Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 4)

 

RGT: 06.11.2018

RG NO: 30587

Karar No: 8158-1

Karar Tarihi: 01/11/2018

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 01/11/2018 tarihli toplantısında; Botaş Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.’nin; PİL/480-110/11077 sayılı İletim Lisansı kapsamında Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğü Pk.73 01921 Ceyhan/ADANA adresinde faaliyette bulunan Yumurtalık (Ceyhan) - Kırıkkale Ham Petrol Boru Hattına ilişkin iletim tarifesinin Resmi Gazete’de yayımı tarihinde yürürlüğe girmek üzere ekteki şekilde tadil edilerek onaylanmasına,

 

karar verilmiştir.

 

EK: Botaş Bora Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. - Yumurtalık (Ceyhan) – Kırıkkale Hanı Petrol Bora Hattı İletim Tarifesi.

 

EPDK ONAYLI İLETİM TARİFESİ

 

BOTAŞ

 

YUMURTALIK (CEYHAN) - KIRIKKALE HAM PETROL BORU HATTI

 

Lisansın Tarih ve Sayısı: 28/04/2005 - PİL/480/110/11077

 

Tesis Adresi: Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğü Plc.73 01921

Ceyhan/ADANA

 

 

KAPSAM

 

MADDE 1 - Bu tarife kapsamında aşağıda yer alan petrollere iletim hizmeti verilmesine ilişkin fiyatlandırma ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları kapsar:

 

Tesiste aşağıdaki petrol ve/veya petrol ürünleri iletilecektir.

 

HAM PETROL X

ARA ÜRÜN X

 

Tarifeye konu hizmet, iletim hizmeti alan kişiye ait petrolün teslim alınması, iletimi ve hizmet, alana veya hizmet alan tarafından yetkilendirilen kişilere teslim edilmesini kapsar.

 

TARİFE METODOLOJİSİ

 

MADDE 2 - Tarifelerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk ay sonuna kadar aşağıdaki tabloda gösterilen fiyatlar uygulanır:

(TL/Varil)

  FİYATI

İletim Hizmeti Bedeli 2,2081

 

Tarifedeki hizmet bedelleri, tarifenin uygulamaya girdiği ilk ayı müteakip her ay için aşağıda yer alan eşitliğe göre virgülden sonraki 4 basamağa yuvarlanarak belirlenir.

 

fpt(i)=fpt(i-i)*(1+GK)

 

i: Tarifenin uygulanacağı ay,

 

fpt(i-1) : (i-1)’nci ayda uygulanan taşıma tarifesi (TL/varil),

 

fpt(i) : i’nci ayda uygulanacak taşıma tarifesi (TL/varil),

 

GK : (i-1)’nci ayda (i-2)’nci ay için açıklanan Yi-ÜFE (2003=100) ve TÜFE (2003=100)

 

değişim oranları ortalaması.

 

HİZMET BEDELLERİ

 

MADDE 3 - Hizmetlerin ifasında, 2. maddede yer alan eşitliğe göre her ay yeniden belirlenen hizmet bedelleri uygulanır. Bedeller 2. maddede yer alan yöntemin uygulanması hariç artırılamaz ve indirimlerde yer alan unsur haricinde indirim yapılamaz.

 

Fiyatlara KDV ayrıca eklenir.

 

İNDİRİMLER

 

MADDE 4 - Hizmetlerin ifasında indirim uygulanmamaktadır.

 

HADLER

 

MADDE 5 - Petrol Piyasası Kanunu ve İkincil mevzuat hükümleri saklı kalmak üzere, lisans sahibi, ham petrol 23 API’den düşük veya 47 API’dan yüksek ise (kapasite 1.000-1.140 m3/saat veya 6.000.000-7.000.000 ton/yıldır) tesisine erişim talebini ret eder.

 

Bununla birlikte taşıtıcı onayı ile 23 API gravitenin altındaki yerli üretim ham petrolleri diğer cins ham petrollerle paçallanıp 23-47 API aralık değerine getirilerek taşıtılabilecektir.

 

TEKNİK VE İDARİ ÖNLEMLER

 

MADDE 6 - Hizmet alan veya hizmet alan tarafından yetkilendirilen kişiler, tesisin işletme, teknik emniyet ve güvenlik kurallarına uymak zorundadırlar. Alisine hareket sonucu oluşacak zarar ve ziyan hizmet alan tarafından tazmin edilecektir.

