Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 4)

 

RGT: 16.12.2017

RG NO: 30272

Karar No:7513

Karar Tarihi: 13/12/2017

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 13/12/2017 tarihli toplantısında; 31/12/2016 tarihli ve 29935 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 23/05/2003 tarihli ve DİL/148-17/021 numaralı iletim lisansı sahibi Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) ikinci uygulama dönemine ilişkin 29/12/2016 tarihli ve 6821 sayılı Kurul Kararında değişiklik yapılmasına dair aşağıdaki Karar alınmıştır.

 

MADDE 1- 29/12/2016 tarih ve 6821 sayılı Kurul Kararı’nın birinci bölümünün üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

“İletim tarifelerinde giriş-çıkış sistemi esas alınmakta olup tarifeler kapasite ve hizmet bedellerinden oluşur. Kapasite bedelleri; 14 giriş noktası, 1 çıkış noktası ve 1 ihracat çıkış noktası için belirlenerek ilgili noktalar için rezerve edilen kapasiteye uygulanır. Ayrıca, sistemde taşınan gaz miktarına uygulanmak üzere ülke genelinde geçerli olan hizmet bedeli belirlenir.”

 

MADDE 2 - 29/12/2016 tarih ve 6821 sayılı Kurul Kararı’nın ikinci bölümünün “2.1. Kapasite Bedellerine Esas Noktalar” bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

“İletim şebekesinin kapasite bedellerine esas alınan noktaların tanımları aşağıda belirtilmektedir:

 

Giriş 1: Rusya-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı ile Türkiye ’ye giriş yapan doğal gazın, miktarları ile kalitesinin belirlendiği Malkoçlar Ana Ölçüm istasyonu’dur.

 

Giriş 2: Marmara Ereğlisi LNG Terminalinde, iletim şebekesine sevk edilen gazlaştırılmış LNG’nin miktarlarının ve kalite değerlerinin belirlendiği ölçüm ünitesinin çıkış vanasının çıkış tarafıdır.

 

Giriş 3: Mavi Akım Doğal Gaz Boru Hattı ile Türkiye’ye giriş yapan doğal gazın, miktarları ile kalitesinin belirlendiği Durusu Ana Ölçüm istasyonu’dur.

 

Giriş 4: İran-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı’nın Türkiye sınırına girdiği nokta olup, teslim alınan miktarlar ve kalite değerleri Iran tarafındaki Bazargan Ölçüm İstasyonu’nda belirlenir.

 

Giriş 5: Azerbaycan-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı ile Türkiye’ye giriş yapan doğal gazın, miktarları ile kalitesinin belirlendiği Türkgözü Ana Ölçüm istasyonu'dur.

 

Giriş 6: Egegaz Aliağa LNG Terminalinde, iletim şebekesine sevk edilen gazlaştırılmış LNG’nin miktarlarının ve kalite değerlerinin belirlendiği ölçüm ünitesinin çıkış vanasının çıkış tarafıdır.

 

Giriş 7: BOTAŞ Kuzey Marmara ve Değirmenköy-Silivri Doğal Gaz Yeraltı Depolarından çekilerek iletim şebekesine sevk edilen doğal gazın miktarlarının ve kalite değerlerinin belirlendiği ölçüm ünitesinin çıkış vanasının çıkış tarafıdır.

 

Giriş 8: TP Akçakoca Üretim Tesislerinden iletim şebekesine sevk edilen doğal gazın miktarlarının ve kalite değerlerinin belirlendiği ölçüm ünitesinin çıkış vanasının çıkış tarafıdır.

 

Giriş 9: TEMİ Edirne Üretim Tesislerinden iletim şebekesine sevk edilen doğal gazın miktarlarının ve kalite değerlerinin belirlendiği ölçüm ünitesinin çıkış vanasının çıkış tarafıdır.

 

Giriş 10: ETKİ Aliağa FSRU Terminalinde, iletim şebekesine sevk edilen gazlaştırılmış LNG’nin miktarlarının ve kalite değerlerinin belirlendiği ölçüm ünitesinin çıkış vanasının çıkış tarafıdır.

 

Giriş 11: Tuz Gölü Yeraltı Depolama Tesisinden çekilerek iletim şebekesine sevk edilen doğal gazın miktarlarının ve kalite değerlerinin belirlendiği ölçüm ünitesinin çıkış vanasının çıkış tarafıdır.

 

Giriş 12: ATARSA Gelibolu Üretim Tesislerinden iletim şebekesine sevk edilen doğal gazın miktarlarının ve kalite değerlerinin belirlendiği ölçüm ünitesinin çıkış vanasının çıkış tarafıdır.

 

Giriş 13: Dörtyol LNG Terminalinde, iletim şebekesine sevk edilen gazlaştırılmış LNG’nin miktarlarının ve kalite değerlerinin belirlendiği ölçüm ünitesinin çıkış vanasının çıkış tarafıdır.

 

Giriş 14: Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Boru Hattından Eskişehir İli Seyitgazi İlçesinde iletim şebekesine sevk edilen doğal gazın miktarlarının ve kalite değerlerinin belirlendiği ölçüm ünitesinin çıkış vanasının çıkış tarafıdır.

 

Çıkış Noktası: Taşıyıcı tarafından teslim alınan doğal gazın, Taşıtanlara veya onlar adına hareket edenlere teslim edildiği tüm çıkış noktaları, tek bir çıkış zonu içinde yer alıyor olarak değerlendirilmiştir.

 

İhracat Çıkış Noktası: Türkiye - Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı’nın Yunanistan sınırına girdiği nokta olup, teslim edilen miktarlar ve kalite değerleri Yunanistan tarafındaki Kipi Ölçüm İstasyonunda belirlenir.”

 

MADDE 3 - Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 4 - Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy