Danıştay 5. Daire 2020/1666 Esas 2023/1453 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 5. Daire
Esas No: 2020/1666
Karar No: 2023/1453
Karar Tarihi: 23.02.2023




T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/1666
Karar No : 2023/1453
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : … Genel Müdürlüğü / …
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : Tekniker olarak görev yapmakta iken, 692 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin …tarih ve …sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen … İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun düzeltilerek reddine ilişkin …Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: ByLock programını kullanmadığı, hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının bulunmadığı, masumiyet karinesinin ve suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin ihlal edildiği iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 334. maddesi uyarınca adli yardım talebi kabul edilmiş olan davacının, aynı Kanun'un 335. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder." düzenlemesi gereğince temyiz aşamasındaki adli yardım talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilerek ve dava dosyası tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeyerek gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde verilen …Ağır Ceza Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:…sayılı kararında yer alan;
".. sanığın münhasıran FETÖ silahlı terör örgütü mensuplarınca kullanılan ByLock isimli programı adına kayıtlı 055 ... .. 91 numaralı GSM hattı üzerinden 05/09/2014 tarihinden itibaren kullanmaya başladığı, bu hususun dosya içerisinde yer alan gerek HTS kayıtları ile gerekse de Kom Daire Başkanlığının 16/05/2017 tarihli Bylock Sorgu Raporu içeriğine göre de sabit olduğu, sanığın kullanmış olduğu 055 ... .. 91 nolu telefon hattına ilişkin BTK tarafından gönderilen iletisimin Tespiti (Arama - Aranma - Mesaj Atma - Mesaj Alma) ve HIS (CGNAT),MSISDN sorguları incelendiğinde sanığın ilk bylock tespit tarihi olan 05/09/2014 günü saat 09:28:52 de …özel ip nosu ile (BTK açıklamasına göre de yerel ağlarda (LAN) kullanılan, tahsis edildiği an itibariyle her cihaz için tekil olan, internete erişimi olmayan IP adresi anlamına gelmektedir) Bylock programına ait olan ve Litvanya'da yer alan …ip nolu bylock serverına bağlandığı, bu bağlantıyı yaptığı esnada kullandığı baz istasyonunun …nolu ve adres bilgisi olarak Hasdal köprüsü üzerindeki mobil shalter yanındaki boş arazi Eyüp İstanbul olduğu, aynı tarihte kendisine saat olarak 09:03, 09:04, 09:05, 09:07 zaman diliminde gelen kısa mesajların ve aynı tarihte yapılan 10:28 de A... A...ı isimli kişi adına kayıtlı hat ile yaptığı konuşmanın tamamının baz bilgisinin yukarıda açık adresi ve numarası verilen baz ile aynı olduğu, aynı zaman dilimine ait olan ve sanığa ait belirtilen telefon hattı üzerinden internete ulaşımı belirten GPRS kayıtlarının incelenmesinde sanığın 05/09/2014 tarihinde saat 13:23 te 10.178.208.160 özel ip nosu üzerinden internete girdiği ve baz bilgisinin de yukarıda belirtilen aynı adresteki baz istasyonuna ait olduğu, her iki özel ip numalarının aynı olduğu, tüm bu bahsedilen mesaj alımı, arama, bylock serverı girişi ve gprs üzerinden internet girişi yapılan telefon hattı ve cep telefonunun aynı olduğu ve 55... ..91 nolu sanığa ait hat ve telefonun da …imei nolu telefon olduğu, BTK sitesinden yapılan sorgulamada iş bu telefonun üretici bilgisi olarak LG Electronics Inc. Pazar Adı: LG G2 Model Bilgileri: LG LG-D802 gözüktüğü ve bunun da sanığın beyanı ile uyumlu olduğu.." tespitler ile bakılmakta olan dava dosyasında yer alan davacı hakkındaki diğer tespitler bir arada değerlendirildiğinde davacının FETÖ/PDY terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
…Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 23/02/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.