Danıştay 12. Daire 2022/3393 Esas 2022/4645 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 12. Daire
Esas No: 2022/3393
Karar No: 2022/4645
Karar Tarihi: 29.09.2022




T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/3393
Karar No : 2022/4645
KARAR DÜZELTME İSTEMİNDE
BULUNAN (DAVALI) : ... Bakanlığı
VEKİLLERİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACI) : ...
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının bozulmasına dair Danıştay Onikinci Dairesinin 22/12/2021 tarih ve E:2018/6983 K:2021/7075 sayılı kararının; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen 3622 sayılı Kanun ile değişik 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Mardin ... Devlet Hastanesinde labaratuvar teknikeri olarak görev yapan davacının, acil serviste geçen nöbet ücretinin acil katsayısı üzerinden %50 artırımlı olarak ödenmesi için yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali ile mahrum kaldığı parasal haklarının her dönem tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesince; Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 5. maddesinin "O" bendi uyarınca sayılan servis ve ünitelerde fiilen görev yapan hastane personeline, riskli birimler için öngörülen katsayı uygulanarak fazla mesai ödemesi yapılması gerektiği, davacının çalışmakta olduğu laboratuvar ünitesinin riskli birimler içinde bulunmaması nedeniyle, davacının riskli birimler için belirlenen fazla mesai katsayısından faydalandırılmaması yönündeki dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Daire kararının özeti: Davacının temyiz başvurusu üzerine, Danıştay Onikinci Daire since, ayrı bir acil röntgen birimi bulunmayan hastanede acil servis hizmetleri için nöbet görevini ifa ettiği hususunda ihtilaf bulunmayan davacının, ifa ettiği nöbet görevleri için nöbet ücretinin yüzde elli artırımlı olarak ödenmesi gerekirken, aksi yönde tesis edilen işlemde ve davanın reddi yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle, temyize konu kararın bozulmasına karar verilmiştir.
KARAR DÜZELTME TALEP EDENİN İDDİALARI : Davacının, nöbet ücretinin %50 artırımlı olarak ödendiği her hangi bir birimde çalışmadığı, acil birim nöbet listesinde adının bulunmadığı, 24 saat esasına göre çalıştığı; ancak, 24 saat esasına göre çalışanlara nöbet ücretinin %50 artırımlı olarak ödeneceğine ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca da, mevzuatta bahsi geçen birimlerde görev yapmayan personele nöbet ücretinin %50 artırımlı olarak ödenmesine imkan bulunmadığı şeklinde karar verildiği ileri sürülerek, Danıştay Onikinci Dairesince verilen kararın düzeltilmesi istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Karar düzeltme isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Kararın düzeltilmesi dilekçesinde ileri sürülen nedenler, 2577 sayılı Kanun'un Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen 3622 sayılı Kanun ile değişik 54. maddesi hükmüne uygun bulunduğundan, karar düzeltme isteminin kabulü ile Danıştay Onikinci Dairesinin 22/12/2021 tarih ve E:2018/6983, K:2021/7075 sayılı kararı kaldırılarak uyuşmazlık yeniden incelendi:
İNCELEME VE GEREKÇE:
Mardin ili, ... Devlet Hastanesi laboratuvar bölümünde laboratuvar teknikeri olarak görev yapan davacı tarafından, 29/12/2014 tarihinde davalı idareye yapılan başvuruda; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Ek 33. maddesi ve 14/08/2013 tarih ve 28735 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014-2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme"nin "Sağlık ve Sosyal Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme" başlığı altındaki Üçüncü Bölümünün "Nöbet ücreti" alt başlıklı 7. maddesi gereğince, nöbetlerinde acil servise hizmet vermesi nedeniyle 2014 yılı Ocak ayı itibarıyla nöbet ücretlerinin artırımlı olarak ödenmesi talep edilmiştir.
Söz konusu başvurunun; davacının görev yaptığı birimin acil servis birimi olarak değerlendirilemeyeceği, acil servise hizmet veren birimlerde çalışan personele artırımlı nöbet ücreti ödeneceğine dair bir hüküm bulunmaması sebebiyle fazla mesai ücretinin %50 artırımlı olarak ödenmesinin mümkün bulunmadığından dolayı reddedilmesi üzerine bakılan dava açılmıştır.

İLGİLİ MEVZUAT :
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Ek 33. maddesinde, "Yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde haftalık çalışma süresi dışında normal, acil veya branş nöbeti tutarak, bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir nöbet saati için (nöbet süresi kesintisiz 6 saatten az olmamak üzere), aşağıda gösterilen gösterge rakamlarının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu hesaplanacak tutarda nöbet ücreti ödenir. Bu ücret yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan söz konusu nöbetler için yüzde elli oranında artırımlı ödenir. Ancak ayda aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde 60 saatten, diğer yerlerde ve hiçbir şekilde 130 saatten fazlası için ödeme yapılmaz." hükmüne yer verilmiştir.
14/08/2013 tarih ve 28735 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014-2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme"nin "Sağlık ve Sosyal Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme" başlığı altındaki Üçüncü Bölümünün "Nöbet ücreti" alt başlıklı 7. maddesinde de, "657 sayılı Kanunun ek 33. maddesi uyarınca ödenen nöbet ücretleri dini bayram günleri için %20 artırımlı ödenir. Ayrıca yoğun bakım, diyaliz, ameliyathane, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için ödenen nöbet ücretleri de %50 artırımlı ödenir." şeklinde benzer bir düzenleme yer almıştır.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Ek 33. maddesi ile yukarıda anılan Toplu Sözleşme hükümlerinde, tahdidi olarak sayılan diyaliz, ameliyathane, yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetleri birimlerinde çalışan personele, diğer birimlerdeki personele ödenen nöbet ücretinin %50 oranında artırılmış olarak ödeneceği kurala bağlanmış olup; bu düzenlemenin, sözü edilen sağlık birimlerinin, ek çaba ve performans gerektiren birimler olması, bu birimlerde çalışan personelin görevinin sürekli özen ve dikkat gerektirmesi, daha fazla sorumluluk üstlenmesi gibi hususlar gözetilerek hazırlandığı anlaşılmaktadır.
Söz konusu düzenleme, hizmet bazında değil birim bazında yapıldığından, personelin bu birimler için öngörülen artırımlı nöbet ücretinden faydalanabilmesi için görev yapılan kurumda bu birimin bulunması ve hizmetin fiilen bu birimde verilmiş olması gerekmektedir.
Bu durumda; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Ek 33. maddesi ve Toplu Sözleşme hükümlerinde tahdidi olarak sayılan birimlerde görev yapmayan davacının, nöbet ücretinin %50 artırımlı ödenmemesi yönündeki dava konusu işlemde hukuka aykırılık ve davanın reddine ilişkin Mahkeme kararında sonucu itibarıyla hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2.Davanın reddine ilişkin ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının yukarıda belirtilen gerekçe ile ONANMASINA,
3. Temyiz ve karar düzeltme giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine, 29/09/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.