Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5/B) 
RGT: 26.03.2009
RG NO: 27181 
Karar No: 2025/2
Karar Tarihi: 19/03/2009
EPDK Onaylı İletim Tarifesi
BOTAŞ
BATMAN DÖRTYOL BORU HATTI
Lisansın Tarih ve Sayısı: 28/04/2005-PİL/480/111/11078
Tesis Adresi: Dörtyol İşletme Müdürlüğü
Pk.5 Dörtyol/HATAY
Tarife Bilgileri
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 19/03/2009 tarih ve 2025/2 sayılı Kararı ile 01/04/2009 tarihinden itibaren uygulanmak üzere onaylanmıştır. 
KAPSAM
MADDE 1- Bu tarife kapsamında aşağıda yer alan petrollere iletim hizmeti verilmesine ilişkin fiyatlandırma ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları kapsar:
Tesiste aşağıdaki petroller iletilecektir.
HAM PETROL
X
GENEL KULLANIM AMAÇLI AKARYAKITLAR
Yakıt Nafta
Benzin Türleri
Gazyağı
Motorin Türleri
Fuel Oil Türleri
Biodizel Türleri
ÖZEL KULLANIM AMAÇLI AKARYAKITLAR
Havacılık Yakıtı Türleri
Deniz Motorini Türleri
Denizcilik Yakıtı Türleri
Tarifeye konu hizmet, iletim hizmeti alan kişiye ait petrolün teslim alınması, iletimi ve hizmet alana veya hizmet alan tarafından yetkilendirilen kişilere teslim edilmesini kapsar.
Tarife kapsamında ayrıca aşağıdaki yan hizmetler de, ekli fiyat listesine göre bedelli olarak verilir.
Depolama
Depolama
Pompalama
Batman’da Rafineriye Hazırlama ve Pompalama
X
Diğer (Belirtiniz)
TARİFE METODOLOJİSİ
MADDE 2- Tarifedeki hizmet bedelleri ve indirimler maliyet+ %10 kar esas alınarak oluşturulmuştur.
HİZMET BEDELLERİ
MADDE 3- Hizmetlerin ifasında, ekli fiyat listesinde yer alan hizmet bedelleri uygulanır. Bedeller artırılamaz ve indirimlerde yer alan unsur haricinde indirim yapılamaz.
Fiyatlara KDV ayrıca eklenir.
İNDİRİMLER
MADDE 4- Hizmetlerin ifasında, ekli fiyat listesinde yer alan indirimler uygulanır.
HADLER
MADDE 5- Petrol Piyasası Kanunu ve ikincil mevzuat hükümleri saklı kalmak üzere, lisans sahibi, Hampetroliçin 35 000 varil (tapa miktarı) den az, 21 API’den düşük,38 API dan yüksek, ise tesisine erişim talebini ret eder.
TEKNİK VE İDARİ ÖNLEMLER
MADDE 6- Hizmet alan veya hizmet alan tarafından yetkilendirilen kişiler, tesisin işletme, teknik emniyet ve güvenlik kurallarına uymak zorundadırlar. Aksine hareket sonucu oluşacak zarar ve ziyan hizmet alan tarafından tazmin edilecektir.
6-a) Tarifede geçen bazı tanımlar:
Taşıyıcı:
 Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) bu tarifede Taşıyıcı taraftır.
 Taşıtıcı:
Boru Hattı ile Petrol taşıtmak isteyen taşıtıcılardır.(Petrol Piyasası Kanunu’na göre uygun şirketler)
Ham Petrol: Spesifik gravitesi (0.8348 – 0.9279) API gravitesi (21-38) aralığında 60o F ’deki viskozitesi 1800- 2300 SSU, akış noktası – 33,4 o F olan ham petroldür.
Varil:
15.6 C'de 1.03 kg/cm2 basınç altında ölçülen 158.984 litre hacimdir.
Tapa:
TAŞITICI’nın boru hattına giriş noktasından, çıkış noktasına kadar miktar ve teknik özelliklerini tatbikatta mümkün olduğu oranda aynen muhafaza edecek şekilde diğer ham petrollerle karıştırılmadan, ayrı olarak iletimini istediği belirli bir hacimdir.
 Buster Hizmeti:
 Ham Petrolün tanklardan anahat pompalarına kadar akışını sağlayan pompalama hizmetidir.
6-b) Ham Petrolün Teslim Şekli:
1. Ham Petrol TAŞIYICI’ ya dinlenmiş olarak teslim edilecek, dip tortusu ve su miktarının % 2’yi geçmemesine dikkat edilecektir.
1. TAŞITICI, taşıtacağı ham petrole ilave etmek istediği katkı maddeleri için önceden TAŞIYICI’nın iznini alacaktır.
Ayrıca bu konuda diğer TAŞITICI’lara da bilgi verecektir.
6-c) Boru Hattının Kapasitesi:
Boru Hattının azami günlük kapasitesi, akıtılacak ham petrolün spesifik gravitesi (0.8348 – 0.9279) API gravitesi (21-38) aralığında 60o F ’deki viskozitesi 1800- 2300 SSU, akış noktası – 33,4 o F olduğu şartlarda ve azami 73.3 kg /cm2 basınçla 70.000 - 86.500 varildir.
Azami günlük akımın üstünde taşıma talepleri meydana gelmesi ve bu taleplerin karşılanmaması veya herhangi bir arıza sebebiyle boru hattı kapasitesinin azalması hallerinde, petrollerin belgede düzenlenen özelliklerin dışında olmaması şartı ile, boru hattının kapasitesi ve teknik işletme şartlarına göre belirlenen miktarlar dahilinde taşınacaktır.
Anılan özellikler dışında ham petrol taşınması halinde, düşük kapasite dolayısıyla ortaya çıkacak kapasite kayıpları TAŞITICI ve TAŞIYICI arasında yapılacak ek protokolle karşılanacaktır.
6-d)Taşımanın Şekli ve Miktarı:
1.TAŞIYICI, tatbiki mümkün ve müsait olduğu müddetçe TAŞITICI’nın ayrı ayrı tapalar halinde ham petrol taşıma taleplerini kabul ve bunları ayrı olarak depo eder. Asgari tapa miktarı 35.000 varildir. TAŞIYICI işletme şartları müsaade ettiği takdirde TAŞITICI’ların önceden alınan yazılı muvafakatları ile taşınacak ham petrolleri tanklar arası transfer hattı ve depolarda birbirine karıştırabilir.
2.TAŞIYICI, Boru Hattına hat boyunda bulunan pompa istasyonları dışındaki bir mahalde enjeksiyon ile yapılacak taşıma teklifini, sözü geçen ham petrol enjeksiyonunu sür’at ve intizam ile temin edecek tesislerin TAŞITICI tarafından yapılmış olması şartıyla kabul eder.
3.TAŞITICI, her yıl EKİM ayının birinci gününe kadar müteakip takvim yılı içinde taşıtacağını tasarladığı miktarı TAŞIYICI’ya bildirecektir.
Ayrıca;
a) Her takvim ayının onuncu gününe kadar TAŞITICI, TAŞIYICI’ya müteakip takvim ayı zarfında taşınmasını istediği ham petrol miktarını ve cins veya cinslerinin ve ayrı ayrı tapalar halinde sevkini talep ettiği ham petrol sevkiyat programını bildirecektir.
b) Her takvim ayının belirlenen gününde yapılacak Ham Petrol Boru Hattı Taşıma ve Çekiş Toplantısı’ndan önce, TAŞIYICI, TAŞITICI’ya müteakip ayın sevkiyat programını gönderecektir.
c) Her ay yapılan Ham Petrol Boru Hattı Taşıma ve Çekiş Toplantısı’nda başka bir şekilde uzlaşılmamış ise, TAŞITICI, TAŞIYICI’ya teslimata esas sevkiyat programını, kesinleşen şekli ile kabul ettiğini teyid edecektir.
d) TAŞITICI taşıtacağı aylık ham petrol miktarında yapmak istediği değişiklikleri önceden TAŞIYICI’ya bildirecektir. Bununla birlikte herhangi bir ayın sevkiyat programında yapılacak değişiklik hususunda TAŞIYICI ile TAŞITICI arasında karşılıklı anlaşma şarttır. Ancak, TAŞITICI yukarıdaki programa uymaz ve lüzumlu bilgileri vermezse, TAŞIYICI taşıma teklifini kabul etmek zorunda değildir.
6-e) Teslim Yeri ve Şartları:
1. Boru hattı ile taşıma ve depolama için TAŞITICI’dan teslim alınan ham petrol, TAŞIYICI tarafından Dörtyol Terminalindeki deniz yükleme platformundan tankere yüklenecektir. Tankerlere yükleme ile ilgili kayıt ve şartlar, taraflar arasında yazılı anlaşma ile tesbit edilecektir. Boru Hattı üzerinde başka herhangi bir teslim noktasının kabulü tarafların anlaşmasına tabidir.
2. TAŞITICI, Dörtyol Terminaline gelmiş bulunan, ham petrolünü Rafineriye sevk etmek üzere, tasarladığı tanker veya tankerlerin kapasitesini TAŞIYICI’ya bildirecektir. TAŞIYICI ve TAŞITICILARIN katıldıkları her ay bir sonraki ayın tanker programının tespiti için yapılan Boru Hattı Taşıma ve Çekiş Toplantısında, TAŞITICILAR adına saptanan tankerlerin Dörtyol’da hazır bulunacağı tarihlerin zorunlu sebepler dışında aksaması halinde TAŞITICILARsöz konusu toplantıda kararlaştırıldığı üzere programlanıp da basılamayan dolayısı ile Boru Hattının durmasına neden olan her varil için yürürlükteki tarife fiyatı kadar gecikme tazminatı ödeyecektir. Bu cezalı süre (5) takvim gününü aştığı takdirde, TAŞIYICI söz konusu petrolü ilgili TAŞITICILARIN namı hesabına en yakın rafineriye piyasa şartlarına uygun şekilde satarak TAŞIYICI’nın alacağı miktar tenzil edilir ve kalan kısmı TAŞITICI hesabına yatırılır.
TAŞITICI üretim faaliyetlerini tatil ettiği veya her ne suretle olursa olsun, aralıksız olarak boru hattına (15) gün süre ile ham petrol teslim etmediği takdirde, TAŞIYICI, Dörtyol’daki ham petrolünü ihbar tarihinden itibaren altı (6) takvim günü zarfında tesellüm etmesi için TAŞITICI’ya yazılı ihbarda bulunacaktır.
TAŞITICI bu altı gün (6) süresince sorumluluklarını yerine getirmediği takdirde, yukarıdaki paragraf hükümleri uygulanacaktır.
Satışın şekil ve şartları ve zorunlu sebepler konusunda, TAŞITICI ile TAŞIYICI arasında düzenlenecek yazılı sözleşmede öngörülecek özel hükümler saklıdır.
 6-f) Ölçüler:
1. Hampetrol miktarlarının ölçülmesi; tanklardan elle alınacak ölçülere veya TAŞIYICI ile TAŞITICI arasında karşılıklı anlaşma ile belirlenen usullere göre yapılacaktır.
TAŞIYICI’ya iletilmek üzere teslim edilen mal, TAŞITICI’nın tanklarında veya TAŞITICI’ya tahsis edilen tanklarda ölçülecektir.
Boru Hattında taşınıp Dörtyol terminalinde TAŞITICI tarafından tesellüm edilecek mal ise, Dörtyol’daki TAŞITICI’ ya ayrılan tanklarda ölçülecektir.
Bu ölçmelerde, petrol teslim veya tesellümünde kullanılan ve TAŞIYICI tarafından temin edilecek olan API 2501 standardına göre her bir tank için ayrı ayrı hazırlanmış kapasite cetvelleri kullanılacaktır.
TAŞIYICI ve TAŞITICI arasında karşılıklı anlaşma ile belirlenen bir yöntem olmadıkça ölçme, numune alma ve test A.S.T.M standartlarında tarif edilen esas ve şartlara uygun olacaktır.
Hacim düzeltmeleri ASTM-D 1250-80 hacim düzeltme cetvellerine göre 60o F sıcaklıkta hesaplanarak yapılacaktır.
Dip tortusu, su vesair yabancı maddelerin ham petrol numunelerindeki oranı santrifüj veya taraflar arasında anlaşma sonucunda belirlenen metodlarla tesbit edilecektir. Teslim veya tesellüm edilen net miktarlar standart sıcaklık ve basınç hacimlerine göre, dip tortusu ,su vesair yabancı maddeler çıkartıldıktan sonra tespit edilecektir.
Ölçme, numune alma veya test hususunda herhangi bir anlaşmazlık durumunda, TAŞIYICI ile TAŞITICI’nın üzerinde anlaşacakları bir Dış Ticaret Gözetim Şirketinin tesbiti her iki taraf için de bağlayıcı olacaktır.
TAŞITICI, TAŞIYICI’ya ait tank sahalarında ham petrolle ilgili ölçme, numune alma ve test işlemlerinde hazır bulunmak üzere temsilci bulundurma yetkisine sahiptir. TAŞITICI temsilcisinin de hazır bulunabileceği bu işlemlere katılım olmaz ise TAŞITICI’nın TAŞIYICI tarafından ölçülmüş olan petrolün miktarına ve özelliklerine bir itirazı olamaz.
FİRE
MADDE 7- TAŞITICI tarafından TAŞIYICI’ya teslim edilen ham petrol miktarındaki gerçekleşen kayıp taşınan miktarın %0.3 (0.003 –bindeüç)’ünden az olduğu takdirde bu kayıptan TAŞIYICI hiçbir şekilde sorumlu olmayacaktır. Tapa miktarındaki %0.3 (0.003 –bindeüç)’den fazla olan kayıplar için o döneme ait zorunlu sebep ve TAŞIYICI’nın kusuru yok ise kayıp karışım hesapları uygulanır.
TAŞIYICI, elinde olmayan sebeplerden ileri gelen boru hattındaki arızalar nedeniyle oluşabilecek kayıp ve gecikmelerden sorumlu değildir.
TAŞIYICI, taşınan petrollerin karışmasının asgari ölçüde tutulmasını teminen belirlenen boru hattı işletmeciliği usulleri çerçevesinde gerekli her tedbiri alacaktır. TAŞIYICI’nın sorumlu olmayacağı normal buharlaşma veya taşıma firelerinden doğan kayıplar ile taşınan hampetrollerin uc uca katışması suretiyle oluşan karışma oranları ve taksimi hakkında taraflar arasında düzenlenecek sözleşmelerde öngörülecek özel hükümler saklıdır.
 TAŞIYICI, ham petrolün kabul edildiği andan itibaren nakliye hizmetinin bittiği platformdaki tankerin yükleme manifoltunda TAŞITICI tankerine teslim edildiği ana kadar, TAŞITICI’nın boru hattına emaneten teslim ettiği ham petrolde oluşacak kayıp ve hasar ile üçüncü şahıslara verilecek zarardan yukarıdaki paragraflarda belirtilen hükümler saklı kalmak suretiyle sorumludur.
ÖDEME KOŞULLARI
MADDE 8- İletim Hizmet Bedelleri, TAŞIYICI’nın, TAŞITICI tankerine teslim ettiği brüt (su ve tortu miktarı çıkarılmadan) miktarlar üzerinden hesaplanacaktır. Dörtyol’da tankere yüklenen miktar üzerinden hesaplanacak bu ücret TAŞITICI’ya fatura edilecektir. Fatura tutarını, TAŞITICI faturanın alındığı tarihten itibaren azami 15 gün içerisinde peşin olarak TAŞIYICI’ya ödeyecektir.
Ödemelerin zamanında yapılmaması halinde T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari reeskont oranında gecikme faizi alınacaktır.
Hizmet bedeli faturasının ait olduğu ödeme gününden sonra 15 gün içerisinde ödenmemesi durumunda, hizmetlere son verilecektir.
MÜCBİR SEBEPLER
MADDE 9- Hampetrol teslimini ve iletimini imkansızlaştıracak harp hali, isyan, sivil karışıklıklar, düşmanca hareketler ve bu neviden hadiseler, yangın, infilak gibi olaylar, deniz hadiseleri, boru hattı arızaları, ikmali etkileyecek derecede ve önceden görülemeyecek şekilde ortaya çıkan tesisteki onarım çalışmaları, sel, kasırga, heyelan ve zelzele vesair tabii afetler dolayısıyla iletim tesisinin, nakil araçlarının ve rafinerilerin çalışamayacak derecede hasar görmesi, grev, lokavt veya hükümetçe, resmi makamlarca veya mahkemelerce alınacak çalışma, işletme, alım-satım imkanlarını kısmen veya tamamen ortadan kaldıracak, tesisin mülkiyetini etkileyecek veya değiştirecek kararlar, ürün ikmali yapacak tarafların kontrolleri dışında cereyan eden, önceden görmelerine ve tedbir almalarına imkan bulunmayan hadiselerin vukuu halinde taraflar, taahhüt ettiği hizmeti yerine getirmemiş ve/veya geciktirmiş olmaktan sorumlu tutulmayacaklardır.
DİĞER HÜKÜMLER
MADDE 10- Hizmet alan, sadece kendi ihtiyacına yönelik hizmet alabilecek olup, üçüncü şahıslar adına hizmet alamayacaktır.
Bu tarife ekli fiyat listesi ile bir bütün olup, yapılabilecek zeyilnameler de bu tarifenin ayrılmaz parçası sayılacak, zeyilnamedeki değişiklikler başkaca bir karar aranmaksızın tarifeyi değiştirecektir.
EKİ: FİYAT LİSTESİ 
I- İLETİM ve HAZIRLAMA ve POMPALAMA HİZMET FİYATLARI
A. Ham Petrol İletim Hizmeti Fiyatı                                                               (Varil/TL)
GÜZERGAH
FİYATI
Batman-Dörtyol
3,13
Diyarbakır-Dörtyol                              
2,62
Sarıl-Dörtyol                                        
1,34
A. Ham Petrol Hazırlama ve Pompalama Hizmet Fiyatı                                 (Varil/TL)
PAY
FİYATI
Taşıtıcı Payı
0,28
Rafinerici Payı                              
0,18
II- İNDİRİMLER
Ham petrol iletim hizmeti fiyatında;
1) Boru hattında taşına ham petrolün 32 API gravitenin üzerinde olması halinde her API gravite için %1,
2) Yıllık iletilen ham petrol miktarının 10-15 milyon varil arasında olması halinde, 10 milyon varili aşan kısımda her taşıtıcının toplam taşıma rakamı içerisindeki oranına denk gelen miktarı için %10,
3) Yıllık iletilen ham petrol miktarının 15milyon varili aşması halinde 15 milyon varili aşan kısımda her taşıtıcının toplam taşıma rakamı içerisindeki oranına denk gelen miktarı için %20
4) İletim hizmetleri fiyatlarına buster hizmetleri dâhil olup, bu hizmetin taşıtıcı tarafından yapılması halinde %6,
oranlarında indirim yapılır. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy