Danıştay 5. Daire 2022/13217 Esas 2023/1944 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 5. Daire
Esas No: 2022/13217
Karar No: 2023/1944
Karar Tarihi: 28.02.2023




T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/13217
Karar No : 2023/1944
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde Araştırma Görevlisi olarak görev yapmakta iken, 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…., K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Savunma hakkı tanınmadan tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğu, ByLock kullanıcısı olmadığı, GPRS ve CGNAT kayıtlarının dosyaya sunulmadığı, ByLock programının dijital platformda dağıtılan bir program olduğu ve suç teşkil etmediği, Bank Asyadaki hesabını herhangi bir emir ve talimat doğrultusunda açmadığı, yasal bankacılık faaliyetlerinin suç olarak gösterilemeyeceği ve aksine bir durumun hukuki güvenlik ilkesine aykırılık teşkil edeceği, devlet teşviki ile çocuğunu özel okula göndermesinin suç olarak nitelendirilemeyeceği, Kimse Yok Mu Derneği'nin kamu yararına çalışan dernek statüsünde olduğu, yasal olarak faaliyet gösteren Kimse Yok Mu Derneği'ne yapılan ödemenin yardım niteliğinde olduğu, hakkındaki yargı kararının kesinleşmediği, aleyhinde herhangi bir tanık beyanının bulunmadığı, adil yargılanma hakkının, masumiyet karinesinin, özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının, suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin, ölçülülük ilkesinin, ayrımcılık yasağının, ifade özgürlüğünün, mülkiyet hakkının ve eğitim hakkının ihlal edildiği iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Bununla birlikte, davada hükme esas alınan ve Yargıtay ... Ceza Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla onanmak suretiyle kesinleşen ceza yargılaması neticesinde, ... Ağır Ceza Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında yer alan; "...Bylock Tespit ve Değerlendirme tutanağında sanığın bylock gizli haberleşme programını … nolu gsm hattı ve … isimli adsl hattı üzerinden … id no ile kullandığı, kullanıcı adının … ve şifresinin … olduğu, 09.11.2014 ile 14.11.2014 tarihleri arasında birçok kez bylocka bağlandığı, birçok kez sesli görüşme yaptığı, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğünün 08.08.2017 tarihli sanığın gsm hattının bylock programını kullandığı iplere bağlantı sayısını gösterir yazı ve ekleri uyarınca sanığın … gsm hattı ile bylock programına özel iplere 28.09.2014-15.01.2016 tarihleri arasında 1890 kez bağlanarak bylock programına giriş yaptığı, bu suretle sanığın FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün güçlü bir kripto sistemi olan bylock programını kullandığının anlaşıldığı..." tespitleri dikkate alındığında davacının örgütün gizli haberleşme programı olan Bylock programını kullandığı ve FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
… Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 28/02/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.