Danıştay 5. Daire 2022/6328 Esas 2023/1575 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 5. Daire
Esas No: 2022/6328
Karar No: 2023/1575
Karar Tarihi: 23.02.2023





T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/6328
Karar No : 2023/1575
Temyiz Eden (Davacı) : ... adına vesayeten ...
Karşı Taraf (Davalı) : ... Üniversitesi
Vekili : Av. ...
İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde Okutman olarak görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin ... tarih ve ... sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı özlük haklarının iadesine, parasal haklarının kamu görevinden çıkarılma tarihinden itibaren hesaplanacak en yüksek banka mevduat faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun düzeltilerek reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: İstinaf başvurusunda ileri sürdüğü iddiaların dikkate alınmadığı, gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği, şahsına yönelik herhangi bir somut sadakatsizlik örneği verilmediği, meslek hayatı boyunca Devlete sadakat içinde kamu görevinde bulunduğu, hakkında kesinleşmiş mahkumiyet hükmünün bulunmadığı, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, kamu görevinden çıkarıldığı esnada hakkında herhangi bir ByLock tespitinin bulunmadığı, söz konusu tespitin dava konusu işlemden çok sonra ortaya konulduğu, kişinin örgütsel gizliliği sağlamak ve haberleşmek amacıyla ByLock sistemine girdiğinin ve bu sistemi kullandığının User ID, şifre ve grup elamanlarını içerir ByLock Tespit ve Değerlendirme Tutanağı ile kesin olarak kanıtlanmasının zorunlu olduğu, bu konuda İdare Mahkemesince de bilirkişi incelenmesi yapılmadığı, Bank Asya hesabının olması ve bu hesaba para yatırmasının kamu görevinden çıkarılmasına dayanak olarak alınmasının mülkiyet hakkı ile özel hayata saygı hakkını ihlal ettiği, yasal bir şekilde faaliyet yürüten bankaya yatırılan paranın suç teşkil etmediği, örgüt liderinin talimatı üzerine Bank Asya hesabına para yatırmadığı, temel insan haklarının göz ardı edildiği, savunma hakkı verilmediği, yasaların geriye yürümezliği ilkesine aykırı hareket edildiği iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : ...
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, işin gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde verilen ve Bölge Adliye Mahkemesi ile Yargıtay incelemesinden geçmek suretiyle 16/10/2019 tarihinde kesinleşen ... Ağır Ceza Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararında yer alan;
''...Sanık ... , ... numaralı hattı kullandığını, Afyonlu olduğunu, ..., ... ve ... isimli üç çocuğunun olduğunu, daha önce İstanbul, Niğde ve Balıkesir'de çalıştığını, çevresinde başka bir isimle anılmadığını, ByLock tespit tutanağındaki isimlerden ... ve ...'yi tanıdığını beyan etmiştir.
Sanığa ByLock tespit tutanağında ...'ni ve ... ID nolu kullanıcının, bu hattı kullanan kişiyi "..." olarak kaydettiği, bu dosyayla birleştirilen mahrem imamlara ilişkin dosyada ... 'ın kod adı olarak "..." adını kullandığı, biriminin üniversite olduğunun tespit edilmiştir.
Sanığın ByLock tespit tutanağındaki adıyla mahrem imamlara ilişkin listedeki kod adıyla uyumlu olup sanığın kişisel bilgileriyle uyumlu olmayan "..." kod adını kullanması, sanığın mahrem imam olduğu ve ByLock programını aktif olarak kullandığı kanaatini...'' tespitleri, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, davacının FETÖ/PDY ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 23/02/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.