Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5/B) (Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği m. 15) 
RGT: 09.06.2011
RG NO: 27959
Petrol Piyasasında Lisans Tadili Başvurularında Aranacak Bilgi ve Belgelere İlişkin Kurul Kararı 
Karar No: 3242/3                                            
Karar Tarihi: 31/5/2011
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 31/5/2011 tarihli toplantısında, aşağıdaki Petrol Piyasasında Lisans Tadili Başvurularında Aranacak Bilgi ve Belgelere İlişkin Kurul Kararı alınmıştır.
BİRİNCİ BÖLÜM 
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve Kapsam
MADDE 1 - (1) Bu Karar, petrol piyasasında lisans sahiplerince yapılan lisans tadil başvurularında aranacak bilgi ve belgelerin belirlenmesi için çıkarılmıştır.
Hukuki Dayanak
MADDE 2 - (1) Bu Karar, Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 15 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 - (1) Bu kararda yer alan terim, kavram ve kısaltmaların, aksi belirtilmedikçe 31/05/2011 tarihli ve 3242/2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı’nın 3 üncü maddesinde tanımlanan anlamları esas alınır.
İKİNCİ BÖLÜM
Tüm Lisans Türlerinde Uygulanabilen Tadil İşlemleri
Ortak hükümler
MADDE 4 - (1) Lisans tadil başvurusu Ek-1’de yer alan “Lisans Tadili Başvuru Formu”, başvuru sahibine ait yetki belgesi, lisans tadil bedeli dekontu ve her bir tadil türü için bu Karar’ın ilgili maddesinde gösterilen bilgi ve belgelerden oluşan lisans tadil dosyasının Kuruma sunulması suretiyle yapılır.
(2) Aynı lisans için yapılan tüm tadil talepleri aynı “Lisans Tadili Başvuru Formu”nda belirtilir. “Lisans Tadili Başvuru Formu”nda yer alan bir bilgi ile lisans tadil dosyasındaki herhangi bir belge arasında uyumsuzluk olması halinde, sunulan belge esas alınır.
(3) Daha önce lisans sahibinden alınarak Kurum kayıtlarına aktarılan ve değişmediği lisans sahibi tarafından yazılı olarak beyan edilen belgeler lisans tadil başvurusu için yeniden istenmez.
(4) Bu kararda aksi belirtilmedikçe, gerekli belgelerin aslının veya son altı ay içerisinde noter tarafından tasdikli suretinin başvuru dilekçesi ekinde sunulması gerekir.
(5) (Değişik: RG-28/11/2014-29189) Aynı lisansa ilişkin olarak, bir dilekçe ile birden fazla tadil yapılması için talepte bulunulduğu takdirde tek lisans tadili bedeli alınır. Yetkili idare tarafından gerçekleştirilen mahalle, cadde, sokak ve benzeri yer ismi değişiklikleri nedeniyle yapılacak lisans tadillerinden lisans tadil bedeli alınmaz.
Unvan Tadili
MADDE 5 - (1) Unvan tadili için aşağıdaki bilgi ve belgeler sunulur.
a) Yeni unvana göre düzenlenmiş İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı,
b) Unvan değişikliğini gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi.
(2) Lisansın özel hükümler bölümünde bilgileri kayıtlı belgeler varsa, bu belgelerin yeni unvana göre düzenlenmiş suretleri aranır.
(3) Bayilik lisansı unvan tadillerinde, güncel unvanı içeren Bayilik Sözleşmesi aranır.
(4) Lisansa kayıtlı tesis yoksa, yeni unvana göre düzenlenmiş İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı aranmaz.
Adres Tadili
MADDE 6 - (1) Adres tadili için adres değişikliğini gösteren yetkili idare yazısı sunulur.
(2) Bayilik lisansı adres tadillerinde, güncel adresi içeren Bayilik Sözleşmesi aranır.
(3) Mahalle, cadde, sokak ve benzeri yer isminde değişiklik yapıldığının tesisin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’nda belirtilmesi halinde, adres değişikliğini gösteren yetkili idare yazısı aranmaz.
Alt Başlık Tadili
MADDE 7 - (1) Lisansa tabi bir faaliyetin bir diğer lisansa alt başlık olarak işlenmesi için yapılan tadil başvurularında, alt başlık kapsamında yürütülecek piyasa faaliyetinin tabi olduğu lisans başvurusunda istenen bilgi ve belgeler aranır. Alt başlığın lisanstan çıkarılması isteniyorsa sadece “Lisans Tadili Başvuru Formu”, başvuru sahibine ait yetki belgesi ve lisans tadil bedeli dekontu sunulur.
Resmi Belge Tadili
MADDE 8 - (Değişik: RG-21/2/2015-29274)
(1) Lisansa kayıtlı her türlü izin, ruhsat veya diğer resmi belgelere ilişkin bilgilerin değiştirilmesi için, ilgili kamu kurumu tarafından verilen geçerli durumdaki izin, ruhsat veya resmi belge sunulur.
Ürün Tadili
MADDE 8/A - (Ek: RG-21/2/2015-29274)
(1) Lisans kapsamında piyasa faaliyetine konu edilecek akaryakıt türlerine ürün eklenmesi için Pazarlama Projeksiyonu Önerisi, Asgari Ödenmiş Nakdi Sermaye Tespitine Dair Rapor ve Tarife Dosyası sunulur.
(2) Akaryakıt türlerine eklenecek ürün biodizel ise bu maddenin birinci fıkrasında sayılan belgelere ilaveten, başvuru sahibi ile biodizel üretim yetkisi bulunan işleme lisansı sahibi arasında yapılan biodizel satış sözleşmesi veya ön sözleşmesi ile bunları imzalayanların yetki belgeleri sunulur.
(3) Akaryakıt türlerine eklenecek ürün gazyağı ise bu maddenin birinci fıkrasında sayılan belgelere ilaveten, başvuru sahibinin bayileri ile kullanıcılar arasında yapılan gazyağı satış sözleşmeleri veya ön sözleşmeleri ile bunları imzalayanların yetki belgeleri, ilgili kullanıcıların gazyağını geçmişte ısıtma ve aydınlatma amacıyla kullandığını gösteren belgelerle birlikte sunulur.
(4) Lisans kapsamında piyasa faaliyetine konu edilecek ihrakiye türlerine ürün eklenmesi veya ihrakiye kapsamdaki jet yakıtına ilişkin yetki süresinin uzatılması için Pazarlama Projeksiyonu Önerisi, Asgari Ödenmiş Nakdi Sermaye Tespitine Dair Rapor ve İhrakiye Bilgi Dosyası sunulur.
Tesis Tadili
MADDE 8/B - (Ek: RG-21/2/2015-29274)
(1) Tesise ilişkin olarak lisansa bilgi eklenmesi için tesisin tamamı veya ilgili kısmı hakkında
lisans türüne uygun Tesis Bilgi Dosyası ve ilgili kamu kurumu tarafından verilen resmi izin veya ruhsat ile rafinerici, depolama, iletim lisanslarında Mecra ve Emniyet Şeridi Dosyası sunulur.
(2) Tesise ilişkin olarak lisansa kayıtlı;
a) Tank numarası veya tank statüsü bilgilerinin değiştirilmesi için ilgili kamu kurumu tarafından verilen resmi izin veya ruhsat,
b) Depolanan veya iletilen ürün cinsi bilgilerinin değiştirilmesi için konuya ilişkin yazılı açıklama,
c) İletim hattı veya bağlantılı boru hattı bilgilerinin değiştirilmesi için Boru Hattı İnceleme Raporu,
ç) Üretim veya kullanım kapasitesi bilgilerinin değiştirilmesi için lisans türüne uygun Tesis Bilgi Dosyası, Kapasite Raporu ve Sanayi Sicil Belgesi,
d) Serbest kullanıcı lisanslarındaki kullanım miktarı bilgisinin değiştirilmesi için Yakıt Kullanım Dosyası,
(3) Ulusal marker enjeksiyon cihazı bilgilerinin lisansa eklenmesi veya değiştirilmesi için Ulusal Marker Enjeksiyon Cihazı Beyanı sunulur.
(4) Tesise ilişkin olarak lisansa kayıtlı bilgilerden bu maddede sayılanlar dışında kalanların değiştirmesi için, tesisin tamamı veya ilgili kısmı hakkında lisans türüne uygun Tesis Bilgi Dosyası ve ilgili kamu kurumu tarafından verilen resmi izin veya ruhsat sunulur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Bayilik Lisansı Tadil İşlemleri
Bayilik Lisansı Tadillerine İlişkin Ortak Hükümler
MADDE 9 - (1) Bayilik lisansı tadillerinde bu Karar’ın 4 üncü maddesinde düzenlenen bilgi ve belgelerin yanı sıra bu bölümde düzenlenen bilgi ve belgeler de aranır.
(2) Bayilik lisansının tadiline ilişkin tüm başvurularda Ek-1’de yer alan “Lisans Tadili Başvuru Formu”na ilaveten Ek-2’de yer alan “Bayilik Lisansı Tadil Talebine İlişkin Bilgiler Formu” da doldurulur ve Kuruma sunulur.
Dağıtıcı Tadili
MADDE 10 - (1) Bayilik lisansına kayıtlı dağıtım şirketi bilgisinin tadili için aşağıdaki bilgi ve belgeler sunulur.
a) Yeni dağıtıcı ile yapılmış ve dağıtıcı tarafından her sayfası onaylanmış Bayilik Sözleşmesi,
b) (Değişik: RG-28/11/2014-29189) Mevcut bayilik sözleşmesinin sona erdiğini gösteren fesih veya yenilememe ihbarnamesinin bir sureti veya karşılıklı fesih protokolü veya diğer sona erme hallerinde buna ilişkin bilgi ve varsa belge.
Bayilik Lisansı Alt Başlığı Tadili
MADDE 11 - (1) Bayilik lisansı alt başlığının tadili için aşağıdaki bilgi ve belgeler sunulur.
a) Yeni alt başlığa uygun olarak düzenlenmiş İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı,
b) Yeni alt başlığa uygun olarak düzenlenmiş ve dağıtıcı tarafından her sayfası onaylanmış Bayilik Sözleşmesi.
Kategori Tadili
MADDE 12 - (1) Bayilik lisansı kategorisinin tadili için aşağıdaki bilgi ve belgeler sunulur.
a) Yeni adres ve tesise göre düzenlenmiş İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı,
b) Yeni kategoriye uygun olarak düzenlenmiş ve dağıtıcı tarafından her sayfası onaylanmış Bayilik Sözleşmesi.
Tarımsal Amaçlı Satış Tankeri Tadili
MADDE 13 - (1) Bayilik lisansına Tarımsal Amaçlı Satış Tankeri bilgisi ekleme veya değiştirme tadili için aşağıdaki bilgi ve belgeler sunulur.
a) (Değişik: RG-27/04/2012-28276) 11/06/2009 tarihli ve 27255 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 2 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendi kapsamına giren taşıtlar hariç olmak üzere, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca durumuna uygun olarak verilen taşıma yetki belgesi, taşıt listesi ve taşıt kartları,
b) Tanker Sayacı Muayene Cüzdanı.
c) (Ek: RG-16/12/2011-28144) İstasyon Otomasyon Sistemi Beyanı
(2) Tarımsal Amaçlı Satış Tankeri bilgisinin lisanstan çıkarılması için tadil başvuru formunun ekinde sadece yetki belgesi sunulur ve bu halde lisans tadil bedeli ödenmez.
Sabit Köy Pompası Tadili
MADDE 14 - (1) (Değişik: RG-16/12/2011-28144) Bayilik lisansına Sabit Köy Pompası bilgisi ekleme veya değiştirme tadili için aşağıdaki bilgi ve belgeler sunulur.
a) Köy pompasına ait İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
b) İstasyon Otomasyon Sistemi Beyanı
(2) Sabit Köy Pompası bilgisinin lisanstan çıkarılmasına ilişkin tadil başvuru formunun ekinde sadece yetki belgesi sunulur ve bu halde lisans tadil bedeli ödenmez.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
İlgili Mevzuatın Uygulanması
MADDE 15 - (1) Bu Kararda hüküm bulunmayan hallerde sırasıyla Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan hükümler
MADDE 16 - (1) (Değişik: RG-16/12/2011-28144) 25/5/2007 tarihli ve 1206/17 sayılı Kurul Kararı yürürlükten kaldırılmıştır.
Uygulama
MADDE 17 - (1) Bu Karar, yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak lisans tadil başvuruları hakkında uygulanır.
Yürürlük
MADDE 18 - (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19 - (1) Bu Karar hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı yürütür.
LİSANS TADİLİ BAŞVURU FORMU (Değişik: RG-08/10/2013-28789)                                                 EK-1
ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU BAŞKANLIĞINA
(Petrol Piyasası Dairesi)
Aşağıda yer alan bilgilerin doğru ve güncel olduğunu beyan ediyorum. Lisansımın aşağıdaki beyanım ve ekte sunulan belgeler doğrultusunda tadilini arz ederim.
