Danıştay 8. Daire 2020/5073 Esas 2023/32 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 8. Daire
Esas No: 2020/5073
Karar No: 2023/32
Karar Tarihi: 18.01.2023




T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/5073
Karar No : 2023/32


Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : … Bilişim Telekomünikasyon Maden İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : …İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince, dosya tekemmül ettiğinden, yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizi işin gereği görüşüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
21/06/2005 tarih ve 25852 sayılı Resmî Gazete'de yayımla yürürlüğe giren Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği'nin, "Arama Faaliyetleri" başlıklı 19. maddesinde "Devlet ormanları, hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlar, özel ormanlar veya muhafaza ormanlarında, ağaçlandırma alanlarında ve mesire yerlerinde; prospeksiyon, jeolojik harita yapma, numune alma, jeofizik araştırma gibi herhangi bir kazı faaliyeti gerektirmeyen maden arama faaliyetleri için herhangi bir izin istenmez. Ancak, maden ruhsat sahibince, valiliğe veya Genel Müdürlüğe ya da ilgili orman bölge müdürlüğüne gerekli belgelerle bilgi verilir. İlgili orman bölge müdürlüğünce bu müracaatın bir örneği üzerine başvurunun kayıt tarihi ve sayısı belirtilerek maden ruhsat sahibine iade edilir. Bu örnek yazıyı alan maden ruhsat sahibi arama ruhsatı süresince yukarıda sayılan arama faaliyetlerinde bulunabilir." hükmüne yer verilmiştir.
Davacının temyiz dilekçesi kapsamında, arama faaliyetlerinin yürütüleceği sahanın ormanlık alanda olduğu ve orman izni alma zorunluluğu bulunduğu, bu gereklilik kapsamında süresi içerisinde başvurular yapılmış olmasına rağmen sahanın geç teslim alınması sebebiyle arama çalışmaları yapılamadığından ön arama faaliyet raporunun hazırlanamadığı ileri sürülmüşse de; yukarıda belirtilen mevzuat kapsamında prospeksiyon, jeolojik harita yapma, numune alma, jeofizik araştırma gibi herhangi bir kazı faaliyeti gerektirmeyen maden arama faaliyetlerinin izne tabi olmadığı anlaşılmakla, ön arama dönemi asgari faaliyet yeterlilikleri kapsamında arama faaliyetlerinin yürütülmesi mümkün bulunduğundan, davacının bu iddiasına itibar edilmemiştir.
İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe usul ve kanuna uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıdaki açıklama ile onanmasına ve temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, kullanılmayan …TL yürütmenin durdurulması harcının istemi halinde davacıya iadesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 18/01/2023 tarihinde oybirliği ile karar verildi.