Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 4)

 

RGT: 29.07.2018

RG NO: 30493

Karar No: 7978

Karar Tarihi: 26/07/2018

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 26/07/2018 tarihli toplantısında; Doğal Gaz Piyasası İletim Şebekesi İşleyiş Yönetmeliği’nin 5 inci maddesinde yer alan “Bu düzenlemelerde Kurum onayı olmaksızın değişiklik yapılamaz.” hükmü, Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmeliği’nin “ŞİD değişiklikleri başlıklı Geçici 3 üncü maddesi ve BOTAŞ İletim Şebekesi İşleyiş Düzenlemelerine İlişkin Esaslar (ŞİD)’ın 21 inci Bölüm hükümleri çerçevesinde ŞİD’de değişiklik yapan 21/12/2017 tarihli ve 7539 sayılı Kurul Kararı ile 08/03/2018 tarihli ve 7727 sayılı Kurul Kararı’nda değişiklik yapılması hakkında aşağıdaki Karar alınmıştır:

 

Madde 1- 08/03/2018 tarihli ve 7727 sayılı Kurul Kararının 26 ncı maddesi ile değiştirilen ŞİD Kısım II, Bölüm 2, Madde 2.6 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

2.6. Kapasite Devri ve Aktarımı için Başvuru Esasları

 

Kapasite devri ve Tedarikçi değişimi nedeni ile kapasite devri ile ilgili taleplerin, devrin öngörüldüğü Aydan bir önceki ayın 2l’ine kadar; kapasite aktarımı ile ilgili taleplerin aktarımın öngörüldüğü Aydan bir önceki ayın 23’üne kadar Taşıtanlar tarafından Taşıyıcıya bildirilmesi gereklidir. Taşıyıcı devir ve aktarım talepleri için başvuru tarihi sonrası üç gün içerisinde cevap verir. Kapasite devirleri ve aktarımlarının Ayın ilk Gününden itibaren başlaması esastır.

 

Kapasite devri, Tedarikçi değişimi nedeni ile kapasite devri, kapasite aktarımı taleplerine ilişkin bildirimlerde ilgisine göre aşağıdaki hususlar da yer alır:

 

a) Söz konusu Giriş Noktası, Ana Çıkış Noktası ve varsa alt akışındaki Tali Çıkış Noktası,

 

b) Söz konusu devirlerin/aktarımların talep edilen süresi (Aylık bazda),

 

c) Devredilecek/aktarılacak olan Rezerve Kapasite miktarı,

 

d) Devralan ve devreden Taşıtan.

 

Yukarıdaki hususları da içeren ve kapasite devri, Tedarikçi değişimi nedeni ile kapasite devri, kapasite aktarımı talepleri için kullanılacak başvuru formları EBT’de yayımlanır.

 

Madde 2 - 08/03/2018 tarihli ve 7727 sayılı Kurul Kararının 27 nci maddesi ile değiştirilen ŞİD Kısım II, Bölüm 2, Madde 2.8.3 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

2.8.3 Bir Çoklu Çıkış Noktasında dönem katsayıları, Taşıtanların o noktadaki toplam Son Tahsisat miktarının, toplam Kapasite Rezervasyonunu aşmadığı durumlarda bir (1) olarak alınacaktır.

 

Madde 3 - 08/03/2018 tarihli ve 7727 sayılı Kurul Kararının 32 nci maddesi ile değiştirilen ŞİD Kısım II, Bölüm 3, Madde 3.3.1.1 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

3.3.1.1. Taşıtan için Günlük Dengesizlik her Gün’le ilgili olarak aşağıdaki kalemler arasındaki fark olarak hesaplanacaktır:

 

a) Taşıtanın doğal gaz teslim ettiği Giriş Noktalarındaki toplam Günlük Girişi ve

 

b) Taşıtanın doğal gaz çektiği Çıkış Noktalarındaki toplam Günlük Çekişi

 

3.3.1.1 (a) alt bendindeki miktar 3.3.1.1 (b) alt bendindeki miktardan fazla ise Günlük Dengesizlik pozitif, 3.3.1.1 (b) alt bendindeki miktar 3.3.1.l(a) alt bendindeki miktardan fazla ise Günlük Dengesizlik negatiftir. Günlük Dengesizliğin pozitif olduğu durumda Taşıtanın sistemde doğal gaz bıraktığı, Günlük Dengesizliğin negatif olduğu durumda Taşıtanın sistemden doğal gaz aldığı kabul edilir. Taşıtanın günlük dengesizliğinin pozitif olduğu durumda Taşıtana ödenecek dengesizlik bedeli hesaplamalarında ilgili güne ait DGSF, Taşıtanın günlük dengesizliğinin negatif olduğu durumlarda Taşıtanın ödeyeceği dengesizlik bedeli hesaplamalarında ilgili güne ait DGAF kullanılacaktır.

 

Taşıtanın noktasal/bölgesel dengesizliği bulunması durumunda ise, noktasal/bölgesel taahhüt hesabı günlük dengesizlik hesabından ayrı yapılır ve her noktasal/bölgesel ürün için ayrı ayrı olmak üzere hesaplanan bedeller ilgili Taşıtanlara borç, Taşıyıcıya alacak olarak Piyasa İşletmecisi tarafından tahakkuk ettirilir.

 

Günlük dengesizlik ücretleri Taşıtanlara ay sonunda gün bazında PUE’de belirtilen kurallar çerçevesinde Taşıyıcı adına Piyasa İşletmecisi tarafından tahakkuk ettirilir.

 

Madde 4 - 08/03/2018 tarihli ve 7727 sayılı Kurul Kararının 38 inci maddesiyle yapılan değişiklik ile ŞİD Kısım II, Bölüm 3’e eklenen Madde 3.3.2.1 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

3.3.2.1. Bir Taşıtanın noktasal/bölgesel üründe satış yönlü kesinleşmiş eşleşmelerinin bulunması durumunda Taşıtanın satış yönlü eşleşmesinin gerçekleştiği nokta/bölge için noktasal/bölgesel taahhüt hesabı yapılır. İlgili Taşıtanın eşleşen noktasal/bölgesel tekliflerindeki eşleşmeleri için Taşıyıcı kaynaklı durumlardan kaynaklanan miktar hariç olmak üzere Noktasal/Bölgesel Negatif Dengesizlik Ödemesinde (BNDÖ) aşağıdaki formül kullanılarak Taşıtana borç ve Taşıyıcıya alacak olarak tahakkuk ettirilecek miktar hesaplanır.

 

FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Bu formülde geçen;

 

BNDÖt,i: “t” Taşıtanının “i” fatura dönemindeki noktasal/bölgesel ürünlerdeki kesinleşmiş eşleşmeler sonucu yükümlülüğünü yerine getirmediğinden dolayı tahakkuk ettirilecek borç tutarını,

 

NDMt,g: “t” Taşıtanının “g” günündeki negatif dengesizliğini,

 

BSMt,g,k,e: “t” Taşıtanının “g” günündeki “k” noktasal/bölgesel ürünündeki “e” eşleşmesindeki noktasal/bölgesel satış miktarını,

 

BTMt,g,k: “t” Taşıtanının “g” günündeki “k” noktasal/bölgesel ürünündeki satış yönlü kesinleşmiş eşleşmesi için vermiş olduğu teklif noktasında gerçekleşen tahsisatı,

 

BSFt,g,k: “t” Taşıtanının “g” günündeki “k” noktasal/bölgesel ürünündeki satış yönlü kesinleşmiş eşleşme fiyatlarının en yükseğini,

 

n: İlgili fatura dönemine ilişkin noktasal/bölgesel kesinleşmiş eşleşmelerin sayısını,

 

p: Taahhüt katsayısını

 

h: BSFt gk e /(”g” günündeki GRF) formülü ile hesaplanan katsayıyı,

 

ifade eder.

 

Madde 5 - 08/03/2018 tarihli ve 7727 sayılı Kurul Kararının 39 uncu maddesiyle yapılan değişiklik ile ŞİD Kısım II, Bölüm 3’e eklenen Madde 3.3.2.2 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

3.3.2.2. Bir Taşıtanın noktasal/bölgesel üründe alış yönlü kesinleşmiş eşleşmelerinin bulunması durumunda Taşıtanın alış yönlü eşleşmesinin gerçekleştiği nokta/bölge için noktasal/bölgesel taahhüt hesabı yapılır. İlgili Taşıtanın eşleşen noktasal/bölgesel tekliflerindeki eşleşmeleri için, Taşıyıcı kaynaklı durumlardan kaynaklanan miktar hariç olmak üzere Noktasal/Bölgesel Pozitif Dengesizlik Ödemesinde (BPDÖ) aşağıdaki formül kullanılarak Taşıtana borç ve Taşıyıcıya alacak olarak tahakkuk ettirilecek miktar hesaplanır.

 

FORMÜL İÇİN RESMİ GAZETEYE BAKINIZ

 

Bu formülde geçen;

 

BPDÖt,i: “t” Taşıtanının “i” fatura dönemindeki noktasal/bölgesel ürünlerdeki kesinleşmiş eşleşmeler sonucu yükümlülüğünü yerine getirmediğinden dolayı tahakkuk ettirilecek alacak tutarını,

 

PDMt,g: “t” Taşıtanının “g” günündeki pozitif dengesizliğini,

 

BAMt,g,k,e: “t” Taşıtanının “g” günündeki “k” noktasal/bölgesel ürünündeki “e” eşleşmesindeki noktasal/bölgesel alış miktarını,

 

BTMt,g,k: “t” Taşıtanının “g” günündeki “k” noktasal/bölgesel ürünündeki alış yönlü kesinleşmiş eşleşmesi için vermiş olduğu teklif noktasında gerçekleşen tahsisatı,

 

BAFt,g,k: “t” Taşıtanının “g” günündeki “k” noktasal/bölgesel ürünündeki alış yönlü kesinleşmiş eşleşme fiyatlarının en yükseğini,

 

n: İlgili fatura dönemine ilişkin noktasal/bölgesel kesinleşmiş eşleşmelerin sayısını,

 

p: Taahhüt katsayısını

 

h: (”g” günündeki GRF) / BAFt,g,k formülü ile hesaplanan katsayıyı,

 

ifade eder.

Herhangi bir Günle ilgili olarak her Taşıtanın Günlük Dengesizliği 9. Bölüm’de detaylandırıldığı şekilde hesaplanacaktır.

 

Noktasal/bölgesel taahhüt ücretleri Taşıtanlara ay sonunda gün bazında Taşıyıcı adına Piyasa İşletmecisi tarafından tahakkuk ettirilecektir.

 

Madde 6 - 08/03/2018 tarihli ve 7727 sayılı Kurul Kararının 49 uncu maddesiyle yapılan değişiklik ile ŞİD Kısım II, Bölüm 3’e eklenen Madde 3.7.2 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

3.7.2. Taşıtanların ikili anlaşmaları çerçevesinde UDN’de kendi aralarında yapacağı işlemler, TMB saati bitimine kadar EBT üzerinden bildirilecektir.

 

İstisna olarak Taşıtanlar, G+l saat 12:00-14:00 arasında yurtdışı boru hattı ile gelen Giriş Noktalarında veya depolama tesisleri (LNG terminalleri dahil) Giriş Noktalarında Taşıyıcı tarafından programdan fazla veya eksik çekiş yapılması nedeniyle Taşıtanların tahsisatının artması veya azalması sonucu oluşan miktar ile sınırlı kalmak kaydı ile UDN ticareti yapabilirler.

 

Madde 7 - 08/03/2018 tarihli ve 7727 sayılı Kurul Kararının 72 nci maddesi ile değiştirilen ŞİD Kısım II, Bölüm 4, Madde 4.3 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

4.3  İletim Şebekesi Stoğu

 

Taşıyıcı İletim Şebekesi Asgari Stoğunun düzeyini, Ana İletim Şebekesinin segmentleri için ayrı olmak üzere her Gaz Yılı başında EBT’de duyurur. Taşıyıcı, Gün içinde Ana İletim Şebekesinin segmentlerinde asgari basınç 50 Bar, azami basınç 75 Bar olacak şekilde dengeleme işlemlerini gerçekleştirir. Gaz Yılı içinde yeni İletim Şebekesi segmentleri devreye alınırsa, İletim Şebekesi Asgari Stoğunun düzeyine ilişkin bilgiler değiştirilerek EBT’de yeniden açıklanır. Taşıyıcı, İletim Şebekesi Stoğunu her gün saat 11:30’a kadar EBT’de yayımlar. Taşıyıcı, İletim Şebekesi Referans Stok Seviyesini yıl içerisinde öncelikle gerekçe kodlarını belirterek STP’den alış/satış işlemleri ile değiştirir. STP’den temin edemediği durumda, 3.2 maddesinde belirtilen sırayla doğal gaz tedarik edebilmek için alış/satış işlemi yapma yollarına başvurur. Aksi takdirde, 14. Bölüm hükümleri uygulanır.

 

Madde 8 - 21/12/2017 tarihli ve 7539 sayılı Kurul Kararının 7 nci maddesi ile değiştirilen ŞİD Kısım II, Bölüm 14, Madde 14.13.3 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

14.13.3  Operasyonel Akış Tedbirleri doğrultusunda, Taşıyıcı tarafından verilecek talimatlara uyulması hususunda, Taşıtanlar tarafından Son Kullanıcıların, Depolama Şirketlerinin, İletim Şirketlerinin ve Yurt Dışı Operatörlerinin de bu talimata uygun davranması sağlanacaktır. Talimata uymayan:

 

- Son Kullanıcı Tesislerine ve/veya,

 

- Dağıtım Şirketi tarafından taşıma hizmeti verilen serbest tüketici statüsündeki tesislere ve/veya,

 

- İlgili tesislerin doğal gaz satın aldığı Dağıtım Şirketine

 

doğal gaz tedarik eden Taşıtana, talimata uyulmayan miktar için talimat verilen Gaz Günündeki DGAF’ın %50’si tutarında cezai müeyyide uygulanır.

 

Madde 9 - 08/03/2018 tarihli ve 7727 sayılı Kurul Kararının 155 inci maddesi ile eklenen ŞİD Kısım II, Bölüm 19, Madde 19.4.1 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

19.4.1. Dengesizlik teminatlarına ilişkin tutar bildirimlerine uymayan Sistem Kullanıcısının bu bildirimlere uymadığı tarihten itibaren PUE’de belirlenen süreye kadar, EBT sisteminde UDN ve Depo Çıkış TMB kaydı engellenmesi için Piyasa İşletmecisi, Taşıyıcıyı bilgilendirir. Taşıyıcı da bu bildirim neticesinde Sistem Kullanıcısının UDN ve Depo Çıkış TMB kaydını engeller.

 

Madde 10 - 08/03/2018 tarihli ve 7727 sayılı Kurul Kararının 155 inci maddesi ile eklenen ŞİD Kısım II, Bölüm 19, Madde 19.4.3 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

19.4.3. Sistem Kullanıcısının, PUE’de belirlenen süreye kadar bulundurması gerekli teminatını tamamlamamış ve buna ilişkin diğer mali yükümlülüklerini süresi içerisinde yerine getirmemiş olması durumunda, söz konusu Sistem Kullanıcısı ile ilgili olarak:

 

a) İlgili mevzuatta belirlenen koşullarda Sistem Kullanıcısının STS’sinin askıya alınması ve EBT erişiminin iptali için Piyasa işletmecisi tarafından bildirim yapılır.

 

b) Sistem Kullanıcısı hakkında ivedilikle Kuruma bilgi verilir.

 

c) İlgili mevzuata uygun olmak kaydıyla PUE’de belirlenen gün itibarıyla ilgili Sistem Kullanıcısının varsa UDN noktalarındaki mevcut Çıkış Noktalarına yönelik TMB’leri iptal edilerek, ikili anlaşma yaptığı karşı taraflara bilgi verilir.

 

d) İlgili Sistem Kullanıcısından gaz tedarik edenler, Kurul tarafından belirlenecek mekanizma çerçevesinde yeni bir Taşıtanın müşterisi kabul edilir.

 

Madde 11 - ŞİD Kısım II, Bölüm 23 Madde 23.1.3.3 ve bu maddenin madde numarasını değiştiren 08/03/2018 tarih ve 7727 sayılı Kurul Kararının 189 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Madde 12- 08/03/2018 tarihli ve 7727 sayılı Kurul Kararının 197 nci maddesi ile ŞİD Kısım II, Bölüm 21’e eklenen Madde 24.3 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

 

24.3. Halihazırda Taşıyıcı ile STS imzalamış olan Taşıtanlar, STS’nin OTSP işleyişine uygun olarak revize edilmesini teminen bir zeyilname metni imzalar. OTSP’nin yürürlüğe girmesinden en az 30 (otuz) gün önce Taşıyıcı tarafından hazırlanacak DUP ve söz konusu zeyilname metniyle birlikte STS, Taşıyıcının internet sayfasında yayımlanır. Söz konusu zeyilname metni, halihazırda Taşıyıcı ile STS imzalamış olan Taşıtanlar ile Taşıyıcı arasında OTSP’nin yürürlüğe girmesinden en geç 15 (onbeş) gün önce imzalanır. Zeyilnameyi imzalamaktan imtina eden Taşıtanların mevcut STS’si OTSP’nin yürürlüğe girdiği gün itibarı ile kendiliğinden sona erer. DUP, OTSP’nin yürürlüğe girmesinden en geç 15 (onbeş) gün önce ilgili taraflarca imzalanır.

 

Halihazırda Taşıyıcı ile STS imzalamamış olanların yapacakları başvurular ile OTSP’nin yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak başvurularda ŞİD Bölüm H’de yer alan Gaz Yılı İçinde Sisteme Giriş Başvuru Şartları ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

 

Madde 13 - Bu Kararın 12 nci maddesi yayımı tarihinde, diğer maddeleri Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasasının yürürlüğe girdiği tarihte yürürlüğe girer.

 

Madde 14 - Bu Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy