Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(İlçelere Doğal Gaz Ulaştırılması Amacıyla Botaş Genel Müdürlüğünün Görevlendirilmesine İlişkin Karar m. 5)

 

RGT: 16.02.2021

RG NO: 31397

Karar No: 10023

Karar Tarihi: 11.02.2021

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 11/2/2021 tarihli toplantısında; 24/09/2020 tarihli ve 31254 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘İlçelere Doğal Gaz Ulaştırılması Amacıyla BOTAŞ Genel Müdürlüğünün Görevlendirilmesine İlişkin 23/09/2020 Tarihli ve 2953 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanan ve Ek'te yer alan “İlçelere Doğal Gaz Ulaştırılması Amacıyla Alınan 23/09/2020 Tarihli ve 2953 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar” ın kabul edilerek Resmi Gazetede yayımlanmasına,

 

karar verilmiştir.

 

EK

 

İLÇELERE DOĞAL GAZ ULAŞTIRILMASI AMACIYLA ALINAN 23/9/2020 TARİHLİ VE 2953 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARININ UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

 

Amaç

 

MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı; ilçelere doğal gaz ulaştırılması amacıyla BOTAŞ Genel Müdürlüğünün görevlendirilmesine ilişkin alınan 23/9/2020 tarihli ve 2953 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında yeterlilik sağlayan ilçelere doğal gaz ulaştırılması amacıyla yapılacak yatırımlara ilişkin Usul ve Esasları belirlemektir.

 

Kapsam

 

MADDE 2- (1) Bu Usul ve Esaslar; ilçelere doğal gaz ulaştırılması amacıyla BOTAŞ Genel Müdürlüğünün görevlendirilmesine ilişkin alınan 23/9/2020 tarihli ve 2953 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında yeterlilik sağlayan ilçelerin belirlenmesi ve bu ilçelere doğal gaz ulaştırılması amacıyla yapılacak yatırımlara ilişkin düzenlemeleri kapsar.

 

Dayanak

 

MADDE 3- (1) Bu Usul ve Esaslar, 24 Eylül 2020 tarihli ve 31254 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 23/9/2020 tarihli ve 2953 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar ve kısaltmalar

 

MADDE 4- (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;

 

a) Bakanlık: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını,

 

b) Başkan: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanını,

 

c) BOTAŞ: Bora Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketini,

 

ç) Dağıtım bölgesi: Dağıtım şirketinin dağıtım faaliyetini gerçekleştirebilmek için yetkili kılındığı bölgeyi

 

d) Dağıtım şirketi: Belirlenen bir şehirde doğal gazın dağıtımı ve mahalli gaz boru hattı şebekesi ile nakli faaliyetlerini yapmaya yetkili kılınan tüzel kişiyi,

 

e) Dağıtım şebekesi: Bir dağıtım şirketinin belirlenmiş bölgesinde, işlettiği doğal gaz dağıtım tesislerini ve bora hatlarını,

 

f) EPDK: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunu,

 

g) İlgili mevzuat: 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununu ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Yönetmelik, Tebliğ, Kural Kararları ve ilgili lisansları,

 

ğ) Kurul: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunu,

 

h) Şehir besleme hattı: Şehir giriş istasyonunu ulusal iletim hattına bağlayan yüksek basınçlı bora hattını ile bu hattın bakım, onarım ve işletme bütünlüğünü sağlayan diğer tüm tesisleri,

 

ı) Şehir giriş istasyonu: Şehir besleme hattından gelen yüksek basınçlı doğal gazın istenilen basınç değerine düşürülmesinin ve ölçülmesinin yanı sıra ısıtma, harmanlama, filtreleme ve kokulandırma gibi doğal gazla ilgili ihtiyaç duyulacak diğer işlemlerin de yapıldığı ilgili teçhizat ve binalardan oluşan tesisin bütününü,

 

ifade eder.

 

(2) Bu Usul ve Esaslarda geçen ve yukarıda yer almayan tanım ve kısaltmalar için ilgili mevzuatta yer alan tanını ve kısaltmalar geçerlidir.

 

Yeterlilik sağlayan ilçelerin belirlenmesi

 

MADDE 5 - (1) 2953 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yürürlüğe girdiği tarihte merkez nüfusu 20.000 ve üzerinde olan ilçelerin listesi BOTAŞ tarafından bu Usul ve Esasların yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ilgili kurum ve/veya kuruluşlardan talep edilir. Büyükşehirlerde yer alan ilçelerde merkez nüfusun 20.000 ve üzerinde olup olmadığının tespitinde 12/11/2012 tarihli 6360 sayılı Kanunla mahalleye dönüşen köylerin/beldelerin nüfuslarının dikkate alınmaması gerektiği BOTAŞ tarafından ilgili kurum ve/veya kuruluşlara bildirilir.

 

(2) Bu maddenin 1 inci fıkrası kapsamında tespit edilen ilçelerin 2953 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında yeterlilik sağlayıp sağlamadığının belirlenmesi amacıyla, ilgili kurum ve/veya kuruluşlardan gerekli merkez nüfusu verilerinin temin edilmesinden itibaren 15 gün içerisinde BOTAŞ tarafından EPDK’ya başvurulur. Bu başvuru kapsamında, 2016/9382 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının yürürlükte olduğu dönemde şehir besleme hattı yatırımına başlanan ancak henüz sonlandırılmayan ilçeler ile yatırımı tamamlanmış olan ilçeler de ayrıca belirtilir.

 

(3) BOTAŞ tarafından EPDK'ya bildirilen ilçelerden şehir besleme hattı yatırımı ihtiyacı olduğu değerlendirilen ilçeler EPDK tarafından görüşleriyle birlikte BOTAŞ'a bildirilir.

 

(4) Yatırını yapılacak ilçe listesi EPDK’nın görüş ve değerlendirmeleri ile birlikte BOTAŞ tarafından Bakanlık onayına sunulur. Bakanlık onayı ile yeterlilik sağlayan ilçelerin listesi Bakanlık tarafından BOTAŞ ve EPDK'ya bildirilir.

 

(5) Merkez nüfusu sonradan 20.000 ve üzerine çıkan ilçelerin tespit edilebilmesi amacıyla, BOTAŞ tarafından her yıl Mart ayı sonuna kadar ilgili Kurum ve kuruluşlardan merkez nüfusu 20.000 ve üzerine çıkan ilçelerin listesi temin edilerek EPDK’ya sunulur. EPDK tarafından bu madde çerçevesinde değerlendirilen ilçeler BOTAŞ’a bildirilir. BOTAŞ tarafından EPDK’nın görüşleri ile birlikte söz konusu ilçeler Bakanlık onayına sunulur. Bakanlık tarafından onay verilen ilçeler 2953 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ve bu Usul ve Esaslar kapsamında değerlendirilir.

 

İlçelerde faaliyet gösterecek dağıtım şirketleri

 

MADDE 6 - (1) Yeterlilik sağlayan ilçe herhangi bir doğal gaz dağıtım şirketinin dağıtım lisansı kapsamındaki doğal gaz dağıtım bölgesi içerisinde ise bu ilçede söz konusu dağıtım şirketi faaliyet göstermekle yetkilidir.

 

(2) Yeterlilik sağlayan ilçe dağıtım lisansı kapsamındaki bir doğal gaz dağıtım bölgesi dışında ise bu ilçede doğal gaz dağıtım faaliyeti gösterecek olan tüzel kişi 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince EPDK tarafından belirlenir.

 

(3) Yeterlilik sağlayan ilçenin bağlı olduğu il sınırı içerisinde faaliyet gösteren dağıtım şirketi/şirketlerinden herhangi bir tanesi tarafından ilgili ilçe için EPDK'ya dağıtım bölgesi genişletme başvurusunda bulunulması halinde, ilgili mevzuat kapsamında dağıtım bölgesi genişletme prosedürü öncelikli olarak işletilir ve Kurul tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde yapılacak değerlendirme sonucu uygun görülmesi halinde ilgili ilçe dağıtım bölgesi genişlemesi yöntemiyle doğal gaz dağıtım lisansı kapsamına alınır.

 

(4) Yeterlilik sağlayan ilçede dağıtım faaliyetinde bulunacak tüzel kişinin Kurul tarafından yetkilendirilmesini müteakip ilgili dağıtım şirketi, dağıtım bölgesine dâhil olan ilçedeki dağıtım şebekesi yatırımlarını, bağlantı ve abonelik işlemlerim ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütür.

 

Yapılacak yatırımlar

 

MADDE 7 - (1) Yeterlilik sağlayan ilçelere yönelik şehir besleme hattı yatırımları;

 

a) İmarlı alan sınırlarının iletim hattına mesafesi 5 km'nin üzerinde olan ilçelerde BOTAŞ tarafından yapılır.

 

b) İmarlı alan sınırlarının iletim hattına mesafesi 5 km ve altında olan ilçelerde ilgili dağıtım şirketi tarafından yapılır.

 

c) Aynı şehir besleme hattı güzergâhında bulunan ilçeler için iletim hattına olan mesafenin tespitinde iletim hattına en uzak mesafedeki ilçenin imarlı alan sınırları dikkate alınır.

 

(2) Bakan Oluru ile yeterlilik sağlayan ve şehir besleme hattı ihtiyacı olan ilçelerin bu maddenin 1 nci fıkrası kapsamında mesafe tespiti BOTAŞ tarafından yapılır ve Bakan Oluru tarihinden itibaren bir ay içerisinde Kuruma bildirilir. Kurum tarafından yapılacak inceleme sonucunda yeterlilik sağlayan ilçelere şehir besleme hattının hangi lisans sahibince yapılacağı taraflara bildirilir.

 

(3) Yeterlilik sağlayan ilçelere yönelik şehir giriş istasyonu ve dağıtım şebekesi yatırımları ilgili dağıtım şirketi tarafından yapılır. Şehir giriş istasyonu ve şehir içi dağıtım şebekesi yatırımları, şehir besleme hattı yatırımlarıyla birlikte eş zamanlı olarak planlanır.

 

(4) Şehir besleme hattı yatırımları gerçekleştirilirken kamulaştırma, yer ve güzergâh tespiti, istasyon branşman yeri gibi teknik konularda ilgili lisans sahiplerinin görüşleri de dikkate alınır, çalışmalar BOTAŞ ve ilgili dağıtım şirketinin koordinasyonu ve iş birliği çerçevesinde yürütülür.

 

(5) Bu Usul ve Esaslar kapsamında yapılacak yatırımlar konusunda ihtilaf yaşanması veya ilgili lisans sahibince itiraz edilmesi halinde, EPDK tarafından yapılacak inceleme sonucu ihtilaf veya itiraz konusunda Kural tarafından verilecek olan karar tarafları bağlar.

 

(6) Lisans sahibinin talep etmesi ve Kurul tarafından uygun bulunması halinde, yeterlilik sağlayan ilçeye yönelik şehir besleme hattı yatırımı bu maddenin 1 inci fıkrasındaki mesafe kriteri aranmaksızın ilgili lisans sahibince yapılabilir veya ilgili ilçenin doğal gaz arzı doğrudan dağıtım şebekesinden sağlanabilir.

 

(7) Bu Usul ve Esaslar kapsamında yapılacak yatırımların ilerleme durumları, yeterlilik sağlayan ilçelerin Bakanlık onayı ile belirlenmesini müteakip üçer aylık dönemler halinde rapor haline getirilerek yatırımı gerçekleştiren ilgili lisans sahipleri tarafından EPDK'ya sunulur. Sunulacak ilerleme raporlarında ilgili ilçenin şehir besleme hattı, şehir giriş istasyonu ve şehir içi dağıtım şebekesi yatırımlarına dair asgari olarak; yatırıma başlama, yatırımı tamamlama, gaz arzına hazır hale getirme, ilk gaz verme tarihleri ve ihtiyaç duyulacak diğer bilgiler yer alır.

 

(8) Bu Usul ve Esaslar kapsamında gerçekleştirilen yatırım tutarları, iletim ve sevkiyat kontrolüne ait tarifeler ile perakende satış tarifelerinde dikkate alınır.

 

Yürürlükten kaldırılan düzenleme

 

MADDE 8 - (1) 21/1/2017 tarihli ve 29955 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Mevcut Doğal Gaz Dağıtım Bölgeleri Lisans Kapsamı Dışında Kalan Merkez Nüfusu 20.000 ve Üzerindeki İlçelere Doğal Gaz Ulaştırılmasını Sağlamak Amacıyla Yapılacak Yatırımlara İlişkin Alınan 2016/9382 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar yürürlükten kaldırılmıştır.

 

(2) 2953 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlükten kaldırılan 17/10/2016 tarihli ve 2016/9382 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının yürürlükte olduğu dönemde başlanan ancak henüz sonlandırılmayan yatırımlara, bu Usul ve Esaslar hükümlerine göre devam edilir.

 

Yürürlük

 

MADDE 9 - (1) Bu Usul ve Esaslar yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 

MADDE 10 - (1) Bu Usul ve Esasları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy