Danıştay 8. Daire 2022/7057 Esas 2023/164 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 8. Daire
Esas No: 2022/7057
Karar No: 2023/164
Karar Tarihi: 26.01.2023




T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/7057
Karar No : 2023/164
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : … Valiliği
Vekili : Av. …
İstemin Özeti: … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı Dairemizin bozma kararına uyularak verilen kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince dosyanın tekemmül ettiği görüldüğünden yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde yer alan nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
2577 sayılı Kanun'un 'Temyiz incelemesi üzerine verilecek kararlar' başlıklı 49. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde ise; temyiz incelemesi sonunda kararda yeniden yargılama yapılmasına ihtiyaç duyulmayan maddi hatalar ile düzeltilmesi mümkün eksiklik veya yanlışlıklar varsa Danıştay'ın kararı düzelterek onayacağı hüküm altına alınmıştır.
Uşak ili … Mahallesi … Sokak No: … adresinde bulunan taşınmazın sahibi olan davacı tarafından, işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmeden "Apart" şeklinde oluşturulmuş öğrenci barınma yeri işletildiğinden bahisle anılan taşınmazın kapatılmasının uygun görüldüğüne ilişkin … tarih ve … sayılı işlem ile kapatılma kararının tebliğinden itibaren 20 gün sonra söz konusu taşınmazda mühürleme işlemi yapılacağına ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davada, işlemin iptaline ilişkin Mahkeme kararına karşı yapılan istinaf kanun yolu başvurusunun reddi üzerine, anılan Bölge İdare Mahkemesi kararının, Dairemizin 19/04/2022 gün ve E:2019/4663 K:2022/2828 sayılı kararıyla bozulması üzerine; … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla bozma kararına uyularak, bozma kararında yer alan gerekçe doğrulusunda davanın reddine karar verilmiştir.
Anılan kararın "oyçokluğu" ile alındığı, Mahkeme başkanının ayrışık oyu ve gerekçesine kararın sonunda ayrıca yer verildiği, ancak; hüküm kurulurken sehven kararın "oybirliği" ile verildiğinin belirtildiği görülmekte olup; yukarıda yer alan hüküm uyarınca … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının hüküm bölümünde yer alan; "oybirliği" ibaresinin "oyçokluğu" şeklinde düzeltilmesi gerekmektedir.
… Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen karar ve dayandığı gerekçe usul ve kanuna uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın düzeltilerek ONANMASINA ve temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, kullanılmayan … TL yürütmenin durdurulması harcının istemi halinde davacıya iadesine, kesin olarak 26/01/2023 tarihinde esasta oybirliği gerekçede oyçokluğu ile karar verildi.
GEREKÇEDE KARŞI OY :
(X)- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50/4. maddesi uyarınca kararın onanması gerektiği oyu ile çoğunluğun onama yönündeki kararına gerekçe yönünden katılmıyorum.