Danıştay 8. Daire 2022/2958 Esas 2022/8510 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 8. Daire
Esas No: 2022/2958
Karar No: 2022/8510
Karar Tarihi: 30.12.2022




T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/2958
Karar No : 2022/8510

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Madencilik Taşımacılık İnşaat Taahhüt Ticaret Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU :…Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirket uhdesindeki Kayseri ili, Tomarza ilçesi, Sicil:… sayılı IV. Grup (krom, manyezit) maden işletme ruhsatının iptal edilmesine ve davacı şirket hakkında 38.066,00-TL idari para cezası uygulanmasına ilişkin … tarih ve … sayılı işlem ile bu işleme karşı yapılan itirazın reddine yönelik … tarih ve … sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; davalı idarece savunma dilekçesi ekinde sunulan bilgi ve belgelerden, idari para cezasına ve ruhsatın iptaline yönelik dava konusu … tarih ve … sayılı işlemin, davacı şirketin KEP (kayıtlı elektronik posta) adresine 16.03.2021 tarihinde ulaştığı ve Tebligat Kanunu'nun 7/A maddesi uyarınca tebligatın 21.03.2021 tarihinde yapıldığının anlaşıldığı, bu durumda; dava konusu 16.03.2021 tarih ve ...sayılı işlemin 21.03.2021 tarihinde tebliği üzerine en geç 20.05.2021 günü sonuna kadar 60 günlük genel dava açma süresi içerisinde dava açılması veya aynı süre içerisinde 2577 sayılı Kanunun 11.maddesi çerçevesinde idareye başvuruda bulunularak, başvurunun açıkça veya zımnen reddi üzerine anılan maddede belirlenen usul ve sürelerde yargı yoluna başvurulması gerekirken, söz konusu dava açma süresi geçtikten sonra yapılan ve sona ermiş dava açma süresini canlandırmasına olanak bulunmayan 11.10.2021 tarihli başvuruya cevaben tesis edilen … tarih ve … sayılı işlem üzerine 15.11.2021 tarihinde açılan davanın esasını inceleme olanağının bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle davanın süre aşımı sebebiyle reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğ, ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, dava dilekçesi ekinde yer alan 11.10.2021 tarihli dilekçenin sehven işlemin geri alınması yönünde idari başvuru dilekçesi olarak bildirildiği, oysa ruhsat iptali ile idari para cezasına ilişkin işlemin kaldırılması istemiyle 17.03.2021 ve 21.04.2021 tarihli dilekçeler ile dava açma süresi içinde davalı idareye başvuruda bulunulduğu, bu başvurulara verilen 01.11.2021 tarihli cevabi yazı üzerine bakılan davanın açıldığı, 2577 sayılı Kanunun 11. maddesi uyarınca yapılan başvuru sonrası zımni ret süresi geçtikten sonra idarece verilen açık ret cevabı üzerine dava açma süresinin kaldığı yerden yeniden işlemeye başlayacağı, herhangi bir süre ile bağlı olmaksızın hangi tarihte cevap verilirse verilsin idarenin cevabından sonra dava açılabileceği, bakılan davanın da süresi içinde açıldığı, bu nedenle temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmüştür.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İLGİLİ MEVZUAT:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun "Dava açma süresi" başlıklı 7. maddesinde, "Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür. Bu süreler; a) İdari uyuşmazlıklarda; yazılı bildirimin yapıldığı, (...) tarihi izleyen günden başlar."; "Sürelerle ilgili genel esaslar" başlıklı 8. maddesinde, " Süreler, tebliğ, yayın veya ilan tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlar. Tatil günleri sürelere dahildir. Şu kadarki, sürenin son günü tatil gününe rastlarsa, süre tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzar. Bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır."; "Üst makamlara başvurma" başlıklı 11. maddesinde, "İlgililer tarafından idari dava açılmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan, idari dava açma süresi içinde istenebilir. Bu başvurma, işlemeye başlamış olan idari dava açma süresini durdurur. Altmış gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. (08/07/2021 tarihli ve 7331 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle fıkrada yer alan “Altmış” ibaresi “Otuz” şeklinde değiştirilmiştir.) İsteğin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması halinde dava açma süresi yeniden işlemeye başlar ve başvurma tarihine kadar geçmiş süre de hesaba katılır." hükümleri yer almıştır.
