Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4628 S. K. m. 4)

 

RGT: 14.11.2017

RG NO: 30240

Karar No: 7433

Karar Tarihi: 09/11/2017

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 09/11/2017 tarihli toplantısında; 16/05/2009 tarihli ve 27230 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Depolama Tesisi Temel Kullanım Usul ve Esaslarının Belirlenmesine Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesi çerçevesinde hazırlanan ve Ek’te yer alan “BOTAŞ Dörtyol Yüzen Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) Terminali (FSRU) Temel Kullanım Usul ve Esasları”nın işbu Karar tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere onaylanmasına,

 

karar verilmiştir.

 

EK

 

BOTAŞ

 

DÖRTYOL YÜZEN SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ (LNG) TERMİNALİ (FSRU) TEMEL KULLANIM USULVE ESASLARI (KUE)

 

 

1. AMAÇ

 

BOTAŞ Dörtyol Yüzen Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) Terminali (FSRU) Temel Kullanım Usul ve Esasları (KUE) 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu, Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Depolama Tesisi Temel Kullanım Usul ve Esaslarının Belirlenmesine Dair Yönetmelik ile diğer ilgili mevzuat çerçevesinde, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) Hatay ili, Dörtyol ilçesi, Yeniyurt Mevkii’nde iskeleye bağlı bulunan Yüzen LNG Terminalinde Standart Hizmet sunulmasına ilişkin olarak tarafların her birinin hak ve sorumluluklarının kayıt altına alınması, Yüzen LNG Terminali ile ilgili teknik ve işletme konularının düzenlenmesi amacıyla hazırlanmış bir belgedir.

 

2. TANIMLAR VE YORUMLAMA

 

2.1. Tanımlar

 

“Acente”, Hizmet Alan tarafından belirlenen, Hizmet Alan Gemisinin Terminale yanaşması ve ayrılması ile ilgili gerekli hizmetleri organize etmek ve sağlamakla görevli, Hizmet Alan adına hareket eden tüzel kişiyi ifade eder.

 

“Acil Durum”, Madde 15’te tarif edilen durumu ifade eder.

 

“Asgari Gazlaştırma Miktarı”, Madde 3.3’te belirtilen, Hizmet Alanlar tarafından sağlanması zorunlu olan gazlaştırma miktarını ifade eder.

 

“Atıl Kapasite”, BDLNG’nin uzun ve kısa dönemli kapasite rezervasyonlarından sonra geriye kalan kullanılabilir kapasiteyi ifade eder.

 

“Ay”, aylık tabirinin de buna göre yorumlandığı, herhangi bir takvim ayının birinci günü saat 08.00’da başlayarak bir sonraki takvim ayının birinci günü saat 08.00’da sona eren dönemi ifade eder.

 

“Bakım”, Terminalin herhangi bir kısmındaki planlı veya plansız bakım, onarım, kontrol, bağlantı veya yenilemenin yanı sıra bunlar için gereken hazırlık veya bunlar sonrasında Terminalin herhangi bir kısmının tekrar hizmete alınması için gerek duyulan tüm çalışmaları ifade eder.

 

“Bakım Günleri”, BDLNG’nin Bakım nedeniyle Terminalin teslim aldığı LNG veya teslim edeceği Gazlaştırılmış LNG miktarlarım azaltabileceği (gerektiğinde sıfıra kadar) günleri ifade eder.

 

“Bakım Programı”, BDLNG’nin her Gaz Yılı için hazırladığı bakım programını ifade eder.

 

“Bar”, ISO 1000:1981(E)’de belirtilen veya tanımlanan anlamı ifade eder.

 

“Başvuru Sahibi”, BDLNG’den hizmet alımı konusunda BDLNG’ye başvuruda bulunan Toptan Satış Lisansı/İthalat Lisansı/İhracat Lisansı sahibi tüzel kişileri ifade eder.

 

“BDLNG”, BOTAŞ’ın Hatay ili, Dörtyol İlçesi, Yeşilköy Mevkiindeki FSRU Terminalinin işletmesinden sorumlu ve yetkili olan BOTAŞ birimini ifade eder.

 

“BDLNG Elektronik Bülten Tablosu” kısaca “DEBT”, Hizmet Alanların Terminal ile iletişimini kolaylaştıran, LNG boşaltımı, Gazlaştırılmış LNG teslimi ve envanter miktarlarını takip etmelerini sağlayan ve BDLNG tarafından işletilen iletişim platformunu ifade eder.

 

“Boşaltım Süresi”, Hizmet Alan Gemisinin “Hazır Olma Bildirimi (Notice of Readiness)” verdiği noktadan, yükünü boşalttıktan sonra tekrar aynı noktaya çekilinceye kadar geçen süredir.

 

“Boşaltıma Hazır Bildirimi (Ready to Discharge)”, Hizmet Alan Gemisinin Terminale yanaşıp boşaltım kollarını bağlamış ve gümrükleme, sağlık önlemleri vb. gerekli bütün işlemleri yaparak LNG’yi FSRU gemi tanklarına sevk etmeye hazır olduğuna dair BDLNG’ye vermesi gereken bildirimdir.

 

“BOTAŞ”, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’ni ifade eder.

 

“Çıkış Noktası”, Doğal Gazın İletim Şebekesinden çıktığı ve İletim Şirketinden teslim alındığı noktadır.

 

“Depo Kullanım Miktarı” kısaca “DKM”, Bir Hizmet Alanın G-1’de saat 08:00 itibarıyla depolama tanklarındaki LNG’sinin miktarı ile G’deki saat 08:00 itibarıyla depolama tanklarında kalan LNG’sinin miktarının toplamının yarısı, G-1 günü için o Hizmet Alanın günlük Depo Kullanım Miktarını verir. Birimi Sm3. tür.

 

“Depolama”, Hizmet Alanın LNG’sinin BDLNG’deki tanklarda bu KUE’de belirtilen sürelerde tutulması anlamındadır.

 

“Depolanan Hacim”, BDLNG tarafından herhangi bir zamanda Hizmet Alanın hesabına Terminal LNG tanklarında tutulan LNG miktarı anlamındadır.

 

“Devralan Hizmet Alan”, Devreden Hizmet Alandan kapasite ve/veya envanter devralan herhangi bir Hizmet Alan anlamındadır.

 

“Devreden Hizmet Alan”, rezerve ettiği kapasitenin ve/veya envanterinin bir kısmım veya tamamım devreden herhangi bir Hizmet Alan anlamındadır.

 

“Doğal Gaz”, “Gazlaştırılmış LNG” veya “Gaz”, tabiri, yerden çıkarılan ve normal şartlar altında gaz halinde bulunan veya LNG’nin buharlaştırılması sonucu sıvı fazdan gaz fazına geçen ve ana bileşeni metan olan hidrokarbon ve hidrokarbon dışındaki gazların bir karışımını ifade eder.

 

“Doğal Gaz Piyasası Kanunu” kısaca “Kanun”, 18.04.2001 tarih ve 4646 sayılı Kanunu ifade eder.

 

“Düzensizlik Bedeli”, Madde 13.1.3 kapsamında belirlenen bedeli ifade eder.

 

“Düzensizlik Tutarı”, Düzensizlik Bedeli ile programda belirtilen miktar ve sürelerle gerçekleşen miktar ve süreler arasındaki fark dikkate alınarak hesaplanan tutarı ifade eder.

 

“Ekipmanlarda Yakılan Gaz”, doğal gaz yanmalı gazlaştırıcılarda LNG’nin gazlaştırılabilmesi için kullanılan gazdır. Hizmet Alan tarafından BDLNG’ye ayni olarak ödenir.

 

“Envanter Devri”, bir Hizmet Alanın Depolanan Hacminin tümünün veya bir kısmının Terminal Hizmetinden faydalanan herhangi bir Hizmet Alana devretmesini ifade eder.

 

“EPDK”, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu ifade eder.

 

“FSRU”, Yüzen Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi anlamındaki “Floating Storage and Regasification Unit” terimini ifade eden kısaltmadır.

 

“Gaz Kayıpları”, Madde 8 uyarınca ve NFPA 59-A (National Fire Protection Association) şartlarına uygun olarak sistemden uzaklaştırılan gazı ifade eder.

 

“Gaz Yılı”, 1 Ocak günü saat 08.00’da başlayıp bir sonraki 1 Ocak günü saat 08.00’da sona eren dönemi ifade eder.

 

“Gazlaştırma Kapasitesi” veya “Kapasite”, Terminalin, Doğal Gazı sıvı fazdan gaz fazına dönüştürerek şebekeye gönderme kapasitesi anlamındadır.

 

“GIIGNL”, (Groupe International des Importateurs de Gaz Naturel Liquefıe) Uluslararası LNG İthalatçıları Birliği’ni ifade eder.

 

“Gün”, “Gaz Günü” veya “Sistem Günü”, kısaca G tabiri, herhangi bir günde saat 08:00’da başlayıp bir sonraki gün saat 08:00’da sona eren zaman dilimini ifade eder.

 

“G-l”, Günden önceki Günü ifade eder.

 

“G+l”, Günden sonraki Günü ifade eder.

 

“Hafta”, Pazartesi günü saat 08:00’da başlayıp bir sonraki Pazartesi günü saat 08:00’da sona eren dönemi ifade eder.

 

“Hazır Olma Bildirimi”, Hizmet Alan Gemisinin belirlenmiş Pilot İstasyona ulaştığına ve Terminale yanaşmaya hazır olduğuna dair BDLNG’ye vermesi gereken bildirimdir.

 

“Hizmet Alan”, BDLNG ile THS imzalamış olan ithalatçı/toptan satış/ihracatçı şirketi veya ithalatçı/toptan satış/ihracatçı şirket sıfatıyla BDLNG’nin kendisini ifade eder.

 

“Hizmet Alan Gemisi”, “LNG Gemisi”, “Gemi” veya “Deniz Tankeri”, IMO ve SIGTTO taleplerini karşılayan ve her bakımdan LNG taşınmasına uygun, Hizmet Alanın ya da Hizmet Alan tarafından görevlendirilen kişilerin kontrolü altında bulunan, Hizmet Alan adına hareket ettiği kabul edilen, LNG taşımacılığında kullanılan gemileri ifade eder.

 

“Hizmet Kesintisi Bedeli”, Madde 13.2’de tanımlı bedeli ifade eder.

 

“IMO”, Uluslararası Denizcilik Birliği’ni ifade eder.

 

“İletim Şebekesi”, Doğal Gazın taşınması için kullanılan, BOTAŞ’ın mülkiyet ve işletimindeki Doğal Gaz boru hattı şebekesi ile bununla ilgili tesisleri ifade eder.

 

“İletim Şebekesi İşleyiş Düzenlemelerine İlişkin Esaslar” kısaca “ŞİD”, Doğal Gaz Piyasası İletim Şebekesi İşleyiş Yönetmeliği gereğince İletim Şirketi tarafından yayınlanan ve iletim hizmetine ilişkin uygulama esaslarını belirleyen ve zaman zaman tadil edilen düzenlemeyi ifade eder.

 

“İletim Şirketi”, iletim faaliyetlerini gerçekleştiren tüzel kişiyi ifade eder. Mevcut durumda BOTAŞ’tır.

 

“İlgili Mevzuat”, Doğal Gaz Piyasasına ilişkin Kanun, yönetmelik, tebliğ, genelge, Kurul kararları ile ilgili tüzel kişinin sahip olduğu lisans veya lisansları ifade eder.

 

“İngiliz Isı Birimi” veya “BTU”, 252 Kaloriye eşit bir enerji birimi olup 1 milyon Btu, 1 MMBtu olarak yazılmaktadır. 1 MMBtu = 293,071 kWh veya 0,003412 MMBtu = 1 kWh’dir.

 

“İnternet Sitesi”, BDLNG’nin, internet yoluyla erişilebilen www.bdlng.gov.tr adresindeki internet sitesini ifade eder.

 

“İş Günü”, Resmi tatil günleri dışında, Pazartesi’den Cuma’ya sabah saat 8:00 ile akşam saat 17:00 arasındaki zaman dilimi anlamındadır.

 

“Kalori”, Normal atmosfer basıncı (1,01325 bar) altında 1 gram saf suyun sıcaklığının 14.5°C’den 15.5°C’ye çıkarılması için gerekli enerji miktarını ifade eder.

 

“Kapasite Aşım Bedeli”, Madde 13.1.2 kapsamında belirlenen bedeli ifade eder.

 

“Kapasite Aşım Tutarı”, Kapasite Aşım Bedeli ve Gaz Yılı içerisinde yapılan kapasite aşım miktarı dikkate alınarak hesaplanan tutarı ifade eder.

 

“Kapasite Devri”, Bir Hizmet Alanın kendisine rezerve edilen kapasitenin bir kısmını veya tamamım başka bir Hizmet Alana devretmesi olup, bu devirlerde tüm yükümlülüklerden Devralan Hizmet Alan sorumludur.

 

“Kapasite ve Hizmet Bedeli”, Kurul Karan ile belirlenmiş ve ilgili dönem için geçerli birim Kapasite ve Hizmet Bedeli tarifesini ifade eder.

 

“Kapasite ve Hizmet Tutarı”, Hizmet Alanların rezerve ettiği kapasite miktarları ve geçerli birim Kapasite ve Hizmet Bedeli üzerinden hesaplanan toplam tutarı ifade eder.

 

“Kaynama Gazı (Boil off Gas)”, Standart Hizmetin verilmesi sırasında sıvı halden gaz haline geçen alçak basınçlı gazı ifade eder.

 

“Kurul”, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunu ifade eder.

 

“Kurum”, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu ifade eder.

 

“LNG Kalite Şartnamesi”, Hizmet Alan tarafından Terminale teslim edilecek LNG’nin Madde 10’da listelenen gaz halindeki özelliklerini gösteren LNG kalite şartnamesini ifade eder.

 

“Maksimum Gazlaştırma Kapasitesi” kısaca “MGK”, BDLNG’nin bir Gaz Yılı öncesinde, o Gaz Yılına ait Terminal kullanımı için ilan ettiği gazlaştırma kapasitesi miktarını ifade eder.

 

“Maksimum Sözleşme Gazlaştırma Kapasitesi” kısaca “MSGK”, THS imzalayan bir Hizmet Alanın sözleşme süresi boyunca gazlaştırma ile teslim alabileceği en fazla LNG miktarıdır.

 

“Miktar” veya “Miktarlar”, m3 LNG, Nm3, STDm3, MMBtu, lcWh, kcal, MJoule, Sm3 (9155’e göre düzeltilmiş), kg olarak ifade edilecektir.

 

“Mücbir Sebep”, Madde 16’da belirtilen anlamda kullanılacaktır.

 

“Normal metreküp”, kısaca Nm3, 0°C’de ve 1,01325 bar mutlak basınçta, 1 metreküplük bir hacim dolduran doğal gaz miktarını ifade eder.

 

“Operasyonel Akış Talimatı” kısaca “OAT”, BDLNG tarafından, herhangi bir Hizmet Alana verilen talimat anlamındadır.

 

“Pencere”, Her birine bir adet Hizmet Alan Gemisinin programlanması mümkün olan 10 günlük süreleri ifade eder.

 

“Pilot İstasyon”, BDLNG’nin bağlı olduğu Liman Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan, gemilerin Terminale yanaşmak üzere gelip bekleyeceği noktayı ifade eder.

 

“Program”, Günlük, haftalık, aylık, çeyrek yıllık (üç aylık) ve yıllık olarak düzenlenen Boşaltma Programı ve/veya Teslimat Programını ifade eder.

 

“SIGTTO”, Uluslararası Gaz Tankerleri ve Terminal İşletmecileri Birliğini ifade eder.

 

“Sıvılaştırılmış Doğal Gaz” veya “LNG”, atmosfer basıncında kaynama noktasında bulunan sıvı haldeki doğal gaz anlamındadır.

 

“Sistem”, Doğal Gazın üretimi, iletimi, depolanması ve dağıtımı işlevlerini yerine getirmek üzere kurulan tesis ve teçhizat anlamındadır.

 

“Son Kullanıcı”, Hizmet Alan tarafından Gazlaştırılmış LNG olarak çekilen Doğal Gazı İletim Şebekesi Çıkış Noktalarında satın almak ve/veya kullanmak amacıyla Hizmet Alan ile anlaşma imzalayan gerçek ya da tüzel kişileri ifade eder.

 

“Standart Hizmet”, LNG Gemisinin boşaltılması, LNG’nin KUE’de belirlenecek sürede depolanması ve bu kapsamda rezerve edilen gazlaştırma kapasitesi çerçevesinde gazlaştırılarak ulusal iletim şebekesine verilmesine ilişkin hizmetleri ifade eder.

 

“Standart Taşıma Sözleşmesi” kısaca “STS”, İletim Şirketi ile Hizmet Alan arasındaki taşıma sözleşmesini ifade eder.

 

“Standart metreküp” kısaca “Sm3”, 15°C’de ve 1,01325 bar mutlak basınçta, 1 metreküplük bir hacim dolduran, su buharı içermeyen ve Üst Isıl Değeri 9155 Kcal olan doğal gaz miktarını ifade eder. 1 Sm310,64 kWh’tır.

 

“STD metreküp”, 15°C’de ve 1,01325 bar mutlak basınçta, 1 metreküplük bir hacim dolduran gaz miktarıdır.

 

“Tahmini Varış Zamanı” (Estimated Time of Arrival (ETA)), BDLNG’ye LNG yükünü boşaltmaya gelen gemilerin Pilot İstasyona Tahmini Varış Zamanını bildiren tebligatlardır. Bu tebligatlar gemi tarafından veya geminin bağlı olduğu Acente tarafından BDLNG’ye verilir.

 

“Tarife”, Bu KUE’nin uygulanması kapsamında, Doğal Gaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliği’ne göre belirlenen ve LNG’nin depolanması, gaz formunda gönderilmesi ile buna dair hizmetlere ilişkin fiyat, hüküm ve şartları içeren düzenlemeleri ifade eder.

 

“Temel Kullanım Usul ve Esasları” kısaca “KUE”, Standart Hizmet ile ilgili tarafların hak ve yükümlülüklerinin belirlenmesi amacıyla BDLNG tarafından hazırlanan ve EPDK’nın onayına sunulan BDLNG Terminali kullanımı ile ilgili usul ve esasları ifade eder.

 

“Terminal” veya “Depolama Tesisi”, LNG’nin alınması, depolanması, gazlaştırılması ve teslimatının gerçekleştirildiği, Dörtyol’da demirli bulunan BDLNG’nin kullanımındaki FSRU gemisi ile birlikte bütün arazi, tesis ve ekipmanları ifade eder.

 

“Terminal Asgari İşletme Stoku” veya “Topuk LNG”, Madde 7.5’te tanımlı topuk gazını ifade eder.

 

“Terminal Hizmet Sözleşmesi” kısaca “THS”, bu KUE’de açıklanan biçimde yazılı olarak tanzim ve imza edilmiş olan; LNG’nin boşaltılarak depolanması ve Gazlaştırılmış LNG’nin teslimatı Standart Hizmetinin tanımlandığı, BDLNG ile Hizmet Alan arasında akdedilen sözleşmeyi ifade eder.

 

“Terminal Hizmeti”, BDLNG tarafından Hizmet Alanlara sunulan Standart Hizmeti ifade eder.

 

“Terminal İşletme Gazı”, Standart Hizmet için terminal ekipmanları tarafından yakıt olarak kullanılan gazı, zorunlu olarak Ekipmanlarda Yakılan Gazı, ısıtmada kullanılan gazı, minimum stok için gerekli olan gazı (topuk LNG) ve proses tesisatında oluşabilecek gaz kaçakları ile terminalde ve gemideki ölçüm ekipmanlarının hassasiyet sınırları nedeniyle ölçüm farkından kaynaklanan hesaba katılamayan gazı ifade eder.

 

“Terminal Kabul Noktası”, LNG Gemisinin boşaltma manifold sisteminin BDLNG FSRU gemi boşaltma kolu ile bağlandığı flanşın Terminal tarafı yüzeyidir.

 

“Terminal Kabul Programı” veya “Boşaltım Programı”, Hizmet Alan tarafından BDLNG’ye sunulan ve BDLNG tarafından gerekli revizyonların yapılması sonrasında kabul edilen ve onaylanan, sıvı halde LNG’nin Deniz Tankerleri ile Terminale getirilip Boşaltımına ilişkin programı ifade eder.

 

“Terminal Teslimat Programı” veya “Teslimat Programı”, Hizmet Alan tarafından BDLNG’ye sunulan ve BDLNG tarafından gerekli revizyonların yapılması sonrasında kabul edilen ve onaylanan, Gazlaştırılmış LNG’nin Teslimat Noktasında Hizmet Alana iadesine ilişkin programı ifade eder.

 

“Teslimat Noktası”, Gazlaştırılmış LNG’nin, Doğal Gaz Ana İletim Şebekesine verildiği ve/veya yine LNG halinde gemilere yüklendiği noktalan ifade eder.

 

“Üçüncü Taraf’, THS imzalamamış olan tarafları ifade eder.

 

“Üst Isıl Değeri” kısaca “ÜID”, tabiri, Doğal Gaz için uygulandığında, yanma sırasında oluşan tüm suyun 15°C’de yoğunlaşması kaydıyla, bir m3 gazın 1,01325 bar mutlak basınç ve 15°C sabit sıcaklıkta tam olarak yakılmasıyla ortaya çıkan, kcal birimi ile ifade edilen ısı miktarını ifade eder.

 

“Yıllık Maksimum Sözleşme Gazlaştırma Kapasitesi” kısaca “YMSGK”, THS imzalayan Hizmet Alanın bir yıl boyunca depolama tanklarına boşaltım ve gazlaştırma hakkının olduğu LNG miktarıdır.

 

“Zero Send-Out Modu”, Terminal sıfır gönderimde iken bazı kritik ekipman ve hatların içinden minimum miktarda LNG geçirerek soğuk tutulduğu çalışma modudur.

 

2.2. Yorumlama

 

Aksi belirtilmedikçe, KUE’de aşağıdaki hususlar geçerli olacaktır:

 

2.2.1. Herhangi bir yasa, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik, tebliğ, karar veya genelge tabiri, söz konusu düzenlemelerde yapılacak değişiklik, tadilat veya eklemeleri ve anılan düzenlemeler uyarınca çıkarılacak diğer düzenlemeleri de kapsayacaktır.

 

2.2.2. Herhangi bir anlaşma, sözleşme veya belge tabiri, söz konusu anlaşmada, sözleşmede veya belgede yapılabilecek değişiklik ve eklemeleri de kapsayacaktır.

 

2.2.3. “Saat” tabiri, Türkiye’de kullanılmakta olan yerel saat olarak yorumlanacaktır. Aksi belirtilmedikçe zaman atıfları Türkiye’de kullanılan miladi takvime göre yorumlanacak ve saat tabiri 0-23 saat bazında, dakika tabiri ise 0-59 dakika bazında işlem görecektir.

 

2.2.4. Anlam akışı aksini gerektirmedikçe, tekil ifadeler aynı zamanda çoğul, çoğul ifadeler ise aynı zamanda tekil olarak yorumlanacaktır.

 

2.2.5. KUE’de herhangi bir kelime veya tabirin tanımlaması yapılan yerlerde bu kelime veya tabirlerle ilintili ve benzer kelime ve tabirler de bu tanıma göre yorumlanacaktır.

 

2.2.6. KUE’de yer alan bölüm, madde, bent, alt bent numaraları veya başlıkları sadece kullanım kolaylığı açısından verilmiş olup, anılan bölümün, maddenin, bendin, alt bendin içeriği hakkında herhangi bir hükümleri yoktur.

 

2.2.7. “KUE” veya “Temel Kullanım Usul ve Esasları” tabirleri bu KUE’nin bölümleri ve eklerini ifade edecek ve tek belge olarak anlaşılacaktır.

 

2.2.8. KUE hükümleriyle herhangi bir THS hükmü arasında bir çelişki olması durumunda KUE hükümleri geçerli olacaktır.

 

2.2.9. KUE’de, özel isimler dışında, ilk harfleri büyük harfle yazılan tabirler Tanımlar kısmında kendilerine atfedilen anlamda kullanılmıştır.

 

2.2.10. Terminale teslim edilen ve Terminalden teslim alınan Gaz miktarları enerji bazında işlem görecektir.

 

2.2.11. Ekler bu KUE’nin ayrılmaz bir parçasıdır. KUE veya eklerde yer alan maddelerin bir veya birkaçının iptali veya geçersizliği durumu, diğer maddelerin geçerliliğini etkilemeyecektir.

 

2.2.12. KUE’de “tarihine kadar” ifadesinin kullanıldığı yerlerde, ilgili bildirim, iş ya da işlemin ilgili gün mesai saati bitimine kadar yapılması gerekmektedir. Söz konusu tarihteki günün İş Günü olmaması halinde ilgili bildirim, iş ya da işlemin bu günü takip eden ilk İş Günü mesai saati bitimine kadar yapılması gerekmektedir.

 

3. TEMEL UYGULAMALAR

 

3.1. Giriş

 

3.1.1. Her Hizmet Alan, BDLNG ile bir Terminal Hizmeti Sözleşmesi (kısaca THS) imzalar ve bu KUE hükümleri THS’nin ayrılmaz bir parçasıdır. THS’de BDLNG ile Hizmet Alan arasındaki LNG Terminali kullanımına ilişkin, taraflar arasındaki karşılıklı hak ve yükümlülükler ile eşit taraflar arasında ayrımcılık yapılmaması ilkesine halel getirmeksizin ve ilgili mevzuata aykırı olmayacak özel şartlar düzenlenir.

 

3.1.2. KUE’de, BDLNG ile Hizmet Alanların arasındaki, LNG Terminali kapasite rezervasyonu, işletim koşullan, ölçüm ve kalite özellikleri ile günlük işletme ve bakım gereksinimleri ve diğer konulara ilişkin karşılıklı hak ve yükümlülükleri düzenleyen genel ilkelere yer verilmektedir.

 

3.1.3. KUE’de ilgili mevzuata uygun olarak LNG Terminalini kullanmak isteyenler için açık, adil, şeffaf ve ayrımcılık gözetmeyen bir uygulama oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda BDLNG, Standart Hizmeti diğer faaliyetlerinden ve özellikle LNG ithalatı ve toptan satışı faaliyetlerinden, bağımsız olarak yürütür ve kendisinin de Terminalden hizmet alması durumunda herhangi bir Hizmet Alan olduğunu kabul eder. BDLNG, THS’nin hükümlerine de Hizmet Alan olarak uyacağım taahhüt eder.

 

3.1.4. KUE’nin yürürlüğe girmesi ve değiştirilmesi EPDK’nın onayına tabidir.

 

3.1.5. Bu KUE, BDLNG ile Hizmet Alan arasında imzalanacak THS’nin, ayrılmaz bir parçası olacaktır.

 

3.1.6. Bu KUE’de yer alan hiçbir hüküm, Hizmet Alanın müşterisi açısından BDLNG’ye veya BDLNG açısından Hizmet Alanın müşterisine karşı ileri sürebileceği herhangi bir talep hakkı oluşturmaz,

 

3.1.7. BDLNG, İletim Şirketi ile akdetmiş olduğu Bağlantılı Sistem Teslim Sözleşmesi hükümlerine uyacağını taahhüt eder.

 

3.1.8. Sisteme girişin reddi İlgili Mevzuat ve bu KUE hükümlerine tabidir.

 

3.2. Temel İlkeler Kullanım Usul ve Esasları,

 

- Terminalin Gazlaştırma Kapasitesinin, Sistemin eşgüdümlü ve güvenli bir tarzda işletilmesine yardımcı olacak şekilde idare edilmesi ve Sistem elverişli olduğu takdirde tarafsız ve eşit taraflar arasında ayrım yapılmaması ilkesi doğrultusunda hizmet sunulması,

 

- Ekonomik, verimli ve güvenli işletmecilik yapılması,

 

- Tarafsız ve eşit bir şekilde hizmet verilmesi ve Doğal Gaz sisteminin emniyetli ve verimli işlemesini teminen, Hizmet Alanlara ve İletim Şirketine yeterli ve doğru bilgi verilmesi,

 

- Hizmet Alanların Terminale teslim ettiği LNG’nin diğer Hizmet Alanların LNG’si ile karışacağı ve Terminalde bulunan LNG’nin işletme şartlarına göre tasarruf yetkisinin bu KUE’de belirlenen hususlar ve İlgili Mevzuat hükümleri çerçevesinde BDLNG’de olması ilkeleri temel alınarak hazırlanmıştır.

 

3.3. BDLNG Terminaline İlişkin Bilgiler

 

Bu KUE’de atıfta bulunulan BDLNG Terminali, Hatay’ın Dörtyol İlçesi, E-5 Karayolu üzeri Yeniyurt Mevkiindeki BOTAŞ limanında bağlı bulunan FSRU ünitesidir. BDLNG’nin iki temel fonksiyonu vardır:

 

1. LNG’nin FSRU’ya yanaştırılan Gemilerden boşaltımı ve depolanması,

 

2. FSRU’da Depolanan LNG’tıin gazlaştırılması ve İletim Şebekesine gönderilmesi.

 

İletim Şebekesinin ve Terminal işletme koşullarının uygun olması halinde, Terminalin yıllık Maksimum Gazlaştırma Kapasitesi 5 milyar 250 milyon Sm3/yıl’dır. Terminalin Günlük Gazlaştırma Kapasitesi 15 milyon Sm3/gün olup uygun koşullar oluşması halinde bu miktar yaklaşık 20 milyon Sm3/gün (Azami Günlük Gazlaştırma Kapasitesine kadar çıkabilmektedir.

 

Terminale yanaşacak gemi özellikleri ve yanaşma prosedürleri Terminal tarafından Internet Sitesinde yayımlanan dokümanlarda tanımlanmaktadır.

 

BOTAŞ Dörtyol Yüzen LNG Terminalinin kullanım kapasitesi (Depolama Kapasitesi), 263.000 m3 LNG’dir.

 

Ölçümü yapılan Gaz, İletim Şebekesine gönderilir. Ana iletim şebekesine teslim edilen doğal gazın basıncı, bağlantı hattındaki mevcut hat basıncından yüksek olacak şekilde BDLNG tarafından sağlanır.

 

BDLNG Terminaline emniyetli bir şekilde yanaştıktan sonra tank basınçları uygun seviyede olan her LNG Gemisinden saatte azami 10.000 m3 LNG (pompaların devreye alınması ve devreden çıkarılması süreçleri haricinde) boşaltılarak tanklara alınabilir.

 

Zero Send-Out Moduna geçilmeden Kaynama Gazının yönetilebilmesi için gerekli Asgari Gazlaştırma Miktarı (veya Minimum Gönderim Miktarı), boşaltım yapılmadığı durumda 15.000 Sm3/saat, aynı zamanda boşaltım devam ederken ise Hizmet Alan Gemisine ve boşaltımı yapılacak ve mevcutta envanter olarak tutulan toplam kargo miktarlarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hizmet Alanlar, asgari bu miktarlarda gazlaştırma talep etmek zorundadır. Belirtilen Asgari Gazlaştırma Miktarı altında gazlaştırma talep edilmesi durumunda Boşaltım olmadığı hallerde Zero Send-Out Moduna geçilir, ancak Boşaltım sürecinde Asgari Gazlaştırma Miktarı sağlanmadığı durumda oluşacak Kaynama Gazı yakılarak sistemden uzaklaştırılır ve kayıp olarak değerlendirilir.

 

Zero Send-Out Modunda LNG yoğunluğunun 0,47 kg/m3 ve tanklardaki LNG buhar basıncının 170 mbar olduğu durumda saatlik Kaynama Gazı Miktarı, yaklaşık 5.600 Sm3’tür. Kaynama Gazı yönetimi için terminalde yer alan kompresör ile bu Kaynama Gazının kayıp olmadan yönetilebilmesi için BDLNG işletme şartlarını dikkate alarak gerekli çabayı gösterecektir. Ancak, Kaynama Gazının kompresör vasıtasıyla yönetilemediği hallerde söz konusu miktar, kayıp olarak değerlendirilecektir.

 

3.4. BDLNG’den Hizmet Almak İsteyenler İçin Başvuru Şartları

 

3.4.1. Başvurular

 

3.4.1.1. Başvuru Evrakları

 

BDLNG’den hizmet alabilmek için yazılı olarak başvuruda bulunulması zorunludur. Başvuruda bulunacakların, İthalat veya Toptan Satış veya İhracat Lisansı sahibi olmaları gerekmektedir.

 

Başvurularda, Başvuru Sahipleri;

 

- Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi ya da kişilerce imzalanmış Kapasite Talep Başvuru Formu ile ilgili şahısların yetki belgelerinin ve imza sirkülerinin aslı veya noter onaylı suretlerini,

 

- Lisanslarının özel hükümlerinin ilgili kısımları dahil EPDK onaylı bir kopyasını,

 

- Geçici banka teminat mektubunu

 

BDLNG’ye sunacaktır.

 

3.4.1.2. Kapasite Talep Başvuru Formunda Bulunması Gereken Bilgiler

 

Kapasite Talep Başvuru Formunda aşağıdaki bilgiler yer alacaktır:

 

a. Başvuru Sahibinin getireceği LNG’ye ilişkin olarak;

 

1. BDLNG tarafından ilan edilen yıllık Maksimum Gazlaştırma Kapasitesinden Başvuru Sahibince rezerve edilmesi talep edilen miktar,

 

2. Başvuru Sahibince talep edilen rezerve kapasite miktarına ilişkin olarak;

 

i. Başvuru yapılan miktarlara ilişkin gemilerin geliş tarihlerinin yer aldığı tarih aralığı (her biri “Pencere” olarak adlandırılacak 10 (on) günlük süreler halinde ve BDLNG tarafından yayınlanan takvime uygun olarak),

 

ii. İlgili Pencere içinde ± 2 (iki) gün toleransla Gemi geliş tarihleri,

 

iii. Her bir Geminin getireceği tahmini LNG miktarı,

 

3. Başvuru Sahibince getirilecek LNG’nin taşınmasında kullanılacak Deniz Tankerlerine ilişkin genel ve teknik bilgiler,

 

4. LNG tedarikçisinden temin edilecek aşağıdaki bilgileri kapsayan beyan:

 

i. İthalata başlama tarihi,

 

ii. Sözleşmenin süresi veya teslimat tarih aralığı,

 

iii. Yıllık toplam miktar veya kargo sayısı ve kargoların miktarı, yıllık miktarın 3’er aylık dağılımları,

 

5. Başvuru Sahibince getirilecek LNG’nin Gaz halindeki kalite değerleri (Madde 10’da verilen analiz değerlerine uygun olacaktır),

 

6. Toptan Satış veya İhracat Lisansı olan Başvuru Sahipleri için, İthalatçı Şirket ile yaptıkları sözleşmenin sevkiyata ilişkin hükümleri (BDLNG, THS imzalayan Toptan Satış Şirketlerinin, İthalatçı Şirketlerden satın aldıkları LNG’yi, Terminal Kabul Noktasında teslim aldığını kabul edecektir),

 

7. Aynı kargo içerisinde birden fazla Hizmet Alanın LNG’sinin boşaltılacak olması halinde, boşaltılacak olan LNG’nin ilgili Hizmet Alanlar arasındaki tahsisatına ilişkin bu Hizmet Alanların sunacağı protokol ek olarak konulacaktır.

 

b. Başvuru Sahibine ait gazlaştırılacak LNG’ye ilişkin olarak, gazlaştırılacak LNG’nin günlük minimum ve maksimum miktarları ve yıllık miktarın aylık bazda dağılımı.

 

Başvuru Sahibinin Kapasite Talep Başvuru Formunu doldurup BDLNG’ye yazılı olarak teslim etmesi, bu KUE hükümlerini de kabul ettiği manasına gelir.

 

Kapasite başvurularında istenen ve işbu maddede detayları verilen bilgi ve belgeler, Uzun Dönemli Kapasite Rezervasyonu sahibi Hizmet Alanlar tarafından ilk Gaz Yılını müteakip her Gaz Yılı için BDLNG’ye ayrıca sunulur.

 

BDLNG’ye verilmiş olan bilgilerde eksiklik veya yeterli açıklama bulunmaması nedeniyle tereddüt oluşması halinde Sistemin emniyetli ve verimli işlemesini teminen BDLNG, ek bilgi belge talep edebilir. Bu tür durumlarda başvuru sahibi makul bir gerekçeye dayanmaksızın 5 (beş) İş Günü içinde eksik bilgi ve belgeleri tamamlamaz ise talebini geri çekmiş sayılır. İstenen bilgi ve belgelerin 5 (beş) İş Günü içerisinde temin edilememesinin makul bir gerekçeye dayanması halinde gerekçesi ile birlikte istenen bilgi ve belgeler en kısa sürede temin edilir. İstenen bilgi ve belgeler kapasite rezervasyon takvimini aksatmayacak şekilde BDLNG’ye ulaştırılır.

 

3.5. THS İmzalama Şartları

 

Kapasite rezervasyonlarının BDLNG tarafından kesinleştirilmesinden sonra;

 

3.5.1. BDLNG’nin talebi kabul etmesi halinde, BDLNG tarafından talepleri kabul edilen Başvuru Sahiplerinin, 7 (yedi) İş Günü içerisinde kesin teminat mektubunu getirmeleri ve ardından THS’yi imzalamaları zorunludur. 7 (yedi) İş Günü içerisinde kesin teminat mektubunu getiren ve THS’yi imzalayan Başvuru Sahiplerine geçici teminat mektupları, THS’nin imzalanmasını takip eden 5 (beş) İş Günü içinde iade edilir.

 

3.5.2. Bu Bölümde belirtilen Kesin Teminat Mektubuna ek olarak, talepleri kabul edilen Başvuru Sahipleri en geç THS’nin imzalanma tarihinde, Envanter Devri için (ilgili Envanter Devri hükümlerince) ikinci bir kesin teminat mektubunu BDLNG’ye vermekle yükümlüdür.

 

3.5.3. BDLNG’nin talebi reddetmesi halinde, ret gerekçeleri Başvuru Sahiplerine bildirilir. Başvurusu reddedilen Başvuru Sahiplerine Madde 3.4’te tarif edilen geçici teminat mektupları, ret bildirimini takip eden 5 (beş) İş Günü içinde iade edilir.

 

3.5.4. BDLNG ile imzalanacak THS’lerin süresi en fazla 3 (üç) Gaz Yılıdır.

 

3.5.5. THS imzalayacak tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili şahısların yetki belgelerinin ve imza sirkülerinin aslı veya noter onaylı suretlerinin THS’ye eklenmesi zorunludur.

 

3.6. Teminat Mektuplarının Nakde Çevrilme Şartları

 

3.6.1. BDLNG tarafından talepleri kabul edilen Başvuru Sahiplerinin kendilerine yapılan bildirim tarihinden itibaren 7 (yedi) İş Günü içerisinde kesin teminat mektubunu getirmeyerek THS imzalamaması halinde BDLNG’nin Başvuru Sahiplerinin geçici teminat mektuplarını nakde çevirme ve irad kaydetme hakkına sahiptir.

 

3.6.2, BDLNG tarafından Hizmet Alan adına düzenlenmiş olan aylık faturaların ödenmemesi ve/veya Hizmet Alan tarafından bu KUE, THS ve ilgili mevzuat gereği Hizmet Alana atfedilen sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde, 7 (yedi) İş Günü sürecek ihbar süresi sonunda THS’si feshedilerek Hizmet Alan tarafından verilmiş olan kesin teminat mektuplarının kalan THS süresine karşılık gelen Kapasite ve Hizmet Tutarı ile varsa Envanter Devri borçları ve/veya alacakları da dikkate alınarak hesaplanacak tutarda kısmı, BDLNG tarafından nakde çevrilir ve tahsil edilir. Teminat mektuplarının bahse konu tutarları karşılamaya yetmediği durumda Hizmet Alan, kalan tutan fesih tarihinden itibaren 7 (yedi) İş Günü içerisinde BDLNG’ye ödemekle yükümlüdür.

 

3.6.3, Hizmet Alan tarafından, THS’de yer alan haklı sebeplerle yaptığı fesih dışında, tek taraflı olarak THS’nin süresinden daha önceki bir tarihte sona erdirilmesi durumunda, Hizmet Alan tarafından verilmiş olan kesin teminat mektuplarının kalan THS süresine karşılık gelen Kapasite ve Hizmet Tutarı ile varsa Envanter Devri borçlan ve/veya alacakları da dikkate alınarak hesaplanacak tutarda kısmı, BDLNG tarafından nakde çevrilir ve tahsil edilir. Teminat mektubunun Hizmet Alanın THS süresi sonuna kadar ödemesi gereken Kapasite ve Hizmet Tutarını karşılamaya yetmediği durumda Hizmet Alan, kalan tutan fesih tarihinde BDLNG’ye ödemekle yükümlüdür. Hizmet Alanın haklı sebeplerle THS’yi feshetmesi durumunda BDLNG, Hizmet Alanın teminat mektuplarını 5 (beş) İş Günü içerisinde iade etmekle yükümlüdür. Hizmet Alan haldi sebeple fesihten kaynaklanan diğer haklarını genel hükümler çerçevesinde takip eder.

 

3.6.4, Bu KUE’de yer alan Envanter Devirleri ile ilgili hükümler gereğince Devralan Hizmet Alanın devraldığı LNG’yi Mücbir Sebepler ve Acil Durum dışında, Devreden Hizmet Alana zamanında ve aldığı miktarda ayni olarak iade etmemesi durumunda, BDLNG, Envanter Devri için aldığı kesin teminat mektubunu nakde çevirerek Devreden Hizmet Alana ödeme hak ve yükümlülüğüne sahiptir. Bu teminat mektubunun devredilen envanter karşılığında Devreden Hizmet Alanın alacağını karşılamaması durumunda, BDLNG, kapasite rezervasyonu için aldığı kesin teminat mektubunu da nakde çevrilerek Devreden Hizmet Alanın uğrayacağı zararı karşılar. Bu mektubun da yeterli gelmemesi durumunda Devralan Hizmet Alan, Devreden Hizmet Alanın ve BDLNG’nin kalan zararım karşılamakla yükümlüdür. Devreden Hizmet Alan ve Devralan Hizmet Alanın kendi aralarında anlaşması ve Devreden Hizmet Alanın bunu BDLNG’ye yazılı olarak bildirmesi durumunda BDLNG’nin bu teminat mektubunu nakde çevirme hakkı ve Devreden Hizmet Alana ödeme yapma yükümlülüğü ortadan kalkacaktır.

 

4. KAPASİTE

 

4.1. Kapasite Başvurusuna İlişkin Dönemler ve Başvuru Takvimi

 

BDLNG, LNG Terminalinin gazlaştırma kapasitesinin bu KUE’de belirtilen süreler için depolama maksatlı kullanılacağı, Terminalin ana işlevinin depolara boşaltılan LNG’nin sınırlı bir süre sonunda gazlaştırılarak Doğal Gaz Ana iletim Şebekesine gönderileceği prensipleri ile Terminal gazlaştırma kapasitesi ve özelliklerini göz önünde bulundurarak ve Terminal Hizmetine ilişkin kapasite rezervasyonlarım Kapasite ve Atıl Kapasite başvuru takvimlerim dikkate alarak yapar.

 

Bu doğrultuda, THS'lere esas olacak kapasite rezervasyonları her Gaz Yılı öncesinde talep edilecek toplam hizmet için yapılacak olup, BDLNG tarafından emniyetli bir şekilde, kesintisiz hizmet prensibi ile sağlanabilecek yıllık hizmet kapasiteleri, günlük maksimum sağlanabilecek gazlaştırma kapasitesi doğrultusunda, her Gaz Yılı öncesinde 15 Temmuz tarihi itibarıyla ilan edilir.

 

BDLNG kapasite tahsislerini yaparken aşağıda verilen Terminal imkanlarım ve özelliklerini göz önünde bulundurur:

 

1. Gemiden FSRU depolama tanklarına maksimum boşaltım hızı 10.000 m3/saat LNG’dir.

 

2. Terminal minimum gönderim kapasitesi 25 m3/saat LNG (= 15.000 Sm3/saat Gaz) Bu değerin altına düşülmesi durumunda Zero Send Out çalışma moduna geçilir.

 

3. Terminalin Günlük Gazlaştırma Kapasitesi 15 milyon Sm3/gün olup uygun koşullar oluşması halinde bu miktar yaklaşık pik çekişlerde 20 milyon Sm3/gün (Azami Günlük Gazlaştırma Kapasitesi)’e kadar çıkabilmektedir. .

 

4.1.1. Uzun Dönemli Kapasite Başvuruları

 

BDLNG, Internet Sitesi aracılığı ile her Gaz Yılı öncesinde aşağıdaki bilgileri en geç 15 Temmuz tarihine kadar duyurur:

 

- Terminal Hizmeti için rezerve edilmiş ve edilmemiş Yıllık MGK (Sm3/yıl olarak),

 

- İlgili Gaz Yılında rezerve edilmiş veya edilmemiş Pencerelerin sayısı ve tarihleri.

 

Uzun Dönemli Kapasite Başvurusu, yıllık Maksimum Gazlaştırma Kapasitesinin en fazla %75 (yüzde yetmişbeş)’ine tekabül eden miktar için yapılabilir.

 

Bu maddede açıklanan şekilde, bir kısmını veya tamamını 1 (bir) yıldan uzun ve azami 3 (üç) yıllık kapasite başvurularının ilgili dönem için rezerve ederek hizmet almak isteyen Başvuru Sahiplerinin 1 Ağustos tarihine kadar Madde 3.4.1.1’de belirtilen başvuru evrakları ile BDLNG’ye yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir.

 

Uzun Dönemli Kapasite Başvurularının en fazla 3 (üç) tam yıl için yapılması gerekmektedir.

 

Aynı dönemde yapılan Uzun Dönemli Kapasite Başvuruları arasında süresi daha uzun ve/veya miktarı daha yüksek başvuru öncelikli olarak değerlendirilir. Belirtilen değerlendirme, başvuru süresi ile başvurulan yıllık gazlaştırma miktarının çarpımı sonucu bulunan toplam başvuru miktarı üzerinden yapılacaktır. Aynı dönemde yapılan başvurular, süre ve miktar olarak da denk ve toplam kapasite başvuru miktarı MGK’nın Uzun Dönemli Kapasite başvurularına ayrılan kısmını aşmıyor ise Hizmet Alanlara başvurdukları kapasite, rezerve edilir. Eğer aynı dönemde yapılmış söz konusu kapasite rezervasyon başvuruları toplamı, MGK’nın Uzun Dönemli Kapasite başvurularına ayrılan kısmının üzerinde ve bahsi geçen toplam başvuru miktarları eşit ise, başvuruların değerlendirilmesinde oransal dağılım (pro- rata) yöntemi uygulanacaktır.

 

Gemi geliş ve gazlaştırma takvimleri kapsamında Uzun Dönemli Kapasite başvuruları Kısa Dönemli veya Atıl Kapasite başvurularına göre öncelikli olarak değerlendirir.

 

BDLNG, Uzun Dönemli Kapasite başvurularını en geç 15 Ağustos tarihine kadar neticelendirir ve duyurur.

 

4.1.2. Kısa Dönemli Kapasite Başvuruları

 

Gaz Yılı öncesinde yapılacak olan ve 1 (bir) tam yıl ve altındaki süreleri kapsayacak kapasite rezervasyon başvuruları, Kısa Dönemli Kapasite başvuruları olarak nitelendirir.

 

BDLNG, rezerve edilen uzun dönemli kapasite miktarı dikkate alınarak, her bir Gaz Yılı için rezerve edeceği kısa dönemli kapasiteleri her Gaz Yılı öncesinde 15 Ağustos tarihine kadar İnternet Sitesi aracılığı ile duyurur.

 

Terminalden kısa dönemli kapasite rezervasyonu yaparak hizmet almak isteyen Başvuru Sahiplerinin, 1 Eylül tarihine kadar Madde 3.4.1.1’de belirtilen evraklar ile birlikte başvuru yapması gerekmektedir.

 

Kısa Dönemli Kapasite Başvurularının karşılanması için bu başvuruların, Uzun Dönemli Kapasite sahibi Hizmet Alanların kapasite ve gemi takvimlerinde değişikliğe sebep olmayacak şekilde yapılması gerekmektedir.

 

Aynı dönemde yapılan Kısa Dönemli Kapasite Başvuruları arasında toplam başvuru miktarı daha yüksek olan başvuru öncelikli olarak değerlendirilir. Aynı dönemde yapılan başvurular, miktar olarak denk ve toplam kapasite başvuru miktarı MGK’nın Kısa Dönemli Kapasite başvurularına ayrılan kısmım aşmıyor ise Hizmet Alanlara başvurdukları kapasite, rezerve edilir. Eğer aynı dönemde yapılmış söz konusu kapasite rezervasyon başvuruları toplamı MGK’nın Kısa Dönemli Kapasite başvurularına ayrılan kısmının üzerinde ve bahsi geçen toplam başvuru miktarları eşit ise, başvuruların değerlendirilmesinde oransal dağılım (pro- rata) yöntemi uygulanır.

 

BDLNG, Kısa Dönemli Kapasite başvurularını en geç 30 Eylül tarihine kadar neticelendirir ve duyurur.

 

4.1.3. Atıl Kapasite Başvuruları

 

BDLNG, DEBT ve İnternet Sitesi aracılığıyla, rezerve edilen uzun ve kısa dönemli kapasite miktarları dikkate alınarak, Gaz Yılı içerisindeki her bir Ay için varsa rezerve edeceği Atıl Kapasiteleri ilgili aydan 45 (kırkbeş) gün öncesine kadar duyurur. Atıl Kapasiteyi kullanarak BDLNG’den hizmet almak isteyen Başvuru Sahiplerinin ilgili aydan 30 (otuz) gün öncesine kadar Madde 3.4.1.1’ de belirtilen evrak ile birlikte başvuru yapması gerekmektedir.

 

Atıl Kapasite başvurularının Uzun Dönemli ve Kısa Dönemli Kapasite sahibi Hizmet Alanların kapasite ve gemi takvimlerinde değişikliğe neden olmayacak şekilde yapılması gerekmektedir.

 

Atıl Kapasite başvurularında erken başvuru yapan Başvuru Sahibinin talebi öncelikli olarak karşılanır.

 

BDLNG, Atıl Kapasite başvurulalım en geç ilgili döneme ait son başvuru tarihinden itibaren 15 (onbeş) gün içerisinde neticelendirir ve duyurur.

 

4.2. Kapasite Başvurularının Değerlendirilmesi ve Kapasite Rezervasyonları

 

4.2.1. Uzun ve Kısa Dönemli Kapasite Rezervasyonları

 

Uzun dönemli ve kısa dönemli kapasiteler için ayrı ayrı olmak üzere, Başvuru Sahiplerinin talepleri BDLNG tarafından değerlendirilir. Talep edilen gazlaştırma kapasiteleri toplamı, BDLNG’nin ilan ettiği MGK’dan az ise her Başvuru Sahibine talep ettiği kapasite rezerve edilir.

 

Uzun Dönemli Kapasiteye başvuran Başvuru Sahipleri, en fazla, ilan edilen Uzun Dönemli Kapasite kadar miktar için başvuruda bulunabilirler. Aynı şekilde Kısa Dönemli Kapasite başvurusu yapan Başvuru Sahipleri, en fazla ilan edilen Kısa Dönemli Kapasite kadar bir miktar için başvuruda bulunabilir. Belirtilen miktarları aşan başvurular, ilan edilen kapasiteler kadar yapılmış olarak değerlendirilecektir. Başvuru yapılan Uzun Dönemli Kapasite miktarı toplamı ve Kısa Dönemli Kapasite miktarı toplamı, ilan edilen miktarlardan fazla ise Madde

4.1.1 ve 4.1.2’de tarif edilen dağılım yöntemi uygulanarak rezerve edilir.

 

Gemi takvimi ve gazlaştırma programları düzenlenirken Terminalin verimli kullanımı ilkesi göz önünde bulundurulacak ve gerektiği durumda verimlilik ilkesi doğrultusunda BDLNG tarafından makul süre içerisinde ilgili değişiklik nedeniyle yazılı bildirimde bulunularak ve öncelikle Hizmet Alan Tarafın maddi zarara uğramaması için elinden gelen çabayı sarf edeceği esası ile değişiklik yapabilecektir.

 

Gemi geliş tarihlerinde bir çakışma olması durumunda veya Başvuru Sahiplerinin LNG gemilerini getirmek istediği tarihlerde verilen çekim programlan ile gemiyi boşaltmak mümkün görünmez ise, gemi geliş tarihleri ve/veya gemilerin getireceği LNG miktarları veya günlük gazlaştırma miktarları, mevcut duruma bağlı olarak gerekçeleri ile birlikte DEBT ve İnternet Sitesi üzerinde duyurmak şartıyla BDLNG tarafından değiştirilir.

 

Bu değişiklikler yapılırken programda çakışmaya neden olan Başvuru Sahiplerinin sözlü ve/veya yazılı görüşleri alınır. Sözlü olarak görüş alınması halinde tutanak düzenlemek suretiyle değişiklikler kayıt altına alınır. Bu yolla gemi geliş tarihi, getirdiği miktar veya gazlaştırma programının değiştirilmesi ile çakışma sorunu giderilemez ise BDLNG Kapasite Devrini ve/veya Envanter Devrini öngörecek bir program düzenler, taraflara adil ve şeffaf bir şekilde gerekçeleri ile birlikte bildirir ve bu program taraflar üzerinde bağlayıcı olur. Hizmet Alanlarca söz konusu Kapasite Devrini ve/veya Envanter Devrini öngörecek programlara uyulmaması KUE hükümlerine aykırılık teşkil eder.

 

Gazlaştırılmış LNG gönderiminde, aynı anda birden fazla Hizmet Alanın envanterinin Terminal tanklarında bulunması durumunda bu Hizmet Alanlar tarafından günlük veya süreli bir zaman diliminde talep edilen toplam kapasitenin Terminalin günlük maksimum gönderim kapasitesinin üzerinde çıkması durumunda, fazla talep edilen miktar, öncelikle Başvuru Sahiplerinin gemi geliş programlarını etkilemeyecek şekilde Terminalin günlük gönderim kapasitesinin tam olarak kullanılmadığı yakın günlere kaydırılır. Bu şekilde de sorun çözülemez ise gemilerin getirdikleri LNG miktarı ve gemi geliş tarihleri değiştirilerek sorun çözülmeye çalışılır. Bu işlemler yapılırken soruna neden olan Başvuru Sahiplerinin sözlü ve/veya yazılı görüşleri alınır. Bu yolla da sorun çözülemez ise BDLNG Kapasite Devrini ve/veya Envanter Devrini öngörecek bir program düzenler ve taraflara bildirir, bu program taraflar üzerinde bağlayıcı olur.

 

4.2.2. Atıl Kapasite Rezervasyonları

 

Uzun ve kısa dönemli başvuruların değerlendirilmesi ve kapasite rezervasyonlarının neticelendirilmesi sonrasında kalan Atıl Kapasite BDLNG tarafından Gaz Yılı öncesinde ve içerisinde Madde 4.1 ’ de yer alan takvime uygun olarak DEBT ve İnternet Sitesinde ilan edilir. İlgili Gaz Yılı için THS imzalayan Hizmet Alanlar ve THS imzalamamış Başvuru Sahipleri, bu Atıl Kapasiteden faydalanmak üzere başvuruda bulunabilirler.

 

Atıl Kapasiteden faydalanmak isteyen Hizmet Alanların ve THS imzalamamış Başvuru Sahiplerinin başvurularının kabul edilmesi durumunda aşağıdaki prosedür uygulanır;

 

a. Hizmet Alanlar ve THS imzalamamış Başvuru Sahipleri, Kapasite Talep Başvuru Formu (Madde 3.4’e uygun olarak) doldurarak, Madde 3.5’e uygun olarak hazırlanacak teminat mektupları ile birlikte BDLNG’ye başvuruda bulunurlar.

 

b. Kapasite rezervasyonunun geçerli olacağı Gaz Yılından önce söz konusu Gaz Yılı için yapılacak Atıl Kapasite rezervasyon başvuruları, 1 Kasım tarihine kadar BDLNG’ye sunulur. Kapasite rezervasyonunun geçerli olacağı Gaz Yılı içerisinde yapılacak Atıl Kapasite rezervasyonu başvuruları rezervasyonun talep edildiği ilk aydan 30 (otuz) gün öncesine kadar BDLNG’ye sunulur. Atıl Kapasite başvurulan BDLNG tarafından KUE’nin ilgili hükümlerine göre değerlendirilir ve talebin karşılanması, kısmi karşılanması veya karşılanamaması hakkında; kapasite rezervasyonunun geçerli olacağı Gaz Yılından önce söz konusu Gaz Yılı için yapılacak Atıl Kapasite rezervasyon başvuruları için 10 Kasım’a kadar, kapasite rezervasyonunun geçerli olacağı Gaz Yılı içerisinde yapılacak Atıl Kapasite rezervasyonu başvuruları için ise başvurunun yapıldığı ayın 10’una kadar Başvuru Sahibine yazılı cevap verilir. Getirilecek LNG’nin miktarı ve kalitesi, getirme araçları, LNG’nin depolama tanklarında kalma süresi KUE ve İlgili Mevzuata uygun olduğu durumda BDLNG ile Hizmet Alan arasında mevcut THS’ye zeyilname yapılır veya THS imzalamamış Başvuru Sahipleri ile THS imzalanır.

 

c. Atıl Kapasitenin rezervasyonu, erken başvuru yapan Başvuru Sahibinin talebine öncelik verilmesi yöntemi ile gerçekleştirilir.

 

d. Atıl Kapasiteyi kullanan Hizmet Alanlar, Madde 5.2.2, 5.2.3, 5.2.4 ve 5.2.5 hükümlerine uygun olarak aylık, haftalık, günlük ve gün içi program değişiklikleri yapabilirler.

 

4.2.3. Hizmet Alan, Rezerve edilen kapasitenin kullanılmasına yönelik olarak aşağıdaki hususları kabul eder:

 

Hizmet Alan, LNG Gemisinden depoya boşaltılan LNG miktarının boşaltıma başladığı andan itibaren en fazla 10 (on) gün içinde gazlaştırılarak İletim Şebekesine gönderilecek şekilde günlük programlarını düzenleyecektir. Gemi takviminde, takip eden Pencerelerin gemi boşaltımı için programlanmamış olması durumunda belirtilen süre, Terminalin verimli, ekonomik ve eşit taraflar arasında ayrım yapmadan işletilebilmesi prensiplerine uygun olarak Hizmet Alanın talebi üzerine BDLNG’nin öngöreceği miktarda uzatılabilecektir. Hizmet Alanın, aksi BDLNG tarafından kabul edilmediği durumda belirtilen sürelere riayet etmemesi halinde bu KUE hükümlerini ihlal ettiği kabul edilir.

 

Öngörülen sürelerin sonundan itibaren depoda kalan miktarlar için Madde 7.3.2 hükümleri uygulanır. Yukarıda öngörülen 10 (on) günlük sürenin aşılması nedeni ile Terminalde bekleyen bir LNG Gemisinden boşaltımın, öngörülen süre içinde yapılamama durumuyla karşı karşıya kalınırsa, BDLNG, LNG Gemisi bekleyen Hizmet Alanın günlük programının uygulanabilmesi adına beklemeye sebebiyet veren Hizmet Alanın depodaki LNG Miktarını gazlaştırarak İletim Şebekesine gönderme yetkisine sahip olacaktır. Depodaki LNG miktarının gazlaştırarak İletim Şebekesine gönderilmesi Madde 7.3.2 çerçevesinde ve İletim Şirketi ile koordineli olarak gerçekleştirilir.

 

BDLNG tarafından taahhüt edilen günlük maksimum LNG boşaltım ve gazlaştırma kapasiteleri, aynı gün için bu hizmetleri talep eden tüm Hizmet Alanlar için bir toplamı yansıtmakta olup herhangi bir Hizmet Alanın tekil bir hakkı olarak algılanmayacaktır.

 

4.2.4. Başvurunun Geri Çekilmesi

 

Kısa Dönemli Kapasiteye başvuru yapmış olan Hizmet Alanlar arasında, başvurusunda gemi geliş tarihi programlanmış Pencerelerinin %25 (yüzde yirmibeş)’i veya daha fazlası, Madde 4.2.1’de tariflenen gemi takvimlerinin belirlenmesi işlemi sırasında BDLNG tarafından değiştirilen Hizmet Alanlar, başvurularını geri çekme hakkına sahiptir. Bunun dışında kalan Hizmet Alanlar başvurularını geri çekme hakkına sahip değildir.

 

Başvurusunu geri çeken Hizmet Alanların başvuru sırasında vermiş olduğu geçici teminat mektupları BDLNG tarafından iade edilir.

 

4.3. Gaz Yılı İçinde Kapasite Devirleri

 

Hizmet Alan, Gaz Yılı içinde rezerve ettiği kapasitenin bir kısmım veya tamamını başka Hizmet Alanlara ve/veya Üçüncü Taraflara Madde 4.3.5’te verilen süreler için devredebilir. Kapasite Devirlerinde BDLNG’nin yazılı muvafakati gereklidir. BDLNG tarafından verilecek yazılı muvafakatte, Devreden Hizmet Alana ilişkin Envanter Devrinden kaynaklanan herhangi bir yükümlülüğü olup olmadığı da Devralan Hizmet Alana bildirilecektir.

 

Kapasite Devirlerinde, Devralan Hizmet Alanın BDLNG ile içinde bulunulan Gaz Yılı için imzaladığı bir THS bulunması durumunda, devraldığı kapasiteye ilişkin zeyilname düzenlenir. Böyle bir THS’nin bulunmaması halinde ilk defa THS imzalayacaklar hakkında, Madde 3.4 ve Madde 3.5 hükümleri uygulanır.

 

Kapasite Devri işlemlerinde BDLNG onay ve yazılı muvafakat taleplerine 5 (beş) İş Günü içerisinde yanıt verir. BDLNG, Mücbir Sebep veya Acil Durum halleri dışında, KUE ve İlgili Mevzuat kapsamında uygun bulunan Kapasite Devri işlemleri için, Devreden ve Devralan Hizmet Alanların BDLNG’ye borcu olmadığı durumlarda muvafakat talebine gecikmeksizin yanıt verir.

 

4.3.1. Devir için Uygun Kapasite

 

4.3.1.1. Devralan Hizmet Alana rezerve edilebilecek olan kapasite, Devreden Hizmet Alana rezerve edilmiş olan kapasiteden Kapasite Devri tarihi itibarıyla kalan ile sınırlıdır.

 

4.3.1.2. BDLNG, kapasitenin kullanımı hakkında İnternet Sitesinde gerekli bildirimi yayımlayarak, Atıl Kapasiteyi ve rezerve edilmesine rağmen programlanmamış kapasiteyi rezervasyon için Başvuru Sahiplerine Madde 4.4’e uygun olarak sunma hakkına sahiptir.

 

4.3.2. Hizmet Alanların Kapasite Devri İlanları

 

4.3.2.1. Kendisine rezerve edilmiş kapasitenin herhangi bir kısmım ya da tamamını devretmeyi isteyen bir Hizmet Alan, kapasiteyi devretme niyeti ve Kapasite Devri koşullan hakkında BDLNG’ye bilgi vermelidir (bundan böyle “Hizmet Alan Bildirimi” olarak anılacaktır). Hizmet Alan Bildirimi BDLNG tarafından İnternet Sitesinde ve DEBT’de ilan edilecektir.

 

Hizmet Alan Bildirimi şunları içerir:

 

1. Devreden Hizmet Alanın THS numarası,

 

2. Devredilecek kapasitenin miktarı,

 

3. Kapasite Devrinin başlangıç ve bitiş tarihi.

 

4.3.2.2. Beklenmeyen durumların ortaya çıkması halinde, Hizmet Alan Bildiriminde belirtilen teklif süresinin bitmesinden önceki herhangi bir zamanda Hizmet Alan, Bildirimini geri çekebilir.

 

4.3.2.3. Devreden Hizmet Alan tarafından ortaya konulan şartlar, KUE’nin herhangi bir hükmü ile çelişkili olamaz. Böyle bir çelişki ortaya çıkması durumunda BDLNG, Hizmet Alan Bildirim ilanını geri çeker.

 

4.3.3. Devreden Hizmet Alanın ve Devralan Hizmet Alanın Hakları ve Yükümlülükleri

 

4.3.3.1. Devralan Hizmet Alan, Madde 4 kapsamında devraldığı kapasite için, her türlü ücret ve mali yükümlülüklerden ve bu KUE ve İlgili Mevzuat kapsamında tanımlı diğer yükümlülüklerden sorumludur.

 

4.3.3.2. BDLNG’nin yazılı onayı ile bir Kapasite Devri yapılması durumunda, Devreden Hizmet Alanın devrettiği kapasite için, Kapasite Devri işlemleri sonunda THS kapsamındaki ödeme sorumlulukları ortadan kalkar.

 

Böyle bir Kapasite Devri durumunda, Devreden Hizmet Alanın mevcut kesin teminat mektubu;

 

i. Devreden Hizmet Alanın yeni rezerve kapasitesine uygun olarak hazırlanacak, Madde 3.5.1 ’de tarif edilen nitelikte yeni bir kesin teminat mektubunu BDLNG’ye sunması,

 

ii. Devralan Hizmet Alanın Madde 3.5.1’de tarif edilen nitelikte yeni bir kesin teminat mektubunu sunması üzerine iade edilir.

 

4.3.3.3. Devralan Hizmet Alan eğer daha önce BDLNG ile bir THS’si bulunan Hizmet Alan ise; söz konusu Hizmet Alanın, devraldığı yeni kapasiteye uygun olarak mevcut kesin teminat mektubunun kapsamını genişleterek ek teminat mektubu sunması (Madde 3.5’te belirtilen kesin teminat mektubunu sunması) ve mevcut THS’sine zeyilname yapması ile Kapasite Devri gerçekleşir.

 

Devralan Hizmet Alanın eğer daha önce BDLNG ile THS’si yok ise, Madde 3.4’te yer alan belge ve bilgileri temin etmesi, Madde 3.5’te yer alan kesin teminat mektubunu sunması ve THS imzalaması ile Kapasite Devri gerçekleşir.

 

4.3.3.4. Kapasitenin, Devralan Hizmet Alana devredilmesinden sonra, Devreden Hizmet Alan devredilen kapasiteyi yansıtacak şekilde programlarını revize etmeli ve BDLNG’nin onayına sunmalıdır. Söz konusu programlar revize edilip onaylanmadıkça Kapasite Devri yürürlüğe girmeyecektir.

 

4.3.3.5. MSGK’nın sadece bir bölümünün devredilmesi, THS kapsamındaki kapasitenin de ayın oranda devredilmesi anlamına gelir. Devreden Hizmet Alanın THS’sine devre uygun olarak zeyilname yapılır ve Devreden Hizmet Alan, Kapasite Devri süresi boyunca devredilen kapasiteyi kullanamaz.

 

4.3.3.6. Devreden Hizmet Alanın, kapasitenin devredildiği gün itibarıyla depoda LNG’si mevcut ise, Devreden Hizmet Alan, gerektiği durumda bu mevcut LNG’yi Kapasite Devri sonrası kalan MSGK’sına kadar düşürmekle yükümlüdür. Devreden Hizmet Alan, depoda yer alan LNG hacmini azaltma yükümlülüğünü, Gazlaştırılmış LNG’nin teslim edilmesini sağlayarak veya Depolanan Hacimleri Madde 7.3.1 uyarınca başka bir Hizmet Alana devretmek suretiyle yerine getirebilir.

 

4.3.3.7, Devralan Hizmet Alan, bu Bölüm uyarınca kendisine devredilen kapasiteyi devretme hakkı da dahil olmak üzere, Devreden Hizmet Alanın THS’sinde yer alan ve bu KUE kapsamında düzenlenen tüm hak ve yükümlülüklere sahiptir.

 

4.3.4. BDLNG’nin Hakları ve Yükümlülükleri

 

BDLNG, ilgili mevzuat, THS ve KUE hükümleri ile çelişen herhangi bir Hizmet Alan Bildirimi ya da Kapasite Devri talebinin şartlarını yahut Kapasite Devri talebini kısmen veya tamamen reddetme hakkına sahiptir.

 

BDLNG Kapasite Devri talebini reddettiğine dair bildirimi ile birlikte, Kapasite Devri talebini reddetmesine dair gerekçeleri Hizmet Alana bildirir. BDLNG, Kapasite Devri programı çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmesinden dolayı herhangi bir Hizmet Alan, Devreden Hizmet Alan, Devralan Hizmet Alan ya da başka bir tarafa karşı herhangi bir şekilde sorumlu değildir.

 

4.3.5. Kapasite Devri Süreleri

 

Bu Madde 4 kapsamında gerçekleştirilecek Kapasite Devirlerinin süresi, aşağıda yer alan sürelerin en erken olanı ile sınırlıdır;

 

1. Kapasite Devri, söz konusu sözleşme süresinin tamamını kapsadığında, Devreden Hizmet Alanın THS’nin sona erme tarihi,

 

2. Devreden Hizmet Alan tarafından Hizmet Alan Bildiriminde belirtilen sona erme tarihi.

 

4.4. Kullanılmayan Kapasitenin Yeniden Rezervasyonu

 

Uzun Dönemli ve Kısa Dönemli Kapasiteler için, Mücbir Sebep halleri dışında rezerve edilen kapasitenin kullanılmayacağının, kapasite sahibi Hizmet Alan tarafından BDLNG’ye bildirilmesi veya kapasitenin, kapasite sahibi Hizmet Alan tarafından kesintisiz olarak en az 3 (üç) Ay süre ile programlanmış gemi takvimine uygun LNG boşaltımı yapılmayarak kullanılmaması sonucu Terminalin verimli kullanılmasına engel teşkil etmesi halinde bu kapasite BDLNG tarafından İnternet Sitesinde ve DEBT’de ilan edilir ve kullanılmayan kapasiteye ilişkin talep olması durumunda kullanılmayan kapasite iptal edilerek talep sahibine/sahiplerine bu KUE ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak rezerve edilir. Bu durumda kapasitesi iptal edilen Hizmet Alanın THS’sinde gerekli değişiklikler yapılır.

 

Kapasitenin yeniden rezerve edildiği Hizmet Alanın varsa THS’si revize edilerek rezerve edilen kapasite eklenir veya THS’si yoksa bu Hizmet Alan ile THS imzalanır. Böyle bir durumda ilgili kapasite miktarı ve geçerli tarife üzerinden hesaplanacak tutarları, kapasite rezerve edilen Hizmet Alan tarafından BDLNG’ye ödenecektir.

 

5. PROGRAMLAR, REVİZE PROGRAMLAR

 

5.1. Program İçerikleri

 

Hizmet Alanlar tarafından yapılacak kapasite başvuruları esnasında sunulması gereken bilgi ve belgeler Madde 3.4’te detaylandırılmıştır. Başvuru sırasında sunulmuş olan bilgilerde veya daha önceden onaylanan Terminal Kabul Programlarında veya Terminal Teslimat Programlarında herhangi bir değişiklik olması durumunda, Hizmet Alanlar üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hazırladıkları revize programları, Madde 5.2’de tariflenen takvime uygun olarak gecikmeksizin BDLNG’nin onayına sunar ve programlar BDLNG’nin onayı ile yürürlük kazanır. Hizmet Alan tarafından revize program sunulmaması veya BDLNG tarafından Hizmet Alana geçerli bir sebep bildirilerek revize programın onaylanmaması durumunda onaylanmış ilk program geçerli kabul edilecektir.

 

5.1.1. Terminal Hizmetleri Kapsamında, LNG’nin BDLNG’ye Teslim Edilmesine Yönelik Programlar

 

Teorik olarak BDLNG Terminaline boşaltım yapacak gemi/kargo sayısı, 263.000 m3 LNG kargo kapasitesi ve 40 (kırk) saat Boşaltım Süresi göz önüne alınarak hesaplandığında yıllık azami (Qmax) 35 (otuzbeş)’tir. Ancak bu sayı, gemi takvimi belirlendikten sonra kargo büyüklüklerine göre artış veya azalış gösterebilir. Gemi geliş tarihleri, her bir 10 (on) günlük Pencereye en fazla 1 (bir) kargo (Qmax) olmak üzere ve her bir Gemi geliş tarihinin bir önceki ve bir sonraki Gemi geliş tarihiyle arasında en az 10 (on) gün olacak şekilde düzenlenecektir. Terminalin ekonomik, verimli ve güvenli şekilde işletilebilmesini teminen ve ayrıca Mücbir Sebep, Acil Durum veya Bakım Programı dolayısıyla gerektiği durumlarda boşaltımı yapılabilecek kargo sayısı ve Terminal Kabul Programına ilişkin Pencere ve LNG boşaltım tarihleri arasındaki süreler, BDLNG tarafından düşürülebilir veya artırılabilir.

 

Her bir program, Hizmet Alanın THS numarasını ve depoya alınacak LNG miktarları ile ilgili olarak aşağıda istenen bilgileri gösterir.

 

1. LNG’nin BDLNG Terminaline getirileceği gün/günler,

 

2. Getirilecek LNG miktarları,

 

3. LNG’nin tahmini bileşimi ve kalorifik değeri,

 

4. LNG’nin ithal edildiği ülke,

 

5. LNG’nin Terminale ulaştığındaki tahmini doymuş basıncı ve sıcaklığı,

 

6. Teslimat Noktası da dahil olmak üzere geminin boşaltımı sırasında oluşan Kaynama Gazı yönetim programı (BDLNG’nin, diğer Hizmet Alanların Teslimat Programlarını da göz önüne alarak yapacağı yönlendirme doğrultusunda belirlenecektir),

 

7. LNG gemisine ilişkin bilgiler (uygunluğu BDLNG tarafından onaylanmalıdır).

 

5.1.2. BDLNG’den Teslim Alınacak Gazlaştırılmış LNG İçin Programlar

 

BDLNG’den teslim alınacak Gazlaştırılmış LNG İçin Programlara ilişkin olarak aşağıdaki hususlar uygulanır:

 

1. Gemi boşaltımının olduğu günlerde, gemisi boşaltılan Hizmet Alan, Doğal Gaz İletim Şebekesine teslim edilecek Gaz miktarı dışında, oluşan Kaynama Gazı yönetimini de içeren program (BDLNG’nin, diğer Hizmet Alanların Teslimat Programlarını da göz önüne alarak yapacağı yönlendimıe doğrultusunda belirlenecektir) sunmalıdır.

 

2. Gemi boşaltımı yapılmayan günlerde Doğal Gaz İletim Şebekesine teslim edilecek Gaz miktarı Boşaltım Programında belirtilir.

 

3. Hizmet Alan, ay içinde bir sonraki gün veya günler için Madde 5.2.5’e uygun olarak program değişikliği talebinde bulunabilir.

 

5.1.3. Hizmet Alanın THS’de belirtilmeyen bir gemi ile LNG teslim etmek istemesi durumunda Hizmet Alan programları ile birlikte gerekli bilgileri de ibraz etmek durumundadır. Bu şekildeki programlar gemi uygunluğunun teyit edilmesinden soma onaylanır.

 

5.1.4. Bir program ibraz etmek yoluyla Hizmet Alan, LNG’nin Terminale teslim edilmesi için gerekli tüm düzenleyici onaylan aldığını ve LNG’nin Terminale nakledilmesi için gerekli olan sözleşme düzenlemelerinin mevcut olduğunu ve Gazlaştırılmış LNG’nin Terminalden nakledileceğini taahhüt ve garanti eder. BDLNG, programların teyit edilmesi ve hizmetin programa bağlanması konusunda programın bir parçası olarak ibraz edilen bilgileri nihai olarak göz önünde bulundurur.

 

5.1.5. Programların İbraz Edilme Yolları

 

Programlar yazılı olarak aşağıdaki adrese ibraz edilebilir veya Boşaltım Programlan kayıtlı elektronik posta (KEP) yoluyla, Teslimat Programlan DEBT yoluyla bildirilebilir.

 

BOTAŞ Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğü Dörtyol Terminali

Yeniyurt Mevkii, Dörtyol, Hatay

KEP adresi: botas.dortyol-im@hs01 .kep.tr

 

5.2. Programların Verilme Zamanı

 

5.2.1. Gaz Yılı Terminal Kabul Programı ve Terminal Teslimat Programı

 

Gaz Yılı Terminal Kabul Programı ve Terminal Teslimat Programı, her takvim yılının 1 Ocak günü saat 08:00’dan başlayan ve bir sonraki takvim yılının 1 Ocak günü saat 08:00’a kadar geçen süreyi kapsar. Uzun ve Kısa Dönemli Kapasitelere başvuru yapan her bir Başvuru Sahibi, başvuru esnasında yıllık LNG gemi geliş programlarım ay bazında düzenleyerek BDLNG’ye bildirir. BDLNG de en geç 30 Eylül’e kadar (bu tarih, Madde 4.1.2’ye göre aynı zamanda Kısa Dönemli Başvuruların neticelendirilme tarihidir) her bir LNG Gemisinin geliş tarihini belirleyerek ve onaylayarak Başvuru Sahiplerine bildirir. Böylelikle yıllık Terminal Kabul Programı ve Terminal Teslimat Programı hazırlanmış olur ve 1 Ocak’tan itibaren 1 (bir) yıl süre ile geçerli olur. Hizmet Alanların Günlük Gaz Teslimat Programları, yapılan Terminal Kabul Programına uygun olmak zorundadır.

 

5.2.2. Aylık Program

 

Ay boyunca alınacak olan Terminal Hizmetine yönelik olarak hedeflenen programlar, bir önceki ayın ilk günü itibariyla BDLNG’ye bildirilir. BDLNG, hedeflenen programları en geç 10 (on) gün içinde değerlendirir ve onayladıktan sonra program kesinlik kazanır. Hizmet Alanın hedeflenen Programını vermemesi durumunda ve Hizmet Alan, söz konusu ay için daha önceden BDLNG’ye varsayılan bir program vermemişse, BDLNG Hizmet Alanın Programını sıfır olarak kabul edebilir. Aylık programda Hizmet Alanların Boşaltım Programlarının çakışmasına müsaade edilmez. Hizmet Alanların Aylık Programlarında yer alacak Günlük Gaz Teslimat Programları, yapılan Terminal Kabul Programına uygun olmak zorundadır.

 

5.2.3. Haftalık Teslimat Programı

 

Bir sonraki Hafta boyunca Teslimatı yapılacak Gazlaştırılmış LNG miktarları için günlük değerler her bir Hizmet Alan tarafından bir önceki Hafta Perşembe günü saat 10:00’a kadar BDLNG’ye sunulur. Hizmet Alanların Haftalık Programlarında yer alacak Günlük Gaz Teslimat Programları, yapılan Terminal Kabul Programına uygun olmak zorundadır.

 

5.2.4. Günlük Teslimat Programı

 

Bir sonraki Gün Teslimatı yapılmak üzere talep edilen Gazlaştırılmış LNG miktarları her bir Hizmet Alan tarafından bir önceki Gün saat 10:00’a kadar BDLNG’ye DEBT üzerinden sunulur. Hizmet Alanların Günlük Gaz Teslimat Programları, yapılan Terminal Kabul Programına uygun olmak zorundadır. Günlük Gaz Teslimat Programları ancak BDLNG’nin onayı ile yürürlüğe girer. BDLNG tarafından Programlar saat 15:00’a kadar geçici olarak onaylanır veya reddedilir ve ilgili Hizmet Alanlara DEBT yoluyla duyurulur.

 

Herhangi bir Hizmet Alanın BDLNG’ye sunacağı Teslimat Programı, ilgili Hizmet Alanın mevcut envanterinden fazla olamaz. Hizmet Alanın sunacağı Teslimat Programı, Terminalin Günlük Gazlaştırma Kapasitesinden fazla olabilir, ancak BDLNG Günlük Gazlaştırma Kapasitesi üzerinde kalan talebi karşılamayı taahhüt etmez. Yine de BDLNG, Günlük Gazlaştırma Kapasitesi üzerinde kalan miktarı kısmen veya tamamen karşılamak için gerekli çabayı sarf edecektir.

 

5.2.5. Program Değişiklikleri

 

5.2.5.1. Gün Öncesi Programı Değişikliği

 

Saat 17:00’da Revize Günlük Teslimat Programı Hizmet Alan tarafından BDLNG’ye bildirilir.

 

Saat 22:00’da BDLNG tarafından Hizmet Alanların Revize Günlük Teslimat Programı onaylanır veya reddedilir ve ilgili Hizmet Alanlara DEBT yoluyla duyurulur.

 

5.2.5.2. Gün İçi Program Değişikliği

 

Gün İçi Program Değişikliği aşağıdaki saatlere uygun olarak yapılabilir:

 

Saat 11:00’da Revize Günlük Teslimat Programı Hizmet Alan tarafından BDLNG’ye bildirilir.

 

Saat 13:00’da BDLNG tarafından Hizmet Alanların Teslimat Programı onaylanır veya reddedilir ve ilgili Hizmet Alanlara DEBT yoluyla duyurulur.

 

5.2.6. BDLNG, Boşaltımı zamanında ya da uygun biçimde programlanmayan LNG’yi teslim almayı ya da Teslimatı programlanmayan Gazlaştırılmış LNG’yi teslim etmeyi reddetme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda varsa daha önce yapılmış onaylı program geçerli kabul edilir.

 

5.2.7. FSRU tanklarında bulunan LNG miktarı ile birlikte boşaltım için Terminale gelen Hizmet Alan Gemisinin boşaltıma konu kargo miktarının toplamı, Terminalde bulunan FSRU gemisinin mevcut boş olan depolama kapasitesi üzerinde ise BDLNG, Boşaltım işlemini yapabilmek için elinden gelen gerekli çabayı göstermesine rağmen gerektiği şekilde Boşaltım işleminin yapılamayacağı durumda, Hizmet Alan Gemisinden yapılacak Boşaltımı geciktirme veya Boşaltım yapmayı kısmen veya tamamen reddetme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda, onaylanmış Programına uygun hareket etmeyerek bu duruma sebep olan Hizmet Alan, Gemisi gelip boşaltımı kısmen veya tamamen yapamayan veya boşaltımı geciken Hizmet Alan ve BDLNG arasındaki zararların tazmini yükümlülüklerine ilişkin hususlar THS’de tanımlanır.

 

5.3. İlave Bilgi Gereksinimleri

 

5.3.1. Hizmet Alan, BDLNG’nin bu KUE kapsamında hizmetin sunulması için gerekli gördüğü ilave bilgilere yönelik olarak BDLNG’den gelecek taleplere uygun olarak hareket eder.

 

5.3.2. Hizmet Alan, Boşaltım Programlarında meydana gelebilecek değişiklikleri derhal BDLNG’ye bildirir.

 

6. TAHSİSLER

 

6.1. Genel Açıklama

 

BDLNG, Madde 11 çerçevesinde yapılan ölçüm verilerine göre hesaplanan günlük Gazlaştırılmış LNG miktarını, Gemiden boşaltılan LNG miktarlarını bu Madde 6 hükümlerine göre, şeffaf ve adil bir şekilde Hizmet Alanlara tahsis eder.

 

6.2. Tahsisler

 

6.2.1. Tahsis Yöntemi

 

G+l saat 10:00’a kadar, gün içinde çekilen Gazlaştırılmış LNG miktarının Hizmet Alanlara tahsisatı, BDLNG tarafından yapılarak DEBT yoluyla ilgili Hizmet Alanlara bildirilir.

 

Talep edilen günlük toplam gazlaştırma miktarının, Terminalin Günlük Gazlaştırma

 

Kapasitesi altında olması halinde tahsisatlar, Hizmet Alanların programlarıyla orantılı şekilde aşağıdaki formülasyona uygun olarak yapılır.

 

TM = Mx(OM/OTM)

 

Burada;

 

TM: Hizmet Alana tahsis edilen miktarı,

 

M: Tahsise konu gün için, tüm Hizmet Alanlara teslim edilen toplam miktarı,

 

OM: Hizmet Alanın tahsise konu güne ait program miktarı,

 

OTM: Tahsise konu gün için, tüm Hizmet Alanların toplam program miktarını

 

ifade eder.

 

Talep edilen günlük toplam gazlaştırma miktarının, Terminalin Günlük Gazlaştırma

 

Kapasitesi üzerinde olması halinde tahsisatlar, Hizmet Alanların envanterleriyle orantılı şekilde aşağıdaki formülasyona uygun olarak yapılır.

 

TM = M x (EM/TEM)

 

Burada;

 

TM: Hizmet Alana tahsis edilen miktarı,

 

M: Tahsise konu gün için, tüm Hizmet Alanlara teslim edilen toplam miktarı,

 

EM: Hizmet Alanın tahsise konu günden önceki gün sonunda Terminal tanklarında var olan envanterini,

 

TEM: Tahsise konu gün için, tüm Hizmet Alanların toplam envanterini ifade eder.

 

Bir Hizmet Alana tahsis edilen miktar, talep ettiği miktardan fazla ise ve talebinden daha az tahsisat yapılmış Hizmet Alanlın mevcut ise, Hizmet Alana talebinden fazla tahsis edilen kısım, talep sahibi diğer Hizmet Alanlara envanterleri oranında paylaştırılır. Bu işlem talebinden fazla tahsisat yapılan Hizmet Alan kalmayana kadar tekrar edilir.

 

Bir Günde, gerçekleşen toplam gazlaştırma miktarı, talep edilen toplam gazlaştırma miktarından fazla ise, fazladan yapılan gazlaştırma miktarı, ilgili günde Programı olan Hizmet Alanlara programları oranında tahsis edilir.

 

6.2.2. Tahsise İtirazlar

 

G+l saat 10:00 ile G+l saat 13:00 arasındaki sürede herhangi bir Hizmet Alan, yapılan Gazlaştırılmış LNG tahsisi için itiraz etmezse, G+l saat 13:00 itibarıyla tahsis kesinleşmiş olur, tahsisat miktarlarına bir itiraz gelmesi durumunda BDLNG, durumu tekrar değerlendirir ve en geç G+l saat 15:00 itibarıyla itiraz neticesinde ortaya çıkan tahsisleri DEBT’de yayımlar.

 

6.2.3. Gemiden Boşaltılan LNG’nin Hizmet Alanlara Tahsisatı

 

Aynı kargo içerisinde birden fazla Hizmet Alanın LNG’sinin boşaltılması halinde, boşaltılan LNG’nin ilgili Hizmet Alanlar arasında tahsisatı bu Hizmet Alanların BDLNG’ye sunmuş olduğu protokol doğrultusunda yapılır.

 

7. İŞLETİM KOŞULLARI

 

7.1. Genel

 

7.1.1. BDLNG/Hizmet Alan, Terminal Kabul Noktasında ve Teslimat Noktasında başka taraflarla kendi üzerlerine düşen gerekli düzenlemeleri yapar ya da yaptırır ve söz konusu düzenlemelerin BDLNG’nin tesis operasyonları ile uyumlu olmasını sağlar.

 

7.1.2. BDLNG, bu KUE kapsamında alınan ve depolanan LNG ile kendisinin ihtiyacı olan Topuk LNG için başka kaynaklardan sağlanan LNG’yi karıştırma hakkına sahiptir. Madde 10’da verilen kalite değerlerini karşıladığı sürece Hizmet Alan teslim alacağı Gazlaştırılmış LNG’nin, teslim etmiş olduğu LNG ile aynı gaz kompozisyonunda olmayabileceğini bilmekte ve kabul etmektedir.

 

7.2. LNG’nin Hizmet Alan Gemisinden Alınması Konusunda İşletim Koşulları

 

7.2.1. Hizmet Alan Gemisi/Gemileri ile ilgili gerekli özellikler, BDLNG tarafından yayımlanan Terminalin kullanımına ilişkin prosedür ve talimatlarda yer aldığı şekildedir. Belirtilen özellikleri haiz olsa dahi, Hizmet Alan Gemisinin Terminale ilk gelişinden önce BDLNG, bu KUE çerçevesinde gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra işletme gereklerini dikkate alarak Hizmet Alana gerekçelerini bildirmek kaydıyla Gemiyi kabul edebilir, şartlı kabul edebilir veya reddedebilir.

 

7.2.2. BDLNG, Terminalde yanaşma, yükleme ve boşaltma hizmetlerini temin eder ya da ettirir, bunlara aşağıdakiler de dahildir:

 

1. Limana ve Terminale yanaşma donanımı,

 

2. Liman görevlilerince izin verildiği ölçüde, gündüz veya gece emniyetle rıhtıma yanaşma manevraları yapmak üzere yeterli olacak ışıklandırma,

 

3. LNG’nin, Gemilerden, pompaların devreye alınması ve devreden çıkarılması süreci haricinde ortalama 10.000 m3 LNG/saat hızda boşaltılmasını sağlayacak boşaltım kolları, borulama sistemleri ve diğer imkanlar,

 

4. Hizmet Alan Gemisinin tanklarında uygun işletim basıncını tutmaya yeterli olacak çapa sahip, LNG Gemisinden Terminale (FSRU gemisine) uzanan gaz geri dönüş hattı.

 

7.2.3. LNG’nin boşaltılması, BDLNG tarafından yayımlanacak yanaşma, boşaltım, emniyet ve terminal kullanımına ilişkin prosedürlerde belirtilen emniyet kuralları ve diğer düzenlemelere uygun olarak gerçekleştirilir.

 

7.2.4. Hizmet Alan, LNG Gemisinin özelliklerini, Terminale varış tarihini ve saatini, boşaltılacak LNG’nin tahmini miktarını, kompozisyonunu, sıcaklığını, yoğunluğunu, tahmini doyma basıncı vb. bilgileri BDLNG’ye verir. Ayrıca Hizmet Alan, BDLNG’ye aşağıdaki yazılı ETA’ları gönderir ya da gönderilmesini sağlar:

 

1. Hizmet Alan Gemisinin kalkış limanından ayrılmasından sonra birinci ETA gönderilir ve Pilot İstasyona göre Tahmini Varış Zamanı bildirilir. Ayrıca, bu tebligat, BDLNG’ye LNG boşaltacak Geminin özelliklerini ve Geminin yakıt, sıvı azot, gıda, içecek gibi maddeler alıp almayacağını ve boşaltılacak LNG’ye ait bilgileri de içermelidir.

 

2. Hizmet Alan Gemisinin yükleme limanından kalkışından sonra metrik ton cinsinden LNG miktarının yer aldığı nihai konşimento (bili of lading) bilgilerim, bu bilgiler kendisine ulaştığı anda BDLNG’ye bildirir.

 

3. Pilot İstasyona Tahmini Varış Zamanından 96 (doksanaltı) saat önce yeni bir ETA gönderilir.

 

4. Pilot İstasyona Tahmini Varış Zamanından 72 (yetmişiki) saat önce yeni bir ETA gönderilir.

 

5. Pilot İstasyona Tahmini Varış Zamanından 48 (kırksekiz) saat önce yeni bir ETA gönderilir.

 

6. Pilot İstasyona Tahmini Varış Zamanından 24 (yirmidört) saat önce yeni bir ETA gönderilir.

 

7. Son ETA, gemi Pilot İstasyona geldiği zaman Hazır Olma Bildirimi olarak verilir.

 

Hizmet Alan Gemisinin Tahmini Varış Zamanı, en son ETA bildiriminde belirtilen varış zamanından en fazla 1 (bir) saat saptığı an yeni bir ETA bildirimi yapılması gereklidir.

 

7.2.5. Hizmet Alan Gemisinin iskeleye/FSRU gemisine yanaşması ve boşaltım için hazırlanmasından sonra Hizmet Alan Gemisinin kaptanı, Geminin LNG boşaltımına hazır olduğuna dair BDLNG’ye yazılı bir tebligatta (Boşaltıma Hazır Bildirimi (Ready to Discharge)) bulunur. BDLNG, bundan sonra Hizmet Alan Gemisinin boşaltılması için tüm uygun önlemleri alır.

 

7.2.6. Hizmet Alan Gemisinin programlandığı şekilde Terminale varamaması durumunda BDLNG, Hizmet Alan Gemisinin boşaltım işlemini, planlanan diğer hizmetlere zarar vermeyecek şekilde uygun bir zamanda yapar.

 

7.2.7. Boşaltım Süresi, Geminin Hazır Olma Bildirimi verdiği noktadan yükünü boşalttıktan sonra tekrar aynı noktaya çekilinceye kadar geçen süre olup 40 (kırk) saattir.

 

7.2.8. BDLNG’ye LNG getirecek Gemilerin P&I Kulübü sigorta poliçeleri bulunacaktır.

 

7.2.9. LNG’nin ithalatı ve satışı ile ilgili, gerekli gümrük, Acente ve sair gerekli işlemler Hizmet Alanlar tarafından yasal süresi içerisinde mevzuata uygun olarak yapılacaktır.

 

7.3. LNG’nin Depolanmasına Yönelik İşletim Koşulları

 

7.3.1. Depolanan Envanterin Devri

 

7.3.1.1. Hizmet Alanların Kendi Aralarındaki Envanter Devri

 

Hizmet Alan aşağıdaki durumlarda Depolanan Hacminin tümü veya bir kısmını satış yoluyla ya da başka bir şekilde, BDLNG’nin onayını da alarak THS kapsamında Terminal Hizmetinden faydalanan herhangi bir Hizmet Alana devredebilir. Buna göre;

 

a. Envanterin devredildiğine dair taraflar, BDLNG’ye söz konusu devre ilişkin yazılı bir teyit sunar.

 

b. Envanter Devri, Devralan Hizmet Alanın gazlaştırma miktarının, THS’sinde belirtilen YMSGK’yı geçmesine sebep olursa THS’de zeyilname yapılır. Kapasite Devri, Devreden Hizmet Alanın Madde 13 kapsamındaki ödeme yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz.

 

c. BDLNG, Madde 7.3.1.1.(a) kapsamında gerekli olan teyidin alınmasından sonra, 1 (bir) İş Günü içinde ileriye dönük olarak mevcut Depolanan Hacmin hesaplanması amacıyla Envanter Devrini kabul eder.

 

d. Envanter Devirlerinde, gerekmesi halinde, Kapasite Devri hususu da ayrıca göz önünde bulundurulur.

 

7.3.1.2. BDLNG’nin Öngördüğü Envanter Devri

 

BDLNG, sınırlı bir LNG depolama ve sevkiyat kapasitesine sahip olduğundan aynı anda daha çok müşterinin faydalanmasını sağlamak için kapasite rezervasyonlarının yapıldığı Gaz Yılının başında ve yıl içinde gerekli gördüğü zamanda Hizmet Alanlar arasında Envanter Devirlerini yapar. Bu devirler, aşağıda belirtilen kurallar dahilinde yapılır.

 

a. Devredilen LNG miktarı, MMBTU biriminde belirtilecektir. MMBtu-Sm3 dönüşümlerinde Madde 2’de yer alan çevirme faktörleri kullanılacaktır. Madde 7.3.1.1 doğrultusunda iki Hizmet Alanın yapmış olduğu Envanter Devrinde de aynı metot kullanılır.

 

b. Envanter Devri, devredilen LNG miktarının iadesinin yapılacağı belirtilen tarih itibariyla, öngörülen programların uygulanmasının aksamaması da göz önünde bulundurularak ±2 (iki) gün toleransla enerji cinsinden aynı miktarda iadesi şartını da içerir.

 

c. Envanter Devri süresinde LNG’yi Devralan Hizmet Alan, devraldığı LNG’yi zamanında ve aynı miktarda Devreden Hizmet Alana iade ederse herhangi bir ödeme yapmaz.

 

d. BDLNG, Envanter Devri süresince Devreden Hizmet Alanın LNG çekim programını aksatacak herhangi bir devir isteğinde bulunamaz.

 

e. Envanteri Devralan Hizmet Alanın Gemisi, BDLNG’ye LNG’sini boşaltmaya başladığı andan itibaren bu Hizmet Alanın süresi dolmuş devir iadesi varsa ve Gemiden boşaltılan LNG miktarı iade edilecek LNG miktarına ulaştığı anda devir iadesinin yapılması için devir şartları oluşmuş demektir.

 

f. Gaz Yılının başında BDLNG’den hizmet almak isteyen Hizmet Alandan THS imzalama aşamasında Madde 3.5.1’de istenen kesin teminat mektubuna ilaveten Envanter Devri için Madde 3.5.2’de tarif edilen kesin teminat mektubu da alınır.

 

Bu teminat mektubu; koşulsuz, ilk etapta ödeme kayıtlı gayrı kabil-i rücû, süresiz limit içi olacak ve Devralan Hizmet Alanın, devraldığı LNG’yi Mücbir Sebepler dışında zamanında ve aldığı miktarda Devreden Hizmet Alana ayni olarak iade etmemesi halinde, envanteri Devreden Hizmet Alan tarafından BDLNG’ye aksi yönde bir bildirim yapılmadığı durumda, BDLNG tarafından nakde çevrilerek envanteri Devreden Hizmet Alana ödenecektir. Madde 3.5.2’de tarif edilen bu teminat mektubunun devredilen envanter karşılığında envanteri Devreden Hizmet Alanın alacağım karşılamaması durumunda, Madde 3.5.1’de tarif edilen teminat mektubu da nakde çevrilerek Devreden Hizmet Alanın uğrayacağı zarar buradan karşılanır.

 

g. Hizmet Alanlar arasında kapasite rezervasyonları yapılırken bir Envanter Devralan Hizmet Alana maksimum 6.000.000 MMBtu’luk Envanter Devri yapılabilecektir. Gemi geliş tarihleri, her bir Geminin getireceği LNG miktarı, gaz. formundaki sevkiyat miktarları programı buna göre belirlenecektir.

 

h. Envanteri Devralan Hizmet Alan, Mücbir Sebepler dışında devraldığı LNG’yi ±2 (iki) gün toleransla, öngörülen programların uygulanmasının aksamaması da göz önünde bulundurularak, devredeceği tarihte tamamını veya bir kısmını devretmez ise, envanteri Devralan Hizmet Alanın depolama tanklarında envanteri varsa bu envanterler BDLNG tarafından envanteri Devreden Hizmet Alana devredilir. Bu zorunlu devirden dolayı envanteri Devreden Hizmet Alan, BDLNG’den herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

 

Teslim edilmeyen LNG’nin bedelinin, envanteri Devralan Hizmet Alan tarafından envanteri Devreden Hizmet Alana ödenmemesi halinde; Devralan Hizmet Alanın, Envanter Devri için vermiş olduğu kesin teminat mektubu, BDLNG tarafından nakde çevrilerek Devreden Hizmet Alana ödenir.

 

Buna ilaveten, devraldığı LNG’yi devretmesi gereken tarihte ayni olarak iade etmeyen veya bedelini ödemeyen Devralan Hizmet Alanın THS’si BDLNG tarafından tek taraflı olarak feshedilir.

 

7.3.2. Müeyyideler

 

Hizmet Alanın, programlanan miktarları, BDLNG’nin Terminalindeki işletim koşulları ya da Mücbir Sebep, Acil Durum veya Bakım halleri nedeniyle uygun biçimde çekemediği durumlarda, BDLNG Hizmet Alanın depodan LNG’yi çıkarması için verilen süreyi çekilemeyen her gün için bir gün uzatır. Ancak Hizmet Alanın etkilendiği Mücbir Sebep, Acil Durum veya Bakım halleri, BDLNG’den çekişi yapılacak Gazın Teslimat Programının değiştirilmesi için geçerli bir sebep olarak değerlendirilmez.

 

BDLNG ve Hizmet Alanlar, takip eden Terminal Kabul Programı ve Terminal Teslimat Programlarının aksaklığa uğramaması için iyi niyetle gerekli çabayı gösterecektir.

 

Terminaldeki Mücbir Sebep, Acil Durum veya Bakım nedeniyle LNG’nin Teslimat Programına uygun olarak çekilemediği haller ile Madde 4.2.3’te tarif edilen BDLNG’nin süre uzatımı halleri (uzatılan süre ile kısıtlı olarak) hariç olmak üzere, LNG’nin uygun biçimde çekilmediği durumlarda BDLNG aşağıdaki haklara sahiptir.

 

Hizmet Alanın, BDLNG ile aksi bir mutabakata varılmadıkça söz konusu LNG’yi bu KUE’nin ilgili maddelerinde belirtilen sürelerde Terminalden teslim alamaması durumunda, BDLNG diğer Hizmet Alanların bu durumdan etkilenmemesini ve Terminalin verimli, ekonomik ve sürdürülebilir işletilebilmesini teminen söz konusu LNG’nin ilgili Hizmet Alan hesabına, İletim Şirketi ile koordineli olarak İletim Şebekesine sevkiyatına karar verme hakkına sahiptir. Bunun mümkün olmaması halinde, BDLNG, söz konusu LNG miktarının İnternet Sitesinde ilan edeceği usul ve esaslar çerçevesinde satılmasını sağlar ya da başka bir şekilde sistemden uzaklaştırılması yoluna gidebilir. Satış yoluna gidilmesi halinde, süresi içinde LNG’nin çekilmemesi nedeniyle doğan mali yükümlülükler satış bedelinden tahsil edilir. Satış bedeli toplamının süresi içinde LNG’nin çekilmemesi nedeniyle doğan mali yükümlülükleri karşılamaması durumunda; gerekli miktarın ödenmesi için ilgili Hizmet Alana BDLNG tarafından ihbarda bulunulur. 5 (beş) İş Günü içerisinde ödeme yapılmaz ise, karşılanmayan tutar Hizmet Alanın THS imzalanması esnasında sunduğu Kesin Teminat Mektubunun nakde çevrilmesi yoluyla tahsil edilir. Satış bedelinden anılan kesintilerin yapılması sonucu bakiye kalması durumunda kalan bakiye, Hizmet Alana verilir.

 

7.4. Gazlaştırılmış LNG’nin Teslimatına Yönelik İşletim Koşulları

 

7.4.1. BDLNG, İletim Şebekesine Teslimat Noktasındaki ölçüm sisteminin sağlıklı çalışma aralığı doğrultusunda teslimat yapar. İletim Şebekesine gönderilecek saatlik miktarlar İletim Şirketi ile koordineli olarak belirlenir.

 

7.4.2. BDLNG, herhangi bir gün için tespit edilen toplam Gazlaştırılmış LNG Teslimat Programı, Asgari Gazlaştırma Miktarı (15.000 Sm3/saat)’ndan az olursa, Gazlaştırılmış LNG gönderimi yapmayabilir.

 

7.5. Terminal Asgari İşletme Stoku (Topuk LNG)

 

7.5.1. Her bir Hizmet Alan, Terminal tanklarında sürekli tutulması gereken Topuk LNG’ye Madde 7.5.2’de belirtilen paylaşım şekli ile katkıda bulunmak ve gerektiği süre boyunca Terminal tanklarında payına düşen Topuk LNG’yi tutmakla yükümlüdür. Topuk LNG Miktarı, Terminalin hareketsiz ve dengede olduğu dununda toplam tank kapasitesinin %2,5’i kadar olmak üzere yaklaşık olarak toplam 6.500 m3 LNG’dir. Topuk LNG miktarı, bir sonraki kargonun geliş tarihine göre BDLNG tarafından artırılabilir veya azaltılabilir. Topuk LNG miktarında herhangi bir değişiklik yapılması durumunda BDLNG, DEBT yoluyla Hizmet Alanlara değişikliği ve değişikliğe yol açan sebepleri bildirecektir.

 

7.5.2. Topuk LNG’nin Hizmet Alanlara Paylaştırılması

 

Topuk LNG miktarı, günlük olarak Terminal tanklarında envanteri bulunan Hizmet Alanlara envanterleriyle orantılı olarak pay edilir. Buna göre bir Hizmet Alanın payına düşen Topuk LNG miktarı aşağıdaki şekilde hesaplanır:

 

Hizmet Alanın Topuk LNG Miktarı = (Toplam Topuk LNG Miktarı * X) / (A+B+C+... +X)

X: Hizmet Alanın BDLNG Terminal tanklarında bulunan envanter miktarı

 

(A+B+C+...): Mevcut durumda BDLNG tanklarında envanteri bulunan diğer Hizmet Alanların toplam envanter miktarları

 

7.5.2.1. Bir Hizmet Alanın envanterinin bir kısmını veya tamamını bir başka Hizmet Alana devretmesi durumunda, Devreden Hizmet Alanın Topuk LNG Miktarı devrettiği oranda azaltılırken Devralan Hizmet Alanın Topuk LNG miktarı devraldığı oranda artırılır.

 

7.5.2.2. BDLNG ile THS imzalayan herhangi bir Hizmet Alanın, envanterinin tamamının Teslimatının yapılacağı şekilde program yapıldığı durumda Terminalde Topuk LNG’yi karşılayacak envanteri bulunan Hizmet Alanların olması durumunda bu Hizmet Alanın Topuk LNG payı sıfırlanırken diğer Hizmet Alanların envanterleri oranlarında onlara yansıtılarak Topuk LNG miktarları söz konusu oranda artırılır. Eğer Terminal tanklarında kalan envanter miktarı ihtiyaç duyulan Topuk LNG miktarını karşılamaya yeterli değilse, bu Hizmet Alanın kalan Topuk LNG’sini çekebilmesi için yeterli envanter seviyesine ulaşılmasına kadar beklenir.

 

7.5.2.3. Terminal bütün tankların ısıtılmasını gerektirecek bir Bakıma girer ve/veya Mücbir Sebep gerekçesiyle tesisin çalıştırılmasına ara verilmesi gerekir ise, söz konusu tarihe kadar, Topuk LNG, Sistemde kullanılan ekipmanların çalışma sınırları zorlanarak, Gazlaştırılmış LNG olarak, payları oranında tüm mevcut Hizmet Alanlara teslim edilmeye çalışılır. Gazlaştırılmış LNG formunda alınamayan kısım ise mevcut Hizmet Alanlar için kayıp olarak değerlendirilir.

 

8. GAZ KAYIPLARI VE DENGELEME

 

Hizmet Alan, BDLNG’ye teslim ettiği ve diğer Hizmet Alanlardan Envanter Devri yoluyla devraldığı Gaz miktarları toplamının, kendisi adına gazlaştırma yoluyla İletim Şebekesine iletilen Gaz miktarı, diğer Hizmet Alanlara Envanter Devri yoluyla devredilen Gaz miktarı, kendi payına düşen Asgari İşletme Stoku ve Gaz Kayıpları (Kaynama Gazı dahil) toplamına eşit olacağını bilir ve kayıtsız, şartsız olarak kabul eder.

 

8.1. Kaynama Gazı

 

8.1.1. Gemi Boşaltımının Olmadığı Günlerde Kaynama Gazı

 

Terminalin, saatlik bazda üretmiş olduğu Kaynama Gazının, gazlaştırma miktarının yeterli olduğu durumda kayıpsız olarak yönetilmesi için BDLNG gerekli çabayı gösterecektir. Yönetilemeyen Kaynama Gazının ortaya çıktığı durumlarda yakılan Gazın miktarı belirlenerek, depolama tanklarında Hizmet Alanlara ait LNG miktarına göre oran dahilinde Hizmet Alanlara paylaştırılır ve mevcut stok miktarlarından düşülür.

 

8.1.2. Gemi Boşaltımının Olduğu ve Ertesi Günde Kaynama Gazı

 

Herhangi bir Hizmet Alan Gemisinin boşaltılması esnasında oluşan Kaynama Gazının, mevcut kompresör sistemleri ile (eğer yeterince sevkiyat varsa) ortamdan alınması için BDLNG, gerekli çabayı gösterecektir.

 

Gemi boşaltımının yapıldığı sırada oluşan Kaynama Gazını yönetebilmek için yeterli sevkiyat yapılamaz ise Hizmet Alan ile LNG Gemisi işleticisi arasında imzalanan anlaşma, Kaynama Gazı üretimini azaltmak için düşük hızlarda Geminin boşaltılmasına ve buna bağlı olarak Gemi boşaltma zamanının uzamasına müsaade ediyorsa bundan faydalanılır. Yeterli sevkiyat yapılamaz veya Gemi boşaltım hızı düşürülemez ise oluşan fazla Kaynama Gazı mecburen yakılır veya sistemden uzaklaştırılır. Yakılan veya sistemden uzaklaştırılan bu Gaz gemisi boşaltılan Hizmet Alan adına tanka alınan LNG miktarından düşülür.

 

Her ne kadar Gemi boşaltımı 40 (kırk) saatte tamamlansa da, bazı durumlarda boşaltılan LNG’nin sıcaklığı ve kimyasal kompozisyonundan ve depolarda bulunan mevcut LNG ile karışmasından dolayı yüksek Kaynama Gazı üretimi ertesi gün de devam etmektedir. Bu durumdan ötürü Kaynama Gazı yakılır ise Gemi boşaltımının bitiş saatini takip eden 24 (yirmidört) saat içinde yakılan bu Gaz, gemisi boşaltılan Hizmet Alanın depoda bulunan LNG miktarından düşülür. Boşaltımın ardından 24 (yirmidört) saat içinde ikinci bir Gemi boşaltmaya alınırsa, boşaltımın başlaması ile ilk Gemiden gelecek Kaynama Gazı artış miktarı dikkate alınmaz. Bununla birlikte BDLNG, her bir Hizmet Alan için Kaynama Gazı miktarının adil olarak belirlenmesi hususunda gerekli değerlendirmeleri yapar.

 

Gemi boşaltımı esnasında ve ertesi gün oluşan Kaynama Gazının yönetimi konusunda Gemisi boşaltılan Hizmet Alandan Kaynama Gazının yönetimi konusunda bir program istenir. Hizmet Alanın sunduğu Kaynama Gazı yönetimi ile Gemi boşaltımı ve ikinci gün için sunulan Kaynama Gazı yönetimi ile oluşan Kaynama Gazı, ortamdan alınamaz ise fazla Gaz, sistemden uzaklaştırılır. Bu şekilde sistemden uzaklaştırılan Gaz, Gemisi boşaltılan Hizmet Alanın LNG tanklarındaki LNG miktarından düşülür.

 

8.2. Hizmet Alan Gemisine Gönderilen Gaz

 

Hizmet Alan Gemisindeki LNG’nin Terminalin depolama tanklarına emniyetli olarak yüksek hızda boşaltmasının sürekliliğini sağlamak için gemi tanklarının pozitif basınçta tutulması gerekir. Bunun için boşaltım sırasında Terminal (FSRU) depolama tanklarında oluşan Kaynama Gazının bir kısmı Gemi tanklarına gönderilir. Gemiye gönderilen Gaz miktarı enerji bazında hesaplanarak Hizmet Alanın teslim ettiği miktardan düşülür.

 

8.3. Ekipmanlarda Yakılan Gaz

 

BDLNG Terminalinde LNG’yi gazlaştırmak için ısı kaynağım Doğal Gaz yakarak elde eden gazlaştırıcıların kullanıldığı durumlarda, gazlaştırmada kullanılan Gazın hacimsel miktarı, sayaçlardan okunan veya hesaplanan1 değer ile Teslimat değerleri göz önüne alınarak gazlaştırma yaptıran Hizmet Alanlara, Teslimattaki oranlarına göre paylaştırılarak tanklarda bulunan LNG miktarlarından düşülür. Bu dengeleme, her sabah saat 08:00 itibarıyla yapılır.

 

8.4. Günlük Dengeleme

 

BDLNG her gün saat 08:00 itibarıyla her bir Hizmet Alan için aşağıdaki bilgilerin enerji bazında kayıtlarını tutar ve her bir Hizmet Alana saat 10:00’da DEBT yoluyla bildirimde bulunur:

 

1. Bir önceki gün tanklardaki toplam LNG miktarı ve her bir Hizmet Alanın tanklardaki payı,

 

2. İletim Şebekesine gönderilen toplam Gazlaştırılmış LNG miktarı ve her bir Hizmet Alanın Gazlaştırılmış LNG miktarı içindeki payı,

 

3. Gemilerden Boşaltımı yapılan toplam LNG miktarı ve her bir Hizmet Alanın Boşaltımı yapılmış LNG miktarı içindeki payı,

 

4. Ekipmanlarda Yakılan Gaz miktarı ve her bir Hizmet Alanın Ekipmanlarda Yakılan Gaz miktarı içindeki payı,

 

5. Isıtmada kullanılan Gaz ve her bir Hizmet Alanın ısıtmada kullanılan Gaz içindeki payı,

 

6. Saat 08:00 itibarıyla tanklardaki toplam LNG miktarı ve her bir Hizmet Alanın saat 08:00 itibarıyla tanklardaki toplam LNG miktarı içindeki payı,

 

7. Hizmet Alanların günlük Depo Kullanım Miktarları.

 

8.5. Ölçüm Farkı

 

8.5.1. Gemi Boşaltımının Olmadığı Durumda Ölçüm Farkının Hesaplanması

 

Herhangi bir günde saat 08:00 itibarıyla tanklardaki toplam LNG miktarından gün boyunca sevk edilen Gazlaştırılmış LNG miktarı ve Terminal iç tüketimleri çıkartılır. Bulunan değer, takip eden gün saat 08:00 itibarıyla tanklarda bulunan LNG miktarından az ise bir kazanç, fazla ise bir kayıp söz konusudur. Söz konusu kazanç veya kayıp, ilgili gün boyunca sevk edilen Gazlaştırılmış LNG içindeki Hizmet Alan paylarına göre Hizmet Alanlara paylaştırılır.

 

8.5.2. Gemi Boşaltımının Olduğu Durumda Ölçüm Farkının Hesaplanması

 

Herhangi bir günde saat 08:00 itibarıyla tanklardaki toplam LNG miktarına, gün boyunca Gemiden boşaltılan LNG’nin enerji cinsinden miktarı ilave edilir. Bundan gün boyunca sevk edilen Gazlaştırılmış LNG miktarı, Terminal iç tüketimleri ve Gemiye verilen Gaz miktarı çıkartılarak bulunan LNG miktarı, takip eden gün saat 08:00 itibarıyla tanklarda bulunan LNG miktarından az ise bir kazanç, fazla ise bir kayıp söz konusudur. Söz konusu kazanç veya kayıp, ilgili gün boyunca sevk edilen Gazlaştırılmış LNG ve bu zaman zarfında Hizmet Alan Gemisinden Terminale kabul edilen LNG miktarının toplamları içindeki Hizmet Alan paylarına göre Hizmet Alanlara paylaştırılır.

 

8.6. Sistemden Çıkış Halinde Nihai Dengeleme

 

8.6.1. Sözleşmenin Normal Süresinde Sona Ermesi

 

Hizmet Alan THS’nin sona erdiği tarih itibarıyla Depolanan Hacminin tümünü geri çekebilir ya da başka şekilde elden çıkarabilir. Hizmet Alanın Topuk LNG miktarı için Madde 7.5 hükümleri uygulanır.

 

Hizmet Alan, THS’nin sona ermesinden önce Depolanan Hacminin tümünü geri çekmesi ya da başka bir şekilde elden çıkarması için gerekli tüm önlemleri alır. Aksi takdirde, herhangi bir iddiadan ari olarak Madde 7.3.2 hükümleri uygulanır.

 

Hizmet Alan, THS sona erme tarihinden en geç 20 (yirmi) gün önce olmak koşuluyla, BDLNG’den kendi hesabına depoda tutulan hacim miktarına ilişkin bir bildirim yapmasını isteyebilir. Söz konusu talep üzerine, BDLNG tarafından Hizmet Alanın hesabında tutulan Depolanan Hacim miktarına dair bir bildirim, Hizmet Alana talep tarihinden itibaren en geç 5 (beş) iş Günü içerisinde gönderilir.

 

Hizmet Alanın, yukarıda belirtilen bildirimde yer alan Depolanan Hacim Miktarını kabul etmemesi durumunda, bildirimden sonra ve THS’nin süresi içerisinde olmak kaydıyla, Hizmet Alan, BDLNG’ye yazılı olarak itiraz edebilir ve uzlaşma talebinde bulunabilir.

 

Hizmet Alanın THS’nin sona erme tarihinden itibaren, BDLNG’nin tebligatında yer alan Depolanan Hacim miktarı konusunda nihai bir uzlaşmaya varılamaz ise BDLNG’nin kayıtları esas alınır ve müteakip işlemler, bu kayıtlar üzerinden yapılır.

 

Taraflar, THS’nin bitiminden itibaren 15 (onbeş) gün içerisinde uzlaşma yoluna gider, tarafların bu süre içerisinde anlaşamaması durumunda Madde 19 hükümleri uygulanır.

 

Hizmet Alanın programladığı Gazı, BDLNG’deki işletim koşulları ya da Mücbir Sebep halleri nedeniyle geri çekemediği her gün için bir gün uzatılır.

 

8.6.2. Sözleşmenin BDLNG veya Hizmet Alan Tarafından Feshedilmesi

 

8.6.2.I. THS’si feshedilen Hizmet Alanın fesih tarihi itibarıyla BDLNG tanklarında var olan envanteri, Topuk LNG’si ve BDLNG’nin öngördüğü Envanter Devrinden dolayı devralacağı envanteri varsa, bu envanterin fesih tarihi itibarıyla 15 (onbeş) gün içinde teslim edilecek miktarı da dahil, 15 (onbeş) gün içinde Terminalden çekilecek şekilde BDLNG ve THS’si feshedilen Hizmet Alan bir araya gelerek bir çekiş programı hazırlarlar.

 

Bu program dahilinde, BDLNG, THS’si feshedilen Hizmet Alana kalan envanterini, programın öngördüğü biçimde teslim eder. Eğer BDLNG ve THS’si feshedilen Hizmet Alan kalan envanteri çekecek bir program üzerinden anlaşamazlar ise, BDLNG fesih tarihi itibarıyla kalan envanteri THS’si feshedilen Hizmet Alana 15 (onbeş) gün içinde teslim edecek şekilde bir program hazırlar.

 

THS’si feshedilen Hizmet Alan BDLNG’nin hazırladığı çekim programına uygun hareket etmez ve kalan envanteri zamanında çekemez ise, BDLNG kalan envanter için Madde 7.3.2 hükümlerini uygular. Elde edilen gelir, masraflarını düştükten soma BDLNG tarafından THS’si feshedilen Hizmet Alana ödenir. 15 (onbeş) günün sonunda Hizmet Alandan alınan 6.000.000 MMBtu LNG değerine karşılık gelen teminat mektubu kendisine iade edilir.

 

THS’si feshedilen Hizmet Alanın, fesih tarihinden itibaren 15 (onbeş) günlük süreden daha somaki bir tarihte BDLNG’nin öngördüğü Envanter Devrinden dolayı, devralacağı bir envanteri varsa, Hizmet Alanın envanterinin mülkiyeti, envanterin iade tarihleri gelince BDLNG’ye geçer ve BDLNG bu envanter için Madde 7.3.2 hükümlerini uygular. Elde edilen gelir, masraflarını düştükten sonra, BDLNG tarafından THS’si feshedilen Hizmet Alana ödenir.

 

8.6.2.2. BDLNG’nin öngördüğü Envanter Devrinden dolayı THS’si feshedilen Hizmet Alanın devredeceği envanteri varsa, fesih, tarihi itibarıyla BDLNG tanklarında var olan envanteri ve Topuk LNG’si devredeceği envanteri ayni olarak karşılamada kullanılır. THS’si feshedilen Hizmet Alanın fesih tarihi itibarıyla tanklarda var olan envanteri ve Topuk LNG miktarı devredeceği LNG miktarından fazla ise artan miktar için BDLNG ve Hizmet Alan bir araya gelerek fesih tarihi itibarıyla 15 (onbeş) gün içinde bu artan LNG’yi çekecek şekilde bir program hazırlarlar. Artan LNG’yi çekmek için BDLNG ve Hizmet Alan bir çekim programında anlaşamazlar ise, BDLNG, fesih tarihi itibarıyla kalan envanteri Gazlaştırılmış LNG olarak THS’si feshedilen Hizmet Alana 15 (onbeş) gün içinde teslim edilecek şekilde bir program hazırlar. THS’si feshedilen Hizmet Alan, BDLNG’nin hazırladığı çekim programına uygun hareket etmez ve kalan envanteri zamanında çekemez ise, BDLNG kalan envanter için Madde 7.3.2 hükümlerini uygular. Elde edilen gelir masraflarını düştükten sonra BDLNG tarafından THS’si feshedilen Hizmet Alana ödenir.

 

THS’si feshedilen Hizmet Alanın fesih tarihi itibarıyla tanklarda kalan envanteri ve Topuk LNG’si ayni olarak devredeceği envanteri karşılamaya yetmez ise karşılanamayan LNG’nin değeri, THS’si feshedilen Hizmet Alandan 6.000.000 MMBtu LNG değerine karşılık gelen değerde alınan teminat mektubu nakde çevrilerek BDLNG tarafından LNG’nin devredileceği Hizmet Alana ödenir. Artan para THS’si feshedilen Hizmet Alana iade edilir.

 

8.6.2.3. THS’si feshedilen Hizmet Alanın tanklarda kalan LNG envanterini ve Topuk LNG’sini çekmesi için fesih tarihinden itibaren verilen 15 (onbeş) günlük çekme süresi Terminal işletim koşulları ve Mücbir Sebep halleri nedeniyle çekemediği her gün için bir gün uzatılır.

 

THS’si feshedilen Hizmet Alanın tuttuğu tank envanter kayıtları ile BDLNG’nin tuttuğu tank envanteri kayıtları arasında bir fark varsa BDLNG’nin kayıtları esas alınır ve müteakip işlemler, bu kayıtlar üzerinden yapılır. Taraflar, THS’nin feshinden itibaren 15 (onbeş) gün içerisinde uzlaşma yoluna gider, tarafların bu süre içerisinde anlaşamaması durumunda Madde 19 hükümleri uygulanır.

 

THS’si feshedilen Hizmet Alandan alınan teminat mektubu, BDLNG’nin bu KUE, THS ve mevzuat hükümleri uyarınca herhangi bir hak ve alacağı mevcut değil ise kendisine iade edilir.

 

9. OPERASYONEL AKIŞ TALİMATLARI (OAT)

 

9.1. OAT Düzenleme Koşulları

 

9.1.1. BDLNG, Terminalin bütünlüğünü, emniyetini ya da hizmetini tehdit eden koşulları hafifletmek ihtiyacı duyarsa ya da bu KUE’de yer alan hükümlere uyulmasını teminen, her bir Hizmet Alana alım ya da teslimatları ayarlaması yönünde talimat niteliğinde, uyulması zorunlu olan OAT düzenleme hakkına sahiptir.

 

OAT Terin düzenlenmesini gerektirebilecek bazı durumlara aşağıda yer verilmekle birlikte Terminalin bütünlüğünü, emniyetini ya da hizmetini tehdit eden koşulları hafifletmek ihtiyacı duyulması ya da bu KUE’de yer alan hükümlere uyulmasını teminen gerekli olabilecek durumlarda OAT düzenlenebilir.

 

1. Hizmet Alan Gemisinin veya gemilerinin planlanan tarihte Terminale ulaşmaması,

 

2. Kapasiteyi etkileyen programlanmamış tesis ya da İletim Şebekesi bakım ve onarmalarını gerektirecek durumların oluşması,

 

3. Kısıtlama emirlerine uyulmaması ve bu durumun BDLNG Terminalinin güvenli çalışmasını tehdit etmesi,

 

4. Gazlaştırılmış LNG’nin Teslimat Programına uygun olarak teslim edilememesi ve bu durumun BDLNG’nin programlanan hizmetleri tedarik etme kabiliyetini olumsuz yönde etkilemesi.

 

Hizmet Alanın söz konusu Gaz miktarlarını talimat verildiği şekilde BDLNG Terminalinden alamaması durumunda, BDLNG, seçme hakkı kendisine ait olmak üzere herhangi bir karşı iddiadan ari olarak söz konusu miktarların tasarruf hakkını alır. Böyle bir durumda söz konusu miktarların Hizmet Alan tarafından zamanında BDLNG Terminalinden alınamaması halinde Madde 7.3.2 hükümleri uygulanır.

 

9.1.2. Bir OAT, belirli bir süre için ya da başka bir sonraki OAT bildirimine kadar geçerli olacak şekilde düzenlenebilir. Bir OAT’nin düzenlenmesinden önce, BDLNG, OAT’nin düzenlenmesi sonucunda ortaya çıkabilecek olumsuz etkileri en aza indirmek üzere gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

 

9.1.3. BDLNG’nin, Terminalinin güvenli çalışmasını tehdit eden koşullan hafifletmek amacıyla fiili Gaz alımları ve teslimatlarını ayarlamak üzere gerekli olabilecek işlemleri yapma hakkı hiçbir şekilde kısıtlanamaz. Böyle durumlarda, tüm Hizmet Alanlar BDLNG ile işbirliği içinde olmakla yükümlüdürler.

 

9.2. Durum Raporları, Bildirimler ve Tazminatlar

 

9.2.1. BDLNG; DEBT, İnternet Sitesi, telefon, faks ya da e-posta yoluyla mümkün olan en kısa sürede OAT bildirimini Hizmet Alanlara gönderir. Bildirim, OAT’nin başlayacağı tarih ve saati, OAT’nin yürürlükte kalacağı süreyi, Hizmet Alanların yapması gereken işlemleri, OAT’nin düzenlenme nedenini ve ayrıca düzenlenmesi için dayanak hazırlayan işletim değişkenleri ve duruma göre gerekli olabilecek diğer her türlü bilgiyi içerecektir. Normal koşullarda bildirim, OAT’nin geçerli olacağı Gaz Gününden bir önceki Gaz Gününde saat 10:00’da düzenlenecek ve Hizmet Alanlara gönderilecektir. OAT normal koşullarda bildirimin yapıldığı Günü takip eden bir sonraki Gaz Gününde saat 08:00’da geçerlilik kazanır.

 

İşletim koşullarının gerektirmesi durumunda, üç saat süreli ya da daha kısa süreli bir bildirim verilebilir. Bu bildirim, Hizmet Alan tarafından programları ibraz etmek ya da teyit etmek amacıyla görevlendirilen kişi ve/veya herhangi bir yetkilisine sunulur.

 

BDLNG, Gaz Gününün başlangıcından Hizmet Alanlara OAT’nin geçersiz olduğunu bildirmesine kadar, DEBT’de OAT ve OAT’nin düzenlenme sebeplerini yayımlar ve güncellenmiş bilgiler verir. OAT’nin geçerliliğinin sona ermesinden sonraki 30 (otuz) gün içinde BDLNG, DEBT’de OAT’nin düzenlenmesini ve sona erdirilmesine ilişkin açıklayıcı bir rapor yayımlar.

 

9.2.2. BDLNG’nin, Hizmet Alanın müşterilerine herhangi bir OAT hakkında bilgi verme sorumluluğu yoktur.

 

10. KALİTE

 

10.1. Bu KUE kapsamında Terminal Hizmeti için alınacak LNG ticari değere sahip olacak ve gaz haliyle şunları içerecektir:

 

1. Üst Isıl Değer; 15°C ve 1,01325 bar’da en az dokuz bin iki yüz on (9210) Kcal/STDm3 ve en fazla on bin yüz elli bir (10151) Kcal/STDm3.

 

2. Aşağıdaki yüzde limitleri arasında değişen bileşen elemanları (molar yüzde olarak):

 

Azot Minimum %0

Maksimum %1,41

 

Metan Minimum %84,55

Maksimum %96,6

 

Etan Minimum %0

Maksimum %9,2

 

Propan Maksimum %3,52

 

i-Bütan Maksimum %1

 

n-Bütan Maksimum %1,50

 

Pentan Maksimum %0,25

 

3. En fazla 5,1 mg/m3 hidrojen sülfür içermelidir.

 

4. En fazla 30,9 mg/m3 toplam sülfür içermelidir.

 

5. Wobbe Sayısı 51 MJ/m3’ten az veya 54 MJ/m3’ten fazla olmayacaktır.

 

6. Hidrokarbonların çiğlenme noktası, 1-80 bar(g) basınç aralığında -5°C’den büyük olmamalıdır.

 

7. Su, karbon dioksit ve cıva içermemelidir.

 

8. Sülfat azaltıcı bakteri ya da asit üretici bakteri de dahil olmak, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, aktif bakteri ya da bakteriyel ajan içermemelidir.

 

9. Tehlikeli ya da zehirli maddeler olmamalıdır.

 

10.2. BDLNG, Madde 10.1’de belirtilen standartlara uymayan LNG’yi kabul etmeme hakkına sahiptir.

 

10.3. BDLNG tarafından Hizmet Alana ya da Hizmet Alan hesabına teslim edilen Gazlaştırılmış LNG, ŞİD’de yer alan kalite şartlarına uygun olmalıdır.

 

10.4. Gazlaştırılmış LNG, BDLNG tarafından Hizmet Alan hesabına İletim Şebekesine teslim edilir.

 

11. ÖLÇÜM

 

Terminal Kabul Noktasında teslim alınan LNG ve Teslimat Noktasında teslim edilen Gazlaştırılmış LNG’nin kalitesi ve miktarları; Uluslararası kabul gören GIIGNL’nin (The International Group of Liquefıed Natural Gas Importers) yayınlamış olduğu güncellenmiş son “ LNG Custody Transfer Handbook’a uygun olarak ve “BOTAŞ Dörtyol FSRU LNG Ölçüm Prosedürü” ile belirlenir.

 

LNG’nin yoğunluğunun ölçülmesi, tespit edilmesi, LNG’nin kalitesinin ve bileşiminin test edilmesine ilişkin tüm ölçümler ve hesaplamalar uluslararası akredite olmuş bağımsız kuruluşlar gözetiminde BDLNG tarafından gerçekleştirilir. Hizmet Alan temsilcileri analizler esnasında bulunma hakkına sahiptir.

 

12. BDLNG ELEKTRONİK BÜLTEN TABLOSU VE İNTERNET SİTESİ

 

BDLNG, Hizmet Alanlar ve potansiyel Hizmet Alanlar da dahil olmak üzere, herhangi bir tarafça kullanılmak üzere bir İnternet Sitesi ve yalnızca Hizmet Alanlara hizmet verecek DEBT’yi kurar ve içeriğini sürekli olarak günceller. DEBT yoluyla yayınlanacak bilgiler ve gerçekleştirilecek işlemler aşağıda belirtilmektedir:

 

• KUE,

 

- Bir sonraki Gaz Yılı için gazlaştırma kapasiteleri,

 

- Günlük programlar,

 

- G-l Günü için Tahsisatlar,

 

- Atıl Kapasite ilanları, Kapasite Devri talepleri,

 

- Gün içinde saatlik olarak İletim Şebekesine gönderilen Gazlaştırılmış LNG miktarları,

 

- Her Gaz Günü sonunda her bir Hizmet Alan için mevcut depolanan miktar ve gazlaştırılarak İletim Şebekesine gönderilen miktar,

 

- THS,

 

- Kapasite Talep Başvuru Formu,

 

- OAT’ler,

 

- Terminal bakım onarım bilgileri,

 

- Kaynama Gazı bilgileri,

 

- KUE değişiklik önerileri formu,

 

- Hizmet Alan Bildirimleri,

 

- Deniz Hizmetleri Anlaşması,

 

* BDLNG Navigation Procedure,

 

- KUE’ye göre yayımlanması gereken diğer bilgiler.

 

BDLNG, bu bilgiler arasından Hizmet Alan niteliğini haiz olmayan Üçüncü Tarafların erişmesi gerekenleri de, kuracağı ve içeriğini sürekli olarak güncelleyeceği İnternet Sitesi aracılığıyla da yayımlar.

 

13. ÜCRETLENDİRME VE ÖDEMELER

 

BDLNG’ye ödenecek meblağlar, bu Madde 13 ile uyumlu olarak faturalanacak ve ödenecektir.

 

13.1. KUE Kapsamındaki Hizmetlere İlişkin Bedeller

 

13.1.1. Kapasite ve Hizmet Bedeli

 

BDLNG tarafından Hizmet Alanlara uygulanacak Kapasite ve Hizmet Bedeli, tarife Kurul Kararı’nda yer alır.

 

Her bir Hizmet Alan, BDLNG tarafından Aylık olarak hesaplanacak ve THS’sinde yazılı bulunan YMSGK’smm ilgili gaz yılında hizmet verilen ay sayısına bölünmek suretiyle tespit edilen kısmı ile ilgili Ayda geçerli Kapasite ve Hizmet Bedelinin çarpımı suretiyle tespit edilecek Kapasite ve Hizmet Tutarını BDLNG’ye ödeyecektir.

 

Kapasite ve Hizmet Tutarının ilgili Ay için hesaplanmasında, Hizmet Alan tarafından rezerve edilen kapasitenin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaz.

 

Devir suretiyle kapasite elde eden Hizmet Alan, devraldığı kapasite için yalnızca kalan Gaz Yılı süresi boyunca Aylık olarak Kapasite ve Hizmet Tutarını öder. Devreden Hizmet Alan, devir tarihi itibarıyla toplam rezerve kapasitesine göre eksik ya da fazla Kapasite ve Hizmet Tutarı ödemesi yapmış ise eksik ya da fazla ödenen Kapasite ve Hizmet Tutarına ilişkin işlemler Devralan Hizmet Alan ile Devreden Hizmet Alan arasında gerçekleştirilir. Devreden Hizmet Alanın devrettiği kapasitenin kalan dönemi için programlanmış teslimat miktarının, devri yapılan kapasiteden fazla olması durumunda, fark miktarı için Devralan Hizmet Alandan Kapasite Aşım Bedeli alınmaz.

 

BDLNG, devri yapılan kapasite için mükerrer ödeme talep edemez.

 

Atıl Kapasite rezerve ederek hizmet almaya başlayacak Başvuru Sahipleri THS imzalanmasını müteakip, öncelikle rezerve ettikleri kapasiteye ilişkin olarak, Gaz Yılı başından itibaren rezervasyon işlemi yapılan Aya kadar ödenmiş olması gereken Kapasite ve Hizmet Tutarını BDLNG’ye defaten öder. Gaz Yılının kalan dönemi için ise bu Madde kapsamında tarif edilen Aylık ödemeler ile Kapasite ve Hizmet Tutarım ödemeye devam eder.

 

13.1.2. Kapasite Aşım Bedeli

 

Kapasite Aşım Bedeli, Kapasite ve Hizmet Bedelinin ilgili tarife Kurul Kararında belirlenen katsayıyla çarpımı ile bulunan bedeldir.

 

Kapasite Aşım Tutarı, Hizmet Alanın rezerve ettirdiği kapasiteyi aşması durumunda, tarifede belirlenen Kapasite ve Hizmet Bedeli kullanılmak suretiyle ve Gaz Yılı içerisinde yapılan kapasite aşım miktarı dikkate alınarak aşağıdaki eşitliğe göre hesaplanır ve rezerve kapasitenin aşıldığı miktar için tahakkuk ettirilir.

 

Kapasite Aşım Ücreti = Kapasite Aşım Miktarı * Kapasite ve Hizmet Bedeli * n

 

n: Kapasite aşım katsayısı olup tarifede belirlenecektir.

 

13.1.3. Düzensizlik Bedeli

 

Düzensizlik Bedeli, Kapasite ve Hizmet Bedeli üzerinden hesaplanacak olup, ilgili tarife Kurul Karan ile belirlenecektir.

 

Düzensizlik Tutarı, Hizmet Alandan kaynaklanan nedenlerle, KUE’de belirlenen hususlar çerçevesinde verilen programda belirtilen sürede boşaltım veya teslimat faaliyetlerinin gerçekleştirilememesi durumunda programda belirtilen miktar ve süreler ile gerçekleşen miktar ve süreler arasındaki fark dikkate alınarak hesaplanır.

 

13.1.3.1. Teslimat Programına Göre Düzensizlik Tutarının Hesaplanması

 

Düzensizlik Tutarının hesaplanmasında Madde 5.2.3’e uygun olarak Hizmet Alanlar tarafından Terminal Kabul Programına uygunluğu gözetilerek BDLNG’ye sunulan haftalık Teslimat Programı ile Hizmet alanların gün öncesi program değişikliği ve/veya gün içi program değişikliği yapmak suretiyle talep ettiği günlük miktarlar arasındaki fark dikkate alınır.

 

BDLNG tarafından Hizmet Alanın talep ettiği miktardan farklı bir miktarda gaz teslimatı yapılması durumunda talep edilen miktar ile teslimatı yapılan miktar arasındaki fark için Düzensizlik Bedeli uygulanmaz.

 

13.1.3.2. Boşaltım Programına Göre Düzensizlik Tutarının Hesaplanması

 

Hizmet Alan, gemisinin Terminal kabul programında planlandığı şekilde Terminale varamaması sonucunda, BDLNG nezdinde Terminalin işletiminden doğan zararları karşılamakla yükümlüdür.

 

Hizmet Alandan kaynaklanan nedenlerle, KUE’de belirlenen hususlar çerçevesinde verilen programda belirtilen sürede Boşaltma ve Gazlaştırma faaliyetlerini gerçekleştirilememesi durumunda, düzensizlik tutan programda belirtilen miktar ve süreler ile gerçekleşen miktar ve süreler arasındaki fark dikkate alınarak hesaplanır. Programda belirlenen süreleri aşan Hizmet Alan, programında belirtmiş olduğu sürenin sonunda başlamak üzere her saat başında, planlandığı halde boşaltımı ya da sevkiyatı yapılmamış olan miktar için mükerrer bedel öder.

 

Hizmet Alan, bu kapsamda BDLNG tarafından maruz kalınan maliyetleri karşılar. Buna ilave olarak Hizmet Alan gemisinin planlanan varışından en az 36 (otuzaltı) saat önce geminin geç ulaşacağına dair BDLNG’ye yazılı bir tebligat göndermezse, boşaltımı yapılan LNG miktarı için hesaplanacak Düzensizlik Tutarını BDLNG’ye öder.

 

13.2. Hizmet Kesintisi Bedeli

 

BDLNG’nin hatası ve kusurları nedeniyle Hizmet Alanlar tarafından maruz kalınan hizmet kesintileri BDLNG tarafından aşağıda belirtilen şekilde tazmin edilir:

 

1. Hizmet Alan Gemisinin, BDLNG’ye atfedilecek kusurlar nedeniyle, Terminale yanaştırılamaması ve/veya Terminalde boşaltım yapılmadan bekletilmesi durumunda Hizmet Alan tarafından katlanılan maliyetler BDLNG tarafından ödenir.

 

2. BDLNG tarafından KUE uyarınca verilmesi gereken hizmetlerin aksatılması veya verilememesi durumunda, hizmetin aksayan veya verilemeyen kısmı için Hizmet Alana ödenecek tutara esas Hizmet Kesintisi Bedeli ilgili tarife Kurul Kararı ile belirlenecektir.

 

Mücbir Sebep veya belirtilmesi durumunda Acil Durum halleri ile BDLNG’nin işletme hatalarından kaynaklanmayan nedenlerle oluşan hizmet kesintileri için BDLNG herhangi bir tazminat ödemez.

 

13.3. Teminat Mektupları

 

Kapasite başvurusu esnasında Kapasite talep başvuru formu ile verilecek banka geçici teminat mektubu için, talep edilen toplam gazlaştırma kapasitesi; THS imzalanırken verilecek kesin teminat mektubu için ise kesinleşen THS süresi için geçerli olacak toplam gazlaştırma kapasitesi dikkate alınır. Teminat mektupları koşulsuz, ille talepte ödeme kayıtlı, gayri kabili rücu, süresiz, limit içi olup; miktarı, içinde bulunulan gaz yılı Kapasite ve Hizmet Bedeli esas alınarak hesaplanan toplam tutarın geçici teminat mektupları için %10 (yüzde on)’u, kesin teminat mektupları için %20 (yüzde yirmi)’sidir.

 

BDLNG’nin öngördüğü Envanter Devri için kesin teminat mektubunun değeri; yıl içerisinde Hizmet Alanın sebep olması muhtemel azami Envanter Devir Miktarının, THS’nin imzalanacağı tarihten geriye doğru 10 (on) günün İngiltere’de bulunan National Balancing Point (NBP) fiyatının $/MMBtu cinsinden DES teslimat değerinin aritmetik ortalamasına 2,00 (iki) ABD doları (ilgili Envanter Devri hükümlerince, Envanter Devreden Hizmet Alanın haklarının korunmasını teminen, BDLNG, THS imzalanması aşamasında uluslararası piyasa koşulları çerçevesinde NBP fiyatına eklenecek bu değeri artırmak hakkını saklı tutar) eklenmek suretiyle bulunacak değer ile çarpılması sonucu bulunan değerdir. Bu teminat mektubu ilk talepte ödeme kayıtlı, gayri kabili rücu, süresiz, limit içi olacaktır. Hizmet Alanın söz konusu teminat mektubunun öngörülen devri karşılayamayacak olması durumunda BDLNG ilave teminat mektubu talep edebilir. Hizmet Alanlar arasında yapılacak Envanter Devirleri için Hizmet Alanların karşılıklı anlaştıklarım BDLNG’ye, yazılı olarak bildirmesi durumunda devre konu miktarlara karşılık teminat mektubu istenmez.

 

Hizmet Alanlar tarafından BDLNG’ye sunulmuş olan teminat mektuplarının bir kısmının veya tamamının bu KUE hükümleri ile ilgili mevzuat kapsamında BDLNG tarafından nakde çevrilerek kullanılması durumunda, ilgili Hizmet Alanların THS’sinin feshedilmediği hallerde, eksik kalan teminat tutarının tamamlanması için Hizmet Alana 5 (beş) İş Günü süre verilir. Bu süre içerisinde teminat tutarım gerekli seviyeye yükseltmeyen Hizmet Alanların THS’si feshedilerek, geriye kalan THS süresindeki Kapasite ve Hizmet Bedeli ile Envanter Devri alacak ve/veya borçları göz önüne alınarak hesaplanacak tutarları karşılaması durumunda bu bedeller teminat mektubunun kalan tutarından tahsil edilir. Teminat mektubu tutarı bu bedelleri karşılamıyor ise tamamı BDLNG tarafından nakde çevrilerek irad kaydedilir. Teminat mektubunun karşılayamadığı kalan bakiye tutan THS’si feshedilen Hizmet Alan tarafından 7 (yedi) İş Günü içerisinde BDLNG’ye ödenir.

 

13.4. Gemi Gideri Kur Farkı

 

İlgili mevzuatta belirlendiği şekilde, bir tarife yılının her bir çeyrek yıllık dönemine ilişkin gemi gideri kur farkı, takip eden çeyreğin ilk Ayında Kurum tarafından hesaplanır ve BDLNG’ye bildirilir.

 

İlgili mevzuatta belirlendiği şekilde BDLNG tarafından hesaplanarak Hizmet Alanlara bildirilecek kur farkları, duruma göre BDLNG tarafından Hizmet Alanlara veya Hizmet Alanlar tarafından BDLNG’ye fatura edilir ve ödenir.

 

Kurum tarafından ilgili çeyrek yıllık dönem için hesaplanan gemi gideri kur farkının Hizmet Alanlara paylaştırılmasında, ilgili çeyrek yılda Hizmet Alanlara fatura edilmiş toplam Kapasite ve Hizmet Bedeline (fatura tutarına) esas kapasite miktarı esas alınır.

 

13.5. Fatura İçeriği

 

Her bir faturada asgari olarak;

 

- Hizmet Alanın kimliğine,

 

- Faturanın kapsadığı zaman aralığına,

 

- THS kapsamında sunulan hizmete ilişkin Madde 13.1’de belirtilen her bir fiyatlandırma kalemine,

 

- Faturanın teşhis edileceği referans numarasına,

 

- Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümleri gereği bulunması gereken bilgilere yer verilecektir.

 

13.6. Ödemeler

 

13.6.1. Hizmet Alan, BDLNG tarafından düzenlenen faturada belirtilen toplam tutan, fatura düzenleme tarihinden itibaren 15 (onbeş) gün içerisinde (son ödeme tarihinin resmi tatil gününe denk gelmesi halinde resmi tatil gününü takip eden ilk İş Günü) BDLNG’ye öder. Ancak, BDLNG’nin faturayı düzenleme tarihinden itibaren 10 (on) gün içinde Hizmet Alana ulaştırması esastır.

 

13.6.2. Bu KUE gereği yapılacak ödemeler Türk Lirası cinsinden yapılacak olup, BDLNG’nin Hizmet Alanlara bildirdiği banka şubesi ve hesaba yapılacaktır. Bu bilgilerdeki herhangi bir değişiklik Hizmet Alana yazılı olarak bildirilecektir.

 

13.6.3. Bu KUE gereği ödenecek meblağlar herhangi bir kısıtlama, kayıt veya şarta bağlı değildir. Hizmet Alan telafi, mukabil talep veya herhangi bir ad altında, ödenmesi gereken meblağdan kesinti yapamaz. Hizmet Alanın faturasının ödeme işlemlerini yürüten kuruluşlarca söz konusu meblağdan herhangi bir kesinti yapılamaz.

 

13.7. Vergiler

 

13.7.1. Fatura, faturayı oluşturan tüm mal ve hizmet kalemlerine ilişkin olarak ilgili faturalarda gösterilmesi gereken yürürlükteki tüm vergileri içerir.

 

13.7.2. Yürürlükteki yasalar farklı bir uygulamayı gerektirmediği sürece, bu KUE gereği ödenecek olan faturaya bağlı meblağlar, vergiye ilişkin herhangi bir kesinti veya kısıtlama yapılmadan BDLNG’ye ödenir.

 

13.8. Faiz

 

13.8.1. Taraflar arasında aksi kararlaştırılmadıkça, Hizmet Alanın borcunu vade tarihinde ödememesi durumunda, vadesi geçmiş borç için faiz uygulanacaktır. Faiz meblağı, vade tarihinden ödemenin ulaştığı tarihe kadar geçen süre için ilgili dönemde geçerli T.C. Merkez Bankası’nın açıkladığı Avans işlemlerinde Uygulanan Faiz Oranının yıllık %5 (yüzde beş) fazlası olarak hesaplanacak faiz oram üzerinden hesaplanacaktır.

 

13.8.2. Hizmet Alanın, fatura vade tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde, ödeme yapmaması durumunda, BDLNG tarafından söz konusu 30 (otuz) günlük sürenin dolmasını müteakip, Hizmet Alana tanınacak 21 (yirmibir) günlük bir ihbar süresi boyunca, ilgili THS gereğince, BDLNG’nin Hizmet Alana olan tüm yükümlülüklerini askıya alabilir. 21 (yirmibir) günlük ihbar süresi sonucunda faturadaki meblağın Madde 13.8.l’e uygun olarak hesaplanan faizle birlikte ödenmemesi halinde Madde 3.6.2 hükümleri ile Madde 7.3.2 hükümleri ve BDLNG tarafından işletim koşullarına ilişkin diğer hükümler uygulanacaktır. Buna ek olarak, 21 (yirmibir) günlük ihbar süresi ve devam eden sürede hizmetlerin askıya alınması sebebi ile hem BDLNG hem de diğer Hizmet Alanlar nezdinde oluşabilecek doğrudan ve dolaylı zararlardan ödeme yapmayan Hizmet Alan sorumlu olacaktır.

 

13.8.3. Hizmet Alanın, Madde 13.8.2’de belirtilen ihbarla talep edilen ana para ve faizi ödememesi halinde BDLNG, Hizmet Alanın THS’sini derhal fesih etme hakkına sahip olacaktır. Bu fesih sebebi ile Hizmet Alan BDLNG’ye karşı herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

 

13.9. Uyuşmazlıklar

 

13.9.1. Hizmet Alanın ödeyeceği herhangi bir fatura meblağının hesaplanışına veya bu fatura meblağının ödenip ödenemeyeceğine ilişkin herhangi bir sorun veya uyuşmazlık olması durumunda Hizmet Alan, BDLNG’yi bu sorun veya uyuşmazlıktan haberdar edecek ve söz konusu sorun veya uyuşmazlığa neden olan faturanın Hizmet Alana ulaşmasını müteakip 8 (sekiz) gün içinde fatura meblağı üzerinde neden uyuşmazlık olduğunu detaylı olarak itirazları ile birlikte BDLNG’ye bildirecek ancak her halükarda Hizmet Alan, uyuşmazlığa konu olan fatura bedelini tam ve eksiksiz olarak bu Madde 13’te belirtilen hükümlere uygun olarak ödeyecektir.

 

13.9.2, Uyuşmazlığın çözümünden sonra, Hizmet Alan veya BDLNG’ye herhangi bir borç doğması halinde bu tutar, yeni bir fatura ile karşı tarafa gönderilir. Söz konusu fatura, taraflarca tebliğ alınmasını müteakip 7 (yedi) İş Günü içerisinde ödenir.

 

14. SORUMLULUKLAR, YÜKÜMLÜLÜKLER

 

14.1. Hizmet Alanın Sorumlulukları

 

Hizmet Alan, Terminalin Kapasitesini ve KUE’de belirtilmiş olan Terminal teknik özelliklerini bilmekte olup, Terminal kapasitesi ve koşulları da göz önünde bulundurarak, THS, KUE ve ilgili mevzuat uyarınca gerekli bütün sorumlulukları, aşağıda sıralanan sorumluluklar dahil, ancak bunlarla sınırlı kalmamak üzere, taşıyacaktır.

 

14.1.1. Acil Durum, Mücbir Sebep ve BDLNG’nin KUE veya THS’den doğan yükümlülüklerini yerine getirmeme halleri saklı kalmak kaydıyla, LNG Kalite Şartnamesine ve THS’ye uygun miktardaki LNG’yi, BDLNG tarafından onaylanmış Boşaltım Programıyla uyumlu olarak Terminal Kabul Noktasında teslim etmek,

 

14.1.2. Hizmet Alan getirilecek LNG’nin Terminal tesislerine BDLNG tarafından belirlenmiş olan şartlara uyumlu ve önceden Terminale uyumluluğu konusunda karşılıklı mutabakata varılmış BDLNG tarafından belirlenmiş olan özellikler taşıyan gemilerle taşınmasını ve boşaltılmasını sağlamak,

 

14.1.3. Terminalin işletme kuralları, gerekleri ve tahditlerine riayet etmek üzere, Gazlaştırılmış LNG’yi Teslimat Noktasında Terminal Teslimat Programına uygun olarak teslim almak,

 

14.1.4. BDLNG’ye İlgili Mevzuat ve ilgili THS uyarınca ödenmesi gereken herhangi bir bedeli ödemek,

 

14.1.5. Boşaltım Programını ve Teslimat Programını yıllık, çeyrek yıllık (üç aylık) ve aylık olarak planlamak, hazırlamak, BDLNG’nin onayına sunmak ve programlarda BDLNG’nin öngördüğü değişiklikleri yapmak ve BDLNG tarafından onaylanmış programlara uymak,

 

14.1.6. BDLNG tarafından onaylanan Boşaltım Programı ve Teslimat Programları uyarınca Hizmet Alan Gemilerinin hareketini, tahliyesini ve Gazlaştırılmış LNG teslimatlarını planlamak ve programlamak ve bunları BDLNG ile koordine etmek,

 

14.1.7. LNG’nin uluslararası kabul gören standartlara uygun ve bir Acil Durum hali dahil İngilizce olarak iletişim kurulabilecek, LNG gemileri işletiminde eğitimli ve deneyimli zabitana sahip gemilerle taşınmasını ve BDLNG’ye Terminal Kabul Noktasında teslim edilmesini sağlamak,

 

14.1.8. Gemilerinin, vaktinde Terminale güvenli olarak yanaşması ve ayrılması ile ilgili tüm deniz üstü hizmetlerini ve Acente hizmetlerini (kılavuz, römorkör, palamar ve gerekli olan diğer) temin etmek/temin edilmesini sağlamak,

 

14.1.9. Terminal Kabul Noktasında LNG teslimatına nezaret etmek,

 

14.1.10. LNG ithalatı ile ve gazlaştırılmış olarak satışı ile ilgili gerekli gümrük, Acente işlemlerini süresinde yapmak/ yaptırmak ve ilgili vergi, rüsum ve harçların ödemesini gerçekleştirmek, gerekli dokümanları BDLNG’ye gecikmeye mahal vermeyecek ve Terminal işletmesini aksatmayacak şekilde zamanında sağlamak,

 

14.1.11. KUE’ye uygun olarak, THS’de yer alan kapasitesi doğrultusunda, gazlaştırılmış halde LNG teslimi konusundaki Programlara ilişkin bildirimleri BDLNG’ye zamanında vermek, BDLNG’nin onayladığı programa uymak,

 

14.1.12. Gazlaştırılmış LNG’nin teslim alınması için İletim Şirketi ile ŞİD hükümlerine göre gerekli anlaşmaları yapmak,

 

14.1.13. Kendi adına hareket eden herhangi bir Üçüncü Tarafın KUE ve THS hükümlerine riayet etmesini sağlamak,

 

14.1.14. BDLNG’nin kusurundan kaynaklanmaması halinde Gaz Kayıplarını kendi envanterinden karşılamak,

 

14.1.15. Terminal İşletme Gazı miktarına payları oranında katılmak,

 

14.1.16. Gemilerin uygun şekilde sigortalanmasını sağlamak ve sigorta poliçelerini BDLNG’ye sunmak,

 

14.1.17. Terminale kabul edilen Gemilerin, BDLNG tarafından bildirilen Terminal işletme prosedürlerine ve emniyet kurallarına uymasını sağlamak,

 

14.1.18. Diğer şahıslarla veya kamu daire, kurul ve kuramlarıyla Terminal Kabul Noktasında ve öncesinde veya Teslimat Noktalarında ve sonrasında yapacağı veya yaptıracağı burada sayılanlarla sınırlı olmaksızın, gerekli düzenlemeleri, başvuruları, beyanları, ödemeleri ve anlaşmaları; tüm bunların Terminal Kapasitesine ve ekipmanlarının işletme koşullarına uygun olması ilkesini de dikkate alarak ve KUE ve THS hükümlerine uygun olarak yapmak,

 

14.1.19. BDLNG’ye sağladığı bilgilerden herhangi biri değişir ya da değişmesi beklenirse, bu tür değişikliklerle ilgili olarak BDLNG’yi derhal yazılı olarak bilgilendirmek,

 

14.1.20. BDLNG’ye irtibata geçebileceği ve kendisini temsil edebilecek bir kişinin iletişim bilgilerini sağlamak,

 

14.1.21. Terminal Kabul Noktasında teslim edeceği LNG üzerinde her türlü tasarruf hakkına sahip olmak ve söz konusu LNG’yi her türlü ipotek, rehin ve hak talebinden ari olarak BDLNG’ye teslim etmek.

 

BDLNG ve Hizmet Alanların, birbirlerine karşı diğer sorumlulukları ve yükümlülükleri THS’de düzenlenir.

 

14.2. BDLNG’nin Sorumlulukları

 

Terminaldeki hizmet Alanların envanterlerinde kayıtlı LNG’nin mülkiyeti Hizmet Alanlara ait olup, kontrolü ve sorumluluğu Terminal Kabul Noktasında Hizmet Alandan BDLNG’ye geçer ve Teslimat Noktasında Hizmet Alana iade olunur. BDLNG’nin, hizmet konusu LNG’nin kabul alınmasından önce veya teslimatından soma herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

 

BDLNG, Terminal kapasitesi ve koşulları da göz önünde bulundurularak THS, KUE ve ilgili mevzuat uyarınca, aşağıdakileri de kapsayacak şekilde, gerekli sorumlulukları taşıyacaktır.

 

14.2.1. İlgili THS’lerde yer alan kapasitesini Hizmet Alanların kullanımına hazır tutmak,

 

14.2.2. Acil Durum, Mücbir Sebep ve Hizmet Alanın KUE veya THS’den doğan yükümlülüklerini yerine getirmeme halleri saklı kalmak kaydıyla, Boşaltım Programına uygun gelmiş olan ve LNG Kalite Şartnamesine uygun LNG’yi Terminal Kabul Noktasında teslim almak,

 

14.2.3. THS ve KUE hükümleri saklı kalmak kaydı ile, Terminal Kabul Noktasında teslim alınan LNG’yi tanklarda bulundurmak ve Gazlaştırılmış LNG haline getirerek Teslimat Noktasında Hizmet Alan adına İletim Şebekesine teslim etmek,

 

14.2.4. Terminalin işletmesi ve bakımı ile ilgili hizmetleri yürütmek ve sağlamak,

 

14.2.5. Boşaltım Programı ile Teslimat Programlarım tüm Hizmet Alanlarla koordine ederek planlamak, programlamak ve onaylamak,

 

14.2.6. Teslim alınan LNG’nin veya gazlaştırılarak teslim edilen LNG’nin kalite ve miktarını belirlemek ve/veya hesaplamak için gerekli ölçüm, kalibrasyon, laboratuar ve mühendislik hizmetlerini temin etmek,

 

14.2.7. Bakım ve onarım çalışmalarını mümkün olduğu sürece Terminal Hizmetinde kesinti ve kısıntıya neden olmadan yürütmek,

 

14.2.8. Bakım ve onarımın Terminal Hizmetinde kısıntı ve kesinti gerektirmesi halinde kısıntı ve kesintiden doğrudan etkilenen Hizmet Alanlara adil ve açık yansıtmak,

 

14.2.9. Mülkiyetinde olan LNG’nin tüm risklere karşı sigortalarını temin ve muhafaza etmek,

 

14.2.10. Hizmet Alana irtibata geçebileceği ve kendisini temsil edebilecek bir kişinin iletişim bilgilerini sağlamak,

 

14.2.11. Terminal Kabul Programı ve Terminal Teslimat Programını en doğru şekilde yapabilmesi için, Hizmet Alana gerekli olan bilgileri sağlamak,

 

14.2.12. Hizmet Alana, sağladığı bilgilerden herhangi biri değişir ya da değişmesi beklenirse, bu tür değişikliklerden Hizmet Alanı derhal ve yazılı olarak bilgilendirmek,

 

14.2.13. Kendi adına hareket eden herhangi bir Üçüncü Tarafın KUE ve THS hükümlerine riayet etmesini sağlamak.

 

BDLNG ve Hizmet Alanların, birbirlerine karşı diğer sorumlulukları ve yükümlülükleri THS’de düzenlenir.

 

14.3. Diğer Sorumluluklar

 

Bu KUE kapsamında belirlenmemiş olan sorumluluklar ve yükümlülükler THS’de düzenlenecektir.

 

15. ACİL DURUM

 

15.1. Acil Durum; Terminalin, Terminal işletim veya Terminal güveliğinin tehlike altında olduğu hallerde BDLNG tarafından veya Sistem güvenliği için BDLNG’ye İletim Şirketi tarafından Acil Durum bildiriminde bulunulduğu hallerde Hizmet Alanlar ile İletim Şirketinin veya BDLNG’nin uymakla yükümlü olduğu aşağıda ve İletim Şirketinin ilgili olduğu hallerde ŞİD’de sayılan durumlardır.

 

Acil Durum;

 

1. Terminalde Doğal Gaz veya LNG kaçağı olması,

 

2. Yangın, patlama olması,

 

3. Terminalde elektrik kesilmesi veya işletme otomatik kontrol sistemlerinin devre dışı kalması veya koruma sistemlerinin otomatik devreye girerek tesisi devre dışı yapması,

 

4. Terminal iskelesinde veya manevra halinde bulunan bir LNG Gemisinde Doğal Gaz, LNG veya kokulandırıcı madde kaçağı olması veya yangın patlama olması veya FSRU veya gemiye başka bir gemi çarpması veya geminin terminal Alanında karaya oturması,

 

5. Sistemde İletim Şirketi tarafından belirlenmiş bir Acil Durum nedeniyle, İletim Şirketinin isteğiyle Terminalin devre dışı yapılması,

 

6. Terminal çevresinde Terminal güvenliğini tehlike altına sokan durumların varlığı,

 

7. Yukarıda sayılan olaylar dışındaki bir olaydan dolayı Terminalin veya Terminal güvenliğinin belirgin bir şekilde risk altında olması,

 

8. KUE’de veya ŞİD’de tanımlanan bir Mücbir Sebep olayı nedeni ile İletim Şirketinin BDLNG’ye Mücbir Sebep bildiriminde bulunması,

 

9. Terminalde büyük ölçüde zarara yol açabilecek güvenli işletmeyi riske sokan durumların olması,

 

10. LNG’nin gazlaştırılarak tesliminde veya Terminale LNG kabulünde, bu Gazın basınç ve kalitesinin can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturması durumlarını ifade eder.

 

15.2. Bir Acil Durum ortaya çıktığında BDLNG, Hizmet Alanları ve/veya İletim Şirketini mümkün olan en kısa sürede haberdar ederek, Acil Durumun sebebi, kapsamı, sonucu ve beklenen süresi konusunda bilgilendirecektir. BDLNG Acil Durumla ilgili olarak ortaya çıkan gelişmeler hakkında Hizmet Alanları ve/veya İletim Şirketini devamlı bilgilendirecektir. Madde 15.4 uyarınca Acil Durumun bittiğinin tespiti halinde, keyfiyet en kısa sürede Hizmet Alanlara ve/veya İletim Şirketine bildirilecektir.

 

15.3. BDLNG, Acil Durumu en kısa sürede kontrol altına almak veya ortadan kaldırmak Terminal Hizmetini ve Terminali normal işleyişe getirebilmek için yapılacak müdahaleler veya alınacak tedbirler konusunda kendi inisiyatifini kullanacak, ancak olaydan etkilenebilecek Hizmet Alanların ve İletim Şirketinin zarar görmemesi için azami dikkati gösterecektir.

 

15.4. BDLNG’nin Acil Durumun, ortadan kalktığını, daha fazla müdahaleye gerek olmadığım ve Terminalin normal işleyişine ve KUE’nin normal uygulanışına dönülebileceğini tespit etmesine ve bu tesbiti duruma göre Hizmet Alanlara ve/veya İletim Şirketine bildirmesine veya İletim Şirketinin BDLNG’ye Acil Durumun ortadan kalktığını daha fazla müdahaleye gerek olmadığını ve İletim Şebekesinin normal işleyişine ve ŞİD ile KUE’nin normal uygulanışına dönülebileceği tespitini BDLNG’ye bildirmesine kadar Acil Durum devam eder.

 

15.5. Acil Durumla ilgili ihbarlar;

 

- Hizmet Alanın tayin edilmiş temsilcisine,

 

- İletim Şirketinin Bağlantılı Sistem Teslim Sözleşmesi veya KUE uyarınca tayin edilmiş temsilcisine

 

yapılır.

 

Hizmet Alanlar ve İletim Şirketi; Acil Durumda hızlı irtibat sağlamak üzere Temsilcilerinin günün her saatinde ulaşılabilecek telefon ve faks numaraları dahil iletişim bilgilerim BDLNG’ye bildirecektir. Temsilcinin irtibat bilgilerinde değişiklik olacak olması durumunda, değişiklik tarihi, yeni isim, telefon, faks numaraları ile iletişim bilgileri ivedilikle BDLNG’ye ulaştırılacaktır. BDLNG de aynı bilgileri Hizmet Alanlara ve İletim Şirketine sağlayacaktır.

 

İletim Şirketine ve/veya Hizmet Alana ulaşılamaması halinde dahi BDLNG gerekli müdahaleyi yapacaktır.

 

15.6. Acil Durum Tedbirleri BDLNG’nin yanı sıra BDLNG’nin veya İletim Şirketinin isteği üzerine Hizmet Alanları ve/veya Hizmet Alan Gemisini de içerebilir. Hizmet Alanlar Acil Durum Tedbirleriyle ilgili taleplere uymakla yükümlüdür ve kendi çıkarlarının ikinci derecede önemi haiz olduğunu kabul eder. Hizmet Alanlar Acil durum halinde Gemilerinin BDLNG’nin vereceği talimata uymalarını sağlamakla yükümlüdür.

 

15.7. Acil Durum Tedbirleri BDLNG’nin yanı sıra BDLNG’nin isteği üzerine İletim Şirketinin alması gereken önlemleri de içerebilir. Bu durumda, BDLNG ve İletim Şirketi kendi çıkarlarının ikinci derecede önemi haiz olduğunu kabul ederler. Böyle bir durumda, Taraflar, Acil Durumun kısa bir sürede kontrol altına alınabilmesi veya ortadan kaldırılabilmesi için birbirlerinin Acil Durum Tedbirleriyle ilgili taleplerine uymakla yükümlüdürler.

 

15.8. BDLNG’nin veya Hizmet Alanların, BDLNG ya da İletim Şirketi tarafından alınan Acil Durum Tedbirini uygulaması, duruma göre THS’nin, Bağlantılı Sistem Teslim Sözleşmesinin, KUE’nin veya ŞİD’in herhangi bir hükmünün ihlali sayılmayacaktır. Bu kapsamda BDLNG, Standart Hizmetten doğan yükümlülüklerini yerine getirmemiş sayılmayacaktır.

 

16. MÜCBİR SEBEP

 

16.1. Mücbir Sebep Sayılacak Haller

 

16.1.1. Mücbir sebep, olaydan etkilenen tarafın, kusuru bulunmaksızın gerçekleşip, gerekli her türlü özenin gösterilmesine rağmen etkilenen taraflarca önlenemeyen ve etkilenen tarafın bu KUE’den ve THS’den kaynaklanan mükellefiyetlerinin ifasını kısmen ya da tamamen imkansız kılan herhangi bir olay ya da durum anlamındadır.

 

Mücbir sebep durumları, Hizmet Alanın gerekli ödemeleri yapması (ödemelerin gerçekleşmemesinin, tüm makul ödeme imkanlarını etkileyen Mücbir Sebep durumu veya şartından kaynaklanması durumu dışında, ki böyle bir Mücbir Sebep durumunun ortadan kalkmasıyla etkilenen Taraf, ek olarak, ödenmesi gereken meblağa vade tarihinden ödeme tarihine kadar geçen sürede uygulanabilecek faizi de ödeyecektir) yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

 

16.1.2. Madde 16.1.1’de öngörülen koşullara tabi olmak kaydı ile aşağıdaki hallerle sınırlı kalmaksızın Mücbir Sebep sayılabilecek haller;

 

1. Deprem, sel, yıldırım, toprak kayması ve tabii afetler ve salgın hastalıklar,

 

2. Savaş ve terörist eylemler, korsanlık,

 

3. Terminale yönelik herhangi bir sivil veya askeri merciin önlemleri,

 

4. Terminal işleyişine etki edebilecek herhangi bir yargı kararı, idari karar, yasal düzenlemeler ve kısıtlamalar,

 

5. Terminalde yangın, patlama, sabotaj, gaz veya sıvı kaçakları,

 

6. Terminalde yer alan grev, lokavt veya diğer işçi-işveren anlaşmazlıkları,

 

7. Terminalde elektrik kesintisi,

 

8. Arkeolojik bulgu,

 

9. İletim Şebekesindeki terminali etkileyecek değişiklikler,

 

10. Terminal makine, teçhizat veya borularında donma, kırılma veya herhangi bir nedenle hasar olması veya acil Bakım onarım gerekmesi,

 

11. Terminal kapsamındaki herhangi bir ekipman veya sistemde (ölçüm istasyonu ve boru hattı dahil olmak üzere) meydana gelebilecek arızalardan dolayı BDLNG’nin Gazlaştırılmış LNG gönderimini, arızanın Gaz gönderimine etkisi ve büyüklüğüne göre kısmen veya tamamen durdurması

 

durumlarını içerecektir.

 

16.2. Mücbir sebepten etkilenen tarafların, bu KUE ve THS’deki yükümlülüklerini Mücbir Sebep nedeniyle tamamen veya kısmen yerine getiremez hale gelmeleri durumunda, tarafların ödeme harici yükümlülükleri askıya alınacaktır. Hizmet Alanların BDLNG‘ye alacakları hizmete ilişkin Kapasite ve Hizmet Bedeli ödeme yükümlülükleri, Mücbir Sebep hallerinde de devam edecektir.

 

16.3. Mücbir Sebep, Tarafların KUE gereği herhangi bir ihbarda bulunma sorumluluğu veya yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacaktır.

 

16.4. Mücbir sebepten etkilenen taraf, durumu en geç 2 (iki) İş Günü içinde yazılı olarak diğer (etkilenmeyen) tarafa bildirir ve durumdan etkilenebilecek diğer Hizmet Alanları bilgilendirir. Etkilenen taraf, Mücbir Sebep halinin tüm detayları, tahmin edilen etkileri, muhtemel kapsamı ve askıya alma süresi, Mücbir Sebep olayının aşılması için neler yapılabileceği ve normal iş düzenine nasıl dönüleceği hususlarında diğer tarafa bildirimde bulunur.

 

16.5. Taraflar bu bildirimleri dikkate alarak normal çalışma düzenine dönülecek tahmini tarihi belirler ve bu tarih Mücbir Sebep süresince güncellenir.

 

16.6. Taraflar bir Mücbir Sebep halinin cereyan etmesinden sonra, yeniden normal icra şartlarına dönebilmek için gerekli olan tüm tedbirleri alacaktır. Mücbir Sebep durumunun etkilerinin üstesinden gelmek için, gerekli çabayı sarf ettiğini delillerle ispat edemeyen tarafların yükümlülükleri askıya alınmayacaktır.

 

16.7. Mücbir Sebep İhtilafı

 

Mücbir Sebepten etkilenmeyen taraf, diğer tarafın bildirdiği olayın, bir Mücbir Sebep olayı olmadığı itirazında bulunursa yazılı ihbarı aldıktan sonra 10 (on) gün içinde bu itirazını etkilenen tarafa yazılı olarak bildirecek ve bildirmediği takdirde itiraz hakkından feragat etmiş sayılacaktır. Etkilenmeyen taraf etkilenen tarafa yukarıda belirtildiği gibi usulünce ihbarda bulunursa taraflar, ihtilafı 30 (otuz) gün içinde çözüme kavuşturacaktır. Tarafların anlaşmaya varamaması halinde, anlaşmazlık Madde 19.2’de belirtildiği üzere THS’de belirtilen uyuşmazlığın çözümü prosedürüne göre çözülecektir.

 

17. AZALTMA, KESİNTİ YE ASKIYA ALMA

 

17.1. Azaltma, Kesinti ve Askıya Alma Şartları

 

BDLNG’nin, aşağıdakilerle sınırlı olmamak üzere, aşağıdaki olaylardan biri veya daha fazlasının cereyan etmesi durumunda, herhangi bir zamanda Terminal Hizmetini kısmen veya tamamen azaltmak, kesintiye uğratmak veya askıya almak hakkı bulunmaktadır. BDLNG, ilgili şartların gelişmesi halinde Hizmet Alanları önceden bilgilendirmek için elinden gelen çabayı gösterecektir. BDLNG;

 

1. Madde 16’da açıklanan Mücbir Sebep olarak sayılan olaylardan herhangi birinin oluşması halinde,

 

2. Madde 15’te açıklanan Acil Durum olarak sayılan olaylardan herhangi birinin oluşması halinde,

 

3. Hizmet Alanın BDLNG tarafından gönderilen bir OAT’ye uymaması ve bu durumun Terminalin güvenli ve emniyetli çalışmasını tehdit etmesi halinde,

 

4. BDLNG’nin kararıyla, Terminal Kapasitesi, tedarik ya da işletim koşullarının gerektirmesi veya Terminal emniyetini tehdit eden şartların hafifletilmesini sağlamak üzere,

 

5. Hizmet Alanın bu KUE’de belirtilen kurallara ve bir azaltma, kesinti veya askıya alma emrine riayet etmemesi neticesinde Terminal bütünlüğünün tehdit altında olduğu durumlarda,

6. İletim Şebekesindeki bir Acil Durum nedeniyle İletim Şirketinin Teslimat Noktasında teslim edilen Gazlaştırılmış LNG miktarlarının azaltılması ve/veya kesilmesi yönündeki talepleri üzerine

 

Terminal Kabul ve Teslimat Noktalarında derhal kısıtlama, kesinti ve/veya arttırma yapma hakkına sahiptir.

 

17.2. Azaltma, Kesinti ve Askıya Alma İhbarları

 

17.2.1. BDLNG, yukarıda sıralanan olaylardan biri veya birkaçının ortaya çıkması halinde o zamanki şartlara göre makul bir yolla ve her halükarda DEBT ya da faks ile de teyit edilmek üzere, ivedilikle Hizmet Alana ve bu durumdan etkilenecek olan diğer Hizmet Alanlar ile İletim Şirketine bir azaltma, kesinti veya askıya alma haberini iletecektir.

 

17.2.2. Böyle bir ihbar, Hizmet Alanın THS’de belirtilmiş adresine ve Tayin Edilmiş Temsilcisine yapılacaktır.

 

17.2.3. BDLNG’nin, herhangi bir Mücbir Sebep, Acil Durum, Azaltma, Kesinti veya Askıya Alma ihbarı ile ilgili olarak, İletim Şirketi hariç, Hizmet Alanların tedarikçisi, Son Kullanıcıları, dağıtım şirketi gibi, işlem ve sonuçlarından doğrudan ya da dolaylı etkilenen diğer kişilere bilgi verme sorumluluğu bulunmamaktadır. Bununla birlikte BDLNG, söz konusu kişilere gerekli bilgileri iletmek için dununun gerektirdiği çabayı gösterecektir.

 

17.3. Azaltma, Kesinti ve Askıya Almaya Uygun Hareket Etme

 

Bir Azaltma, Kesinti veya Askıya Alma ihbarının verilmesinden sonra, Hizmet Alan ihbarda belirtilen gerekli işlemi yapmayı ve uygulamayı taahhüt eder. Hizmet Alanın her hangi bir Azaltma, Kesinti veya Askıya Alma ihbarına uymaması durumunda, söz konusu azaltma, kesinti veya askıya alma işlemleri re’sen BDLNG tarafından gerçekleştirilir.

 

18. PLANLI BAKIMLAR

 

18.1. Bakım Planlaması

 

Hizmet Alan, BDLNG’nin LNG Terminalinde gerçekleştireceği planlı Bakımların hazırlığı, programlanması ve yürütümü için kendilerinden isteyeceği bilgileri mümkün olan en kısa sürede BDLNG’ye verecektir.

 

BDLNG, her Gaz Yılı için hazırladığı Bakım Programını ilgili Gaz Yılı öncesinde Hizmet Alanlara bildirecektir. Bakım Programında, planlı Bakımdan etkilenecek olan hizmetler ve mümkünse Bakım süresi belirtilecektir.

 

BDLNG, Bakım Programını, Bakım çalışmalarının iletim Şebekesinde gerçekleştirilmesi planlanan Bakımlar ile mümkün olduğunca eş zamanlı yürütecek şekilde planlayacaktır.

 

18.2. Takvim

 

Her Gaz Yılı için Bakım Programı hazırlık takvimi aşağıdaki gibi olacaktır:

 

1. BDLNG, Gaz Yılının Bakım planlarını önceki Gaz Yılının Nisan ve Mayıs aylarında, düzenleyeceği toplantılarda Hizmet Alanlar ile görüşecektir.

 

2. BDLNG her Gaz Yılının Bakım Programını, önceki Gaz Yılının 1 Temmuz tarihine kadar İnternet Sitesinde ve DEBT’de ilan edecektir.

 

BDLNG, öngöremediği şartların oluşması halinde, etkilenen Hizmet Alanlara en az 30 (otuz) gün önceden bildirmek koşulu ile Hizmet Alanlarla da istişare ederek. Bakım Programındaki içeriği, dönemleri, tarihleri, bakım süresini değiştirebilir.

 

18.3. BDLNG’nin Yükümlülükleri

 

Planlı Bakım veya Mücbir Sebep sonucu ortaya çıkan bir Bakım nedeniyle Terminalin hizmet kapasitesinin azalması halinde, BDLNG’nin KUE ve THS’ye göre LNG’yi teslim alma, depolama ve teslim etme yükümlülükleri aynı ölçüde ortadan kalkacaktır. BDLNG, Bakım nedeniyle, yapılan Terminal Hizmetlerindeki azaltmayı Bakımdan doğrudan etkilenen Hizmet Alanlar açısından adil, açık (ilgili gizlilik yükümlülüklerine tabi olarak) ve ayrımcılığa gitmeden gerçekleştirecektir.

 

18.4. Bakım Süresi

 

BDLNG, bir Gaz Yılı içindeki planlı Bakımı toplam 15 (onbeş) Bakım Günü ile sınırlandıracaktır.

 

BDLNG, planlı Bakıma ilaveten, öngöremediği şartların oluşması halinde, etkilenen Hizmet Alanlara mümkün olan en kısa sürede bildirmek koşulu ile LNG Terminalinin işleyişi için gerekli görülen programlanmamış Bakım yapma hakkına sahiptir ve bu konuda Hizmet Alanlar bilgilendirilir. Bu şekilde yapılan Bakım çalışmaları nedeniyle etkilenen Hizmet Alanlar oluşabilecek kayıplarına ilişkin BDLNG’den herhangi bir talepte bulunamaz. BDLNG, böyle bir durumda gerekli çabayı göstererek Hizmet Alanların mümkün olduğunca az etkilenmesine gayret edecektir.

 

18.5. Hizmet Alanın Yükümlülükleri

 

Hizmet Alanın kapasite rezervasyonuna ilişkin ödeme yükümlülükleri Bakım süresince devam edecektir.

 

19. UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ

 

19.1. KUE’nin uygulanmasından doğan;

 

* Kapasite rezervasyonları, iptalleri,

 

* Tahsisler,

 

- Kısıtlama ve Kesinti,

 

- OAT

 

hususlarında BDLNG ve Hizmet Alan arasında çıkacak ihtilaflar öncelikle EPDK tarafından çözüme kavuşturulur. Kurul’un, azami 30 (otuz) gün içerisinde alacağı karar taraflar üzerinde bağlayıcıdır. Tarafların Kural kararlarına karşı yargı yolu açıktır.

 

19.2. Madde 19.1’de belirtilenler dışındaki hususlarda çıkabilecek uyuşmazlıkların çözüm prosedürü THS’de düzenlenir.

 

20. GİZLİLİK

 

20.1. Gizli Bilgi

 

“Gizli bilgi” tabiri, KUE ve THS süresince BDLNG açısından, Hizmet Alana ait elde ettiği ticari bilgi ve belgeleri, Hizmet Alan açısından ise BDLNG’ye veya diğer bir Hizmet Alana ait elde ettiği ticari bilgi ve belgeleri ifade eder. Kamuya ait, kamu tarafından zaten bilinen, KUE gereği BDLNG’nin İnternet Sitesinde yayımladığı bilgiler gizli bilgi değildir.

 

20.2. İfşa

 

Gizli bilgi;

 

1. BDLNG ya da Hizmet Alanın danışmam,

 

2. BDLNG ya da Hizmet Alanın mali yardımına başvurduğu veya mali yardımım aldığı banka veya mali kuruluş,

 

3. Herhangi bir yasa gereği olarak bir devlet kurum ya da kuruluşu,

 

4. Herhangi bir adli mercii

 

hariç olmak üzere, karşı tarafın yazılı izin olmadıkça diğer herhangi bir kişiye ifşa edilemez.

 

20.3. Devamlılık

 

Bu Madde 20 hükümleri THS süresince ve daha sonraki 5 (beş) yıl boyunca ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla BDLNG ve Hizmet Alan üzerinde bağlayıcı olmaya devam edecektir.

 

20.4. Veri Mülkiyeti

 

20.4.1. Bu Madde 20 hükümlerine tabi olarak BDLNG’de muhtelif sistemlerde işlenen, kaydedilen veya muhafaza edilen herhangi bir veri, BDLNG’ye ait olacak ve BDLNG, Terminal Hizmeti verilmesi amacıyla kullanacaktır.

 

20.4.2. Bir Hizmet Alan, BDLNG’ye veri sunduğunda, telif hakkı talep etmeksizin ve kısıtlamasız olarak bu verilere ilişkin, THS ve KUE’nin uygulanışı ile KUE’de belirtilen diğer amaçlar doğrultusunda, kullanım, kopyalama ve her türlü muameleye izni verdiğini kabul eder.

 

20.4.3. BDLNG, bir veriyi Hizmet Alana iletir veya kullanımına açarsa, Hizmet Alanın bu verileri KUE’nin uygulanışı amacıyla ve KUE’de belirtilen diğer amaçlarla bedelsiz olarak kullanma hakkı olacaktır.

 

21. KUE’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI

 

BDLNG, Hizmet Alanlar ve KUE ile ilgili diğer taraflar, her Gaz Yılının 15 Nisan tarihine kadar KUE’de değişiklik önerisinde bulunabilir. BDLNG tarafından KUE değişikliği talep edilmesi durumunda BDLNG, değişiklik önerilerim, İnternet Sitesinde yapacağı duyuru vasıtasıyla talep edilen değişiklilere ilişkin ilgili tarafların görüşleri ile birlikte EPDK’ya sunar. Üçüncü Tarafların KUE’de değişiklik talep etmesi durumunda EPDK’ya ulaşmış olan değişiklik önerileri hususunda BDLNG’nin görüşleri alınır. Ayrıca, Kurum, gerek gördüğü hallerde piyasada faaliyet gösteren ilgili kişilerin görüşünü alarak düzenlemelerde değişiklik yapabilir. KUE’de Kurul Kararı olmaksızın değişiklik yapılamaz.

 

22. DİĞER HÜKÜMLER

 

22.1. THS’ler, ilgili mevzuata uygun olarak yürütülür ve yorumlanır.

 

22.2. THS’ler Üçüncü Taraflar lehine herhangi bir hak ihdas etmez.

 

22.3. Herhangi bir THS’de aksi belirtilmedikçe, öngörülen herhangi bir tebligat, talep, istek, bildirim ya da fatura ve BDLNG ya da Hizmet Alanın bir diğerine göndermek isteyebileceği başka herhangi bir tebligat yazılı olacak ve diğer tarafın THS’de belirtilen posta adresine ya da yazılı tebligat yoluyla bildirilecek başka herhangi bir adrese taahhütlü posta yoluyla gönderildiğinde veya KEP adresine e-posta yoluyla gönderildiği anda, usulü dairesinde tebliğ edilmiş sayılacaktır. Rutin yazışmalar ve programlara ilişkin bildirimler; DEBT, faks ya da elektronik posta yoluyla yapılabilecektir.

 

23. GEÇİCİ HÜKÜMLER

 

23.1. Bu KUE’de yer alan Kapasite rezervasyon sürecine ilişkin tarihler, 2017 ve 2018 yıllan için alınacak başvurularda uygulanmaz. Bu KUE’nin onaylanmasına ilişkin Kurul Kararı’nın yürürlüğe girdiği tarihten sonra gelecek ilk İş Günü BDLNG, 2017 ve 2018 yılları için Madde 4 kapsamında yayımlaması gereken bilgileri İnternet Sitesinde ve DEBT’de yayımlar. Bu kapsamda BDLNG, hizmet almak isteyen taraflara 5 (beş) günden az olmamak üzere başvura süresi tanır ve Madde 3.5.1’deki prosedürü kıyasen uygular.

 

23.2. Terminalin faaliyete başlamasından önce ilk uzun dönemli Kapasite başvuruları, 2017 yılı Aralık ayından başlamak üzere azami 3 (üç) yıllık süre için alınır. Takip eden yıllarda, uzun dönemli Kapasite başvuru takvimine ve BDLNG’nin sahip olduğu faaliyete ilişkin lisansı kapsamında verebileceği hizmetin süresine uygun olarak, başvuru kabul edilen süreler BDLNG tarafından İnternet Sitesinde yayımlanır.

 

23.3. Hizmet Alanların THS’lerinin başlangıç ve/veya bitiş tarihinin Gaz Yılı başlangıç ve/veya bitiş tarihleriyle örtüşmediği yıllar için ilgili Hizmet Alanların ve BDLNG’nin THS ve KUE kapsamındaki yükümlülükleri, aksi yönde hüküm içeren İlgili Mevzuat ve THS maddeleri hariç olmak üzere, THS süresiyle kısıtlıdır.

 

23.4. 2017 ve 2018 yıllan içerisinde Gazlaştırılmış LNG teslimi için miktar ölçümü, FSRU üzerinde mevcut sayaçlar ile yapılacak olup daha somasında karada kurulacak ölçüm istasyonu verileri, ilgili miktarlara esas teşkil edecektir.

 

23.5. Madde 10’da yer alan kalite özellikleri tasarım aşamasında belirlenmiş özellikler olup nihai hali BDLNG tarafından İnternet Sitesi üzerinden yayımlanır.

 

23.6 Bu usul ve esasların yürürlüğe giriş tarihinden soma yapılacak ilk kapasite başvurularında uygulanacak teminat mektubu miktarı, halihazırda faaliyet gösteren depolama tesislerinin (LNG ve FSRU terminalleri) kapasite başvurularında birim metreküp başına talep edilen teminat mektubu miktarlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır. Mevcut teminat mektuplarının, belirlenecek kapasite bedelleri karşısında düşük kalması halinde Hizmet Alanlardan ek teminat mektubu talep edilebilir. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy