Danıştay 2. Daire 2022/2361 Esas 2022/6377 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2022/2361
Karar No: 2022/6377
Karar Tarihi: 13.12.2022




T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/2361
Karar No : 2022/6377
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Büyükşehir Belediye Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi, ... İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : … Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde daire başkanı olarak görev yapmakta olan davacı, daire başkanlığı görevinden alınarak Başkanlık (Özel Kalem) şube müdürü kadrosuna atanmasına ilişkin … günlü, E… sayılı işlemin iptali istemiyle dava açmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti : ... İdare Mahkemesinin ... günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; uyuşmazlıkta, davacının Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı görevinden alınarak Özel Kalem Şube Müdürü kadrosuna atamasının yapıldığı, anılan işlemin Mahkemece iptaline karar verilmesi üzerine Daire Başkanlığı görevine tekrar atanan davacının yaklaşık 1 ay sonra daire başkanlığı görevinden alınarak dava konusu işlem ile özel kalem şube müdürü kadrosuna atandığı görülmüş olup, sözü edilen atama işlemleri ile bunlara ilişkin hukuki süreç göz önüne alındığında, dava konusu işlemin; davacının Daire Başkanlığı görevinden hukuka aykırı olarak alındığı yargı merciince saptanmasına ve davacının bu görevinden alınmasını gerektirecek başkaca bir somut gerekçenin ortaya konulmamasına rağmen yeni bir atama işlemiyle Daire Başkanı kadrosundaki görevinden tekrar alınarak başka bir göreve atanmasının Mahkemece verilen iptal kararını etkisiz bırakma saikiyle tesis edildiği sonucuna ulaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline hükmedilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti : … Bölge İdare Mahkemesi, ... İdari Dava Dairesince verilen temyize konu kararla; istinaf başvurusuna konu kararın usul ve hukuka uygun olduğu ve kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmadığı belirtilerek, istinaf başvurusunun reddine hükmedilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, görevde yükselme sınavına tabi olmayan yönetici kadrolarına atama konusunda idarenin geniş bir tercih ve takdir yetkisi bulunduğu; dava konusu işlemin, kamu yararı amacı ve hizmet gereği ilkeleri doğrultusunda hukuken geçerli sebeplere dayanılarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 68 ve 76. maddeleri hükmü ile idareye tanınan takdir yetkisi kapsamında tesis edildiği ileri sürülerek, Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
MADDİ OLAY :
… Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde daire başkanı olarak görev yapmakta olan davacı tarafından, daire başkanlığı görevinden alınarak, Başkanlık (Özel Kalem) şube müdürü kadrosuna atanmasına ilişkin … günlü, E… sayılı işlemin iptali istemiyle temyizen incelenen dava açılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT :
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 76. maddesinde; "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68. maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst veya kurum içinde aynı veya başka yerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler" kuralına yer verilmiştir.
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun "Personel istihdamı" başlıklı 22. maddesinin 1. fıkrasında; "Büyükşehir belediyesi personeli büyükşehir belediye başkanı tarafından atanır. Personelden müdür ve üstü unvanlı olanlar ilk toplantıda büyükşehir belediye meclisinin bilgisine sunulur." hükmü düzenlenmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Dava dosyasının, ... İdare Mahkemesinin … esasına kayden davacı tarafından açılan davaya ait dosya ile birlikte incelenmesinden;
… Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde daire başkanı olarak görev yapmakta olan davacı tarafından, daire başkanlığı görevinden alınarak, şube müdürlüğü kadrosuna atanmasına ilişkin … günlü, … sayılı işlemin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kalmış olduğu parasal hakların yasal faiziyle birlikte tazmini istemiyle açılan davada …. İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararı ile dava konusu işlemin iptali, davacının yoksun kaldığı parasal haklarının hesaplanarak davanın açıldığı 17/11/2020 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya ödenmesi yolunda verilen kararına karşı davalı İdare tarafından yapılan istinaf başvurusunun … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararla reddedildiği, anılan kararın Danıştay İkinci Dairesinin 14/06/2022 günlü, E:2022/1981, K:2022/3588 sayılı kararıyla; "... dava dosyasına sunulan bilgi ve belgelerin değerlendirilmesinden, idarenin mevzuat uyarınca sahip olduğu takdir yetkisini kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı kullandığına dair herhangi bir bilgi ve belgenin bulunmadığı, dava konusu işlemin, davacının geçmiş hizmetleri ve görevin niteliği gözönünde bulundurularak, hizmetin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla kamu yararı ile hizmet gereklerine uygun olarak tesis edildiği anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği ..." gerekçesiyle bozulduğu, bozma kararı sonrasında … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince bozmaya uyma suretiyle verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararla, davalı İdarenin İstinaf başvurusunun kabulüne, ... İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının kaldırılmasına, davanın reddine hükmedildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda; davacının Daire Başkanlığından alınmasına ilişkin ilk işlemin iptali istemiyle açılan davada verilen iptal kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın Danıştay İkinci Dairesince verilen kararla bozulması sonrasında … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; bozma kararına uyma suretiyle davanın reddi yolunda verilen karar göz önüne alındığında, oluşan yeni hukuki duruma göre yeniden değerlendirme yapılarak karar verilmesi gerekmektedir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN KABULÜNE,
2. … Bölge İdare Mahkemesi, ... İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinin 2/b fıkrası uyarınca BOZULMASINA,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 6545 sayılı Kanun'la değişik 50. maddesinin 2. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın, kararı veren … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesine,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'na 6545 sayılı Kanun'un 27. maddesi ile eklenen Geçici 8. maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 13/12/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.