3213 sayılı Maden Kanunu'nun Ek 18. maddesinde: "MAPEG görev alanına giren konulara ilişkin her türlü tebligatı, kayıtlı elektronik posta adresi (KEP) veya kurumsal elektronik tebligat sistemi (e-Tebligat) yoluyla ilgilisine tebliğ edebilir. Bu yollarla yapılan tebligatlar 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu uyarınca tebliğ edilmiş sayılır. 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu ile 30/05/2013 tarihli ve 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu kapsamında ruhsat ve hak sahibi olanların, aktif edilmiş tebligata esas kayıtlı elektronik posta adresi (KEP) kullanmaları zorunludur. (...)" hükmü yer almaktadır.
7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun "Elektronik tebligat başlıklı" 7/a maddesinde ise, "Aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur. (...) 7. Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri. (...) Birinci fıkra kapsamı dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere, talepleri hâlinde elektronik tebligat adresi verilir. Bu durumda bu kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur. Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır. Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Bu Kanun uyarınca yapılan elektronik tebligat işlemleri, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerinden yürütülür. Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi, sistemin güvenliğini ve bu sistemde kayıtlı verilerin muhafazasını sağlayacak her türlü tedbiri alır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir." hükmü yer almıştır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Dava dosyasında yer alan bilgi ve belgelerin incelenmesinden, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün … tarih ve … sayılı işlemi ile Kayseri İli Tomarza İlçesi hudutları dahilinde ve davacı şirketin uhdesinde bulunan Sicil:… sayılı 4. grup (krom, manyezit) işletme ruhsat sahası ile ilgili olarak … tarih ve … sayılı Olur ile uygun bulunan temdit talebindeki eksikliklerin süresi içinde tamamlanmadığından bahisle davacı şirket hakkında 38.066,00 TL idari para cezası uygulandığı ve ruhsat sahasının 13.04.2020 tarihinden geçerli olmak üzere iptal edildiği, bu yazının davacı şirketin KEP adresine 16.03.2021 tarihinde ulaştığı ve Tebligat Kanunu'nun 7/a maddesi uyarınca 21.03.2021 tarihinde tebliğ edilmiş sayıldığı, davacı tarafından 17.03.2021 tarihli dilekçe ile yapılandırma evraklarının MAPEG kayıtlarına işletilerek … tarih ve … sayılı işlemle tesis edilen iptal kararının kaldırılması ve ruhsat hukukunun yürütülmesi hususunda gereğinin yapılması talebinde bulunulduğu, söz konusu başvuruya yasal süresi içerisinde yanıt verilmeyerek istemin zımnen reddedildiği anlaşılmaktadır.
Buna göre, davacı tarafından 17.03.2021 tarihli dilekçe ile yapılan başvurunun 2577 sayılı Kanunun 11. maddesi kapsamında yapılmış bir başvuru olarak kabulü ile söz konusu başvuruya karşı yasal süresi içinde davalı idarece herhangi bir yanıt verilmediğinden 16.05.2021 tarihinde oluşan zımni ret işlemine karşı en geç (15.07.2021 tarihinin resmi tatil olması sebebiyle) 16.07.2021 tarihine kadar dava açılması gerekirken sona ermiş dava açma süresini canlandırmasına olanak bulunmayan ve iptal işleminin kaldırılarak ruhsat hukukunun devamı yönünde işlem tesisi talebiyle sonradan yapılan 11.10.2021 tarihli başvuruya cevaben tesis edilen … tarih ve … sayılı işlem üzerine 15.11.2021 tarihinde açılan davanın esasını inceleme olanağının bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.
Bu itibarla, sonucu itibarıyla yerinde görülen Bölge İdare Mahkemesi kararının yukarıda belirtilen gerekçe ile onanması gerekmektedir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle,
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının yukarıda belirtilen gerekçe ile ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, kullanılmayan …-TL Temyiz YD Harcının ve posta gideri avansından artan tutarın Mahkeme tarafından davacıya iadesine,
4. Kesin olarak, 30/12/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.