Danıştay 9. Daire 2021/3410 Esas 2022/6550 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 9. Daire
Esas No: 2021/3410
Karar No: 2022/6550
Karar Tarihi: 20.12.2022




T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2021/3410
Karar No : 2022/6550
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ... Vergi Dairesi Başkanlığı-...
(...Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACI) : ...Dekorasyon İnşaat Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ...Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davacı adına, önceki dönemden devreden katma değer vergisinin bulunmadığı yolunda düzenlenen vergi inceleme raporuna dayanılarak re'sen tarh edilen 2018/Nisan, Mayıs, Haziran ve Ağustos dönemlerine ilişkin katma değer vergisi ve tekerrür hükümleri uygulanmak suretiyle kesilen bir kat vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ...Vergi Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararıyla; davacı hakkında düzenlenen ...tarih ve ... sayılı vergi inceleme raporu ile ...İnş. ve İnş. Malz. Tur. Gıd. San. Tic. Ltd. Şti. hakkında düzenlenen ...tarih ve ...sayılı vergi tekniği raporunda yer alan tespitlerin birlikte değerlendirilmesinden; anılan şirketin düzenlediği faturaların sahte olduğuna yönelik, hukuken itibar edilebilecek nitelikte somut tespitler olmaksızın, davacının anılan şirketten almış olduğu faturaların sahte olduğu sonucuna ulaşılamayacağı, öte yandan ...İnş. ve İnş. Malz. Tur. Gıd. San. Tic. Ltd. Şti. adına tarh edilen 2017 yılına ait vergi ziyaı cezalı kurumlar vergisi ve 2017 yılının tüm dönemlerine ilişkin geçici vergi tarhiyatlarının iptali istemiyle ... Vergi Mahkemesi nezdinde açılan davanın kabulüne karar verildiği, söz konusu kararın kaldırılması istemiyle yapılan istinaf başvurusunun ...Bölge İdare Mahkemesi ...Vergi Dava Dairesi'nin ...tarih ve E:...K:...sayılı kararıyla reddedildiği, bu durumda davacı şirket adına yapılan tarhiyatta hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne, dava konusu cezalı tarhiyatın kaldırılmasına karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu Vergi Mahkemesi Kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı idare tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI:Davacının ...İnş. ve İnş. Malz. Tur. Gıd. San. Tic. Ltd. Şti.'nden aldığı faturalarını yasal defterlerine kaydederek indirim konusu yaptığı,söz konusu belgelerin sahte olduğunun anılan firma hakkında düzenlenen vergi tekniği raporu ile tespit edildiği, yapılan işlemlerde hukuka aykırılık bulunmadığı iddiasıyla kararın bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'IN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY:
Davacı adına, önceki dönemden devreden katma değer vergisinin bulunmadığı yolunda düzenlenen vergi inceleme raporuna dayanılarak re'sen tarh edilen 2018/Nisan, Mayıs, Haziran ve Ağustos dönemlerine ilişkin katma değer vergisi ve tekerrür hükümleri uygulanmak suretiyle kesilen bir kat vergi ziyaı cezasının kaldırılması istenilmektedir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Davacı adına 2017/Aralık dönemine ilişkin katma değer vergisi ve tekerrür hükümleri uygulanmak suretiyle kesilen bir kat vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemiyle açılan davanın kabulüne ilişkin karara karşı davalı tarafından yapılan istinaf başvurusunu reddeden Bölge İdare Mahkemesi kararına karşı davalı tarafından yapılan temyiz istemi Dairemizin 20/12/2022 tarih ve E:2021/3455, K:2022/6549 sayılı kararıyla kabul edilerek Bölge İdare Mahkemesi kararı bozulduğundan ve anılan bozma kararı uyarınca Bölge İdare Mahkemesince yeniden verilecek karar, davacının sonraki döneme devreden katma değer vergisini de etkileyeceğinden, Bölge İdare Mahkemesince bu husus göz önüne alınarak yeniden bir karar verilmesi gerekmektedir.
Öte yandan, yeniden verilecek kararda, vergi ziyaı cezasının tekerrür hükümleri uygulanmak suretiyle arttırılması hususunun da değerlendirileceği tabiidir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
Davalının temyiz isteminin kabulüne,
...Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının BOZULMASINA,
Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın ...Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesine gönderilmesine, 20/12/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.