Danıştay 12. Daire 2021/5375 Esas 2021/4361 Karar
Karar Dilini Çevir:
Danıştay
Dairesi: 12. Daire
Esas No: 2021/5375
Karar No: 2021/4361
Karar Tarihi: 30.06.2021




T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/5375
Karar No : 2021/4361
YETKİLİ YARGI YERİNİN BELİRLENMESİ KARARI
… tarafından, ... Valiliğine karşı açılan davada; Kocaeli … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı ile Antalya … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı üzerine çıkan yetki uyuşmazlığına ilişkin dosya, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 43/1-b maddesi uyarınca incelenerek gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 32. Maddesinin birinci fıkrasında, göreve ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla bu Kanunda veya özel kanunlarda yetkili idare mahkemesinin gösterilmemiş olması halinde, yetkili idare mahkemesi, dava konusu olan idari işlemi veya idari sözleşmeyi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi olduğu hükme bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden; Antalya İli, …Mesleki Eğitim Merkezinde öğretmen olarak görev yapan davacı tarafından, Kocaeli İli, …Mesleki Eğitim Merkezinde görev yaptığı dönemde yaşadığı olaylarla ilgili olarak …Kaymakamlığına aynı işyerinde çalışan diğer personele ilişkin olarak verdiği 27/03/2019 tarihli şikayet dilekçesine istinaden başlatılan disiplin soruşturması sonucunda düzenlenen soruşturma raporunda yer alan "iddianın doğru olmadığı", "...iddiayı doğrulamamaktadır", "sol kulağına gelecek şekilde tokat vurduğu iddiasının tanık ifadeleri ve belgelerle doğrulanmadığı ve iddianın sübuta ermediği kanaatine varılmıştır" şeklindeki tespitlerin iptali ile failler hakkında adli, idari ve disiplin işlemi yapılmaması işleminin iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Uyuşmazlığın; dava konusu işlemin, doğrudan davacının disiplin cezaları ile ilerleme, yükselme, sicil, intibak ve diğer özlük ve parasal haklarına ilişkin olmadığı, kendisi dışında olup Kocaeli'de çalışan diğer personele ilişkin disiplin cezası verilmemesi işlemi olduğu, bu durumda anılan yasanın 32. maddesi çerçevesinde yetkili mahkemenin belirlenmesi gerektiği anlaşıldığından, uyuşmazlığın görüm ve çözümünde yukarıda açıklanan Kanun hükmünde yer alan “Genel Yetki Kuralı” uyarınca dava konusu işlemi tesis eden Kocaeli Valiliğinin bulunduğu yer idare mahkemesi olan Kocaeli İdare Mahkemesinin yetkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle; davanın görüm ve çözümünde Kocaeli İdare Mahkemelerinin yetkili olduğuna, dava dosyasının Kocaeli 1. İdare Mahkemesine gönderilmesine, kararın Antalya 5. İdare Mahkemesine ve taraflara bildirilmesine 30/06/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.