Danıştay 9. Daire 2022/960 Esas 2022/3305 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 9. Daire
Esas No: 2022/960
Karar No: 2022/3305
Karar Tarihi: 16.06.2022




T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2022/960
Karar No : 2022/3305
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Belediye Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU :Davacı adına Bursa ili, Orhangazi ilçesi, … köyü … parselde kayıtlı taşınmazın …, …, … taksitlerine ilişkin olarak tahakkuk ettirilip ödenen emlak vergisi ile taşınmaz kültür varlıkları koruma katkı payının iadesi istemiyle yapılan düzeltme şikayet başvurusunun zımnen reddine yönelik işlemin iptali ile ödenen 285.646,00-TL'nin, ödeme tarihinden itibaren işletilecek avans faiziyle iadesi istemiyle açılan davayı kısmen kabul eden, kısmen reddeden Vergi Mahkemesi kararına karşı taraflarca yapılan istinaf başvurusunu; Danıştay Dokuzuncu Dairesince, Vergi Mahkemesi kararının redde ilişkin hüküm fıkrasının 2014/1-2. taksitlerine ilişkin emlak vergisi ve taşınmaz kültür varlıklarını koruma katkın payına ilişkin kısım yönünden verilen bozma kararına uymak suretiyle davalı istinaf başvurusunu reddeden, davacı istinaf başvurusunu kabul edip Vergi Mahkemesi kararının 2014/1-2. Taksitlerine ilişkin ödenen emlak vergisi ve taşınmaz kültür varlıklarını koruma katkı payına ilişkin kısmı kaldırıldıktan sonra, davanın; 2014/1. taksitine ilişkin ödenen emlak vergisi ve taşınmaz kültür varlıklarını koruma katkı payına ilişkin kısım yönünden kabulüne, 2014/2. taksitine ilişkin ödenen emlak vergisi ve taşınmaz kültür varlıklarını koruma katkı payına ilişkin kısım yönünden ise incelenmeksizin reddine hükmeden … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının, dilekçede ileri sürülen iddialarla temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Yasal dayanaktan yoksun olan temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi kararlarının Danıştay tarafından bozulması halinde yeniden verilecek kararlara karşı yapılacak temyiz başvuruları, bölge idare mahkemesince bozma esaslarına uyulmuş olup olmadığı yönünden incelenebileceğinden ve olayda, Bölge İdare Mahkemesince bozma kararına uyularak karar verildiği anlaşıldığından, temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de Bursa Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen, dosyanın ... Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 16/06/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.