tarifesi (TL/varil),

GK : (i-1)’nci ayda (i-2)nci ay için açıklanan Yİ-ÜFE (2003=100) ve TÜFE (2003=100)

değişim oranları ortalaması.

 

 

HİZMET BEDELLERİ

 

MADDE 3 - Hizmetlerin ifasında, 2. maddede yer alan eşitliğe göre her ay yeniden belirlenen hizmet bedelleri uygulanır. Bedeller 2. maddede yer alan yöntemin uygulanması hariç artırılamaz ve indirimlerde yer alan unsur haricinde indirim yapılamaz.

 

Fiyatlara KDV ayrıca eklenir.

 

İNDİRİMLER

 

MADDE 4 - Hizmetlerin ifasında, ekli fiyat listesinde yer alan indirimler uygulanır.

 

HADLER

 

MADDE 5 - Petrol Piyasası Kanunu ve ikincil mevzuat hükümleri saklı kalmak üzere, lisans sahibi, ham petrol ve ara ürün için 35.000 varil (tapa miktarı)’den az, 20 API’dan düşük, 38 API’dan yüksek ise tesisine erişim talebini ret eder.

 

TEKNİK VE İDARİ ÖNLEMLER

 

MADDE 6 - Hizmet alan veya hizmet alan tarafından yetkilendirilen kişiler, tesisin işletme, teknik emniyet ve güvenlik kurallarına uymak zorundadırlar. Aksine hareket sonucu oluşacak zarar ve ziyan hizmet alan tarafından tazmin edilecektir.

 

6-a ) Tarifede gecen bazı tanımlar: Taşıyıcı:

 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) bu tarifede Taşıyıcı taraftır.

 

Taşıtıcı:

 

Boru hattı ile petrol taşıtmak isteyen Taşıtıcılardır. (Petrol Piyasası Kanunu’na göre uygun şirketler)

 

Ham Petrol ve Ara Ürün:

 

Spesifik gravitesi (0.8348 - 0.9340), API gravitesi (20-38) aralığında 60° F’deki viskozitesi 1800-2300 SSU, akış noktası - 33,40 F olan ham petrol ve ara ürün.

 

Varil:

 

15.6 C'de 1.03 kg/cm2 basınç altında ölçülen 158.984 litre hacimdir.

 

Tapa:

 

TAŞITICI’nın boru hattına giriş noktasından, çıkış noktasına kadar miktar ve teknik özelliklerini tatbikatta mümkün olduğu oranda aynen muhafaza edecek şekilde diğer ham petrollerle karıştırılmadan, ayrı olarak iletimini istediği belirli bir hacimdir.

 

Buster Hizmeti:

 

Ham Petrolün ve Ara Ürünün tanklardan ana hat pompalarına kadar akışım sağlayan pompalama hizmetidir.

 

6-b) Ham Petrol ve Ara Ürünün Teslim Sekli:

 

1. Ham Petrol ve Ara Ürün TAŞIYICI’ya dinlenmiş olarak teslim edilecek, dip tortusu ve su miktarının % 2’yi geçmemesine dikkat edilecektir.

 

2. TAŞITICI, taşıtacağı ham petrol/ara ürüne ilave etmek istediği katkı maddeleri için önceden TAŞIYICI’nın iznini alacaktır.

 

Ayrıca bu konuda diğer TAŞITICI’lara da bilgi verecektir.

 

3. Tankların bakıma alınması sırasında tank dibinde oluşan tortu, slaç vb. atıkların temizlenmesi ve bertaraf edilmesi ile ilgili her türlü yükümlülük TAŞITICI şirketlere aittir.

 

6-c) Boru Hattı’nın Kapasitesi:

 

Boru hattının azami günlük kapasitesi, akıtılacak ham petrol ve ara ürünün spesifik gravitesi (0,8348 - 0,9340), API gravitesi (20-38) aralığında 60° F’deki viskozitesi 1800 - 2300 SSU, akış noktası -33,4° F olduğu şartlarda ve azami 73,3 kg/cm2basınçla 70.000 - 86.500 varildir.

 

Azami günlük akımın üstünde taşıma talepleri meydana gelmesi ve bu taleplerin karşılanmaması veya herhangi bir arıza sebebiyle boru hattı kapasitesinin azalması hallerinde, petrollerin belgede düzenlenen özelliklerin dışında olmaması şartı ile, boru hattının kapasitesi ve teknik işletme şartlarına göre belirlenen miktarlar dahilinde taşınacaktır.

 

Anılan özellikler dışında ham petrol ve ara ürün taşınması halinde, düşük kapasite dolayısıyla ortaya çıkacak kapasite kayıpları TAŞITICI ve TAŞIYICI arasında yapılacak ek protokolle karşılanacaktır.

 

6-d) Taşımanın Sekli ve Miktarı:

 

1. TAŞIYICI, tatbiki mümkün ve müsait olduğu müddetçe TAŞITICI’nın ayrı ayrı tapalar halinde ham petrol ve ara ürün taşıma taleplerini kabul ve bunları ayrı olarak depo eder. Asgari tapa miktarı 35.000 varildir. TAŞIYICI işletme şartları müsaade ettiği takdirde TAŞITICI’ların önceden alınan yazılı muvafakatları ile taşınacak ham petrolleri tanklar arası transfer hattı ve depolarda birbirine karıştırabilir.

 

2. TAŞIYICI, bora hattına hat boyunda bulunan pompa istasyonları dışındaki bir mahalde enjeksiyon ile yapılacak taşıma teklifini, sözü geçen ham petrol enjeksiyonunu sürat ve intizam ile temin edecek tesislerin TAŞITICI tarafından yapılmış olması şartıyla kabul eder.

 

3. TAŞITICI, her yıl Ekim ayının birinci gününe kadar müteakip takvim yılı içinde taşıtacağım tasarladığı miktarı TAŞIYICI’ya bildirecektir.

 

Ayrıca;

 

a) Her takvim ayının onuncu gününe kadar TAŞITICI, TAŞIYICI’ya müteakip takvim ayı zarfında taşınmasını istediği ara ürün, ham petrol miktarını ve cins veya cinslerinin ve ayrı ayrı tapalar halinde şevkini talep ettiği ham petrol ve ara ürün sevkiyat programım bildirecektir.

 

b) Her takvim ayının belirlenen gününde yapılacak Batman Dörtyol Boru Hattı Taşıma ve Çekiş Toplantısından önce, TAŞIYICI, TAŞITICI’ya müteakip ayın sevkiyat programını gönderecektir.

 

c) Her ay yapılan Batman Dörtyol Bora Hattı Taşıma ve Çekiş Toplantısı’nda başka bir şekilde uzlaşılmamış ise, TAŞITICI, TAŞIYICI’ya teslimata esas sevkiyat programını, kesinleşen şekli ile kabul ettiğini teyit edecektir.

 

d) TAŞITICI, taşıtacağı aylık ham petrol ve ara ürün miktarında yapmak istediği değişiklikleri önceden TAŞIYICI’ya bildirecektir. Bununla birlikte herhangi bir ayın sevkiyat programında yapılacak değişiklik hususunda TAŞIYICI ile TAŞITICI arasında karşılıklı anlaşma şarttır. Ancak, TAŞITIC1 yukarıdaki programa uymaz ve lüzumlu bilgileri vermezse, TAŞIYICI taşıma teklifini kabul etmek zorunda değildir.

 

6-e) Teslim Yeri ve Şartları:

 

1. Bora hattı ile taşıma ve depolama için TAŞITICI’dan teslim alınan ham petrol ve ara ürün, TAŞIYICI tarafından Dörtyol Terminalindeki deniz yükleme platformundan tankere yüklenecektir. Tankerlere yükleme ile ilgili kayıt ve şartlar, taraflar arasında yazılı anlaşma ile tespit edilecektir. Bora hattı üzerinde başka herhangi bir teslim noktasının kabulü tarafların anlaşmasına tabidir.

 

2. TAŞITICI, Dörtyol Terminaline gelmiş bulunan, ham petrolünü ve ara ürününü Rafineriye sevk etmek üzere, tasarladığı tanker veya tankerlerin kapasitesini TAŞIYICI’ya bildirecektir. TAŞIYICI ve TAŞITICILARIN katıldıkları her ay bir sonraki ayın tanker programının tespiti için yapılan Bora Hattı Taşıma ve Çekiş Toplantısında, TAŞITICILAR adına saptanan tankerlerin Dörtyol’da hazır bulunacağı tarihlerin zorunlu sebepler dışında aksaması halinde TAŞITICILAR söz konusu toplantıda kararlaştırıldığı üzere programlanıp da basılamayan dolayısı ile Bora Hattının durmasına neden olan her varil için yürürlükteki tarife fiyatı kadar gecikme tazminatı ödeyecektir. Bu cezalı süre (5) takvim gününü aştığı takdirde, TAŞIYICI söz konusu petrolü ilgili TAŞITICILARIN namı hesabına en yakın rafineriye piyasa şartlarına uygun şekilde satarak TAŞIYICI’nın alacağı miktar tenzil edilir ve kalan kısmı TAŞITICI hesabına yatırılır.

 

TAŞITICI üretim faaliyetlerim tatil ettiği veya her ne suretle olursa olsun, aralıksız olarak bora hattına (15) gün süre ile ham petrol teslim etmediği takdirde, TAŞIYICI, Dörtyol’daki ham petrolünü İhbar tarihinden itibaren altı (6) takvim günü zarfında tesellüm etmesi için TAŞITICI’ya yazılı ihbarda bulunacaktır.

 

TAŞITICI bu altı (6) gün süresince sorumluluklarını yerine getirmediği takdirde, yukarıdaki paragraf hükümleri uygulanacaktır.

 

Satışın şekil ve şartları ve zorunlu sebepler konusunda, TAŞITICI ile TAŞIYICI arasında düzenlenecek yazılı sözleşmede öngörülecek özel hükümler saklıdır.

 

6-f) Ölçüler:

 

Ham petrol ve ara ürün miktarlarının ölçülmesi; tanklardan elle alınacak ölçülere veya TAŞIYICI ile TAŞITICI arasında karşılıklı anlaşma ile belirlenen usullere göre yapılacaktır.

TAŞIYICI’ya iletilmek üzere teslim edilen mal, TAŞITICI’nın tanklarında veya TAŞITICI’ya tahsis edilen tanklarda ölçülecektir.

 

Bora Hattı’nda taşınıp Dörtyol terminalinde TAŞITICI tarafından tesellüm edilecek mal ise, Dörtyol’daki TAŞITICI’ya ayrılan tanklarda ölçülecektir.

 

Bu ölçmelerde, petrol teslim veya tesellümünde kullanılan ve TAŞIYICI tarafından temin edilecek olan API 2501 standardına göre her bir tank için ayrı ayrı hazırlanmış kapasite cetvelleri kullanılacaktır.

 

TAŞIYICI ve TAŞITICI arasında karşılıklı anlaşma ile belirlenen bir yöntem olmadıkça ölçme, numune alma ve test A.S.T.M standartlarında tarif edilen esas ve şartlara uygun olacaktır.

 

Hacim düzeltmeleri ASTM-D 1250-80 hacim düzeltme cetvellerine göre 60° F sıcaklıkta hesaplanarak yapılacaktır.

 

Dip tortusu, su vesaire yabancı maddelerin ham petrol ve ara ürün numunelerindeki oranı santrifüj veya taraflar arasında anlaşma sonucunda belirlenen metodlarla tespit edilecektir. Teslim veya tesellüm edilen net miktarlar standart sıcaklık ve basınç hacimlerine göre, dip tortusu, su vesaire yabancı maddeler çıkartıldıktan sonra tespit edilecektir.

 

Ölçme, numune alma veya test hususunda herhangi bir anlaşmazlık durumunda, TAŞIYICI ile TAŞITICI’nın üzerinde anlaşacakları bir Dış Ticaret Gözetim Şirketinin tespiti her iki taraf için de bağlayıcı olacaktır.

 

TAŞITICI, TAŞIYICI’ya ait tank sahalarında ham petrol ve ara ürünle ilgili ölçme, numune alma ve test işlemlerinde hazır bulunmak üzere temsilci bulundurma yetkisine sahiptir. TAŞITICI temsilcisinin de hazır bulunabileceği bu işlemlere katılım olmaz ise TAŞITICI’nın TAŞIYICI tarafından ölçülmüş olan petrolün ve ara ürünün miktarına ve özelliklerine bir itirazı olamaz.

 

FİRE

 

MADDE 7 - TAŞITICI tarafından TAŞIYICI’ya teslim edilen ham petrol ve ara ürün miktarındaki gerçekleşen kayıp taşman miktarın % 0,2 (0,002-bin’de iki)’den az olduğu takdirde bu kayıptan TAŞIYICI hiçbir şekilde sorumlu olmayacaktır. Tapa miktarındaki % 0,2 (0,002-bin’de iki)’den fazla olan kayıplar için o döneme ait zorunlu sebep ve TAŞIYICI’nın kusuru yok ise kayıp karışım hesapları uygulanır.

 

TAŞIYICI, mücbir sebepler nedeniyle oluşabilecek kayıp ve gecikmelerden sorumlu değildir.

 

TAŞIYICI, taşman petrollerin karışmasının asgari ölçüde tutulmasını teminen belirlenen boru hattı işletmeciliği usulleri çerçevesinde gerekli her tedbiri alacaktır.

 

TAŞIYICI’nın sorumlu olmayacağı normal buharlaşma veya taşıma firelerinden doğan kayıplar ile taşman ham petrollerin uç uca katışması suretiyle oluşan karışma oranları ve taksimi hakkında taraflar arasında düzenlenecek sözleşmelerde öngörülecek özel hükümler saklıdır.

 

TAŞIYICI, ham petrolün ve ara ürünün kabul edildiği andan itibaren nakliye hizmetinin bittiği platformdaki tankerin yükleme manifoltunda TAŞITICI tankerine teslim edildiği ana kadar, TAŞITICI’nın boru hattına emaneten teslim ettiği ham petrol ve ara üründe oluşacak kayıp ve hasar ile üçüncü şahıslara verilecek zarardan yukarıdaki paragraflarda belirtilen hükümler saklı kalmak suretiyle sorumludur.

 

Yılsonunda yapılacak mutabakat hesaplan sonucunda ve mücbir sebeplerden dolayı ortaya çıkan kayıplar düşüldükten sonra, kabul edilebilir fire oranı (%0,2) üzerinde ortaya çıkan eksik ham petrol ve ara ürün tutarı, taşıyıcı tarafından ilgili yılın boru hattından taşınmış ortalama ham petrol ve ara ürün fiyatından ve yılın son günü T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan ABD doları döviz satış kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilerek tazmin edilir.

 

ÖDEME KOŞULLARI

 

MADDE 8 - İletim Hizmet Bedelleri, TAŞIYICI’nın, TAŞITICI tankerine teslim ettiği brüt (su ve tortu miktarı çıkarılmadan) miktarlar üzerinden hesaplanacaktır. Dörtyol’da tankere yüklenen miktar üzerinden hesaplanacak bu ücret TAŞITICI’ya fatura edilecektir. Fatura tutarını, TAŞITICI faturanın alındığı tarihten itibaren azami 15 gün içerisinde peşin olarak TAŞIYICI’ya ödeyecektir.

 

Ödemelerin zamanında yapılmaması halinde T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari reeskont oranında gecikme faizi alınacaktır.

 

Hizmet bedeli faturasının ait olduğu ödeme gününden sonra 15 gün içerisinde ödenmemesi durumunda, hizmetlere son verilecektir.

 

MÜCBİR SEBEPLER

 

MADDE 9 - Ham petrol ve ara ürün teslimini ve iletimini imkansızlaştıracak harp hali, isyan, sivil karışıklıklar, sabotaj, ham petrol ve ara ürün hırsızlığı, düşmanca hareketler ve bu neviden hadiseler, yangın, infilak gibi olaylar, deniz hadiseleri, bora hattı arızaları, ikmali etkileyecek derecede ve önceden görülemeyecek şekilde ortaya çıkan tesisteki onarım çalışmaları, sel, kasırga, heyelan ve zelzele vesaire tabii afetler dolayısıyla iletim tesisinin, nakil araçlarının ve rafinerilerin çalışamayacak derecede hasar görmesi, grev, lokavt veya hükümetçe, resmi makamlarca veya mahkemelerce alınacak çalışma, işletme, alım-satım imkanlarını kısmen veya tamamen ortadan kaldıracak, tesisin mülkiyetini etkileyecek veya değiştirecek kararlar, ürün ikmali yapacak tarafların kontrolleri dışında cereyan eden, önceden görmelerine ve tedbir almalarına imkan bulunmayan hadiselerin vukuu halinde taraflar, taahhüt ettiği hizmeti yerine getirmemiş ve/veya geciktirmiş olmaktan sorumlu tutulmayacaklardır.

 

DİĞER HÜKÜMLER

 

MADDE 10 - Bu tarife ekli fiyat listesi ile bir bütün olup, yapılabilecek zeyilnameler de bu tarifenin ayrılmaz parçası sayılacak, zeyilnamedeki değişiklikler başkaca bir karar aranmaksızın tarifeyi değiştirecektir.

 

 

EK: FİYAT LİSTESİ

 

İ. İLETİM, HAZIRLAMA YE POMPALAMA HİZMET FİYATLARI

 

Fiyatlar her ay için 2. maddede tarif edilmiş yönteme göre belirlenir.

 

İİ. İNDİRİMLER

 

Ham petrol ve ara ürünün iletim hizmeti fiyatlarında buster hizmetleri dahil olup, bu hizmetin taşıtıcı tarafından yapılması halinde iletim hizmeti fiyatlarında % 6 oranında indirim yapılır. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy