Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 5/B) 
RGT: 19.07.2010
RG NO: 27646
Karar No: 2643
Karar Tarihi: 08/07/2010 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 08/07/2010 tarihli toplantısında, Opet Petrolcülük Anonim Şirketi’nin DEP/476-160/10880 sayılı Depolama Lisansı kapsamında Ege Gübre Tesisleri Yanı Çakmaklı Köyü Pınartepe Mevkii, Aliağa/İZMİR adresinde faaliyette bulunan Aliağa depolama tesisine ilişkin ekli tarifenin onaylanmasına,
karar verilmiştir.
EK-1 Opet Petrolcülük Anonim Şirketi Aliağa Depolama Tesisi Tarifesi 
EPDK ONAYLI DEPOLAMA TARİFESİ
OPET PETROLCÜLÜK A.Ş.
KÖRFEZ TESİSİ
Lisansın Tarih ve Sayısı: 21/04/2005, DEP / 476 – 160 /10880
Tesisin Adresi : OPET Petrolcülük A.Ş. Tesisat Md. Ege Gübre Tesisleri Yanı Çakmaklı Köyü Pınartepe Mevkii Aliağa/İZMİR
Tarife Bilgileri
“Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 08/07/2010 tarih ve 2643 sayılı Kararı ile 08/07/2010 Tarihinden itibaren uygulanmak üzere onaylanmıştır.
KAPSAM
MADDE 1: Bu tarife kapsamında aşağıda yer alan petrollere depolama hizmeti verilmesine ilişkin fiyatlandırma ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları kapsar;
Tesiste aşağıdaki petroller depolanacaktır.
HAM PETROL
GENEL KULLANIM AMAÇLI AKARYAKITLAR
Yakıt Nafta
X
Benzin Türleri
X
Gazyağı
Motorin Türleri
X
Fuel Oil Türleri
Biodizel Türleri
ÖZEL KULLANIM AMAÇLI AKARYAKITLAR
Havacılık Yakıtı Türleri
Deniz Motorini Türleri
 X
Denizcilik Yakıtı Türleri
 X 
Tarifeye konu hizmet, depolama hizmeti alan kişiye ait petrolün teslim alınması, tesiste depolanması ve hizmet alana veya hizmet alan tarafından yetkilendirilen kişilere ait deniz ve kara araçlarına teslim edilmesini kapsar.
Teslim alma bedeli akaryakıt türleri için ekli fiyat listesine göre uygulanacaktır.
TARİFE METODOLOJİSİ
MADDE 2: Tarifedeki hizmet bedelleri Arz - Talep esası baz alınarak oluşturulmuştur.
HİZMET BEDELLERİ
MADDE 3: Hizmetlerin ifasında, ekli fiyat listesinde yer alan hizmet bedelleri uygulanır. Bedeller artırılamaz ve indirimlerde yer alan unsur haricinde indirim yapılamaz.
Fiyatlara KDV ayrıca eklenecektir.
İNDİRİMLER
MADDE 4: Hizmetlerin ifasında her hangi bir indirim uygulanmayacaktır.
HADLER
MADDE 5: Petrol Piyasası Kanunu ve ikincil mevzuat hükümleri saklı kalmak üzere lisans sahibi, Depolanacak akaryakıt miktarı beyaz ürünlerde 3.500 m3/yıl ve siyah ürünlerde ise en az 3.000 Ton/yıldan düşük ise talebi ret eder.
TEKNİK VE İDARİ ÖNLEMLER
MADDE 6: Kara araçları ile yapılan teslim alma ve teslim etme işlemleri, işgünleri ve mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilir. Acil durumlarda, yazılı olarak talep edilmesi ve depocu tarafından kabul edilmesi halinde mesai saatleri dışında da hizmet verilebilir
Hizmet alan veya hizmet alan tarafından yetkilendirilen kişiler, tesisin işletme, teknik emniyet ve güvenlik kurallarına uymak zorundadırlar. Aksine hareket sonucu oluşacak zarar ve ziyan hizmet alan tarafından tazmin edilecektir.
FİRE
MADDE 7: Depolamadan kaynaklanacak fireler depocu tarafından her yıl sonunda hizmet alanların kullanım oranlarına göre hesaplanacaktır. Bu miktar Gümrük Mevzuatı’nda belirtilen limitleri geçemeyecektir.
ÖDEME KOŞULLARI
MADDE 8: Depocu, tesisinde verdiği hizmetlerin bedelini, hizmetin alındığı ayın son işgünü tarihi ile fatura edecektir. Hizmet alan, ödemeyi hizmet dönemini takip eden ayın 5. (beşinci) işgününe kadar depocunun bildireceği banka hesaplarına yatıracaktır.
Ödemelerin zamanında yapılmaması halinde T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari reeskont oranında gecikme faizi alınacaktır.
Hizmet bedeli faturasının ait olduğu ödeme gününü takip eden 5 (beş) işgünü içinde ödenmemesi durumunda, hizmetlere son verilecektir.
MÜCBİR SEBEPLER
MADDE 9: Akaryakıt teslimini ve depolanmasını imkânsızlaştıracak harp hali, isyan, sivil karışıklıklar, düşmanca hareketler ve bu neviden hadiseler, yangın, infilak gibi olaylar, deniz hadiseleri, boru hattı arızaları, ikmali etkileyecek derecede ve önceden görülemeyecek şekilde ortaya çıkan tesisteki onarım çalışmaları, sel, kasırga, heyelan ve zelzele vesair tabii afetler dolayısıyla depolama tesisinin, nakil araçlarının ve rafinerilerin çalışamayacak derecede hasar görmesi, grev, lokavt veya hükümetçe, resmi makamlarca veya mahkemelerce alınacak çalışma, işletme, alım-satım imkânlarını kısmen veya tamamen ortadan kaldıracak, tesisin mülkiyetini etkileyecek veya değiştirecek kararlar, ürün ikmali yapacak tarafların kontrolleri dışında cereyan eden, önceden görmelerine ve tedbir almalarına imkân bulunmayan hadiselerin vukuu halinde taraflar, taahhüt ettiği hizmeti yerine getirmemiş ve/veya geciktirmiş olmaktan sorumlu tutulmayacaklardır.
DİĞER HÜKÜMLER
MADDE 10: Talepler kapasite kısıtları dâhilinde ilk gelen ilk hizmet görür esasına göre karşılanır.
Hizmet alan, sadece kendi ihtiyacına yönelik hizmet alabilecek olup, üçüncü şahıslar adına hizmet alamayacaktır.
Bu tarife ekli fiyat listesi ile bir bütün olup, yapılabilecek zeyilnameler de bu tarifenin ayrılmaz parçası sayılacak, zeyilnamedeki değişiklikler başkaca bir karar aranmaksızın tarifeyi değiştirecektir.
EKİ: FİYAT LİSTESİ
FİYAT LİSTESİ
I- HİZMET BEDELLERİ
A- Günlük “depolama” hizmet bedeli
Depolanacak Petrol
Ölçü Birimi
Depolama Hizmeti Fiyatı 
Yakıt Nafta
M3
0,27 TL
Benzin Türleri
M3
0,27 TL
Motorin Türleri
M3
0,27 TL
Deniz Motorini Türleri
M3
0,27 TL
Denizcilik Yakıtı Türleri
TON
0,27 TL
B- Hizmet başına alınacak “Teslim Alma” hizmet bedeli
Hizmet Verilecek Petrol
Ölçü Birimi
Teslim Alma Hizmet Fiyatı 
Yakıt Nafta
M3
16,00 TL
Benzin Türleri
M3
16,00 TL
Motorin Türleri
M3
16,00 TL
Deniz Motorini Türleri
M3
16,00 TL
Denizcilik Yakıtı Türleri
TON
17,00 TL
* Fiyatlara KDV dahil değildir.
** İndirim uygulanmayacaktır.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy