Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu 2020/1126 Esas 2022/47 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: Vergi Dava Daireleri Kurulu
Esas No: 2020/1126
Karar No: 2022/47
Karar Tarihi: 09.02.2022





DANIŞTAY VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU         2020/1126 E.  ,  2022/47 K.
"İçtihat Metni"

T.C.
D A N I Ş T A Y
VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No : 2020/1126
Karar No : 2022/47


GÖNDERME KARARI
Davacı ... tarafından 2013 yılına ilişkin olarak ihtirazi kayıtla verilen gelir vergisi beyannamesine istinaden yapılan gelir vergisi tahakkukunun 109.200,00 TL'lik kısmının kaldırılması ile tevkif edilen gelir vergisi mahsubu sonrası ödenen 15.600,00 TL'nin iadesi istemiyle ... Vergi Dairesi Başkanlığına (... Vergi Dairesi Müdürlüğü) karşı açılan davada tahakkukun kaldırılması ve ödenen vergi tutarının iadesi yolunda verilen ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı ısrar kararının davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun ''Tarafların kişilik veya niteliğinde değişiklik'' başlıklı 26. maddesinin (1) numaralı fıkrasında, dava esnasında ölüm veya herhangi bir sebeple tarafların kişilik veya niteliğinde değişiklik olursa, davayı takip hakkı kendisine geçenin başvurmasına kadar; gerçek kişilerden olan tarafın ölümü halinde, idarenin mirasçılar aleyhine takibi yenilemesine kadar dosyanın işlemden kaldırılmasına ilgili mahkemece karar verileceği; dördüncü fıkrasında ise dosyaların işlemden kaldırılmasına dair kararların diğer tarafa tebliğ edileceği kurala bağlanmıştır.
UYAP kayıtlarından edinilen davacıya ait nüfus kayıt örneğinin incelenmesinden, davacının, temyize konu ısrar kararının verilmesinden sonra 25/11/2020 tarihinde vefat ettiği anlaşılmıştır.
Yukarıda değinilen kural ile dava sırasında tarafların kişilik veya niteliğinde değişiklik olması halinde izlenecek usule ilişkin düzenleme yapılmıştır. Ancak, tarafların kişilik veya niteliğinde olabilecek değişikliğin kanun yolu safhasında da gerçekleşebileceği dikkate alındığında, anılan kuralın bu safhayı da kapsar biçimde anlaşılması gerekmektedir. Buna göre tarafların kişilik veya niteliğindeki değişikliğin kanun yolu safhasında gerçekleşmesi halinde de İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 26. maddesi uyarınca dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilebilecektir.
Bu husus ile uyuşmazlıkta davacının vefatının temyize konu ısrar kararının verildiği tarihten sonra gerçekleştiği hususu göz önüne alındığında anılan düzenleme uyarınca dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilmek üzere dosyanın Mahkemeye gönderilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 26. maddesi uyarınca dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilmek üzere, DOSYANIN İSTANBUL 3. VERGİ MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNE, 09/02/2022 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

X - KARŞI OY:
İncelenen dosyada, davacının temyize konu ısrar kararının verildiği tarihten sonra vefat ettiği anlaşılmıştır.
Uyuşmazlık hakkında mahkemece karar verildikten sonra tarafların kişilik veya niteliğinde değişiklik meydana gelmesi halinde, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 26. maddesinin (1) numaralı fıkrasında öngörülen "dosyanın işlemden kaldırılmasına" dair kararın, dosyadan el çekmiş bulunan mahkemece verilmesi yargılama usulü kurallarına uygun düşmeyecektir.
Bu hususta ancak, mahkemenin nihai kararına yöneltilen temyiz istemini incelemekle görevli Danıştayın ilgili dairesince, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 26. maddesindeki düzenleme dikkate alınmak suretiyle yeniden bir karar verilmek üzere temyize konu kararın bozulması halinde mahkemece karar verilebilecektir.
Davacının, ısrar kararının verilmesinden sonra 25/11/2020 tarihinde vefat ettiği anlaşıldığından Mahkemece, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 26. maddesinin (1) numaralı fıkrası uyarınca işlem yapılmak üzere temyize konu ısrar kararının bozulması gerektiği oyu ile karara katılmıyoruz.





























Full & Egal Universal Law Academy