Danıştay 3. Daire 2022/4114 Esas 2023/148 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2022/4114
Karar No: 2023/148
Karar Tarihi: 07.02.2023




T.C.
D A N I Ş T A Y
ÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2022/4114
Karar No : 2023/148
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ... Vergi Dairesi Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ...
KARARIN DÜZELTİLMESİNİ
İSTEYEN (DAVACI) : Tasfiye Halinde ... Yapı Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
İSTEMİN KONUSU : Danıştay Üçüncü Dairesinin bozma kararına uyulmak suretiyle verilen ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının; davalı idare tarafından temyizen incelenerek aleyhe olan hüküm fıkrasının bozulması, davacı tarafından ise düzeltilmesi istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına, 2009 yılının Eylül, Ekim ve Aralık dönemleri için re'sen salınan bir kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesinin 1. bendi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Davacının faturalarını kayıtlarına aldığı ... Kerestecilik İnşaat Yapı Malzemeleri Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi hakkındaki vergi tekniği raporunda yer alan saptamalardan, düzenlediği faturaların gerçeği yansıtmadığı sonucuna varıldığı gerekçesiyle bir kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi yönünden dava reddedilmiş, özel usulsüzlük cezası ise kaldırılmıştır.
TARAFLARIN İDDİALARI :
Davalı idare tarafından, dava konusu vergi ve cezaların hukuka uygun olduğu ileri sürülerek kararın aleyhe olan hüküm fıkrasının bozulması istenilmektedir.
Davacı tarafından, dava konusu tarhiyatın dayanağı vergi inceleme raporunun eksik ve varsayıma dayandığı, eleştiri konusu faturalar içeriği malların gerçekten alınıp alınmadığına ilişkin herhangi bir araştırma yapılmadığı, ... Kerestecilik İnşaat Yapı Malzemeleri Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi hakkındaki vergi tekniği raporunda sahte fatura düzenlendiğine ilişkin somut bir tespit bulunmadığı ileri sürülerek kararın düzeltilmesi istenilmektedir.
TARAFLARIN SAVUNMALARI : Taraflarca savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ... DÜŞÜNCESİ : Davalı temyiz isteminin reddi, davacı karar düzeltme isteminin ise incelenmeksizin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Üçüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Mahkeme kararlarının Danıştay tarafından bozulması halinde, bozmaya ilişkin kararlar üzerine yeniden verilen kararlara karşı yapılan temyiz başvurularının, bozma kararındaki esaslara uyulup uyulmadığı yönünden incelenebileceği, davalı idare temyiz istemine konu yapılan hüküm fıkrasının Danıştay Üçüncü Dairesinin 31/03/2022 tarih ve E:2020/4860, K:2022/1439 sayılı kararındaki esaslar doğrultusunda verildiği anlaşıldığından temyiz dilekçesinde ileri sürülen sebepler sözü edilen hüküm fıkrasının bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca karar düzeltme talebi, Danıştay'ın temyiz, bölge idare mahkemelerinin ise itiraz incelemesi sonucu verdiği kararlara karşı kullanılabilecek bir kanun yolu olup temyize tabi ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı karar düzeltme isteminde bulunulması imkanı bulunmadığından, davacının değinilen Vergi Mahkemesi kararının düzeltilmesi isteminin incelenme olanağı bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idare temyiz isteminin reddine,
2.Temyize konu Vergi Mahkemesi kararının; özel usulsüzlük cezasının kaldırılmasına ilişkin hüküm fıkrasına ONANMASINA,
3. Davacı KARAR DÜZELTME İSTEMİNİN İNCELENMEKSİZİN REDDİNE,
4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen onbeş gün içinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 07/02/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.