Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 4)

 

RGT: 18.08.2018

RG NO: 30513

Karar No: 8018

Karar Tarihi: 16/08/2018

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 16/08/2018 tarihli toplantısında; 31/01/2018 tarihli ve 30318 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 25/01/2018 tarihli ve 7661-3 sayılı Kurul Kararının Ek-2'sinde yer alan “Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası İşletim Gelir Tavanının Karşılanması İçin Uygulanacak Bedel ve Komisyonlar ile Uygulamaya İlişkin Yöntem Bildirimi”nin ekte yer alan şekilde değiştirilmesine,

 

karar verilmiştir.

 

EK:

 

ORGANİZE TOPTAN DOĞAL GAZ SATIŞ PİYASASI İŞLETİM GELİR TAVANININ KARŞILANMASI İÇİN UYGULANACAK BEDEL VE KOMİSYONLAR İLE UYGULAMAYA İLİŞKİN YÖNTEM BİLDİRİMİ

 

Amaç

 

Madde 1 - (1) Bu Bildirimin amacı, Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası piyasa işletim gelir tavanının karşılanması için uygulanacak bedel ve komisyonlar ile uygulanmaya ilişkin yöntemin belirlenmesidir.

 

Kapsam

 

Madde 2 - (1) Bu Bildirim, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası piyasa işletim faaliyeti gelirlerinin belirlenmesinde kullanılacak yöntem ile bu yönteme dair usul ve esasları kapsar.

 

Dayanak

 

Madde 3 - (1) Bu Bildirim, Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası İşletim Usul ve Esaslarına (PUE) dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

 

Madde 4 - (1) Bu Bildirimde geçen;

 

a) EPİAŞ: Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketini,

 

b) Kurul: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunu,

 

c) Kurum: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu,

 

d) OTSP: Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasasını,

 

e) Piyasa İşletim Gelir Tavanı (PİGT): EPİAŞ’ın bir tarife yılında toplayacağı gelirin sınırını,

 

f) Piyasa İşletmecisi: Sürekli Ticaret Platformunu kuran ve merkezi karşı taraf olarak işleten, piyasa işletim lisansı sahibi EPİAŞ’ı,

 

g) Tarife Teklifi: EPİAŞ Yönetim Kurulu tarafından tespit edilerek Kurul onayına sunulan, PİGT’in karşılanması için uygulanacak bedel ve komisyonlar ile uygulamaya ilişkin yöntem bildiriminden oluşan teklifi,

 

h) Sürekli Ticaret Platformu (STP): Piyasa İşletmecisi tarafından Yönetmelik çerçevesinde OTSP’ye yönelik olarak kurulan ve elektronik ortamda işletilen ticaret platformunu

 

ifade eder.

 

(2) Bu bildirimde geçmekle birlikte tanımlanmamış diğer kavramlar ilgili mevzuattaki anlam ve kapsama sahiptir.

 

Piyasa İşletim Gelir Tavanının Dağıtılması

 

Madde 5 - (1) Piyasa İşletmecisinin doğal gaz piyasası işletim faaliyetleri çerçevesinde tek sunucu statüsünde sağladığı hizmetler kapsamında ihtiyaç duyduğu gelir, piyasa katılımcılarından ve sistem kullanıcılarından piyasa işletim ücreti ve dengesizliklerin uzlaştırılması işletim ücreti olarak karşılanır. Piyasa İşletmecisi tarafından piyasa katılımcılarına ve sistem kullanıcılarına söz konusu ücretler dışında herhangi bir bedel yansıtılamaz.

 

OTSP’deki Ücretlere İlişkin Esaslar

 

Madde 6 - (1) Piyasa işletim gelir tavanı ve buna ilişkin parametreler, ilgili mevzuattaki hükümlere uygun olarak sabit ve değişken maliyetlerin karşılanması ve yatırımların sürdürülmesi için makul bir getiri elde edilmesine izin verilecek şekilde belirlenir. Piyasa işletim ücreti ve dengesizliklerin uzlaştırılması işletim ücreti, doğal gazın alım ve satımına ilişkin tutarlardan ayrı olarak tahakkuk ettirilir ve Piyasa İşletmecisi tarafından söz konusu ücretler STP aracılığıyla piyasa katılımcılarına ve sistem kullanıcılarına bildirir.

 

OTSP’deki Ücretlere İlişkin Hesaplama Yöntemleri

 

Madde 7 - (1) İlgili piyasada gerçekleşmiş piyasa hacimleri ve dengesizlik miktarları dikkate alınarak gerçekleşecek piyasa hacimleri ve uzlaştırmaya konu olacak dengesizlik miktarları tahmin edilir. Tahmin edilen bu miktarlar, doğal gaz piyasası için her bir piyasa katılımcısı ve sistem kullanıcısından alınacak olan birim işlem ücreti ve birim dengesizlik uzlaştırma ücreti hesaplamasında kullanılır. Bu birim ücretlerin, Piyasa İşletmecisinin doğal gaz piyasasını işletmek için yapacağı harcamaları karşılayacak düzeyde olması esastır. Bununla birlikte ilgili hizmetler için yurtdışı birim fiyatlar da referans alınabileceği gibi farklı yöntemler de kullanılabilir.

 

Piyasa İşletim Ücreti

Madde 8- (1) Her bir piyasa katılımcısına tahakkuk ettirilecek piyasa işletim ücreti aşağıdaki kalemlerden meydana gelir;

 

a) Yıllık katılım ücreti,

 

b) İşlem ücreti,

 

c) Kabul edilmeyen itiraz ücreti.

 

Yıllık Katılım Ücreti

 

Madde 9 - (1) Yıllık katılım ücreti, her yıl tarife Kurul kararı ile belirlenir ve Piyasa İşletmecisi tarafından her bir piyasa katılımcısından tahsil edilir.

 

İşlem Ücreti

 

Madde 10 - (1) Piyasa katılımcılarından alınacak birim işlem ücreti, tarife Kurul kararı ile belirlenir. Piyasa katılımcılarının aylık bazda ödeyeceği toplam işlem ücreti Eşitlik (l)’e göre hesaplanır.

 

FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Kabul Edilmeyen İtiraz Ücreti

 

Madde 11 - (1) STP’de gerçekleşen eşleşmelere yapılan itirazların, Piyasa İşletmecisi tarafından haklı bulunmaması durumunda itiraz sonucu, ret gerekçesi ile birlikte ilgili piyasa katılımcısına bildirilir. Kabul edilemeyen itiraz ücreti, Eşitlik (2)’ye göre hesaplanır.

 

FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Piyasa İşletim Ücretinin Hesaplanması

 

Madde 12 - (1) Piyasa katılımcılarının aylık bazda ödeyeceği piyasa işletim ücreti Eşitlik (3)’e göre hesaplanır.

 

FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Dengesizliklerin Uzlaştırılması İşletim Ücreti

 

Madde 13 - (1) Sistem kullanıcılarından alınacak dengesizlik uzlaştırma işletim ücreti, tarife Kurul kararı ile belirlenir. Sistem kullanıcılarının aylık bazda ödeyeceği toplam dengesizliklerin uzlaştırılması işletim ücreti Eşitlik (4)’e göre hesaplanır.

 

FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Geçiş Dönemi

 

Geçici Madde 1 - (1) OTSP’nin işletmeye alındığı 2018 yılı, geçiş dönemi olarak adlandırılır. İlgili yıl yönelik tahmin yapabilmek için gerekli olan geçmiş yıllara ait piyasa hacimleri ve piyasa bazlı dengesizlik miktarları mevcut olmadığından birim ücretler, Avrupa piyasalarındaki birim ücretler ile söz konusu piyasalardaki gaz fiyatları arasındaki oran baz alınarak belirlenir.

 

(2) 2018 yılı için yıllık katılım ücreti alınmaz.

 

Yürürlük

 

Madde 14 - (1) Bu Bildirim yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 

Madde 15 - (1) Bu Bildirim hükümlerini Kurum Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy