Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4646 S. K. m. 11) (4628 S. K. m. 5/A) (Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliği m. 11, Geç. m. 2) (Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği m. 36, 37, 38, 45)
RGT: 31.12.2011
RG NO: 28159  
Karar No: 3603
Karar Tarihi: 28/12/2011 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 28/12/2011 tarihli toplantısında, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun 11 inci maddesi, 4628 sayılı Kanunun 5/A (f) bendi, Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliğinin 11 inci ve Geçici 2 nci maddeleri ile Doğal Gaz Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 36 ncı, 37 nci, 38 inci, 39 uncu ve 45 inci maddeleri uyarınca, 2012-2016 yıllarını kapsayan dönem boyunca uygulanmak üzere, doğal gaz piyasası ile ilgili bağlantı tarifeleri ve iç tesisat proje onay, kontrolörlük, test ve işletmeye alma işlemleri bedelleri ile bu bedellerin uygulanmasına yönelik usul ve esaslar hakkında aşağıdaki Kararı almıştır.
Madde 1 - (1) Şehir içi doğal gaz dağıtım tüzel kişilerinin konut ve ısınma amaçlı doğal gaz kullanan abonelere uyguladığı;
Abone bağlantı bedeli: Sayaç dahil, dağıtım şebekesinin abone iç tesisatına bağlantısı için gereken proje, işçilik, malzeme, kontrol ve onay harcamalarının abone başına düşen payını ifade eden sabit bedeldir.
(2) Abone bağlantı bedeline sayaç bağlantı malzemeleri ve sayaç montaj bedelleri dahildir.
Madde 2 - (1) 4646 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten evvel alınmış bir hak, belge, izin ve yetkilendirmeye müsteniden doğal gaz dağıtım faaliyetinde bulunan şehir içi doğal gaz dağıtım tüzel kişilerinin konut ve ısınma amaçlı doğal gaz kullanan abonelere uygulayacağı sayaç dahil abone bağlantı bedeli üst sınırı ilk bağımsız bölüm sayısı (BBS) için 315 TL olarak tespit edilmiştir.
(2) Bağlantı talebinde bulunulan binadaki daire sayısına göre hesaplanacak BBS; dairenin 200 m² ye kadar brüt alanı için 1 (bir) alınır, bundan sonraki ilave her 100 m² ye kadar alan için abone bağlantı bedeli 260 TL artırılır.
(3) Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 40 ıncı maddesi kapsamında abonelerin yazılı talebi doğrultusunda, dağıtım şirketi tarafından mevcut mekanik sayacın ön ödemeli sayaç ile değiştirilmesi durumunda alınacak bedel 122 TL olarak tespit edilmiştir.
Madde 3 - (1) Kurumun yaptığı ihale sonucu lisans almış dağıtım şirketleri lisanslarında belirlenen abone bağlantı bedelini uygular. Söz konusu dağıtım şirketleri için, lisans yürürlük tarihinden başlamak üzere ilk 5 yıllık sürenin dolmasından sonra, bu Kararın 2 nci maddesinde belirtilen hükümler geçerlidir.
Madde 4 - (1) Mal ve hizmet üretim amaçlı doğal gaz kullanacak abonelere münferit bağlantı yapılacak olması halinde bağlantı, abonenin seçimine bağlı olarak, abone tarafından sertifika sahibi kişilere veya dağıtım şirketlerine yaptırılır. Söz konusu bağlantının abone tarafından dağıtım şirketine yaptırılması halinde, dağıtım şirketinin aboneye uygulayacağı abone bağlantı bedeli; bağlantı ve regülatör sayaç seti bedelleri toplamından oluşur. Abone bağlantı bedeli; bağlantı tipi, mesafe ve regülatör sayaç seti kapasitesine göre hesaplanacak bağlantı maliyetine % 10 ilave edilerek bulunan toplam bedeli geçemez. Talep edilmesi halinde, dağıtım şirketi bağlantı ile ilgili gerçek maliyetlerini onaylı belgelerle ispat etmekle yükümlüdür.
(2) Söz konusu bağlantının abone tarafından sertifika sahibi kişiye yaptırılması halinde, bağlantı ile ilgili vereceği hizmetler için dağıtım şirketinin aboneden alacağı bedel ilk 100 metrelik bağlantı için 260 TL’yi, ilave her metre için 1,7 TL’yi geçemez.
(3) Mal ve hizmet üretim amaçlı doğal gaz kullanacak abonelere münferit bağlantı yapılmayacak olması ve konutlarla aynı binada bulunması halinde, 2 nci ve 3 üncü madde hükümleri uygulanır.
Madde 5 - (1) Serbest tüketicilere münferit bağlantı yapılacak olması halinde bağlantı, tüketicinin seçimine bağlı olarak, tüketici tarafından sertifika sahibi kişilere veya dağıtım şirketlerine yaptırılır. Söz konusu bağlantının serbest tüketici tarafından dağıtım şirketine yaptırılması halinde, bağlantı bedeli taraflar arasında serbestçe belirlenir. Ancak, dağıtım şirketleri serbest tüketicilere yapacağı bağlantılarda eşit durumda bulunan serbest tüketiciler arasında ayrım yapamaz. Talep edilmesi halinde, dağıtım şirketi bağlantı ile ilgili gerçek maliyetlerini onaylı belgelerle ispat etmekle yükümlüdür.
(2) Münferit bağlantı yapılacak serbest tüketiciler dağıtım şirketleri tarafından bağlantıyı sertifikalı firmalara da yaptırabileceği konusunda bilgilendirilir. Dağıtım şirketleri bu kapsamda Kurum tarafından istenen uygulamaları hayata geçirir.
(3) Söz konusu bağlantının serbest tüketici tarafından sertifika sahibi kişiye yaptırılması halinde, dağıtım şirketinin ilgili tüketiciden bağlantı ile ilgili vereceği hizmetler için alacağı bağlantı bedeli bu Kurul Kararının 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükümlerine göre belirlenen bedeli geçemez.
(4) Serbest tüketicilerin konutlarla aynı binada bulunması ya da aynı servis kutusundan bağlanması ve teknik olarak münferit hat yapılma zorunluluğu bulunmaması hallerinde, bu serbest tüketicilere 2 nci madde hükümleri uygulanır.” şeklinde değiştirilmesi,
Madde 6 - (1) Şehir içi doğal gaz dağıtım şirketlerinin, ön ödemeli sayaç kullanan müşterileri hariç, diğer müşterilerinden her bir kullanım yerine göre ayrı ayrı tahsil edeceği güvence bedeli üst sınırı, abonenin kullanım yerlerine göre; kombi için 287 TL/adet, soba için 287 TL/konut, merkezi sistem için 287 TL x BBS, ocak ve/veya şofben için 70 TL olarak belirlenmiştir.
(2) Serbest tüketiciler ile mal ve hizmet üretim amaçlı doğal gaz kullanan tüketicilerden alınacak güvence bedeli için üst sınırı, tüketicinin 2 (iki) aylık maksimum tüketimi karşılığı doğal gaz bedelini geçemez. 2 (iki) aylık maksimum tüketim karşılığı alınacak olan güvence bedeli aşağıdaki şekilde hesaplanır:
GB = (2 x ÇS x ÇG x YCST x BF ) + (K x KS) + (S X SS) + (O X OS) + (Ş X ŞS)
GB, serbest tüketiciler ile mal ve hizmet üretim amaçlı doğal gaz kullanan müşterilerden alınacak güvence bedeli üst sınırını (TL);
ÇS, müşteri ile dağıtım şirketi arasında belirlenen günlük çalışma saatini (saat);
ÇG, müşteri ile dağıtım şirketi arasında belirlenen aylık çalışma gününü (gün);
YCST, müşteri ile dağıtım şirketi arasında belirlenen, kombi, soba, ocak ve şofben hariç yakıcı cihazların ortalama saatlik tüketimlerini (metreküp/saat);
BF, sözleşmenin imzalandığı ay geçerli olan tüm vergiler dahil perakende doğalgaz satış fiyatını (TL/metreküp);
K, bu maddenin birinci paragrafında kombi için belirlenmiş güvence bedeli tutarını;
KS, kombi sayısını;
S, bu maddenin birinci paragrafında soba için belirlenmiş güvence bedeli tutarını;
SS, soba sayısını;
O, bu maddenin birinci paragrafında ocak için belirlenmiş güvence bedeli tutarını;
OS, ocak sayısını;
Ş, bu maddenin birinci paragrafında şofben için belirlenmiş güvence bedeli tutarını;
ŞS, şofben sayısını;
ifade eder.
(3) Serbest tüketici ile mal ve hizmet üretim amaçlı doğal gaz kullanan müşterilerin merkezi sisteme dahil olması ve ayrı bir yakıcı cihazının bulunmaması durumunda bu maddenin birinci fıkrası hükümleri uygulanır.
(4) Müşterinin iç tesisat projesinin tadil edilmesi halinde, güvence bedeli yalnızca tadilat konusu cihaz için yukarıdaki formülasyona uygun olarak yeniden hesaplanır. Tadilat dolayısıyla;
a) Cihaz sayısının değişmesi halinde, eklenen ya da çıkarılan cihaz için hesaplanan yeni tutar,
b) Mevcut bir cihazın yenisi ile değiştirilmesi halinde ise eski ve yeni cihaz arasındaki kapasite farkı için hesaplanan tutar,
dikkate alınır.
(5) Mal ve hizmet üretim amaçlı doğal gaz kullanan aboneler ile serbest tüketiciler güvence bedeli olarak nakit yerine banka kesin teminat mektubu da verebilir. Güvence bedelini teminat mektubu olarak ödeme hakkı bulunan tüketicilerden güvence bedelini daha önce nakit olarak vermiş olanların, talep etmeleri halinde, nakit güvence bedelleri teminat mektubuyla değiştirilir. Değiştirme işlemi, nakit güvence bedelinin bu maddenin altıncı fıkrası kapsamında güncelleştirilen karşılığı tutarında teminat mektubu verilmesi şartıyla, güncelleştirilen nakit güvence bedelinin taksitler halinde, doğal gaz faturalarından en fazla altı ay içerisinde mahsup edilmesi suretiyle gerçekleştirilir. Güvence bedelini teminat mektubu olarak veren tüketiciler için dağıtım şirketi tarafından her yılın Ocak ayı içerisinde ilave teminat mektubu tutarı hesaplanır ve dağıtım şirketinin talep etmesi halinde, ilave teminat mektubu, ilgili tüketici tarafından bildirimi takip eden otuz gün içerisinde dağıtım şirketine sunulur. İlave teminat mektubu; daha önce ilave teminat mektubu sunmamış tüketiciler için teminat mektubunun sunulduğu tarihte, ilave teminat mektubu sunmuş olan tüketiciler içinse en son ilave teminat mektubunun sunulduğu tarihte geçerli olan tüm vergiler dahil perakende doğal gaz satış fiyatı ile hesaplamanın yapıldığı Ocak ayında ilgili tüketici için geçerli olan tüm vergiler dahil perakende doğal gaz satış fiyatı arasındaki farkın teminat mektubuna esas doğal gaz miktarına uygulanması suretiyle hesaplanır.
(6) 05/03/2003 tarihinden sonra güvence bedeli alınan müşterilerden, sözleşmesi sona eren veya mekanik sayacı ön ödemeli sayaç ile değiştirilenlerin, dağıtım şirketinde bulunan güvence bedeli, tüm borçların ödenmiş olması ve nakit olarak alınan güvence bedellerinin T. C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık olarak ilan edilen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) esas alınarak aşağıdaki formüle göre güncelleştirilmesi şartıyla, talep tarihinden itibaren beş gün içerisinde kendisine veya onun yetkili temsilcisine iade edilir.
İade Tutarı=SE/GE × GB
Bu formülde geçen;
SE: Aboneliğin sona erdiği günün içinde bulunduğu aydan iki önceki aya ilişkin açıklanmış olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE),
GE: Aboneliğin başladığı günün içinde bulunduğu aydan iki önceki aya ilişkin açıklanmış olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE),
GB: Girişte tahsil edilen güvence bedelini (TL)
ifade eder.
Madde 7 - (1) Şehir içi doğal gaz dağıtım şirketlerinin, Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 44 üncü maddesine göre doğal gazı kesilerek hizmeti durdurulan müşterilerine uygulayacağı sayaç açma-kapama bedeli üst sınırı, yalnızca sayaç kaparken uygulanmak üzere 21 TL olarak tespit edilmiştir.
Madde 8 - (1) Dağıtım şirketlerinin iç tesisat proje onay, kontrolörlük, test ve işletmeye alma işlemleri bedelleri üst sınırları sayaç çeşitlerine göre aşağıda belirlenmiştir.
SAYAÇ TİPİ
İÇ TESİSAT PROJE ONAY, KONTROLÖRLÜK, TEST VE İŞLETMEYE ALMA BEDELİ
G4, G6 (TL/Adet)
21
G10, G16, G25 (TL/Adet)
39
G40, G65, G100 (TL/Adet)
78
G160, G250, G400 (TL/Adet)
118
G400 den büyük (TL/Adet)
159    
Kolon Hattı (TL/Proje)
21
(2) Bu bedeller iç tesisat sertifikası sahibi kişilerce dağıtım şirketlerine ödenir. Birinci kontrolde uygunluk alamayan tesisatlarda ikinci ve üçüncü kontrol ücreti olarak ilk kontrol ücretinin en fazla % 50’ si tahsil edilir. Daha sonra kontrol gerekmesi halinde ücret alınmaz.
(3) İç tesisat tadilat projeleri için de yukarıda belirlenen bedeller uygulanır.
(4) Dağıtım Şirketleri, iç tesisat sertifikası sahibi kişilerden Kurul tarafından belirlenen bedellerin dışında herhangi bir ad altında başka bir bedel alamaz.
Madde 9 - (1) Döviz bazında düzenlenen bedellerin Türk Lirasına çevrilmesinde, abonenin dağıtım şirketi ile sözleşme imzaladığı günün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Döviz Alış kuru kullanılır.
Madde 10 - (1) Bu Kararda belirlenen bedeller 2012 yılı için geçerli olan bedellerdir. Bu bedeller her yıl Aralık ayında T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Genel İndeksi’ndeki Yıllık Değişim (Bir Önceki Yılın Aynı Ayına Göre Değişim) oranı ile güncellenir. Bu şekilde güncellenen bedeller dağıtım şirketleri tarafından yürürlüğe girmeden önce internet sitesinde yayımlanır ve geçerli olduğu dönem boyunca internet sitesinde duyurulur.
Madde 11 - (1) Bu Kararda belirlenen bedellere, Katma Değer Vergisi dâhil değildir.
Madde 12 - (1) Bu Kararda düzenlenen tarifelerde, belirtilenlerin dışında herhangi bir unsur yer alamaz.
Madde 13 - (1) Bu Karar, 01/01/2012 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 14 - (1) Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy