Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5015 S. K. m. 7)

 

RGT: 03.08.2021

RG NO: 31557

Karar No: 10338

Karar Tarihi: 29.07.2021

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 29.07.2021 tarihli toplantısında: ekteki Bayi Denetim Sisteminin Kurulması ve Uygulanması için Tüzel Kişilerin Yetkilendirilmesi Hakkında Karar'ın kabul edilerek yayımlanmasına karar verilmiştir.

 

 

EK BAYİ DENETİM SİSTEMİNİN KURULMASI VE UYGULANMASI İÇİN TÜZEL KİŞİLERİN YETKİLENDİRİLMESİ HAKKINDA KARAR

 

Amaç

 

Madde 1 - (1) Bu Kararın amacı, bayi denetim sisteminin kurulması, uygulanması, bakım ve onarımı için başvuruda bulunan tüzel kişilerin Kurum tarafından yetkilendirilmesi ile yetkilendirilmiş tüzel kişilerin hak ve yükümlülüklerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

 

Hukuki dayanak

 

Madde 2 - (1) Bu Karar 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 7 nci maddesi dayanak alınarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar ve kısaltmalar

 

Madde 3 - (1) Bu Kararda geçen;

 

a) 1240 sayılı Karar: 6/7 2007 tarihli ve 26574 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1240 sayılı Petrol Piyasasında Dağıtıcı Lisansı Sahiplerinin Bayi Denetim Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kurul Kararı’nı,

 

b) EN: Avrupa Standartlarım (European Norm),

 

c) IEC: Uluslararası Elektroteknik Komisyonunu (International Electrotechnical Commission),

 

ç) ISO: Uluslararası Standardizasyon Kuruluşunu (International Organization for Standardization),

 

d) İzin: Başvuru sahibi tüzel kişinin bu Karar kapsamında yetkilendirilmiş otomasyon şirketi olarak faaliyet gösterebilmesi için Kurul tarafından verilen yetkiyi.

 

e) Servis Hizmeti: Bayi denetim sisteminin sürekliliğini sağlayacak şekilde gerekli bakım, onarım ve arıza giderme işlemlerinin tamamını,

 

f) TS: Türk Standartlarını,

 

g) TSE: Türk Standartları Enstitüsünü,

 

ğ) Vize: Yetkilendirilmiş otomasyon şirketine verilen iznin Kurul tarafından süresinin uzatılmasına ilişkin onayı,

 

h) Yetkilendirilmiş Otomasyon Şirketi: Bayi denetim sisteminin kurulması, uygulanması, bakım ve onarımı için Kurul tarafından izin verilen tüzel kişiyi,

 

ifade eder.

 

(2) Bu Kararda geçmekle birlikte tanımlanmamış diğer terim ve kavramlar, aksi belirtilmedikçe 17/6/2004 tarihli ve 25495 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 4 üncü maddesindeki ve 1240 sayılı Karar’ın 3 üncü maddesindeki anlam ve kapsama sahiptir.

 

Başvuru ve izin verilmesi

 

Madde 4 - (1) İzin başvuruları, izin bedelinin yatırıldığına ilişkin dekontun Ek-1’de yer alan başvuru dilekçesi ve Ek-4'te belirtilen başvuru evrakının birlikte Kuruma sunulması ile yapılır.

 

(2) İzin başvurularına ilişkin işlemler, başvuruyu takip eden altmış gün içinde Kurum tarafından sonuçlandırılır.

 

(3) İzin alabilmek için başvuru sahibinin asgari olarak aşağıda yer alan idari, mali ve teknik koşulları sağlaması gerekir.

 

a) İdari koşullar;

 

1. Ek-2’de yer alan nitelikte ve sayıda personel çalıştırması,

 

2. Ek-2 ’de yer alan kalite belgelerine sahip olması,

 

3 Marka Tescil belgesine sahip olması,

 

Zorunludur.

 

b) Mali koşullar;

 

1. Bir önceki yıl için ilgili vergi dairesine sunulan şirket bilançosunda en az 15 milyon TL öz kaynaklar toplamı olması, tüzel kişiliğin müracaatta bulunduğu takvim yılı içerisinde kurulmuş olması halinde ise asgari 15 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip olması,

 

2. Bir önceki yıl için ilgili vergi dairesine sunulan şirket bilançosunda;

 

a) cari oranın en az “1.5” olması (dönen varlıklar/kısa vadeli yabancı kaynak),

 

b) likidite oranının en az “1” olması ((hazır değerler+menkul kıymetler+alacaklar)/kısa vadeli yabancı kaynak)),

 

zorunludur.

 

Başvuru sahibi tüzel kişiliğin müracaatta bulunduğu takvim yılı içerisinde kurulmuş olması halinde bu bendin 2 nci alt bendinde yer alan koşulları bir sonraki takvim yılına ait bilançoda sağlaması zorunludur.

 

3. Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş prim ve idari para cezası borcu ile vergi, dairelerine 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Kanunun 22/A maddesi kapsamında vadesi geçmiş borcun bulunmaması, zorunludur,

 

c) Teknik koşullar;

 

1. Servis hizmetinin hizmet alımı ile sağlanması durumunda, her bir coğrafi bölgede asgari 3 adet olmak üzere farklı şehirlerde hizmet verecek toplam en az 30 adet yetkili servis bulunması, izin tarihinden itibaren bir yıl içerisinde yetkili servislerin faaliyetlerine ilişkin “TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi”ne sahip olması, her bir yetkili serviste en az bir personelin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenmiş “Ölçü ve Ölçü Aletleri Tamir ve Ayar Yetki Belgesi”ne veya Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenmiş “Ödeme Kaydedici Cihazlar Yetkili Firma Belgesi”ne sahip olması.

 

2. Servis hizmetinin başvuru sahibinin kendi personeli tarafından sağlanması halinde ise her bir coğrafi bölgede asgari 10 olmak üzere toplamda bu konuda mesleki yeterliliğe sahip 140 personel bulunması,

 

3. Ek-2'de yer alan koşullara sahip hizmet verecek çağrı merkezi bulunması, zorunludur.

 

(4) İzin başvurulan Petrol Piyasası Dairesi Başkanlığı tarafından üçüncü fıkrada yer alan idari, mali ve teknik koşullar kapsamında değerlendirilir. Kurum başvuru sahibinden ilave her türlü bilgi ve belgeyi talep edebilir. Değerlendirme soması başvuru karar alınmak üzere Kurula sunulur. Kurul Kararı ile bayi denetim sisteminin kurulması, uygulanması, bakım ve onarımı için yetkilendirilmiş otomasyon şirketi izni verilen başvuru sahibi, iznin Kurum internet sitesinde yayımlanmasını takiben dağıtıcı lisans sahibi ile yapılan hizmet sözleşmesini Kuruma sunduktan sonra hizmet verebilir.

 

(5) İzin başvurusu Kurul tarafından reddedilen tüzel kişilere, ret gerekçeleri bildirilir ve ödenmiş olan izin bedeli, yazılı talep sonrasında iade edilir.

 

Yetkilendirilmiş otomasyon şirketinin hak ve yükümlülükleri

 

Madde 5 - (1) Yetkilendirilmiş otomasyon şirketi;

 

a) Dağıtıcı lisans sahipleri için bayi denetim sistemi kurma, uygulama, bakım ve onarım hizmeti vermekle,

 

b) Hizmet vereceği dağıtıcı lisans sahibi ile yapacağı sözleşme ile verilecek hizmet koşullarını belirlemekle,

 

c) Bayi denetim sistemi kapsamında yürüteceği sistem kurulum, uygulama, bakım ve onarım faaliyetlerini TS, EN, ISO, IEC standartlarından herhangi birine, bu standartlar da yoksa, TSE tarafından kabul gören diğer standartlara ve/veya dokümanlara uygun yürütmek ve standartlarda belirtilen uygun cihaz ve ekipman kullanmakla,

 

ç) Dağıtıcı lisans sahibinin talebi ve/veya arızanın doğrudan tespiti halinde, bayi denetim sisteminde oluşan arızalara 24 saat içerisinde müdahale etmekle ve oluşan arızayı 1240 sayılı Karar’da belirtilen kapsam ve süre içerisinde gidermekle,

 

d) Talep edilmesi halinde her türlü bilgi ve belgeyi Kuruma sunmakla,

 

e) Başvuru aşamasında aranan koşulları izin süresince de sağlamakla,

 

f) Yılda en az iki kere olmak üzere hizmet verdiği akaryakıt istasyonunda bayi denetim sisteminin ilgili mevzuata uygun olarak çalıştığını denetlemek ve bu denetimde gerçekleştirilen işlemleri kayıt altına almakla, yükümlüdür.

 

(2) Yetkilendirilmiş otomasyon şirketi, dağıtıcı ile yapılan sözleşmeyi Kuruma sunmadan bayi denetim sistemi kurma, uygulama, bakım ve onarım faaliyeti yapamaz.

 

(3) Yetkilendirilmiş otomasyon şirketi elde ettiği ticari sır niteliğindeki bilgilerin güvenliğinden ve gizliliğinden sorumludur.

 

(4) Yetkilendirilmiş otomasyon şirketi, bayi denetim sistemim kurmak ve uygulamak için sözleşme yaptığı dağıtıcı lisans sahibi ile birlikte;

 

a) Bayi denetim sistemine ait her türlü cihaz ve ekipmanın dışarıdan yetkisiz kişilerin müdahalesini önleyecek şekilde eksiksiz ve tanı olarak kurulmasından,

 

b) Bayi denetim sistemine izinsiz müdahaleyi ve bayideki kayıt dışı ikmali anında tespit etmeye yönelik otomatik uyarı sisteminin kurulmasından,

 

c) 1240 sayılı Kararın eki olan “Otomasyon Sistemi Kılavuzu’nda belirlenen usul ve esaslar dahilinde verilerin;

 

1. Yetkisiz kişilerce müdahale edilemeyecek şekilde doğru olarak üretilmesi, korunması ve saklanmasından,

 

2. Kurama doğra ve eksiksiz şekilde gönderilmesinden,

 

müştereken sorumludur.

 

İzin ve vize süresi

 

Madde 6 - (1) İzin süresi altı yıl olup izin süresi bitiminden en fazla altı ay, en az üç ay önce yetkilendirilmiş otomasyon şirketi vize bedelinin yatırıldığına ilişkin dekontun Ek-1’de yer alan başvuru dilekçesi ve Ek-4'te yer alan evrak ile vize için Kuruma başvurur. Kimim tarafından izin alma koşullarını sağlayan yetkilendirilmiş otomasyon şirketinin izni altı yıl süre ile vize edilerek uzatılır. Belirtilen sürede vize başvurusu yapmayan yetkilendirilmiş otomasyon şirketi ancak yem izin başvurusu yapabilir.

 

Dağıtıcı lisans sahiplerinin yükümlülükleri

 

Madde 7 - (1) Dağıtıcı lisans sahipleri;

 

a) Bayi denetim sisteminin kurulması, uygulanması, bakım ve onanım faaliyetlerine ilişkin yükümlülüklerini yapacakları sözleşme kapsamında sadece yetkilendirilmiş otomasyon şirketi aracılığı ile yerine getirir.

 

b) Bayı denetim sistemi kapsamında Ek-3'te yer alan koşulların yetkilendirilmiş otomasyon şirketi tarafından sağlanması için gerekli tedbirleri alır.

 

c) Bayilerine ait her bir akaryakıt istasyonunda, bayi denetim sisteminin kurulması, uygulanması, bakım ve onanım için yetkilendirilmiş yalnızca bir otomasyon şirketinden hizmet alır.

 

İznin iptali ve sona erdirilmesi

 

Madde 8 - (1) Kurumca yürütülecek ön araştırına ve soruşturma neticesinde Kanun ve ilgili mevzuata aykırı fiil işlediği veya yapılan talep veya işlemlerde, Kanuna karşı hile veya yalan beyanda bulunulduğunun tespiti halinde yetkilendirilmiş otomasyon şirketine ait izin Kurul tarafından iptal edilir.

 

(2) Bu Kararın 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendi ile (e) bendinin (1) numaralı alt bendinde belirtilen süre içerisinde koşulları sağlayamayan yetkilendirilmiş otomasyon şirketine ait izin Kurul tarafından sona erdirilir.

 

(3) İzin, süresinin bitiminde veya yetkilendirilmiş otomasyon şirketi hakkındaki iflas kararının kesinleşmesi ya da ticari faaliyetinin sona ermesi halinde kendiliğinden sona erer.

 

(4) Yetkilendirilmiş otomasyon şirketinin izni sonlandırmak istemesi halinde, sonlandırma işleminden en az altı ay önce hizmet verdiği dağıtıcı lisans sahiplerini yazılı olarak bilgilendirir.

 

İdari yaptırım

 

Madde 9 - (1) Yetkilendirilmiş otomasyon şirketinin ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunun 19 uncu maddesi gereği işlem tesis edilir.

 

İzin ve vize bedelinin belirlenmesi

 

Madde 10 - (1) İzin ve vize bedelleri, her yıl için 31 Aralık’tan önce Kurul tarafından belirlenerek Resmi Gazete’de yayımlanır.

 

(2) 2021 yılı izin bedeli 250.000 TL olarak uygulanır.

 

Yürürlük

 

Madde 11 - (1) Bu Kararın;

 

a) 5, 7 ve 9 uncu maddeleri 1/1/2022 tarihinde,

 

b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 

Madde 12 - (1) Bu Karar hükümlerim Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)

 

 

EKLER:

EK-1 Başvuru Dilekçesi

EK-2 Başvuru Sahibinde Asgari Aranacak Şartlar

EK-3 Dağıtıcı Lisans Sahiplerinin Bayi Denetini Sisteminde Asgari Sağlayacağı Koşullar EK-4 Yetkilendirilmiş Otomasyon Şirketi Başvurusunda Sunulması Gereken Bilgi ve Belgeler

 

 

NOT: EKİ İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ


Full & Egal Universal Law Academy