Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu 2022/1529 Esas 2022/1717 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: Vergi Dava Daireleri Kurulu
Esas No: 2022/1529
Karar No: 2022/1717
Karar Tarihi: 28.12.2022




T.C.
D A N I Ş T A Y
VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No : 2022/1529
Karar No : 2022/1717
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Gıda Oto Yedek Parça
Sanayi Ticaret Taahhüt Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:…, Temyiz No:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacının, Sınırlı Sorumlu ... Konut Yapı Kooperatifi, Sınırlı Sorumlu ... Konut Yapı Kooperatifi ve Sınırlı Sorumlu ... Konut Yapı Kooperatifine 2010 takvim yılında yaptığı inşaat taahhüt işleriyle ilgili olarak indirimli orana tabi işlemlerine ilişkin teslimlerde yüklenilen verginin yeminli mali müşavir tarafından düzenlenen rapor ile iadesi talebinin reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.

Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun kısmen bozma kararı üzerine … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla dava konusu işlemin, Sınırlı Sorumlu ... Konut Yapı Kooperatifine yapılan inşaat taahhüt işleri yönünden iptaline karar verilmiştir.
Bozmaya uyma kararına davacı tarafından yöneltilen temyiz istemini inceleyen … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:…, Temyiz No:… sayılı kararı:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun "Temyiz dilekçesi" başlıklı 48.maddesinin (3) numaralı fıkrası ile (6) numaralı fıkrasının ilgili kısmı şu şekildedir:
"3. Temyiz dilekçeleri, ilgisine göre kararı veren bölge idare mahkemesine, Danıştaya veya 4 üncü maddede belirtilen mercilere verilir ve kararı veren bölge idare mahkemesi veya Danıştayca karşı tarafa tebliğ edilir. Karşı taraf tebliğ tarihini izleyen otuz gün içinde cevap verebilir. Cevap veren, kararı süresinde temyiz etmemiş olsa bile düzenleyeceği dilekçesinde, temyiz isteminde bulunabilir. Bu takdirde bu dilekçeler temyiz dilekçesi yerine geçer.
...
6. ... Temyizin kanuni süre geçtikten sonra yapılması veya kesin bir karar hakkında olması halinde de kararı veren merci, temyiz isteminin reddine karar verir. İlgili merciin bu kararları ile bu maddenin 2 nci fıkrasında belirtilen temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına ilişkin kararlarına karşı, tebliğ tarihini izleyen günden itibaren yedi gün içinde temyiz yoluna başvurulabilir."
Temyiz istemine konu karar davacıya 20/04/2022 tarihinde tebliğ edilmiştir. Buna göre karar 20/05/2022 tarihine kadar temyiz edilebilir. Ancak davacı, kararı 02/09/2022 tarihinde kayıtlara giren temyiz dilekçesiyle temyiz etmiştir.
Davacı tarafından temyiz dilekçesinde, istinaf kararının tebliğ tarihi 02/07/2022 olarak belirtilmiş ise de bu tarih … Vergi Mahkemesince ikinci defa sehven yapılan tebligatın tarihidir. … Vergi Mahkemesince yapılan bu tebligatın yeni bir hak doğurması mümkün değildir.
Karar, istinaf merciince 20/04/2022 tarihinde tebliğ edilmiştir. Kararın tebliğ tarihinin istinaf merciince yapılan tebligatın tarihi olarak esas alınması gerekmektedir.
Bu durumda 30 günlük temyiz süresi geçtikten sonra temyiz başvurusunda bulunulduğundan temyiz isteminin süre aşımı nedeniyle reddi gerekmektedir.
Vergi Dava Dairesi bu gerekçeyle temyiz istemini süre aşımı nedeniyle reddetmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: … Vergi Mahkemesince istinaf merciinin kararı 02/07/2022 tarihinde tebliğ edilmesi üzerine anılan kararın yasal süresi içerisinde temyiz edildiği, bu nedenle temyiz isteminin süre aşımı nedeniyle reddine dair kararın hukuka aykırı olduğu belirtilerek bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Cevap verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'İN DÜŞÜNCESİ: Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, kararın dayandığı hukuksal nedenler ve gerekçe karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından, istemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Dayandığı hukuksal nedenler ve gerekçesi yukarıda açıklanan karar, aynı hukuksal nedenler ve gerekçe ile Kurulumuzca da uygun bulunmuş olup, temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, kararın bozulmasını gerektirecek durumda görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1- Davacının temyiz isteminin REDDİNE,
2- … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:…, Temyiz No:... sayılı kararının ONANMASINA,
3- Davacıdan 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun ilgili hükümleri ve Kanun'a ek (3) sayılı Tarife uyarınca maktu harç alınmasına,
4- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın Vergi Mahkemesine gönderilmesine,
28/12/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.