Danıştay 8. Daire 2023/57 Esas 2023/29 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 8. Daire
Esas No: 2023/57
Karar No: 2023/29
Karar Tarihi: 18.01.2023




T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/57
Karar No : 2023/29

DAVACI : … Madencilik Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : … Genel Müdürlüğü
DAVANIN KONUSU :
Davacı tarafından, Çanakkale Bağlantı Bölgesi içerisindeki Çanakkale ve Balıkesir İlleri, Yenice ve Gönen İlçeleri sınırları içerisinde kurulması planlanan Ihlamur RES projesine ilişkin olarak, ER: … sayılı alanla çakışmalı konumda bulunan … sayılı IV. grup işletme ruhsat ve S:…, S:…, S:… ve S:…sayılı II-b grubu işletme ruhsat sahalarındaki madencilik faaliyetlerinin olumsuz olarak etkilenmeyeceği ve her iki yatırımın birlikte yürütülmesinde herhangi bir sakınca olmadığına karar verilmesi üzerine, söz konusu proje alanının sistem kayıtlarında madenciliğe kapalı alan haline getirilmeyerek ER:… sayılı Ihlamur RES özel izin alanı olarak işlenmesine ilişkin … tarih ve … sayılı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Özel Alanlar ve Harita Daire Başkanlığı işleminin davacının uhdesinde bulunan … sicile kayıtlı ruhsat yönünden iptali istenilmektedir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ: …
DÜŞÜNCESİ : Dava konusu uyuşmazlık, 2575 sayılı Kanunun 24. maddesi kapsamında Danıştay'ın ilk derece Mahkemesi sıfatı ile bakacağı uyuşmazlıklar arasında bulunmadığından, davanın görev yönünden reddi ve dosyanın davaya bakmakla görevli ve yetkili Balıkesir İdare Mahkemesine gönderilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü:
2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un 5. maddesinde; idare mahkemelerinin, vergi mahkemelerinin görevine giren davalarla, ilk derecede Danıştayda çözümlenecek olanlar dışındaki davalara bakacağı hükme bağlanmış ve 2575 sayılı Danıştay Kanununun 4575 sayılı Kanunla değişik 24. maddesinin (e) bendinde birden çok idare veya vergi mahkemesinin yetki alanına giren işlere karşı açılacak davaların ilk derece mahkemesi olarak Danıştayda çözümleneceği düzenlemesine yer verilmiştir.
Öte yandan, 2577 sayılı Kanunun 34. maddesinin 1. fıkrasında, imar, kamulaştırma, yıkım, işgal, tahsis, ruhsat ve iskan gibi taşınmaz mallarla ilgili mevzuatın uygulanmasından veya bunlara bağlı her türlü haklara veya kamu mallarına ilişkin idari davalarda yetkili mahkemenin taşınmaz malların bulunduğu yer idare mahkemesi olduğu belirtilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, Balıkesir İli, Gönen İlçesi sınırları dahilinde bulunan ve davacı şirkete ait S:…sayılı II(b) grubu mermer maden ruhsatıyla ilgili olarak, kurulması planlanan Ihlamur RES projesine ilişkin projenin tesisi halinde söz konusu alan üzerinde bulunan ruhsat sahalarında kaynak kaybına yol açıp açmayacağı ve madencilik faaliyetini engelleyip engellemeyeceği hususunda Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden görüş ve uygun görülmesi halinde ise Ihlamur Res alanının sistemde özel izin alanı olarak işaretlenmesinin talep edilmesi üzerine idarece yapılan tetkik neticesinde, ruhsat sahalarındaki madencilik faaliyetlerinin olumsuz olarak etkilenmeyeceği ve her iki yatırımın birlikte yürütülmesinde herhangi bir sakınca olmadığına ..." karar verildiği ve Genel Müdürlük sistem kayıtlarında Ihlamur Res özel izin alanı işaretlemesinin yapılması nedeniyle davacının Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün … tarih ve … sayılı sayılı işleminin sadece Balıkesir ili sınırlarında ve uhdesinde bulunan S:… sayılı II(b) grubu mermer maden ruhsatıyla ilgili kısımları yönünden iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı; bu nedenle birden çok idare veya vergi mahkemesinin yetki alanına giren işlerden olmadığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, 2575 sayılı Yasanın 24. maddesinde sayılan işlerden olmadığı anlaşılan dava konusu uyuşmazlığın, 2577 sayılı Yasanın 34. maddesi uyarınca görüm ve çözümü görevi, madencilik faaliyetinin yürütüldüğü taşınmazın bulunduğu yer idare mahkemesi olan Balıkesir ... İdare Mahkemesine ait olmaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davanın 2577 sayılı Kanunun 15. maddesinin 1/a bendi uyarınca görev yönünden reddine ve dosyanın görevli ve yetkili olan Balıkesir … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 18/01/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.