Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu 2020/622 Esas 2020/1647 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: İdare Dava Daireleri Kurulu
Esas No: 2020/622
Karar No: 2020/1647
Karar Tarihi: 28.09.2020





DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU         2020/622 E.  ,  2020/1647 K.
"İçtihat Metni"

T.C.
D A N I Ş T A Y
İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No : 2020/622
Karar No : 2020/1647

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : ...
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : Danıştay Onikinci Dairesinin 19/09/2019 tarih ve E:2017/3655, K:2019/6102 sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gastronomi Bölümünden 2016 yılında mezun olan ve pedagojik formasyon sertifikası bulunan davacının, KPSS A Grubu Öğretmenlik Kılavuzu'nda Yiyecek ve İçecek Öğretmenliği Bölümüne atama yapılan bölümler arasına Gastronomi Bölümünün de eklenmesi talebinin reddine ilişkin ... tarih ve ... sayılı işlem ile bu işlemin dayanağı olan 20/02/2014 tarih ve 9 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararının eki çizelgenin, Yiyecek ve İçecek Öğretmenliğini düzenleyen 88. sütununun davacının mezun olduğu bölüme yer vermemesi nedeniyle eksik düzenleme niteliğinde olduğundan bahisle iptali istenilmiştir.
Daire kararının özeti: Danıştay Onikinci Dairesinin 19/09/2019 tarih ve E:2018/2598, K:2019/6106 sayılı kararıyla;
Dosyada bulunan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının ... tarihli ara karar cevabında; 13/04/2016 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında 2547 sayılı Kanun ile değişik 43/b maddesi uyarınca, Üniversitelerarası Kurulun da görüşü dikkate alınarak Gastronomi Bölümünde görülen öğrenimin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile eşdeğer olduğuna karar verildiği, bu iki bölümde öğrenim gören öğrencilere belirli şartları taşımaları halinde bölümler arasında yatay geçiş imkânı tanındığı, davacının mezun olduğu tarihten sonra öğrenim gördüğü Gastronomi Bölümünün adının Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak değiştirildiğinin bildirildiği, bu nedenle, Gastronomi Bölümü ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde alınan derslerin ve verilen eğitimin içerik açısından birbirine eşdeğer olduğu,
Bu durumda, davacının mezun olduğu Gastronomi Bölümünün, yiyecek ve içecek hizmetleri atama alanına kaynaklık eden gastronomi ve mutfak sanatları alanı ile eşdeğer olduğu, bu doğrultuda verilen öğretim ve kazandırılan becerilerin, uygulanan müfredatın Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmenliği görevinin üstlenilmesine yeterli ve elverişli olduğu, öğretmen olarak atanmak istediği Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Atama Alanına kaynaklık edebileceği,
Bu itibarla, 20/02/2014 tarih ve 9 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı eki çizelgenin 88. sütununda eksik düzenleme bulunduğundan hukuka aykırı olduğu, bireysel işlem yönünden ise dava konusu düzenleyici işlem eksik düzenleme nedeniyle hukuka aykırı olduğundan, davacının KPSS A Grubu Öğretmenlik Kılavuzu'nda Yiyecek ve İçecek Öğretmenliği Bölümüne atama yapılan bölümler arasına Gastronomi Bölümünün de eklenmesi talebinin reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemlerin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, bir başka davacı tarafından açılan davada verilen karar uyarınca Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının ... tarih ve … sayılı kararıyla ilgili alanda değişiklik yapıldığı, Gastronomi Bölümünün Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanına kaynak olarak eklendiği ve bu kararın Ağustos 2019 tarih ve 2743 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanarak yürürlüğe girdiği, bu yolda ilgililere başvuruda bulunma hakkı tanındığı, ilgili karara uygun olarak halihazırda işlemlerin tesis edildiği, uygulamaların yapıldığı belirtilerek Daire kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile Daire kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Danıştay dava dairelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan;
"a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması,
b) Hukuka aykırı karar verilmesi,
c)Usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması" sebeplerinden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2.Dava konusu işlemlerin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptaline ilişkin Danıştay Onikinci Dairesinin temyize konu 19/09/2019 tarih ve E:2017/3655, K:2019/6102 sayılı kararının ONANMASINA,
3. Kesin olarak, 28/09/2020 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

KARŞI OY
X- Temyiz edilen kararla ilgili dosyanın incelenmesinden; Danıştay Onikinci Dairesince verilen 09/05/2019 tarihli ara kararına Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca verilen ... tarihli cevabi yazıda, Gastronomi Bölümü ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün eşdeğer olduğu, ilgili bölümler arasında Yönetmelik'te belirtilen şatların taşınması halinde yatay geçiş yapılabildiğinin bildirildiği ve bu cevabi yazı esas alınmak suretiyle Dairece her iki dava konusu işlemin iptaline karar verildiği anlaşılmaktadır.
İlgilinin mezun olduğu Gastronomi Bölümü ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerinin birbirine eşdeğer olduğu açık olup, Kılavuz'da ayrıca bu Bölüme yer verilmesine gerek bulunmamaktadır. Öte yandan, davacının mezun olduğu Bölümün eşdeğer olması niteliği dikkate alındığında başvurusunun zımnen reddine ilişkin işlemde bu gerekçeyle hukuka uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenle, davalı idarenin temyiz isteminin kısmen kabulü ile temyize konu Daire kararının, düzenleyici işlemin iptaline ilişkin kısmının bozulması, bireysel işleme ilişkin kısmının onanması gerektiği oyuyla, karara katılmıyorum.




























Full & Egal Universal Law Academy