Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4646 S. K. m. 8, Geç. m. 2) (Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği m. 9, EK - 1, EK - 2)
RGT: 29.04.2006
RG NO: 26153 
Karar No:725
Karar Tarihi: 13/4/2006            
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 13/4/2006 tarihli toplantısında, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun Geçici 2 nci maddesi uyarınca, BOTAŞ'ın mevcut sözleşmelerinin var olduğu ülkeler dışındaki ülkelerden yapılacak ithalat için yapılacak müracaatlara ve müracaatların değerlendirilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek üzere aşağıdaki Karar alınmıştır:
Madde 1 - 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun Geçici 2 nci maddesi uyarınca, BOTAŞ'ın mevcut sözleşmelerinin var olduğu ülkeler dışındaki ülkelerden doğal gaz ithalatı yapmak isteyen tüzel kişiler ithalat lisans başvurularını Kuruma yapar.
Madde 2 -İthalat lisans başvurusunda bulunan tüzel kişi, Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği Ek-1’de yer alan "Lisans Başvuru Dilekçesi" ve Ek-2’deki "Taahhütname" ve (3) numaralı ekinin ilk on maddesi ile 11 inci maddesinin (a) fıkrası (ii), (iii), (iv), (v)bentlerinde yer alan bilgi ve belgeleri ve anılan fıkranın (i) bendi kapsamında “ithal edilecek doğal gazın kaynağı, rezervi, üretim tesisleri ve iletim sistemi hakkında kesin bilgi ve garanti”ye ilişkin ithal edilecek doğal gazın satıcı tarafından verilecek belgeyi Kuruma sunar. Atıl kapasitesi bulunan depolama lisansı sahibi şirketler, ithalat lisansı için başvuracak tüzel kişilere depolama hizmeti verme hususunda taahhütte bulunur veya kira sözleşmesi imzalar. İthalat lisans başvurusu Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 8 inci maddesi kapsamında değerlendirilir.
Madde 3 - Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği başvuru esaslarına göre eksiksiz olarak yapıldığı tespit edilen ithalat lisans başvurusu için Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 9 uncu maddesi kapsamında lisans alma bedelinin yüzde birinin Kurum hesabına yatırıldığının tevsik edilmesini takiben başvuruda belirtilen; yıllık ve mevsimlik ithalat miktarları ile ithalat süresi BOTAŞ’a bildirilerek, söz konusu ithalatın yapılmasının mevcut sözleşmelerinden ve ihracat bağlantılarından doğan yükümlülüklerini ifa etmesine engel teşkil edip etmeyeceği ile Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nun 8 inci maddesi (b) fıkrası çerçevesinde bu miktarda doğal gazın sisteme girmesi halinde ciddi ekonomik ve mali güçlüklere neden olup olmayacağı hususlarındaki görüşünü gerekçeleri ile birlikte Kuruma sunması istenir.
BOTAŞ tarafından söz konusu ithalatın yapılmasının mevcut sözleşmelerinden ve ihracat bağlantılarından doğan yükümlülüklerini ifa etmesine engel teşkil edeceğinin veya Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nun 8 inci maddesi (b) fıkrası çerçevesinde bu miktarda doğal gazın sisteme girmesi halinde ciddi ekonomik ve mali güçlüklere neden olacağının bildirilmesi halinde, ithalat lisans başvurusu Kurul tarafından reddedilir.
BOTAŞ tarafından söz konusu ithalatın yapılmasının mevcut sözleşmelerinden ve ihracat bağlantılarından doğan yükümlülüklerini ifa etmesine engel teşkil etmeyeceğinin ve Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nun 8 inci maddesi (b) fıkrası çerçevesinde bu miktarda doğal gazın sisteme girmesi halinde ciddi ekonomik ve mali güçlüklere neden olmayacağının bildirilmesi veya engel teşkil etmeyecek ithalat şartlarının bildirilmesi halinde, Kurum tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 3154 sayılı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna göre oluşturulan görüşü alınır.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görüşünün olumsuz olması halinde, ithalat lisans başvurusu Kurul tarafından reddedilir.
Madde 4 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görüşünün olumlu olması halinde, Kurul tarafından belirlenen ithalat miktarı için başvuru süresi, müracaat yeri ile diğer hususların belirtildiği ilan Resmi Gazetede yayımlanır ve Kurum internet sayfasında duyurulur. İlanda belirtilen miktarda ithalat yapmak isteyen tüzel kişiler ilanda belirtilen süre içinde bu Kararın 2 inci maddesine göre Kuruma başvuruda bulunur. Bu süreden sonra yapılan başvurular kabul edilmez. İlanda belirtilen sürede herhangi bir başvuru olmaması veya yapılan başvuruların Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği 8 inci maddesine göre eksiklik veya yanlışlıkların yazılı bildirim tarihinden itibaren 10 işgünü içerisinde giderilmemesi durumunda bu Kararın 2 nci maddesi çerçevesinde Kuruma başvuran tüzel kişinin ithalat lisans başvurusu 5 inci Maddenin uygulanmasını müteakip 6 ıncıMadde uygulanmaksızın Kurultarafından sonuçlandırılır.
Madde 5 - Kurum tarafından Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği’ne göre yapılan değerlendirme sonucunda, eksiksiz olarak yapıldığı tespit edilen ithalat lisans başvuruları için Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 9 uncu maddesi kapsamında lisans alma bedelinin yüzde birinin Kurum hesabına yatırıldığının tevsik edilmesini takiben başvurularda belirtilen ithalat miktarları ve ulusal iletim şebekesine giriş noktası BOTAŞ’a bildirilir. BOTAŞ, doğal gazın ulusal iletim şebekesine giriş noktası, boru hattı sistemine hidrolik açıdan uygunluğu, İletim Şebekesi İşleyiş Düzenlemelerine İlişkin Esaslara uygunluğu ve/veya doğal gazın sisteme girişine ilişkin uygun bulacağı diğer kriterler çerçevesinde değerlendirerek, görüşünü Kuruma bildirir. İthalat lisans başvurularındaki ithalatın yapılacağı ülke/ülkeler içinEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın görüşü alınır.
Madde 6 - İthalat lisans başvurusunda bulunan tüzel kişilerin teklif verebilmesine ilişkin değerlendirme yapılması ve en yüksek teklifi veren tüzel kişinin belirlenebilmesi amacıyla, değerlendirme komisyonu ve komisyonun çalışma kriterleri Kurul tarafından belirlenir. Komisyon, ithalat lisans başvurularını 5 inci madde kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve iletim şirketindenalınan görüşler ile birlikte ilgili mevzuat kapsamında değerlendirmeye tabi tutar. Değerlendirme sonucundakomisyon tarafından hazırlanan rapor, Kurula sunulur. Kurul tarafından yeterli bulunmayan şirketlerin ithalat başvuruları reddedilir ve bu şirketler teklif veremez. Yeterli bulunan şirketler ise, en yüksek teklifi veren tüzel kişinin tespiti amacıyla kapalı zarf ile teklif alınmasına ilişkin yapılacak teklif verme toplantısına davet edilir.
Teklif, ilanda belirlenen bedel başlangıç bedeli kabul edilerek bu bedel üzerinden KDV hariç olarak ve bir defaya mahsus tüzel kişiden alınacak bedeli ifade eder. Lisans alma bedeli bu bedelden hariç olarak değerlendirilir.
Davet için yapılacak bildirimde; teklif verme toplantısının yeri, tarihi, saati, öngörülen geçici teminat tutarı ve tekliflerin sunulması, hazırlanması, teslimi ve açılmasına ilişkin hususlar ile belirtilmesi gereken diğer hususlar yer alır.
En yüksek teklifi veren tüzel kişi hakkında, Kurul tarafından, ilgili mevzuat çerçevesinde uygun bulma kararı alınması durumunda, tüzel kişiden, ilgili mevzuat kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi, teklif ettiği bedeli ödemesive öngörülen ithalat faaliyetine ilişkin olarak başvuru sırasında sunulan bilgi ve belgelere uygun alım-satım anlaşmasının noter onaylı bir suretinin, (yeminli tercüme bürolarınca yapılmış veya noter onaylı tercüme) Kuruma ibraz edilmesi durumunda ithalata izin verileceği ve bu yükümlülüğün doksan gün içerisinde yerine getirilmesi yazılı olarak bildirilir. Söz konusu uygun bulma kararının alınmasını müteakip, diğer teklif sahiplerininteminatları talep etmeleri halindeiade edilir ve ithalat lisans başvuruları Kurul tarafından reddedilir.
İthalat lisansı alması uygun bulunan tüzel kişinin yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde Kurul tarafından ithalat lisansı verilmesini müteakip, lisans sahibinin ve teminatlarını almayan diğer tüzel kişilerin geçici teminatları iade edilir ve lisans başvuruları Kurul tarafından reddedilir.
En yüksek teklifi veren tüzel kişinin ithalat lisansını almaktan imtina etmesi veya bu Maddenin 4 üncü fıkrasındaki yükümlülüklerini yerine getirememesi hallerinde, geçici teminatı Kurum lehine irat kaydedilerek ithalat lisansı, en yüksek teklif sahibinin teklifini veren ve geçici teminatını geri almamış olan en yüksek teklif sahibinden başlamak üzere sırasıyla teklif sahiplerine teklif edilir. Yapılan teklifin kabul edilmemesi halinde teminatları iade edilir. Yapılan teklifin kabul edilmesi halinde 4 ve 5 inci fıkralara göre işlem yapılır.
Geçici madde - Bu Kararın yürürlüğe girmesinden önce yapılmış olan ithalat lisans başvuruları bu Karar çerçevesinde değerlendirilir.
Madde 7 - Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 8 - Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy