Danıştay 8. Daire 2020/7364 Esas 2023/93 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 8. Daire
Esas No: 2020/7364
Karar No: 2023/93
Karar Tarihi: 24.01.2023




T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/7364
Karar No : 2023/93

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. ….
KARŞI TARAF (DAVALI) : …Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ….
İSTEMİN KONUSU : …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: A. Gaffar Okkan Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğüne (POMEM) 22. Dönem olarak geçici kaydı yapılan davacı tarafından, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin (ETSŞY) Ek 3-6-A bendinde belirtilen sağlık şartlarını taşımadığından bahisle ilişiğinin kesilmesine ilişkin 21/01/2019 tarihli işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: …İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararında; POMEM öğrenci adayı olan davacı hakkında düzenlenen Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin …tarih ve …sayılı sağlık kurulu raporunda yer alan KBB hanesinde "Odio : R: 34dB, L: 44dB", tanı hanesinde:" biteral tüm frekanslarda işitme kaybı" karar hanesinde "ETSŞY EK-3-6-A-1-b, EK3-6-A-1-c'ye uymamaktadır. POMEM öğrencisi olamaz" tanı kararı üzerine davacının öğrenciliğinin sonlandırıldığı ve bakılmakta olan davanın açıldığı, olayda, Mahkemenin 28/03//2019 tarihli ara kararı ile davacının sevk edildiği hakem hastane olarak belirlenen Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesince düzenlenen …tarih ve …numaralı sağlık kurulu raporunda; "kbb açısından sağlam"; karar hanesinde ise, "ETSŞY EK3/6A'ya göre POMEM öğrencisi olur." şeklinde görüş bildirildiği, akabinde yine Mahkemenin 29/07/2019 tarihli ara kararı ile davacının sevk edildiği Ankara Şehir Hastanesince düzenlenen …tarih ve …numaralı sağlık raporunda '' odyo: R-.2S/20 L27/23 bilateral çok hafif snik gözlendi. (Sağ kulak 500 Hz'de 20 dB 1000 Hz'de 30 dB, 2000 Hz'de 25 dB; sol kulak 500 Hz'de 30 dB, 1000 Hz'de 30 dB, 2000 Hz'de 20 dB)'' ETSŞY'ne göre POMEM öğrencisi olamaz" şeklinde görüş bildirildiği, bu durumda, ETSŞY uyarınca belirtilen sağlık koşulunu taşımadığı anlaşılan davacının okulla ilişiğinin kesilmesinde mevzuat hükümlerine aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu, ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak
nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, sağlık durumunun ETSŞY Ek-3-6-A maddesine uygun olduğu, dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu, temyiz isteminin kabulü gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Davalı idare tarafından, davacının sağlık durumunun ETSŞY Ek-3-6-A maddesine uygun olmadığı, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan isteme konu ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Yargılama sürecinde dava dosyasına davacı tarafından resen alınan sağlık raporu sunulmuş ise de, bahsi geçen raporlar hakem hastane raporlarını kusurlandırıcı nitelikte görülmemiştir.
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle,
1. Temyiz isteminin reddine,
2. …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının yukarıdaki AÇIKLAMA İLE ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, davacının adli yardım istemi kabul edilmiş olduğundan ve dava temyiz isteminin reddi ile sonuçlandığından, davacıdan önceden alınmamış olan temyiz yargılama giderlerinin tahsili için Mahkemesince ilgili Vergi Dairesi Müdürlüğüne müzekkere yazılmasına,
4. Kesin olarak, 24/01/2023 tarihinde oybirliği ile karar verildi.