Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 4)

 

RGT: 05.03.2019

RG NO: 30705

Karar No: 8455-1

Karar Tarihi: 28.02.2019

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 28/02/2019 tarihli toplantısında: Socar Turkey Akaryakıt Depolama A.Ş.’nin; PİL/7191-8/38784 sayılı İletim Lisansı kapsamında Siteler Mah. Kardeşlik Cad. No: 10 Aliağa-İZMİR adresinde faaliyette bulunan Aliağa İletim Tesisine (İskele) ilişkin iletim tarifesinin ekteki şekilde tadil edilerek onaylanmasına,

 

karar verilmiştir.

 

EK- Socar Turkey Akaryakıt Depolama A.Ş. - Aliağa İletim Tesisi (İskele) İletim Tarifesi

 

EPDK Onaylı İletim Tarifesi

 

SOCAR Turkey Akaryakıt Depolama A.Ş.

Aliağa Akaryakıt Depolama ve Dolum Tesisi

 

Lisansın Tarih ve Sayısı: 20.07.2017-PİL/7191-8/38784

(İSKELE)

Tesis Adresi: Siteler Mah. Kardeşlik Cad.

No. 10 Aliağa - İzmir

 

Tarife Bilgileri

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun  …… tarih ve ….. sayılı Kararı ile ……..  tarihinden itibaren uygulanmak üzere onaylanmıştır.

 

KAPSAM

 

MADDE 1 - Bu tarife kapsamında aşağıda yer alan petrollere iletim hizmeti verilmesine ilişkin fiyatlandırma ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları kapsar:

 

Tesiste aşağıdaki petroller iletilecektir.

 

HAM PETROL

GENEL KULLANIM AMAÇLI AKARYAKITLAR

Yakıt Nafta

Benzin Türleri X

Gazyağı

Motorin Türleri X

Fuel Oil Türleri

Biodizel Türleri X

ÖZEL KULLANIM AMAÇLI AKARYAKITLAR

Havacılık Yakıtı Türleri X

Deniz Motorini Türleri X

Denizcilik Yakıtı Türleri

 

Tarifeye konu hizmet, iletim hizmeti alan kişiye ait petrolün teslim alınması, iletimi ve hizmet alana veya hizmet alan tarafından yetkilendirilen kişilere teslim edilmesini kapsar.

 

Depolama diğer hizmet bedelleri yürürlükteki depolama tarifesinde belirtilmektedir.

 

 

TARİFE METODOLOJİSİ

 

MADDE 2 - Tarifedeki hizmet bedelleri ve indirimler arz/talep esas alınarak oluşturulmuştur.

 

HİZMET BEDELLERİ

 

MADDE 3 - Hizmetlerin ifasında, ekli fiyat listesinde yer alan hizmet bedelleri uygulanır. Bedeller artırılamaz ve indirimlerde yer alan unsur haricinde indirim yapılamaz.

 

Fiyatlara KDV ayrıca eklenir.

 

İNDİRİMLER

 

MADDE 4 - Hizmetlerin ifasında, varsa ekli fiyat listesinde yer alan indirimler uygulanır.

 

HADLER

 

MADDE 5 - Petrol Piyasası Kanunu ve ikincil mevzuat hükümleri saklı kalmak üzere, lisans sahibi; iletilecek ürünler yıllık 3.000 ton’dan az ise ve/veya bir seferde iletilecek ürün miktarı 750 m3’den az ise tesisine erişim talebini ret eder.

 

TEKNİK VE İDARİ ÖNLEMLER

 

MADDE 6 - Kara araçları ile yapılan teslim alma ve teslim etme işlemleri, iş günleri ve mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilir. Acil durumlarda, yazılı olarak talep edilmesi ve iletici tarafından kabul edilmesi halinde mesai saatleri dışında da hizmet verilebilir.

 

Hizmet alan veya hizmet alan tarafından yetkilendirilen kişiler, tesisin işletme, teknik emniyet ve güvenlik kurallarına uymak zorundadırlar. Aksine hareket sonucu oluşacak zarar ve ziyan hizmet alan tarafından tazmin edilecektir.

 

FİRE

 

MADDE 7 - İletimden kaynaklanacak fireler iletici tarafından her gün sonunda hizmet alanların kullanım oranlarına göre hesaplanacaktır. Bu miktar Gümrük Mevzuatında belirtilen limitleri geçemeyecektir.

 

ÖDEME KOŞULLARI

 

MADDE 8 - İletim lisansı sahibi tesisinde verdiği hizmetlerin bedelini ilgili ayın son iş günü tarihli olarak fatura edecektir. 10 (on) yıl ve daha uzun süreli Hizmet alan, ödemeyi faturanın ait olduğu günü takip eden 30 (otuz) gün içkide, 10 (on) yıldan daha kısa süreli hizmet alan ise ödemeyi faturanın ait olduğu günü takip eden 10 (on) gün içinde iletim lisansı sahibinin göstereceği banka hesaplarına yapacaktır.

 

Ödemelerin zamanında yapılmaması halinde T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari reeskont oranında gecikme faizi alınacaktır.

 

Hizmet bedeli faturasının ait olduğu ödeme gününü takip eden ve işbu madde 1. paragrafta belirtilen süreleri içinde ödenmemesi veya bir tarife yılı içerisinde 2 (iki) defadan fazla geciktirilmesi durumunda herhangi bir ihtara gerek kalmaksızın hizmetlere son verilecektir.

 

MÜCBİR SEBEPLER

 

MADDE 9 - Akaryakıt teslimini ve iletimin imkânsızlaştıracak harp hali, isyan, sivil karışıklıklar, düşmanca hareketler ve bu neviden hadiseler, yangın, infilak gibi olaylar, deniz hadiseleri, boru hattı arızaları, ikmali etkileyecek derecede ve önceden görülemeyecek şekilde ortaya çıkan tesisteki onarım çalışmaları, sel, kasırga, heyelan ve zelzele vesair tabii afetler dolayısıyla iletim tesisinin, nakil araçlarının ve rafinerilerin çalışamayacak derecede hasar görmesi, grev, lokavt veya hükümetçe, resmi makamlarca veya mahkemelerce alınacak çalışına, işletme, alım-satım imkanlarını kısmen veya tamamen ortadan kaldıracak, tesisin mülkiyetini etkileyecek veya değiştirecek kararlar, ürün ikmali yapacak tarafların kontrolleri dışında cereyan eden, önceden görmelerine ve tedbir almalarına imkan bulunmayan hadiselerin vukuu halinde taraflar, taahhüt ettiği hizmeti yerine getirmemiş ve/veya geciktirmiş olmaktan sorumlu tutulmayacaklardır.

 

DİĞER HÜKÜMLER

 

MADDE 10 - Talepler kapasite kısıtları dahilinde ilk gelen ilk hizmet görür esasına göre karşılanacaktır.

 

Hizmet alan, sadece kendi ihtiyacına yönelik hizmet alabilecek olup, üçüncü şahıslar adına hizmet alamayacaktır.

 

Bu tarife ekli fiyat listesi ile bir bütün olup, yapılabilecek zeyilnameler de bu tarifenin ayrılmaz parçası sayılacak, zeyilnamedeki değişiklikler başkaca bir karar aranmaksızın tarifeyi değiştirecektir.

 

EKİ: FİYAT LİSTESİ

 

FİYAT LİSTESİ

 

 

EK-1

 

İ- HİZMET BEDELLERİ

 

A - “İletim” hizmeti bedeli (yükleme ve varış mahalleri veya taşıma mesafesine göre)

 

 

İletilecek Petrol Ölçü Birimi İletim Hizmeti

Fiyatı

 

Benzin Türleri M3/TL 0,91

Motorin Türleri M3/TL 0,77

Biodizel Türleri M3/TL 0,77

Havacılık Yakıtı Türleri M3/TL 0,91

Deniz Motorini Türleri M3/TL 0,77

 

İİ- UYGULANACAK İNDİRİM ORANLARI

 

A-İletim Hizmet Bedeli Uygulanmayacak Haller

 

SOCAR Aliağa Akaryakıt Depolama ve Dolum Tesisi’nden depolama hizmeti alınması durumunda işbu tarifeye esas boru hatlarının kullanılmasında ayrıca iletim hizmet bedeli talep edilmeyecektir. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy