Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu 2020/983 Esas 2020/1383 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: Vergi Dava Daireleri Kurulu
Esas No: 2020/983
Karar No: 2020/1383
Karar Tarihi: 16.12.2020





DANIŞTAY VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU         2020/983 E.  ,  2020/1383 K.
"İçtihat Metni"

T.C.
D A N I Ş T A Y
VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No : 2020/983
Karar No : 2020/1383
KARARIN DÜZELTİLMESİNİ İSTEYEN (DAVACI) : … Demir Çelik Kömür Nakliyat İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı - … (… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun 13/11/2019 tarih ve E:2019/294, K:2019/888 sayılı kararının düzeltilmesi istenilmektedir.
KARAR DÜZELTME TALEP EDENİN İDDİALARI : Mal satılan firmalar nezdinde karşıt inceleme yapılmadığı, satışların gerçek olduğunu gösteren taşıma, sevk irsaliyeleri, teslim belgeleri, kantar tartı fişleri ve ödemelere ilişkin banka kayıtlarının birbiri ile uyumlu olup olmadığının araştırılmadığı, faaliyet gösterdikleri sektörde daha çok telefon ile sipariş alınıp verildiği ve malların toptancı deposudan alıcıya doğrudan gönderildiği, sattıkları malları alıcıya ulaştıran nakliye firmaları nezdinde herhangi bir inceleme yapılmadığı, defter ve belgeler üzerinde yaptırılacak bilirkişi incelemesi ile gerçek durumun ortaya konulabileceği, ödeme ve tahsilatların banka aracılığıyla yapıldığı, haklarında vergi tekniği raporu düzenlenmesine rağmen mükellefiyetlerinin re'sen terkin edilmediği, varsayıma dayalı olarak tarhiyat yapıldığı belirtilerek kararın düzeltilmesi gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Cevap verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … DÜŞÜNCESİ : Kararın düzeltilmesi istemi kabul edilerek Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu kararının kaldırılmasından sonra ısrar kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Kararların düzeltme yolu ile yeniden incelenebilmelerini gerektiren nedenler, 2577 sayılı Kanunun Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen 3622 sayılı Kanun ile değişik 54. maddesinin 1. fıkrasında gösterilmiş, aynı maddenin 2. fıkrasında ise, daire ve kurulların kararın düzeltilmesi isteminde ileri sürülen nedenlerle bağlı oldukları belirtilmiş bulunmaktadır.
Dilekçede ileri sürülen düzeltme nedenlerinin anılan maddede sayılan nedenlere uymadığı anlaşılmıştır.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
Karar düzeltme isteminin REDDİNE, 16/12/2020 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
X - KARŞI OY:
Karar düzeltme isteminin, düzeltilmesi istenen Kurul kararının (X) işaretli "Karşı Oy"unda yer alan hukuksal nedenler ve gerekçe uyarınca kabulü ile Kurul kararının kaldırılmasından sonra temyiz istemine konu ısrar kararının onanması gerektiği oyu ile karara katılmıyorum.






























Full & Egal Universal Law Academy