 

6-a ) Tarifede gecen bazı tanımlar: Taşıyıcı:

 

Bora Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) bu tarifede Taşıyıcı taraftır.

 

Taşıtıcı:

 

Boru hattı ile petrol taşıtmak isteyen taşıtıcılardır. (Petrol Piyasası Kanunu’na göre uygun şirketler)

 

ITP:

 

Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı ve bunlarla ilgili yardımcı tesislerden müteşekkil sistemdir.

 

Ham petrol:

 

Spesifik gravitesi (0,7927 - 0,9159), API gravitesi (23 - 47) aralığında kinematik viskozitesi 60° F'da (15,5° C) 8 - 9 cSt olan ham petroldür. Değişik türde yerli ve ithal ham petroller de olabilecektir.

 

Varil:

 

15,60 C'de 1,03 kg/cm2 basınç altında ölçülen 158.984 litre hacimdir.

 

Ceyhan Terminali (EMT):

 

TAŞIYICI tarafından boru hattının Ceyhan'daki başlangıç noktasında tesis ettirilen, içerisinde 3 adet 50.000 m3 kapasiteli ham petrol depolama tankı, ölçüm sistemi ve bunlarla ilgili donanımların yer aldığı tesislerdir.

 

Deniz Terminali (MT):

 

Irak - Türkiye Boru Hattı bitiminde Ceyhan’da kumlu bulunan ve Irak’a ait ham petrolün depolandığı içerisinde 12 adet 135.000 m3 kapasiteli ham petrol depolama tankı, Irak-Türkiye bora hattı ana kontrol ve kumanda merkezi, deniz yükleme tesisleri ve bunlarla ilgili her türlü yardımcı tesislerin yer aldığı terminaldir.

 

Kırıkkale Varış Terminali (DT):

 

TAŞIYICI tarafından bora hattının Kırıkkale'deki bitiş noktasında tesis ettirilen içerisinde alçak ve yüksek basınç (surgerelief) sistemleri, 1 adet 1.500 m3 kapasiteli relief tank, kontrol odası ve bunlarla ilgili donanımların yer aldığı tesislerdir.

 

Tapa:

 

TAŞITICI’nın boru hattına giriş noktasından, çıkış noktasına kadar miktar ve teknik özelliklerini tatbikatta mümkün olduğu oranda aynen muhafaza edecek şekilde diğer ham petrollerle karıştırılmadan, ayrı olarak iletimini istediği belirli bir hacimdir.

 

Kırıkkale Rafinerisi (KK):

 

Kırıkkale'deki bora hattının bitiş noktasında bulunan rafineri tesisleri olup ham petrolün TAŞITICI tarafından teslim alındığı yerdir.

 

Boru Hattı Taşıma Kapasitesi:

 

1.000 - 1.140 m3/saat veya 6.000.000 - 7.000.000 ton/yıldır. Bu kapasite 23 - 47 API aralığındaki petrol için tespit edilmiştir.

 

6-b ) Ham Petrol’ün BOTAŞ’a Teslim Yeri ve Miktar Tespiti:

 

Taşınacak ham petrol Ceyhan Terminalindeki EMT tanklarında teslim alınacak olup, ham petrol iki şekilde temin ve teslim edilebilecektir:

 

I) Irak-Türkiye Bora Hattı ile MT tanklarına gelen ham petrol,

 

II) Gemi ile deniz terminaline getirilen yerli ve yabancı ham petrol,

 

BOTAŞ'ca teslim alınacak ham petrolün miktar tespiti Ceyhan Terminalindeki depolama tanklarında ASTM D 1085'e göre el ölçüsü ile yapılacak ve alman tank ölçüleri yeni tablolar, ASTM 54 A, kullanılarak hesaplanacaktır. Burada tespit edilen ham petrol miktarı taşıma tarifesi çerçevesinde Kırıkkale Rafinerisine bora hattı ile sevk edilmek üzere BOTAŞ’ca teslim alınmış sayılacaktır.

 

TAŞITICI, ham petrolün teslim ve tesellümünde kendi personelini veya sözleşme yaptığı dış ticaret gözetim şirketi elemanını bulunduracaktır. TAŞITICI, temsilci bulundurmadığı takdirde TAŞIYICI, TAŞITICI adına hareket edecektir. Ancak taşıtıcının ham petrol aldığı şirket tarafından MT tanklarından EMT tanklarına yapılacak teslimatlarda, gemi teslimatları için uygulanacak ve yukarıda bahsedilen yöntemlere ilaveten EMT tanklarına taşıtıcının ham petrol aldığı şirket tarafından teslim edilen ham petrol miktarı tablo ASTM’deki tablo 24-29 kullanılmak sureti ile kontrol edilecek, taşıtıcının ham petrol aldığı şirket tarafından faturasına esas olacak miktar ile yukarıda sözü edilen ve eski tablolara göre tesbit edilen miktar arasında bir farklılık olması halinde TAŞIYICI, taşıtıcının ham petrol aldığı şirket ve TAŞITICI'yı haberdar edecektir.

 

6-c) Taşımanın Sekli:

 

1. TAŞIYICI, TAŞITICI adına aldığı ham petrolü, Rafineri ile mutabakat sağlayarak en kısa zamanda sevk edecektir.

 

2. TAŞIYICI, boru hattına Ceyhan Terminali dışındaki bir mahalde enjeksiyon ile yapılacak taşıma teklifini, sözü geçen ham petrol enjeksiyonunu sürat ve intizam ile temin edecek tesislerin TAŞITICI tarafından yapılmış olması şartıyla kabul eder.

 

3. Boru hattında gerektiğinde değişik kalitede ham petrollerin taşınması TAŞITICI tarafından

önceden haber verilmesi halinde, TAŞIYICI bu ham petrolleri ayrı ayrı Tapalar içinde sevk edecektir.

 

4. TAŞIYICI, işletme şartlan müsaade ettiği takdirde TAŞITICI'nın yazılı onayı ile taşınacak değişik kalitede ham petrolleri Ceyhan Terminalindeki depolarda ve boru hattında, birbirine karıştırabilir.

 

5. TAŞITICI, her yıl Ekim ayının birinci gününe kadar bir sonraki takvim yılı içinde taşıtacağın programladığı ham petrolün yaklaşık miktarını TAŞIYICI’ya bildirecektir. Ayrıca her takvim ayının ilk 20 günü içinde bir sonraki ayın sevkiyat programını tarih ve miktar olarak bildirecektir. TAŞITICI taşıtacağı aylık ham petrol miktarında yapmak istediği değişiklikleri de önceden TAŞIYICI’ya bildirecektir.

 

6. Deniz yoluyla gelip Ceyhan-Kırıkkale Boru Hattına pompalanacak ham petrol temininde yanaşma, ayrılma, yükleme ve boşaltma TAŞIYICI’nın liman tarifesi ve liman emniyet kurallarına uygun olarak yapılacaktır.

 

6-d) Ham Petrolün Kırıkkale Rafinerisi’ne Teslim Yeri ve Miktar Tespiti:

 

TAŞIYICI Ceyhan Terminalindeki EMT tanklarından teslim alman ham petrolün boru hattı vasıtası ile taşındıktan sonra TAŞITICI’ya teslim edildiği yer Kırıkkale Rafinerisi ham petrol tanklarıdır. Rafineri tanklarında tespit edilen miktarlar her iki taraf için de bağlayıcı olup, taşıma ücretine ve kayıp tespitine esas teşkil edecektir. Bu nedenle Rafineriye yapılacak her teslimatta aşağıdaki işlemler tekrarlanacak ve Rafineri tanklarında alman ham petrol miktarı konusunda her iki tarafta karşılıklı anlaşmaya varacaktır. Herhangi bir nedenle anlaşmazlık meydana geldiğinde ise derhal üçüncü bir hakeme gidilecektir. Her iki tarafta tank tespitlerinde temsilci olarak dış ticaret gözetim şirketi elemanı kullanabileceğinden hakem olarak seçilecek dış ticaret gözetim şirketi halen bu iş için görevliler arasından olmayacaktır.

Her iki taraftan da bağımsız olacak dış ticaret gözetim şirketinin kararı bağlayıcı olacaktır. Kırıkkale Rafineri tanklarında miktar tespiti aşağıdaki şekilde yapılacaktır:

 

1. Teslimat öncesi her iki tarafın temsilcileri tanklarda açılış ölçüsü alacaktır.

 

2. Teslimat sonrası tankın kapanışından yaklaşık altı saat sonra kapanış ölçüleri yine aynı heyet tarafından alınacaktır.

 

3. TAŞITICI tarafından teslim alınacak ham petrolün miktarı yukarıdaki tank ölçülerine, yoğunluk, sıcaklık ve tank kalibrasyon cetvellerinin esas alınması ile uluslararası metot ve tablolara (ASTM-54 A) göre hesaplanacaktır.

 

4. Yapılan bu tespitler her iki taraf içinde bağlayıcı olup, 6-f maddede de verilen hesaplamaya esas teşkil edecektir.

 

5. TAŞIYICI ölçümlerde herhangi bir nedenle temsilci bulundurmadığı takdirde TAŞITICI'nın tespitlerini aynen kabul edecektir.

 

6. Kırıkkale varış terminalinde metre ve rafineri tank ölçüleri paralel olarak takip edilecektir. Bu süre zarfında metre sisteminin performansı TAŞITICI tarafından kabul edildiği takdirde miktar mutabakatlarında metre sistemi esas olacaktır.

 

6-e) Şirketlerin Sorumlulukları

 

MT ile DT arasında boru hattında kalan ham petrol ile Ceyhan Terminalindeki 3 adet 50.000 m3’lük depolama tanklarının tavan altı ham petrol stoklan toplamı olan 127.500 m.ton ham petrolün mülkiyeti TAŞIYICI’ya aittir.

 

6-f) Hesaplama Sekli ve Mutabakat;

 

6-d maddesinde belirtildiği üzere tespit edilen hanı petrol miktarının Kırıkkale Rafinerisi’ne intikali esnasında olabilecek kayıpların tespiti amacı ile miktar mutabakatında, bir dış ticaret gözetim şirketi elemanı nezaretinde aşağıdaki işlemler takip edilecektir:

 

1. Üçer aylık dönemlerde ve bu dönemin son gününde petrol alımı ve/veya pompajı durdurulacak ve,

 

A) EMT tanklarında stok tespiti yapılacak,

 

B) Ceyhan - Kırıkkale Hattı bir önceki işletme şartlarım sağlayacak şekilde yapılacaktır.

 

2. Yukarıdaki tarihten başlamak kaydı ile 3 ay boyunca Kırıkkale Rafineri’sinde pompajı yapılan ham petrol miktarı Rafineri tanklarında TAŞIYICI ve TAŞITICI yetkilileri ile birlikte tesbit edilecektir.

 

3. Her bir üç aylık dönemin sonunda 1. maddedeki işlemler tekrarlanacaktır.

 

4. Miktar mutabakatı aşağıdaki formülle yapılacaktır.

 

X=A+B-C* 1,003

 

X: Dönem Farkı (+/-) m3

A: Madde 6-b’ye göre EMT tanklarına boşaltılan ham petrol miktarı, m3

B: Stok faikı (+/-), m3-

C: Kırıkkale Rafineri’sine pompalanan ham petrol miktarı, m3 (KK tanklarında tespit edilen)

1,003: Boru Hattı Fire Katsayısı

 

Yıllık Fark = XI + X2 + X3 + X4

 

Yıllık miktar mutabakatı brüt hacim miktarları üzerinden 4 adet dönem farkının toplanması ile yapılacaktır.

 

TAŞITICI’nın kabulü ile metre sistemine geçildikten sonra Kırıkkale Rafinerisine pompalanan ham petrol miktarı DT'de alınan ölçüler olacaktır.

 

Yukarıdaki hesaplama yönteminde boru hattının aynı miktarda ham petrolü ihtiva edecek şekilde tam dolu olduğu varsayılmıştır. Yıllık farkın artı çıkması halinde kayıp ham petrol tutarı, taşıyıcı tarafından ilgili yılın bora hattından taşınmış ortalama ham petrol fiyatından ve yılın son günü T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan ABD doları döviz satış kura üzerinden Türk Lirasına çevrilerek tazmin edilecektir.

 

FİRE

 

MADDE 7 - TAŞIYICI, normal buharlaşma ve taşıma firelerinden doğan kayıplardan mesul değildir. Ancak, bu kayıpların miktarı %0,3 (0,003 - binde üç)’ten daha fazla olamaz.

 

TAŞIYICI, mücbir sebepler nedeniyle oluşabilecek kayıp ve gecikmelerden sorumlu değildir.

 

ÖDEME KOŞULLARI

 

MADDE 8 - Taşıma ücreti TAŞIYICI’nın TAŞITICI’nın Kırıkkale Rafinerisi'ndeki tanklarına teslim ettiği aylık brüt (su ve tortu miktarı çıkmadan) ham petrol miktarı üzerinden hesaplanacaktır. Faturaya esas olacak miktar, Kırıkkale varış terminalinde sayaçtan okunan miktar olacaktır. Brüt ham petrol miktarı içindeki su ve tortu miktarının %0,5 (0,005- bindebeş)’i aşmamasına özen gösterilecektir. Yukarıdaki şekli ile hesaplanan ücret üzerinden TAŞIYICI tarafından düzenlenecek fatura TAŞITICI’ya iletilecektir. Fatura tutarını TAŞITICI takip eden ayın 12 si, ayın 12’sinin tatil gününe gelmesi halinde takip eden ilk iş günü peşin olarak TAŞIYICI’ya ödeyecektir.

 

Ödemelerin zamanında yapılmaması halinde T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari reeskont oranında gecikme faizi alınacaktır.

 

TAŞITICI, bora hattından yılda asgari 3.000.000 M. Ton ham petrol taşıtmayı taahhüt eder. Bu miktarın altına düşülmesi halinde, arada kalan taşınmayan miktarı taşınmış gibi kabul ederek taşıma fiyatını öder. Ancak TAŞITICI firma, taahhüdünü tabii afetler, karışıklıklar, karantina, kanuni ve idari müdahaleler, grev, isyan, yangın, sel, sabotaj gibi mücbir sebeplerden dolayı taşıyamadığı takdirde taşıma bedelini ödemez.

 

Hizmet bedeli faturasının ait olduğu ödeme gününü takip eden 7 iş günü içinde ödenmemesi durumunda, hizmetlere son verilecektir.

 

MÜCBİR SEBEPLER

 

MADDE 9 - Ham petrol teslimini ve iletimin imkânsızlaştıracak harp hali, isyan, sivil karışıklıklar, ham petrol hırsızlığı, sabotaj, düşmanca hareketler ve bu neviden hadiseler, yangın, infilak gibi olaylar, deniz hadiseleri, bora hattı arızaları, ikmali etkileyecek derecede ve önceden görülemeyecek şekilde ortaya çıkan tesisteki onarım çalışmaları, sel, kasırga, heyelan ve zelzele vesair tabii afetler dolayısıyla iletim tesisinin, nakil araçlarının ve rafinerilerin çalışamayacak derecede hasar görmesi, grev, lokavt veya hükümetçe, resmi makamlarca veya mahkemelerce alınacak çalışma, işletme, alım-satım imkanlarım kısmen veya tamamen ortadan kaldıracak, tesisin mülkiyetini etkileyecek veya değiştirecek kararlar, ürün ikmali yapacak tarafların kontrolleri dışında cereyan eden, önceden görmelerine ve tedbir almalarına imkan bulunmayan hadiselerin vukuu halinde taraflar, taahhüt ettiği hizmeti yerine getirmemiş ve/veya geciktirmiş olmaktan sorumlu tutulmayacaklardır.

 

DİĞER HÜKÜMLER

 

MADDE 10 - Hizmet alan, sadece kendi ihtiyacına yönelik hizmet alabilecek olup, üçüncü şahıslar adına hizmet alamayacaktır.

 

Bu tarife ekli fiyat listesi ile bir bütün olup, yapılabilecek zeyilnameler de bu tarifenin ayrılmaz parçası sayılacak, zeyilnamedeki değişiklikler başkaca bir karar aranmaksızın tarifeyi değiştirecektir.

 

MADDE 11 - TAŞITICI, yürürlükte olan yasal düzenlemelerden kaynaklı kendisine ait yükümlülükleri, taşıyan aleyhine sonuçlar oluşturabilecek şekilde herhangi bir gecikmeye sebep olmadan yerine getirmek zorundadır.

 

MADDE 12 - Tarife kapsamında özel hükümleri belirleyecek şekilde taşıyıcı ve taşıtıcı arasında ek protokoller düzenlenebilecektir.

 

EK: FİYAT LİSTESİ

 

I. İLETİM, HAZIRLAMA VE POMPALAMA HİZMET FİYATLARI

 

Fiyatlar her ay için 2. maddede tarif edilen yönteme göre belirlenir. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy