Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5015 S. K. m. 7)
RGT: 06.07.2007
RG NO: 26574
Karar No: 1240                                                                                                 
Karar Tarihi: 27/6/2007  
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 27/06/2007 tarihli toplantısında, Petrol Piyasasında Dağıtıcı Lisansı Sahiplerinin Bayi Denetim Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında aşağıdaki Karar alınmıştır.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve Kapsam
MADDE 1- (1) (Değişik: 12/02/2015 tarihli ve 5468-1 sayılı Kurul Kararı, Md. 1; 21/02/2015 tarihli ve 29274 sayılı Resmi Gazete) Bu Karar, petrol piyasasında faaliyet gösteren dağıtıcı lisansı sahiplerinin tescilli markası altında bayilerinde kaçak akaryakıt satışının önlenmesini teminen denetim sistemi kurması ve uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi için çıkarılmıştır.
Hukuki Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Karar, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 7 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3- (1) (Değişik: 12/02/2015 tarihli ve 5468-1 sayılı Kurul Kararı, Md. 2; 21/02/2015 tarihli ve 29274 sayılı Resmi Gazete)  Bu Kararda geçen;
a) Akaryakıt hareketi: Akaryakıta ilişkin alış, satış ve stok hareketleri dâhil her türlü fiziki yer değiştirmeyi,
b) Arıza: Elektronik verilerin oluşturulamamasına sebep olan durumları,
c) Aykırılık: Kayıt dışı ikmal ve/veya izinsiz müdahale durumunu,
ç) Bayi denetim sistemi: İstasyon otomasyon sistemi aracılığıyla elde edilen elektronik verilerin sürekli olarak uzaktan izlenmesine ve denetlenmesine imkân sağlayan sistemi,
d) Bildirim sistemi: 27 Mayıs 2014 Tarihli ve 29012 sayılı “Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği” hükümleri uyarınca tanımlanan sistemi,
e) Elektronik veriler: Elektronik ortamdaki akaryakıt hareketleri ve fiyatları ile ilgili olan verileri,
f) İstasyon otomasyon sistemi: Akaryakıt istasyonlarında akaryakıt hareketine konu elektronik verilerin güvenli bir şekilde depolanmasını sağlayan bayi denetim sisteminin parçasını,
g) İzinsiz müdahale: Bayilik lisansı sahibinin lisansına kayıtlı dağıtıcı lisansı sahibinin yazılı izni dışında istasyon otomasyon sistemini devre dışı bırakan veya sistemin doğru çalışmasını engelleyen doğrudan veya dolaylı her türlü müdahaleyi,
ğ) Kanun: 04/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununu,
h) Kayıt dışı ikmal: Bayisi olduğu dağıtıcı lisansı sahibi haricinde akaryakıtın ikmali,
ı) Kurumsal kimlik: Bayinin tek elden satış sözleşmesi imzaladığı dağıtıcı şirkete ilişkin, söz konusu şirketi diğerlerinden ayırt edici özelliği olan marka, ilan, reklam, yazı, logo, amblem, resim gibi görsel araçlar, işaretler ile bu işaretlerin teşhirinin yapıldığı demirbaş, pano, ekipman ve diğer malzemeleri,
i) Otomasyon sistemi kılavuzu: Ek-1’de yer alan Kurumun tanımlayacağı açıklamaları, tablo ve rapor formatlarını,
j) Otomatik uyarı sistemi: İstasyon otomasyon sistemindeki aykırılıkları tespit edebilecek bayi denetim sisteminin bir parçasını,
k) Uzaktan erişim sistemi: Bayi denetim sistemi kapsamındaki elektronik verilere erişim sağlayacak Kurumun belirleyeceği kıstaslara göre düzenlenmiş web arayüzünü,
l) Tadilat: Akaryakıt istasyonlarında ilgili diğer mevzuat kapsamında izin alınarak yapılan değişiklikler,
m) Zaman damgası: 15/01/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümleri uyarınca tanımlanan zaman damgasını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Denetim Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar
Denetim Sistemi Kurma ve Uygulama Yükümlülüğü
MADDE 4- (Değişik: 12/02/2015 tarihli ve 5468-1 sayılı Kurul Kararı, Md. 3; 21/02/2015 tarihli ve 29274 sayılı Resmi Gazete) (1)   Dağıtıcı lisansı sahipleri, tescilli markası altında bayilerinde kaçak akaryakıt satışının yapılmasını önleyen teknolojik yöntemleri de içeren bir bayi denetim sistemi kurar ve uygular. Bu kapsamda dağıtıcı lisansı sahibi:
a) Akaryakıt istasyonlarında akaryakıt hareketlerini elektronik ortamda izlenebilmesine yönelik istasyon otomasyon sistemi kurar. Bayi denetim sistemi ile bayilerindeki akaryakıt hareketlerini izler ve raporlar.