                                                                                                                                                       
LİSANS BİLGİLERİ
LİSANS SAHİBİNİN UNVANI
LİSANS NO
LİSANS TÜRÜ
LİSANS TARİHİ
TESİS KİMLİK NO(1)
LİSANS SAHİBİNE İLİŞKİN GÜNCEL BİLGİLER
YAZIŞMA ADRESİ
KAYITLI ELEKTRONİK POSTA ADRESİ(2)
TESİS KOORDİNATLARI(3)
TİCARET SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ
TİCARET SİCİL NO
SERMAYE (TL)
TC KİMLİK NO(4)
VERGİ KİMLİK NO
TELEFON ve FAKS
LİSANS SAHİBİNİN ORTAKLARININ(5)
ADI SOYADI VEYA ORTAK TÜZEL KİŞİ İSE UNVANI
TC KİMLİK NUMARASI(6) VEYA ORTAK TÜZEL KİŞİ İSE BAĞLI OLDUKLARI TİCARET SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ VE NUMARASI
SERMAYE TUTARI VE HİSSE ORANLARI (%)
ORTAKLIK BAŞLANGIÇ TARİHİ
LİSANS SAHİBİNİN YÖNETİM KURULU BAŞKAN VE ÜYELERİ
ADI SOYADI
TC KİMLİK NUMARASI(6)
GÖREV BAŞLANGIÇ TARİHİ
LİSANS SAHİBİNİ TEMSİL VE İLZAMA YETKİLİLERİN
ADI SOYADI
TC KİMLİK NUMARASI(6)
YETKİ BAŞLANGIÇ TARİHİ VE SÜRESİ
TADİL TALEBİNİN KONUSU
(TADİL TALEBİNİZİ AÇIKLAYINIZ)(7)
                                                                                                                                                                                         TEMSİLE YETKİLİ KİŞİ VEYA KİŞİLERİN
                                                                                                                                                                                                                      ADI-SOYADI
                                                                                                                                                                                                                               İMZA
                                                                                                                                                                                                                              KAŞE
                                                                                                                                                                                                                              TARİH
AÇIKLAMALAR:
(1)       Her bir tesis için, Kurum tarafından ilk lisanslamada verilen ve değişmeyen özel numara.
(2)       19/01/2013 tarihli ve 28533 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliğine uygun olarak edinilmiş elektronik tebligat adresi.Sadece sermaye şirketi olan tüzel kişi lisans sahipleri için doldurulması zorunludur.
(3)       ED50-UTM 6o koordinat formatında.
(4)       Sadece gerçek kişi lisans sahipleri için doldurulması zorunludur.
(5)       Dernek ve vakıf dışındaki tüzel kişi lisans sahipleri tarafından doldurulacaktır. Lisans sahibinin halka açık şirket olması halinde, halka açık hisselerin sahiplerine ilişkin bilgilerin yazılmasına gerek olmayıp, sadece toplam halka açık hisse oranı belirtilecektir.
(6)       Yabancı uyruklu kişiler için eşdeğer numara yazılacaktır.
(7)       Bayilik lisansı tadillerinde ‘TADİL TALEBİNİN KONUSU’ kısmı boş bırakılacak ve istenen tadil türü Ek-2’deki “Bayilik Lisansı Tadil Talebi Formu” kullanılarak gösterilecektir.
ÖNEMLİ NOT:
(Bilgilerin boş alanlara sığmaması halinde ilave form doldurulması ve her sayfanın kaşelenmesi ve imzalanması gerekir.
EK-2
BAYİLİK LİSANSI TADİL TALEBİ FORMU
(Bayilik Lisansları için talep edilen tadil türünü X ile işaretleyiniz ve SADECE gerekli bilgileri doldurunuz)
A.)  Değişikliklere İlişkin Tadil Talepleri
1) Unvan Tadili
1.1. Yeni Unvan
2) Adres Tadili
2.1. Yeni Adres
2.2. Pafta
2.3. Ada
2.4. Parsel
2.5. İlçe
2.6. İl
3) Dağıtıcı Tadili
3.1. Yeni Dağıtıcının Unvanı
3.2. Yeni Bayilik Sözleşmesinin İmza Tarihi
3.3. Yeni Bayilik Sözleşmesinin Yürürlüğe Giriş Tarihi
3.4 Yeni Bayilik Sözleşmesinin Süresi
4) İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsat Bilgisi Tadili
4.1. İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatı Veriliş Tarihi
4.2. İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatı Veriliş Sayısı
4.3. İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatı Veren Makam
5) Kategori Tadili
5.1.  Talep Edilen Kategori
(3.2.-3.3.-3.4.-4.1-4.2-4.3. No’lu Alanları Da Doldurunuz)
6) Alt Başlık Tadili
6.1. Talep Edilen Alt Başlık
(3.2.-3.3.-3.4.-4.1-4.2-4.3. No’lu Alanları Da Doldurunuz)
B) Lisansa İlave Yapılmasına İlişkin Tadil Talepleri
7.1. Tarımsal Amaçlı Satış Tankeri Plakaları:
8.1. Sabit Köy Pompalarının Adresleri:
C) Lisanstan Çıkarmaya İlişkin Tadil Talepleri
9.1. Tarımsal Amaçlı Satış Tankeri Plakaları:
10.1. Sabit Köy Pompalarının Adresleri:
Temsile Yetkili Kişi veya Kişilerin
 Adı-Soyadı                                                        İmza                                                     Kaşe                                      Tarih

Full & Egal Universal Law Academy