Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu 2021/483 Esas 2021/1190 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: Vergi Dava Daireleri Kurulu
Esas No: 2021/483
Karar No: 2021/1190
Karar Tarihi: 22.09.2021





DANIŞTAY VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU         2021/483 E.  ,  2021/1190 K.
"İçtihat Metni"

T.C.
D A N I Ş T A Y
VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No : 2021/483
Karar No : 2021/1190
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Dış Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : …Vergi Dairesi Başkanlığı - …
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU :…Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:…, Temyiz No:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına takdir komisyonu kararına istinaden 2010 yılının Mart ilâ Haziran dönemleri için re'sen tarh edilen katma değer vergileri ile verginin bir katı tutarında kesilen vergi ziyaı cezalarının kaldırılması istemiyle dava açılmıştır.
Zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle dava konusu cezalı tarhiyatların kaldırılması yolunda verilen ısrar kararının, ihbarnamelerin tarh zamanaşımı süresi dolmadan davacıya tebliğ edilmesi nedeniyle işin esası hakkında karar verilmek üzere Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun kararı ile bozulması üzerine verilen … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı:
Davacıya fatura düzenleyen … hakkında düzenlenen vergi tekniği raporundaki tespitlerin değerlendirilmesinden, bu mükellef tarafından düzenlenen faturaların gerçek bir mal teslimi veya hizmet ifasına dayanmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Re'sen tarh nedeninin bulunduğu anlaşıldığından, davacı adına takdir komisyonu kararına istinaden salınan vergi ve kesilen cezalarda hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Vergi Dava Dairesi bu gerekçeyle davayı reddetmiştir.
Davacının temyiz isteminde bulunması üzerine verilen … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:…, Temyiz No:… sayılı kararı:
Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının 12/12/2020 tarihinde davacı vekilinin elektronik tebligat adresinde tebliğ edildiği, bu tarihten itibaren otuz gün içerisinde ve en geç 11/01/2021 tarihine kadar temyiz yoluna başvurulması gerekirken bu süre geçirilerek 13/01/2021 tarihinde kayda giren dilekçeyle temyiz başvurusunun yapıldığı anlaşıldığından, temyiz isteminin süre aşımı yönünden reddi gerekmektedir.
Vergi Dava Dairesi bu gerekçeyle davacının temyiz istemini süre aşımı nedeniyle reddetmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Temyiz isteminin süre aşımı nedeniyle reddine ilişkin kararın usul ve hukuka aykırı olduğu belirtilerek bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Cevap verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ: Davacı tarafından temyiz harcı yatırılmadığından, temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE:
İLGİLİ MEVZUAT :
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 48. maddesinin 6. fıkrasında, temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamının ödenmemiş olması halinde kararı veren merci tarafından verilecek yedi günlük süre içerisinde tamamlanması, aksi halde temyizden vazgeçilmiş sayılacağı hususunun temyiz edene yazılı olarak bildirileceği, verilen süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde ilgili merciin kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar vereceği; aynı maddenin 7. fıkrasında ise temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin ödenmemiş olduğunun anlaşıldığı hâllerde, 6. fıkrada sözü edilen kararların, dosyanın gönderildiği Danıştayın ilgili dairesi ve kurulunca, kesin olarak verileceği hükmü yer almaktadır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Uyuşmazlıkta, …Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:…, Temyiz No:… sayılı kararı davacı tarafından temyiz edilmesine rağmen temyiz başvuru harcı yatırılmamıştır.
Bunun üzerine Danıştay Veri Dava Daireleri Kurulunun 09/04/2021 tarihli yazısı ile temyiz dilekçesinin işleme konulabilmesi için belirtilen harcın yedi gün içinde tamamlanması, aksi takdirde, 2577 sayılı Kanun'un 48. maddesinin 6. fırkası uyarınca, temyiz isteminde bulunulmamış sayılması yönünde karar verileceği hususu davacı vekiline 14/04/2021 tarihinde bildirilmiştir. Ancak verilen süre içerisinde söz konusu eksikliğin tamamlanmadığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, 2577 sayılı Kanun'un yukarıda belirtilen 48. maddesinin 6. ve 7. fıkraları uyarınca temyiz isteminde bulunulmamış sayılmasına karar verilmesi gerekmektedir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1-Davacı tarafından TEMYİZ İSTEMİNDE BULUNULMAMIŞ SAYILMASINA,
2-Kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen doyanın Vergi Mahkemesine gönderilmesine,
22/09/2021 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.





























Full & Egal Universal Law Academy