Danıştay 8. Daire 2022/7885 Esas 2023/115 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 8. Daire
Esas No: 2022/7885
Karar No: 2023/115
Karar Tarihi: 24.01.2023




T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/7885
Karar No : 2023/115
TEMYİZ EDEN (DAVACILAR) : …'a Velayeten
…, …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesi'nin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacılar tarafından, çocuklarının 09/04/2022 tarihinde yapılan Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Sınavı'nda başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptaline karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi'nin … gün ve E:…, K:… sayılı kararında; davacıya uygulanan bireysel değerlendirmenin usulüne uygun olarak yapıldığı, değerlendirme formunun kurallara uygun olarak doldurulduğu, davacıya kasten düşük puan verildiğine veya değerlendirmede hata yapıldığına ilişkin herhangi bir somut bilgi veya belgenin dava dosyasında bulunmadığı, değerlendirme neticesinde, davacının 47 sorudan 39'una doğru, 8'ine ise yanlış cevap verdiği, buna göre bireysel değerlendirme sınavından yeterli puan alamadığı ve 2. sınıflara yönelik olarak belirlenen %1'lik dilime giremediği için davacının başarısız sayıldığı, davacıların bireysel değerlendirme sınavından başarısız sayılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacılar tarafından, daha önce diğer öğrencilerin kullanıp üzerinde karalamalar yapılan soru kitapçığının çocuklarına verildiği, bilirkişi incelemesi yaptırılmadığı, eksik inceleme sonucunda karar verildiği, Mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 17. maddesi uyarınca duruşma istemi yerinde görülmeyerek ve dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin, 2577 sayılı Kanun'un 20/B maddesi uyarınca işin gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
Davacılar tarafından, çocuklarının 09/04/2022 tarihinde yapılan Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Sınavı'nda başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle bakılmakta olan dava açılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT:
07/07/2018 tarih ve 30471 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nin 'Tanımlar ve kısaltmalar' başlıklı 4. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendinde; "Bilim ve sanat merkezi, Örgün eğitim kurumlarına devam eden; genel zihinsel, görsel sanatlar veya müzik yetenek alanlarında özel yetenekli olan öğrencilere, yeteneklerini geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla destek eğitim hizmeti vermek üzere açılan kurumu" şeklinde tanımlanmış, 'Özel yetenekli bireylerin eğitimi amacıyla açılan kurumlar' başlıklı 33. maddesinde; "Örgün eğitim kurumlarına devam eden ve genel zihinsel, görsel sanatlar veya müzik yetenek alanlarından özel yetenekli olarak tanılanan öğrencilere, yeteneklerini geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla destek eğitim vermek üzere BİLSEM’ler açılır. BİLSEM’lerde eğitim hizmetlerinin yürütülmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır: a) Eğitim ve öğretim etkinlikleri BİLSEM’lerde öğrencinin örgün eğitim saatleri dışındaki zamanlarda hafta içi veya hafta sonu planlanabilir. b) BİLSEM’lerde, özgün ürün, proje ve üretimlerin gerçekleşmesi için öğrencilerin yeteneklerine uygun zenginleştirme ve hızlandırma yoluyla farklılaştırılarak proje tabanlı, disiplinler arası eğitim programı uygulanır ve eğitim etkinlikleri düzenlenir. c) BİLSEM’lerde uygulanan eğitim programları esas alınarak öğrencilerin eğitim ihtiyaçları doğrultusunda BEP hazırlanır ve eğitim hizmeti birebir veya grup eğitimi şeklinde yürütülür. ç) Eğitim ve öğretim etkinlikleri, eğitim ve öğretim yılı içerisinde Bakanlıkça hazırlanan yıllık çalışma takvimine göre yürütülür. Ayrıca yarıyıl ve yaz tatillerinde yaz okulu ve kış okulu ile öğrenci kampları da yapılabilir. Eğitim ve öğretim yılı içerisindeki her dönem sonunda BİLSEM’ler tarafından hazırlanan değerlendirme raporları valiliklerce Bakanlığa gönderilir. BİLSEM’e öğrenci alımı Bakanlıkça yayımlanan kılavuzda belirtilen takvim çerçevesinde gerçekleştirilir. Kayıt hakkı kazanan öğrencilere BİLSEM’lerde ve destek eğitim odalarında eğitim verilir. BİLSEM’e öğrenci alım takvimi dışında genel zihinsel, görsel sanatlar ve müzik yetenek alanlarında özel yetenekli olduğu belirlenen öğrencilere destek eğitim odalarında eğitim verilir. BİLSEM’e öğrenci alım takvimi dışında görsel sanatlar ve müzik yetenek alanlarında aday gösterilecek öğrencilerin talebi, ilgililerce il tanılama sınav komisyonuna yapılır. BİLSEM’e öğretmen seçimi ile ilgili iş ve işlemler Bakanlıkça yayımlanan kılavuz hükümlerine göre yürütülür. BİLSEM’e öğretmen seçimi ile ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesine dair kurul, komisyon ve görevler Bakanlıkça yayımlanan Yönerge ile düzenlenir. Öğrenci tanılama, kayıt kabul, nakil, devam devamsızlık ve ilişik kesme işlemleri BİLSEM Modülü üzerinden yürütülür." hükmüne yer verilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan 2021-2022 Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Kılavuzu'nun ' İl Tanılama Sınav Komisyonlarının Oluşturulması' başlıklı 3.1 maddesinin (b) fıkrasında; "İl tanılama sınav komisyonları; il özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinden sorumlu millî eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında, ilde bulunan rehberlik ve araştırma merkezi ve BİLSEM müdürlerinin tamamının katılımlarıyla oluşturulacaktır." düzenlemesi, 'İl Tanılama Sınav Komisyonunun Görevleri' başlıklı 3.2 maddesinin (c) fıkrasında; "Ön değerlendirme ve bireysel değerlendirme sonuçlarına ilişkin itirazları değerlendirerek maddi hata içermeyen itirazları karara bağlamak, maddi hata içeren itirazları ise karara bağlanmak üzere merkez tanılama sınav komisyonuna göndermek" düzenlemesi, 'Merkez Tanılama Sınav Komisyonunun Oluşturulması' başlıklı 3.3 maddesinin (a) fıkrasında; "Merkez Tanılama Sınav Komisyonu, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürünün veya görevlendireceği daire başkanının başkanlığında, üç daire başkanından oluşur. İhtiyaç hâlinde komisyona Rehberlik Hizmetleri ve Özel Yeteneklilerin Geliştirilmesi Daire Başkanlıklarında görevli, alanında uzman ikişer personel de görevlendirebilir." düzenlemesi, 'Merkez Tanılama Sınav Komisyonun Görevleri' başlıklı 3.4 maddesinin (d) fıkrasında; "İl tanılama sınav komisyonlarında karara bağlanamayan itirazları karara bağlamaktır." düzenlemesi, 'İtirazlar' başlıklı 4.2 maddesinde; "Ön değerlendirme ve bireysel değerlendirme sonuçlarına yapılacak itirazlar il tanılama sınav komisyonlarınca değerlendirilecektir." düzenlemesi yer almıştır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Yetki kurallarının; dar ve özel anlamda kamu düzenine ilişkin olması nedeniyle, idarenin yetki kurallarına sıkı bir şekilde uymak zorunda bulunduğu idare hukukunun bilinen ilkelerindendir. Yetkinin kimin tarafından kullanılacağını belirleyen kuralların varlığı halinde bu yetkinin devri ve paylaşımı konusunda da açık bir düzenlemenin bulunması gerekmektedir.
Dava dosyasının incelenmesinden; 09/04/2022 tarihinde yapılan Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Sınav sonucuna göre davacılar çocuğunun 47 sorudan 28 doğru, 19 yanlışının olduğu, yapılan itirazın İl tanılama sınav komisyonu üyelerince değerlendirildiği, 30/05/2022 tarihli tutanakta toplam yedi öğrenci için cevaplarının girişlerinde sehven maddi hata olduğu ve davacıların çocuğu için 11 sorunun hatalı girildiğine ilişkin tespitlere yer verildiği, böylelikle davacıların çocuğunun 39 doğru, 8 yanlışının bulunduğu, Ankara Valiliği tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilen … tarih ve … sayılı yazıda, İl tanılama komisyonuna yapılan itirazların değerlendirilerek, genel yetenek alanında maddi hata tespit edilen öğrenci bilgilerinin gönderildiği görülmekle brlikte; yukarıda yer verilen Kılavuz düzenlemeleri uyarınca maddi hata içeren itirazların, merkez tanılama sınav komisyonunca karara bağlanması gerekirken, il tanılama komisyonu tarafından karara bağlandığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda; yetkili olmayan komisyon tarafından yapılan değerlendirme neticesinde davacıların çocuğunun başarısız sayılmasına ilişkin tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk, davanın reddi yönünde verilen ... İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmadığı sonucuna ulaşılmaktadır.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacıların temyiz isteminin kabulüne,
2. Temyize konu … İdare Mahkemesi'nin … gün ve E:.., K:… sayılı kararının kaldırılmasına ve dava konusu işlemin iptaline,
3. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam …-TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacılara verilmesine,
4. Kullanılmayan …-TL yürütmeyi durdurma harcının istemi hâlinde davacılara iadesine, varsa artan posta avansının taraflara iadesine,
5. İlk derece aşamasında duruşmalı görülen dava için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen …-TL vekâlet ücretinin davalı idareden alınarak davacılara verilmesine,
6. 2577 sayılı Kanun'un 20/B maddesi uyarınca kesin olarak, 24/01/2023 tarihinde oybirliği ile karar verildi.