Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu 1995/284 Esas 1997/175 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: Vergi Dava Daireleri Kurulu
Esas No: 1995/284
Karar No: 1997/175
Karar Tarihi: 04.04.1997





Vergi Dava Daireleri Kurulu         1995/284 E.  ,  1997/175 K.
"İçtihat Metni"

T.C.
D A N I Ş T A Y
VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No: 1995/284
Karar No: 1997/175
Temyiz Eden: ... Belediye Başkanlığı
Vekili: ...
Karşı Taraf: ...
Vekili: ...

İstemin Özeti: Bilardo salonu işleten yükümlü adına ... Büyükşehir Belediye Meclisince belirlenen tarife esas alınarak 1993 Ocak dönemi için tahakkuk ettirilen eğlence vergisinin kaldırılması ve tahakkukun dayanağı ... Büyükşehir Belediye Meclisi Tarife Kararının eğlence vergisine ilişkin kısmının iptali istemiyle açılan davada ... Vergi Mahkemesi; belediye meclisi kararının iptali istemini reddetmiş, eğlence vergisi tahakkukunu ise kaldırmıştır.
... Belediye Başkanlığının temyiz istemi üzerine Danıştay Dokuzuncu Dairesi 11.4.1995 günlü ve K:1995/822 sayılı kararıyla; 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 17 nci maddesinde, bu Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen ve belediye sınırları ile mücavir alan içinde yer alan eğlence işletmeleri faaliyetlerinin eğlence vergisine tabi tutulduğu, aynı Yasanın 20 nci maddesinin 3 üncü bendinde de biletle girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare, dansing, bilardo ve masa futbolu salonları gibi eğlence yerlerinde işin mahiyetine göre çalışılan her gün için belediye meclislerince takdir edilecek miktarın eğlence vergisini oluşturacağı, 21 inci maddenin III nolu bölümünde ise biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinden 10.000.- ile 200.000.- lira arasında eğlence vergisi alınacağının hükme bağlandığı, ilçe belediyesi ile büyükşehir belediyesi arasında farklı uygulamaları ortadan kaldırmak amacıyla büyükşehir belediye meclisince düzenlenmiş bu tarifeye dayanılarak yasada belirlenen en alt ve en üst sınırlar içinde kalmak üzere eğlence vergisi tahakkuk ettirilmesinde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle vergi mahkemesi kararını bozmuştur.
Bozma kararına uymayan ... Vergi Mahkemesi ... günlü ve K: ... sayılı kararıyla; eğlence vergisi bakımından tarife tesbiti yetkisinin kanunda belirlenmiş en az ve en üst sınırları aşmamak şartıyla ilgili belediye meclislerine tanındığı, 2464 sayılı Yasanın 107 nci maddesi gereğince Bakanlar Kuruluna verilen yetkiye dayanılarak 5.9.1992 tarih ve 21336 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 92/3278 sayılı karar ile eğlence vergisi en az ve en üst sınırının on katına kadar artırıldığı, bu Karara göre büyükşehir belediye meclisince belirlenen tarife esas alınarak davalı idarece kendi bölgesindeki eğlence yerleri için eğlence vergisi tarhedildiğinin anlaşıldığı, davacının, ... Büyükşehir Belediye Meclisinin 24.11.1992 tarih ve 92/725 sayılı kararıyla düzenlenen tarifenin "eğlence vergisi" başlıklı bölümünün ilgili kısmının iptali talebiyle ilgili olarak ise 3030 sayılı Kanunun 18/d maddesinde, "Büyükşehir belediyelerine bırakılan sosyal ve kültürel tesisler ile spor, eğlence ve dinlenme yerleri ve yeşil sahalar içinde tahsil edilecek her türlü belediye vergi, resim ve harçları" ile 18/e maddesinde "6 ncı maddenin (A) fıkrasının (C) bendinde belirtilen alanlardaki ilan asma yerleri elektrik direkleri, büfeler ile tercihli yollardaki bariyerlere konulacak her türlü ilan ve reklamların vergileri ile asma tahsis ve bakım ücretlerinin büyükşehir belediyesinin gelirleri arasında sayıldığı, büyükşehir belediyelerinin tarife düzenleme yetkileri bulunmakla birlikte bu yetkinin büyükşehir belediyelerinin tasarrufuna bırakılan mahaller için geçerli olduğu, bu durumda davacının, büyükşehir belediye başkanlığının tarife düzenlemeye ilişkin meclis kararının iptali talebinde yasal isabet bulunmadığı, bedediye sınırları içinde uygulanacak eğlence vergisi tarifesinin Bakanlar Kurulunca belirlenen alt ve üst sınırlar ile mahallin sosyal ve ekonomik koşulları gözönüne alınarak tesbiti gerekirken, davalı idarece, kendi belediye meclisi kararına dayanmayan, büyükşehir belediye meclisi kararına dayalı olarak tahakkuk ettirilen eğlence vergisinin yasal dayanaktan yoksun bulunduğu gerekçesiyle vermiş olduğu ilk kararında direnmiştir.
Direnme kararı ... Belediye Başkanlığınca temyiz edilmiş ve Büyükşehir Belediye Meclisi ve Encümenince alınan kararın ilgili belediye ve belediyeler için bağlayıcı olduğu, 3030 sayılı Kanunun uygulanmasına dair Yönetmelik hükümleri uyarınca, büyükşehir belediye meclisince düzenlenen tarifenin ilçe belediyesince uygulanmasında aykırılık bulunmadığı, ... Büyükşehir Belediye Meclisince düzenlenen 35 sayılı tarife iptal edilmediğinden 3030 sayılı Yasanın uygulanmasına ilişkin Yönetmeliğe göre tarifeye dayalı vergi tahakkukunun yasal olduğu ileri sürülerek bozulması istenmiştir.
Savunmanın Özeti: Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi ...'ın Düşüncesi: 3030 sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 24.maddesinin ilçe belediyelerinin kendi aralarında veya büyükşehir belediyesi ile aralarında ihtilaf çıkması veya ilçe belediyeleri arasında farklı uygulamalar bulunması halinde, bu ihtilaf ve farklı uygulamaları ortadan kaldırmak amacıyla, büyükşehir belediye meclisinin yönlendirici ve düzenleyici tedbirleri almaya yetkili olduğu hükmü karşısında, yükümlünün çalıştırdığı bilardo salonu için ... Büyükşehir Belediye Meclisince düzenlenen tarife kararına göre eğlence vergisine tabi tutulmasında yasal isabetsizlik görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulü ile ısrar kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı ...'ın Düşüncesi: Uyuşmazlıkta, bilardo salonu işleten yükümlü adına tahakkuk ettirilen eğlence vergisini terkin eden Vergi Mahkemesi kararını bozan Danıştay 9 ncu Daire kararı üzerine ilk kararında ısrar eden Vergi Mahkemesi kararının, ... Belediye Başkanlığı'nca temyizen incelenmesi istenilmekte olup, Danıştay 9 ncu Daire kararında mevcut bulunan düşüncede yer alan gerekçe ile ... Belediye Başkanlığı temyiz isteğinin kabulü ile Vergi Mahkemesi ısrar kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulunca, dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bilardo salonu işletmeciliğiyle uğraşan yükümlü adına ... Büyükşehir Belediye Meclisince belirlenen tarife esas alınarak ilçe belediyesince 1993 Ocak dönemi için tahakkuk ettirilen eğlence vergisinin kaldırılmasına ilişkin vergi mahkemesi ısrar kararı temyiz edilmiştir.
Uyuşmazlığa yol açan eğlence vergisi, ilçe belediyesince, büyükşehir belediye meclisi tarafından belirlenen tarifeye dayanılarak tahakkuk ettirilmiştir. Belediye Gelirleri Kanununda, büyükşehir yönetimi uygulanan yerler için özel bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu nedenle 3030 sayılı Yasa ve 2464 sayılı Yasa gözönüne alınarak sonuca ulaşılması gerekmektedir.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 17 nci maddesinde, aynı Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen ve belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yer alan eğlence işletmelerinin faaliyetlerinin eğlence vergisine tabi tutulduğu, aynı Yasanın 20 nci maddesinin 3 üncü bendinde, biletle girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare, dansing, bilardo ve masa futbolu salonları gibi eğlence yerlerinde işin mahiyetine göre çalışılan her gün için belediye meclislerince takdir edilecek miktarın eğlence vergisini oluşturacağı, 21 inci maddenin III nolu bölümünde ise biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinden 10.000.- ile 200.000.- lira arasında eğlence vergisi alınacağı hükme bağlanmıştır.
3030 sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanununun 24 üncü maddesinde, ilçe belediyelerinin kendi aralarında veya büyükşehir belediyesi ile aralarında ihtilaf çıkması veya ilçe belediyeleri arasında farklı uygulamalar bulunması halinde, bu ihtilaf ve farklı uygulamaları ortadan kaldırılmak amacıyla, büyükşehir belediye meclisinin yönlendirici ve düzenleyici tedbirleri almaya yetkili olduğu, bu konuda büyükşehir belediye meclisi veya büyükşehir belediye encümenince alınan kararların ilgili belediye veya belediyelerce derhal uygulanması ve söz konusu kararlara karşı da o ilin valisine itiraz edilebilmesi kurala bağlanmıştır. 3030 sayılı Kanununun Uygulanması İle İlgili Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde, özel kanunlarla veya kanunların verdiği yetkilere dayanılarak kurulan ve faaliyette bulunan kamu tüzel kişiliğine sahip idare ve işletmelerle bağlı kurum ve kuruluşları dahil, büyükşehir belediyelerinin sınırları içindeki ilçe belediyeleri ile bir bütün olduğu, 53 üncü maddede ise büyükşehir dahilindeki ilçe bedeliyelerince yürütülen bütün belediye hizmetlerinin koordinasyonu ile kanunlara uygunluk, hizmetlerde birlik ve beraberlik sağlama görev ve yetkisinin büyükşehir belediyesine ve başkanlıklarına ait olması kabul edilmiştir.
Belirtilen yasal düzenlemeler karşısında ve büyükşehir yönetimi uygulamasının taşıdığı özellikten dolayı ilçe belediyeleri ve ilçe ile büyükşehir belediyesi arasında farklı uygulamaları ortadan kaldırmak amacıyla ilçe belediyesi üyelerinin de katıldıkları büyükşehir belediye meclisince, yasada öngörülen alt ve üst sınırlar gözönüne alınarak düzenlendiği saptanan tarifeye dayanılarak tahakkuk ettirilen eğlence vergisinin kaldırılmasında hukuka uygunluk bulunmamıştır.
Bu nedenlerle, ... Vergi Mahkemesinin ... günlü ve E: ..., K: ... sayılı ısrar kararının bozulmasına, yeniden verilecek kararda karşılanacağından yargılama gideri yönünden hüküm kurulmasına gerek bulunmadığına, 4.4.1997 gününde oyçokluğu ile karar verildi.
X - K A R Ş I O Y
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar vergi mahkemesi kararının bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği görüşüyle karara karşıyız.






























Full & Egal Universal Law Academy