Danıştay 5. Daire 2022/5620 Esas 2023/1568 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 5. Daire
Esas No: 2022/5620
Karar No: 2023/1568
Karar Tarihi: 23.02.2023




T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/5620
Karar No : 2023/1568
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı):...
Vekili : Av. ...
Karşı Taraf (Davalı) : ... Başkanlığı
Vekili : Av. ...
İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde Uzman olarak görev yapmakta iken, 683 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin ... tarih ve ... sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... . İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Anayasa ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklarının ihlal edildiği, hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının bulunmadığı, kendisine savunma hakkı tanınmadığı, disiplin hukuku hükümlerine uyulmadan kamu görevinden çıkarıldığı, ByLock tespitinin hukuka aykırı elde edildiği ve delil niteliğinin bulunmadığı, Bank Asya hesabına para yatırdığı iddiasının doğru olmadığı, hatta Bank Asya hesabının olmadığı, işlendiği zaman ulusal veya uluslararası hukuka göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı kişilere ceza verilemeyeceği belirtilerek Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : ...
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Dava dosyasında yer alan belgeler ve UYAP kayıtlarının incelenmesinden; "silahlı terör örgütüne üye olma" suçunu işlediği gerekçesiyle davacı hakkında hapis cezası verildiği ve anılan cezanın Yargıtayca onanmak suretiyle kesinleştiği, hükümlü olarak cezaevinde bulunan davacının 08/08/2022 tarihinde tahliye edildiği, bu nedenle hali hazırda kısıtlılık halinin bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde verilen ve Bölge Adliye Mahkemesi ile Yargıtay incelemesinden geçmek suretiyle 14/10/2020 tarihinde kesinleşen ... Ağır Ceza Mahkemesinin ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararında yer alan;
''...Mahkememizce silahlı terör örgütü kabul edilen ve münhasıran Fetö/Pdy örgütünce kullanılan gizli haberleşme programı olan Bylock isimli programı ... nolu telefon hattı ile ... ID numarası ile kullandığının tespit edilişi ve HTS ile CGNAT kayıtlarının karşılaştırılması suretiyle hazırlanan bilirkişi raporuyla da sabit olduğu, bununla birlikte haklarında Fetö/Pdy soruşturmaları kapsamında dava bulunan Bylock kullanıcıları ile yaptığı yazışmalarda da sanığın aile eğitim hayatına ilişkin uygun bilgilerin bulunduğu, bu kapsamda incelenen bylock yazışma içerikleri ve ekli kişilerin kimlikleri, haklarındaki soruşturma bilgilerine göre; sanık tarafından bylock kullanıldığının sabit olduğu, ekli kişiler ile ilgili olarak;
Sanık ... 'un Bylock verileri incelendiğinde, şüphelinin Bylock programı üzerinden iletişime geçtiği ... hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının ... sayılı soruşturma dosyasında silahlı terör örgütüne üye olma suçundan soruşturmanın bulunduğu, (ve yine UYAP Örgütlü Suçlar Bilgi Bankasından ... adının sorgulanması üzerine ...'nin Bylock programını indirip kullandığına dair bir çok belge örneğinin dosya kapsamında bulunduğu,)
Sanığın Bylock programı üzerinden iletişime geçtiği ... hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının ... sayılı soruşturma dosyasında silahlı terör örgütüne üye olma suçundan soruşturmanın bulunduğu,
Sanığın Bylock programı üzerinden iletişime geçtiği ... ve ... haklarında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının ... sayılı soruşturma dosyasında silahlı terör örgütüne üye olma suçundan soruşturmanın bulunduğu,
Sanığın Bylock programı üzerinden iletişime geçtiği ... hakkında Havza Cumhuriyet Başsavcılığının 2017/685 sayılı soruşturma dosyasında silahlı terör örgütüne üye olma suçundan soruşturmanın bulunduğu,
Sanığın Bylock programı üzerinden iletişime geçtiği ... hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının ... sayılı soruşturma dosyasında silahlı terör örgütüne üye olma suçundan soruşturmanın bulunduğu ve hakkında kamu davası açılan şüphelinin yargılamasının ... Ağır Ceza Mahkemesinin ... esas sırasına kayden yapıldığı (ve yine UYAP Örgütlü Suçlar Bilgi Bankasından ... adının sorgulanması üzerine ...'nin Bylock programını indirip kullandığına dair bir çok belge örneğinin dosya kapsamında bulunduğu,)
Dosya kapsamında bulunan 09/12/2017 tarihli tutanakta sanık .. ile görüşmek isteyen Avukat ...'nın (T.C.Kimlik No:... ) FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün tepe yönetiminde bulunan ... isimli şüpheli ile irtibatının bulunduğunun tespit edildiği ve Av. ...'nın gözaltına alındığının anlaşıldığı,
Sanık ...'un bylock yazışma içerikleri incelendiğinde, ... ile yaptığı yazışmalarda, ... Mahallesi ... Mahallesi No:... Mamak ANKARA adresinden bahsedildiği, bahse konu adres emniyet güçlerince yapılan tahkikat neticesinde sanık ... 'un eşi ...'nın dayısı ...'ye bir adres olduğunun tespit edildiği...'' tespitleri, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, davacının FETÖ/PDY ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 23/02/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.