Danıştay 2. Daire 2021/17400 Esas 2022/5595 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2021/17400
Karar No: 2022/5595
Karar Tarihi: 03.11.2022




T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/17400
Karar No : 2022/5595
DAVACI : ...
DAVALI : ... Bakanlığı
VEKİLİ : ...
DAVANIN KONUSU : Vergi müfettiş yardımcısı olan davacı tarafından;
1. 02-05 Ağustos 2021 tarihlerinde yapılması planlanan vergi müfettişliği yeterlik yazılı sınavına "ikinci sınav hakkı" kapsamında çağrılmasına ilişkin bireysel işlemin;
2. 07/04/2021 günlü, 31447 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği'nin "Yeterlik sınavından başarısız olanlar" başlıklı Geçici 2. maddesinin iptali istenilmektedir.
DAVACININ İDDİALARI : İlk sınav hakkı kapsamında katıldığı 13-16 Ocak 2020 tarihli yeterlik yazılı sınavında başarısız olmuş ise de, bu sınavda başarısız olmuş başka bir kişi tarafından hem başarısız olma işlemine hem de sınav kurulunun dayanağı yönetmelik hükmüne dava açıldığı ve Danıştay İkinci Dairesi tarafından verilen 29/12/2020 günlü, E:2020/1862 sayılı karar ile yürütmenin durdurulmasına hükmedildiği, bu karara yönelik itirazın yönetmeliğe ilişin kısmının Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından reddedildiği, dolayısıyla sınav kurulunun dayanağı olan hükmün hukuka aykırı olduğunun kesinleştiği, bu sebeple hukuka aykırı hükme dayalı olarak yapılan sınavın "birinci sınav hakkı kapsamında" değerlendirilmemesi gerektiği,
Birinci sınav hakkı kapsamında katıldığı sınav tarihindeki yönetmelik hükümleri ile ikinci sınav hakkı kapsamında sınava çağrıldığı tarihteki yönetmelik hükümlerinin farklı kurallar içerdiği, yeni yönetmelik ile "sadece ilk sınavda başarısız olduğu oturumlardan" ikinci sınava girme hakkı verildiği, bu durumu birinci sınava girdiği tarihte bilmiş olsaydı ona göre çalışma planı oluşturacağı; bu sebeple dava konusu hükmün öngörülebilirlik ve hukuki belirlilik ilkelerine aykırı olduğu ileri sürülmüştür.

DAVALININ SAVUNMASI : Dava konusu düzenlemenin davacının lehine bir düzenleme olduğu, dolayısıyla menfaatinin ihlal edilmesinin söz konusu olmadığı,
Davacının sözünü ettiği Danıştay İkinci Dairesi kararının bireysel işleme yönelik kısmının Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararıyla kaldırıldığı, söz konusu sınavı yapan sınav kurulunda hukuka aykırılık bulunmadığı savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Hukukun genel ilkelerine ve üst hukuk normlarına uygun kurallar içeren düzenleyici işlemde ve bu düzenlemeye dayalı olarak tesis edilen bireysel işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı, bu sebeple, davanın reddi gerektiği düşünülmüştür.
DANIŞTAY SAVCISI : ...
DÜŞÜNCESİ : Dava; Vergi müfettiş yardımcısı olarak görev yapan davacı tarafından, 07/04/2021 gün ve 31447 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği'nin "Yeterlik sınavından başarısız olanlar" başlıklı Geçici 2. maddesinin ve 02-05 Ağustos 2021 tarihlerinde yapılması planlanan vergi müfettişliği yeterlik yazılı sınavına "ikinci sınav hakkı" kapsamında çağrılmasına ilişkin bireysel işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
07/04/2021 günlü, 31447 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği'nin "Yeterlik sınavından başarısız olanlar" başlıklı Geçici 2. Maddesi yönünden yapılan değerlendirme :
Uyuşmazlık konusu Yönetmelik maddesinde, "Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan birinci yeterlik sınavının yazılı bölümünden başarısız olup henüz ikinci sınav hakkına girmeyenler, 31 inci madde kapsamında sınava çağrılırlar." hükmü yer almaktadır.
Davacının, 13-16 Ocak 2020 tarihlerinde birinci hakkı kapsamında katıldığı ve başarısız sayıldığı Vergi Müfettişliği Yeterlik Sınavı esnasında yürürlükte bulunan 31/10/2011 tarihli mülga Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliğinin ikinci Sınav Hakkı" başlıklı 33/A maddesinde, "(1) Kurul tarafından yapılan yeterlik sınavlarında başarılı olamayan veya özürsüz olarak bu sınavlara girmeyen Vergi Müfettiş Yardımcılarına, başarılı olamadıkları ya da özürsüz olarak girmedikleri sınavın sonuçlarının duyurulduğu tarihten itibaren en az bir yıl daha çalışmak ve bu dönemde performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartıyla Başkanlıkça belirlenecek bir tarihte ikinci kez sınav hakkı verilir. Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin altıncı fıkrasına göre yeterlik sınavında başarılı olamayanlardan aynı maddenin üçüncü fıkrasına göre yazılı sınavdan başarılı sayılanlar bu yazılı sınav notu geçerli olmak üzere, ikinci sınavda sadece yeterlik sınavının sözlü bölümüne alınırlar. (2) İkinci sınav hakkı bir defaya mahsus olmak üzere verilir." kuralı yer almakta iken;
07/04/2021 tarihinde yürürlüğe giren Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği'nin "ikinci Sınav Hakkı" başlıklı 31. maddesinde, "(1) Başkanlık tarafından yapılan yeterlik sınavında başarılı olamayan veya özürsüz olarak bu sınava girmeyen Vergi Müfettiş Yardımcılarına Başkanlıkça belirlenecek bir tarihte ikinci kez sınav hakkı verilir.
(2) Girdikleri ilk yeterlik sınavında;
a) Başarılı sayılmak için gerekli 65 not ortalamasına sahip oldukları halde 29 uncu maddede yer alan konu gruplarından 50'den aşağı not alanlar başarısız oldukları konu gruplarından,
b) Başarılı sayılmak için gerekli 65 not ortalamasına sahip olmayanlar, 50'den aşağı not aldıkları konu grupları ile ortalama yükseltmek için seçecekleri konu gruplarından, sınava girerler.
(3) İkinci sınav hakkını kullanan Vergi Müfettiş Yardımcılarının yazılı sınav not ortalaması, her bir konu grubu itibarıyla aldığı en yüksek notlara göre hesaplanır.
(4) İkinci fıkranın (b) bendi kapsamında sınava giren Vergi Müfettiş Yardımcılarından yeterlik sınavının yapılacağı tarihten en az 15 gün önce sınava girecekleri konu gruplarına ilişkin yazılı olarak tercihleri alınır. Herhangi bir tercihte bulunmayanların konu gruplarının tamamından sınava girecekleri kabul edilir.
(5) 30 uncu maddenin sekizinci fikrasına göre yeterlik sınavında başarılı olamayanlardan aynı maddenin üçüncü fikrasına göre yazdı sınavdan başarılı sayılanlar bu yazılı sınav notu geçerli olmak üzere, ikinci sınavda sadece yeterlik sınavının sözlü bölümüne alınırlar.
(6) İkinci sınav hakkı bir defaya mahsus olmak üzere verilir,
(7) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkça belirlenir" kuralı getirilmiştir.
Buna göre, 07/04/2021 tarihinde yayımlanan yeni Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği ile uyuşmazlığın esasını teşkil eden ve katıldığı birinci yeterlik sınavının yazılı bölümünden başarısız olan vergi müfettiş yardımcıları yönünden önemli değişikliklere gidildiği görülmektedir. Mülga Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği'nin 33/A maddesine göre; katıldığı birinci yeterlik sınavının yazılı bölümünden başarısız olan bir vergi müfettiş yardımcıları sınavın açıklandığı tarihten itibaren en az bir yıl süreyle göreve devam ettikten sonra yeniden bir performans değerlendirmesine tabi tutulmakta, yeterlik sınavının herhangi bir oturumundan 50 puanın altında bir puan almaları durumunda diğer oturumlarda aldıkları puanlara bakılmaksızın yeterlik sınavından başarısız sayılmakta ve ikinci hakkı kapsamında katıldığı yeterlik sınavında dört oturumun tamamına yeniden girmek zorunda bırakılmakta iken; 07/04/2021 tarihli Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği'nin 31. maddesine göre, katıldığı birinci yeterlik sınavının yazılı bölümünden başarısız olan vergi müfettiş yardımcılarının en az bir yıl daha göreve devam etmesi gerekmeden ve yeniden performans değerlendirmesine tabi olmadan, katıldıkları birinci yeterlik sınavında başarılı oldukları oturumlardan yeniden sınava girmeksizin ikinci sınav kapsamında yeterlik sınavına katılabilme hakkı tanınmaktadır. Söz konusu Yönetmeliğin Geçici 2. maddesinin de davacının lehine olan bu yeni düzenlemenin netleştirilmesine ilişkin olduğu anlaşılmakta olup anılan düzenlemenin üst normlara ya da hukuka aykırı bir yönü bulunmamaktadır.
Davacının 02-05 Ağustos 2021 tarihlerinde yapılması planlanan vergi müfettişliği yeterlik yazılı sınavına "ikinci sınav hakkı" kapsamında çağrılmasına ilişkin bireysel işlem yönünden yapılan değerlendirme :
İncelenen olayda davacının, 13-16 Ocak 2020 tarihlerinde birinci hakkı kapsamında katıldığı ve başarısız sayıldığı Vergi Müfettişliği Yeterlik Sınavının Danıştay İkinci Dairesinin 29/12/2020 gün ve E:2020/1862 sayılı kararı ile yürütmesinin durdurulduğundan bahisle geçersiz kabul edilerek, 02-05 Ağustos 2021 tarihli sınava birinci sınav hakkı kapsamında çağrılması gerektiğini ileri sürdüğü görülmekte ise de; başka bir kişinin açtığı davada sınav kurulunun oluşumunu düzenleyen Yönetmelik kuralının yürütmesinin durdurulmuş olmasının tek başına söz konusu sınavı hukuka aykırı hale getirmeyeceği, kaldı ki bahse konu Daire kararının bireysel işleme yönelik kısmının Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 17/03/2021 gün ve E:2021/108 sayılı kararı ile kaldırıldığı, bunun yanında davacının da ilk sınav hakkı kapsamında katıldığı sınavda başarısız olmasına yönelik işlemi dava konusu etmediği hususları birlikte dikkate alındığında adı geçenin 02-05 Ağustos 2021 tarihli sınava ikinci sınav hakkı kapsamında çağrılmasına ilişkin işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir.
Sonuç : Açıklanan nedenlerle, davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, işin gereği görüşüldü:
MADDİ OLAY VE HUKUKİ SÜREÇ :
Vergi müfettiş yardımcısı olarak görev yapan davacı, katıldığı 13-16 Ocak 2020 tarihli yeterlik yazılı sınavında başarısız olmuştur. İkinci sınav hakkı kapsamında çağrıldığı 02-05 Ağustos 2021 tarihli sınava, birinci sınav hakkı kapsamında çağrılması gerektiği iddiasıyla bakılmakta olan davayı açmıştır.

İNCELEME VE GEREKÇE :
İLGİLİ MEVZUAT: 07/04/2021 günlü, 31447 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği'nin "Yeterlik sınavından başarısız olanlar" başlıklı Geçici 2. maddesinde; "Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan birinci yeterlik sınavının yazılı bölümünden başarısız olup henüz ikinci sınav hakkına girmeyenler, 31 inci madde kapsamında sınava çağrılırlar." hükmü; "İkinci sınav hakkı" başlıklı 31. maddesinde ise; "(1)Başkanlık tarafından yapılan yeterlik sınavında başarılı olamayan veya özürsüz olarak bu sınava girmeyen Vergi Müfettiş Yardımcılarına Başkanlıkça belirlenecek bir tarihte ikinci kez sınav hakkı verilir.
(2) Girdikleri ilk yeterlik sınavında;
a) Başarılı sayılmak için gerekli 65 not ortalamasına sahip oldukları halde 29 uncu maddede yer alan konu gruplarından 50’den aşağı not alanlar, başarısız oldukları konu gruplarından,
b) Başarılı sayılmak için gerekli 65 not ortalamasına sahip olmayanlar, 50’den aşağı not aldıkları konu grupları ile ortalama yükseltmek için seçecekleri konu gruplarından, sınava girerler.
(3) İkinci sınav hakkını kullanan Vergi Müfettiş Yardımcılarının yazılı sınav not ortalaması, her bir konu grubu itibarıyla aldığı en yüksek notlara göre hesaplanır.
(4) İkinci fıkranın (b) bendi kapsamında sınava giren Vergi Müfettiş Yardımcılarından yeterlik sınavının yapılacağı tarihten en az 15 gün önce sınava girecekleri konu gruplarına ilişkin yazılı olarak tercihleri alınır. Herhangi bir tercihte bulunmayanların konu gruplarının tamamından sınava girecekleri kabul edilir.
(5) 30 uncu maddenin sekizinci fıkrasına göre yeterlik sınavında başarılı olamayanlardan aynı maddenin üçüncü fıkrasına göre yazılı sınavdan başarılı sayılanlar bu yazılı sınav notu geçerli olmak üzere, ikinci sınavda sadece yeterlik sınavının sözlü bölümüne alınırlar.
(6) İkinci sınav hakkı bir defaya mahsus olmak üzere verilir.
(7) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkça belirlenir." hükmü yer almaktadır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME : Davacı tarafından, Dairemizin 29/12/2020 günlü, E:2020/1862 sayılı kararı ile 13-16 Ocak 2020 tarihli sınavın dayanağı olan hükmün ve o davayı açan kişinin sınavda başarısız olmasına yönelik işlemin yürütülmesinin durdurulduğu, bu sebeple ilk sınav hakkı kapsamında katıldığı 13-16 Ocak 2020 tarihli sınavın geçersiz kabul edilerek, 02-05 Ağustos 2021 tarihli sınava, birinci sınav hakkı kapsamında çağrılması gerektiği ileri sürülmüş ise de; Dairemizin 29/12/2020 günlü, E:2020/1862 sayılı kararının bireysel işleme yönelik kısmının Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 17/03/2021 günlü, E:2021/108 sayılı kararı ile kaldırıldığı ve 13-16 Ocak 2020 tarihli sınavı yapan sınav kurulunun usûle uygun oluşturulup oluşturulmadığı hususunun yeniden araştırılması için dosyanın Dairemize gönderildiği, Dairemizce yeniden yapılan inceleme sonucunda, sınav kurulunun oluşumunda hukuka aykırılık bulunmadığına karar verilerek işin esasının incelendiği görülmektedir.
Bu itibarla, 13-16 Ocak 2020 tarihli sınavı yapan kurulun oluşumunda herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı, başka bir kişinin açtığı davada, sınav kurulunun oluşumunu düzenleyen hükmün yürütülmesinin durdurulmuş olmasının tek başına sınavı hukuka aykırı hale getirmeyeceği; öte yandan, davacının da ilk sınav hakkı kapsamında katıldığı sınavda başarısız olmasına yönelik işlemi dava konusu etmediği hususları dikkate alındığında, davacının 02-05 Ağustos 2021 tarihli sınava ikinci sınav hakkı kapsamında çağrılmasına ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmamış olup, bu işlemin dayanağı olan ve önceki yönetmeliğin yürürlükte olduğu dönemde birinci yeterlik yazılı sınavında başarısız olan vergi müfettiş yardımcılarının ikinci sınava çağrılmasına ilişkin usûlü kurala bağlayan davaya konu Yönetmelik hükmünde de hukuka ve üst hukuk normlarına aykırılık görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVANIN REDDİNE;
2. Aşağıda dökümü yapılan ...-TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca ...-TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine; posta gideri avansından artan ...-TL'nin, kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine,
3. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 03/11/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.