b) Bayi denetim sistemi kapsamındaki;
i. Kurum tarafından belirlenen web hizmeti aracılığıyla Kuruma sağlayacağı elektronik verileri,
ii. Kurumun erişimine ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görevlerinin gerektirdiği ölçüde erişimine imkân sağlayan uzaktan erişim sistemini,
iii. Bildirim sistemi aracılığıyla göndermesi gereken bildirimleri,
otomasyon sistemi kılavuzuna göre oluşturur ve Kuruma sunar.
c) Kurum tarafından uzaktan bayi denetim sistemini anlık sorgulanmasına yönelik olarak Ek-2’de yer alan tanımlara uygun web hizmetlerini Kurumun erişimine sunar.
ç) Bayi denetim sistemi kapsamında elde edilen verilerden faydalanarak Kurumun ayrıca talep edeceği her türlü bilgi, belge ve raporları hazırlar.
d) Bayi denetim sistemine, istasyon otomasyon sistemindeki aykırılıkları tespit etmeye yönelik veriler arası karşılaştırmaları da içeren otomatik uyarı sistemi kurar ve uygular.
e) İlk defa lisans alacak olan bayiler için lisans alma tarihinden, lisanslı bayinin dağıtıcı değiştirmesi halinde ise dağıtıcı değişikliğinin lisansa derç tarihinden itibaren en geç bir ay; dağıtıcı şirket birleşmeleri veya dağıtıcı şirketin devredilmesi durumunda birleşme veya devirden itibaren altı ay içerisinde akaryakıt istasyonundaki kurumsal kimlik çalışmalarını tamamlar. Bayilik sözleşmesinin herhangi bir sebeple sona ermesi halinde, piyasa faaliyetine devam edilen istasyonda bulunan kurumsal kimlik öğeleri; Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde öngörülen süreler içerisinde dağıtıcı değişikliği tadilinin yapıldığı tarihe kadar veya süresi içinde tadil başvurusu yapılmaması ya da Kuruma yeni bayilik sözleşmesi ibraz edilmemesi nedeniyle bayilik lisansının sona erdirildiği tarihe kadar kaldırılamaz.
(2) Dağıtıcı lisansı sahiplerinin ve bayilik lisansı sahiplerinin Kurum tarafından bayilik lisansında dağıtıcı değişikliği tadili yapılıncaya ve/veya ilgili bayilik lisansı sona erinceye veya iptal edilinceye kadar bayi denetim sistemi kapsamındaki yükümlülükleri devam eder.  
(Ek: RG-11/02/2012-28201) İstasyon Otomasyon Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar
MADDE 5 - (Değişik: 12/02/2015 tarihli ve 5468-1 sayılı Kurul Kararı, Md. 4; 21/02/2015 tarihli ve 29274 sayılı Resmi Gazete) (1) Dağıtıcı lisansı sahipleri,
a) Akaryakıt istasyonlarında tadilat dışında kalan her yerde (tank, geçici tank, pompa vs.) istasyon otomasyon sisteminin çevrim içi olmasını ve bayi denetim sistemi kapsamında veri kaybı oluşmamasını sağlar.
b) Bayilerindeki istasyon otomasyon sistemi usul ve esaslara uygun olacak şekilde çevrim içi olana kadar ilgili bayiye akaryakıt ikmali yapamaz.
c) Bayi denetim sisteminde ve/veya istasyon otomasyon sisteminde oluşan arızaları, ilk arızanın meydana geliş tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde giderir.
ç) Bayilik lisansı sahiplerinin lisanslarında Kurum tarafından dağıtıcı değişikliği tadili yapıldığı günden itibaren 10 gün içerisinde istasyon otomasyon sistemini çalışır hale getirir.
d) Elde ettiği ticari sır niteliğindeki bilgilerin güvenliğinden ve gizliliğinden sorumludur.
e) Bayi denetim sistemi kapsamında yer alan elektronik verilerde değişiklik yapamaz.
f) Bayisinin talebi halinde istasyonuna ait elektronik verileri bayisiyle paylaşır.
g) Otomasyon sistemi kılavuzunda yer alan uzaktan erişim sistemi ile oluşturulması gereken raporlara ait verileri, zaman damgası ile en geç 3 gün içerisinde işaretler.
(2) Bayilik lisansı sahibi,
a) Akaryakıt istasyonlarında kurulu olan istasyon otomasyon sisteminin güvenliğinden sorumludur.
b) İstasyon otomasyon sistemine izinsiz müdahalede bulunamaz.
c) İstasyon otomasyon sistemi çevrim içi olmayan yerlerde (tank, geçici tank, pompa vs.) akaryakıt hareketine konu eylem (satış, dolum vs.) gerçekleştiremez.
ç) Satışlarıyla ilgili dağıtıcısının talep ettiği her türlü belgeyi 5 gün içinde ibraz eder.
(3) Otomasyon sistemi kılavuzundaki tablo, tanım ve koşullar ile Ek-2’de yer alan sorgulamalarda ihdas, iptal ve değişiklik Petrol Piyasası Dairesi Başkanlığı tarafından yapılabilir.
(4) Otomasyon sistemi kılavuzundaki tablolar oluşturulurken belirsizlik oranları her bir akaryakıt türü için tablo açıklamalarında yer alan formüllere göre hesaplanır.
MADDE 6 -(Değişik: 12/02/2015 tarihli ve 5468-1 sayılı Kurul Kararı, Md. 5; 21/02/2015 tarihli ve 29274 sayılı Resmi Gazete) (1) Dağıtıcı lisansı sahibi:
a) Akaryakıt istasyonunda aykırılık tespit etmesi halinde; konuya ilişkin bilgi belgeler ile istasyon otomasyon sistemi verilerini bildirim sistemi aracılığıyla 24 saat içinde Kuruma bildirir.
b) Her bir bayisine ilişkin otomasyon sistemi kılavuzundaki “İstasyon Otomasyon Sistemi” ve/veya “Köy Pompası Otomasyon Sistemi” verilerini, birbirini takip eden 5 gün boyunca Kuruma sağlamaması durumunda verilerin sağlanmadığı ilgili bayisine ve/veya köy pompasına akaryakıt ikmalini keser. Akaryakıt ikmalinin kesildiği günden itibaren 5 gün içerisinde söz konusu verileri tekrar Kuruma sağlamaya devam eder ve akaryakıt ikmaline başlar. Ancak, tadilat söz konusu ise tadilata ilişkin belgeyi bildirim sistemi aracılığıyla Kuruma bildirmesi durumunda bu hüküm dikkate alınmaz
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Geçici ve Son Hükümler
Geçici Madde 1- (Mülga: (RG 21/02/2015-29274) 12/02/2015 tarihli ve 5468-1 sayılı Kurul Kararı)
Yürürlük
MADDE 7- (Değişik: 12/02/2015 tarihli ve 5468-1 sayılı Kurul Kararı, Md. 8; 21/02/2015 tarihli ve 29274 sayılı Resmi Gazete) (1) Bu Karar 01/06/2015 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 8- (1) Bu Karar hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy