Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu 2022/1110 Esas 2022/1508 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: Vergi Dava Daireleri Kurulu
Esas No: 2022/1110
Karar No: 2022/1508
Karar Tarihi: 07.12.2022





DANIŞTAY VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU         2022/1110 E.  ,  2022/1508 K.
"İçtihat Metni"

T.C.
D A N I Ş T A Y
VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No : 2022/1110
Karar No : 2022/1508

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı - … (… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Petrol Ürünleri ve Kimya
Sanayi Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı ısrar kararının her bir vergilendirme dönemi için kesilen vergi ziyaı cezasının tekerrür hükmü uygulanmak suretiyle arttırılan 2.237,94 TL tutarını aşan kısmının kaldırılmasına dair hüküm fıkrasının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına, 2012 yılına ait hesap ve işlemlerinin özel tüketim vergisi yönünden incelenmesi sonucunda düzenlenen vergi inceleme raporuyla 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan baz yağlardan yağlama müstahzarı imali ve bu emtialardan da 4760 sayılı Kanun'un 8. maddesinin (1) numaralı fıkrasında düzenlenen tecil-terkin uygulaması kapsamında "JTSW 150" ticari isimli 3920.43.10.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan (I) sayılı liste dışı imalatlarının %84 madeni yağ ve %16 katık yağ ihtiva etmesi nedeniyle bileşimi itibarıyla, 2710.19.99.00.25 pozisyonunda diğer madeni yağlar grubunda veya etken maddenin petrol yağı olması (lanolin, molibden, sülfür, grafit vb.) ya da olmaması durumuna göre 3403.19.10.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonuna dahil bir ürün olabileceğinden bahisle 2012 yılının Ekim ilâ Aralık aylarının (1. ve 2.) dönemleri için re'sen tarh edilen özel tüketim vergileri ile vergilerin bir katı tutarında kesilen ve tekerrür hükmü uygulanmak suretiyle arttırılan vergi ziyaı cezalarının kaldırılması istemiyle dava açılmıştır.
… Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararı:
Davacı hakkında düzenlenen vergi tekniği raporunda yer alan tespitler ile ürünü satın alanların bu ürünü madeni yağ olarak kullandıkları yönünde vermiş olduğu ifadeler dikkate alındığında davacının (I) sayılı liste dışında üretimde bulunma taahhüdüne uymadığı, JTSW150 adlı ürünün hidrolik yağ veya madeni yağ niteliğinde ve özel tüketim vergisine tabi olduğu anlaşılmıştır.
Vergi ziyaı cezasının tekerrür hükmü uygulanmak suretiyle arttırılan kısmında da hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Vergi mahkemesi bu gerekçeyle davanın reddine karar vermiştir.
Davacının istinaf istemini inceleyen … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararı:
Vergi Dava Dairesi, istinaf istemine konu edilen kararın usul ve hukuka uygun olduğu ve kaldırılmasını gerektirecek herhangi bir nedenin bulunmadığı gerekçesiyle istinaf istemini reddetmiştir.
Davacının temyiz istemini inceleyen Danıştay Yedinci Dairesinin 24/02/2021 tarih ve E:2018/1508, K:2021/1218 sayılı kararı:
Davacının özel tüketim vergisinin mahsuben iade taleplerinde eşyanın gümrük tarife istatistik pozisyon numarasını tevsik edici belge olarak ibraz edebilmek amacıyla İzmir Gümrük Müdürlüğüne yaptığı başvuru sonucunda imal edilen ürünle ilgili yapılan tetkik neticesinde eşyanın "Genleştirici Alaşımlı Plastifiyen" olduğu ve 3920.43.10.00.00 pozisyonunda bulunduğunu bildiren yazı verilmiş olup bu kabulle ilgili idareler nezdinde işlem yapılmıştır.
Davacıya … Odası İstanbul Şubesince verilen 20/08/2013 tarihli teknik bilirkişi raporunda ürünün işlevsel bileşenleri olan ftalik anhidrit ve dioktil ftalat yüzünden akaryakıt olarak kullanılabilme niteliğini kaybettiği, buna rağmen kullanılmasının tehlikeli ve sakıncalı olduğu, ayrıca ekonomik bakımdan da pazarlanmasının zarara sebebiyet vereceği belirtilmesine rağmen vergi tekniği ve vergi inceleme raporlarında bu husustaki davacı iddiaları karşılanmamıştır.
Katık alışı yapılan firmalarla ilgili tespitler açıkça ortaya konulmamış, sahte belge düzenledikleri varsayımına dayanılarak katkı maddesinin hiç alınmadığı değerlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca plastifiyan alımlarının imalatlarla uyumsuz olduğu hususundaki tespitin de ilgili dönemlerde alınan "flalit anhidrat" ve "etikt hekzonal" adlı ürünlerin plastifiyan çeşidi üretiminde kullanılabilecek ürünlerden olduğu hususu da dikkate alınmamıştır.
Öte yandan kullanıcı beyanlarından hareket edilmesine karşın kullanıcılardan bir kısmının ürünün kauçuk hamurlaştırma yağı olarak lastik ve ayakkabı sektöründe kullanılmak amacıyla satın alındığına ilişkin ifadelerine itibar edilmediğinin saptanması karşısında kuşkudan uzak, somut tespitler içermeyen, varsayımlara, eksik inceleme ve araştırmaya dayalı davaya konu cezalı tarhiyatlarda hukuka uygunluk bulunmamaktadır.
Daire bu gerekçeyle kararı bozmuştur.
… Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı ısrar kararı:
Özel tüketim vergileri ile vergilerin bir katı tutarında kesilen vergi ziyaı cezaları yönünden yapılan inceleme:
… Odası İstanbul Şubesince verilen 20/08/2013 tarihli teknik bilirkişi raporu davacının ürettiği mamulün akaryakıt olarak kullanılamayacağı şeklinde değerlendirilemez. Yoğun akaryakıt tüketimi nedeniyle risklerine rağmen madeni yağların motorine ikame olarak kullanıldığı uygulamada sıklıkla görülen bir gerçektir. Flalit anhidrat ve etikt hekzonal katıkları ile de üretim yapılabileceği düşüncesine bu katıkların kullanım yönteminin gereklerinin firma faaliyet alanına uygun olmaması nedeniyle itibar edilemez.
Kaldı ki kullanıcı beyanlarına da itibar edilmemesi gerektiğine dair tespitler bulunmaktadır. Davacının üretim formülleri ile taahhüdünü yerine getirmesi mümkün değildir.
Davacının Vergi Dava Dairesindeki diğer dosyalarında da belirtildiği üzere denetim elemanlarınca düzenlenen raporlarda davacının ürettiğini iddia ettiği mamul kayıtları aynı ad altında muhasebeleştirilmiş olup emtiaya ilişkin pozisyon ihtilafları 2012 yılı öncesi ve sonrasında da mevcuttur.
Öte yandan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Körfez Petrokimya Gümrük Müdürlüğünce gönderilen laboratuvar sonuç yazısında 3920.43 pozisyonundaki JTSW-TSW isimli ürünün 27.10 pozisyonunda değerlendirilmesi gerektiği bu nedenle akaryakıt olarak kullanılması mümkün olan ürünlerin üretiminde girdi olarak kullanılabileceği veya on numara yağ olarak da piyasaya verilebileceği de bildirilmiştir.
Vergi ziyaı cezalarının tekerrür hükmü uygulanmak suretiyle arttırılan kısımları yönünden yapılan inceleme:
Vergi ziyaı cezalarının tekerrür hükmü uygulanmak suretiyle artırılan kısımları yönünden lehe kanun hükümlerinin geçmişe yürüyeceği yolundaki ceza hukukunun temel ilkesi çerçevesinde 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 339. maddesinin 7338 sayılı Kanun'la değişik halindeki, artırım tutarının kesinleşen (tekerrüre esas alınan) cezadan fazla olamayacağı yolundaki düzenlemenin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Bu durumda davacı hakkında tekerrüre esas alınan ve kesinleşen ceza 2.237,94 TL olduğundan dava konusu dönemler için kesilen vergi ziyaı cezalarının tekerrür hükmü uygulanmak suretiyle arttırılan anılan tutarı aşan kısımlarında hukuka uygunluk bulunmamaktadır.
Vergi Dava Dairesi bu ek gerekçeyle davacı adına re'sen tarh edilen özel tüketim vergileri ve vergilerin bir katı tutarında kesilen vergi ziyaı cezaları ile vergi ziyaı cezalarının tekerrür hükmü uygulanmak suretiyle arttırılan 2.237,94 TL tutarındaki kısımlarına ilişkin olarak davanın reddi yolundaki ilk kararında ısrar etmiş, vergi ziyaı cezalarının tekerrüre ilişkin anılan tutarı aşan kısımlarını ise kaldırmıştır.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Dava konusu cezalı tarhiyatlarda hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek ısrar kararının vergi ziyaı cezalarının tekerrür hükmü uygulanmak suretiyle arttırılan 2.237,94 TL tutarını aşan kısımlarının kaldırılmasına dair hüküm fıkrasının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Cevap verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … 'NIN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Dayandığı hukuksal nedenler ve gerekçesi yukarıda açıklanan ısrar kararının dava konusu dönemler için kesilen vergi ziyaı cezalarının tekerrür hükmü uygulanmak suretiyle arttırılan 2.237,94 TL tutarını aşan kısımlarının kaldırılmasına dair hüküm fıkrası aynı hukuksal nedenler ve gerekçe ile Kurulumuzca da uygun bulunmuş olup, temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, kararın anılan hüküm fıkrasının bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1- Davalının temyiz isteminin REDDİNE,
2- … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı ısrar kararının ONANMASINA,
3- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın Vergi Mahkemesine gönderilmesine,
07/12/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi





























Full & Egal Universal Law Academy